Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Επιλογή φελλού για ψάρεμα με απίκο & bolognese

26 Σεπτεμβρίου, 2022

Επιλογή φελλού για ψάρεμα με απίκο & bolognese

Ένα θέµα που απασχολεί πολλούς φίλους µας όταν αναζητούν τις «εκπλήξεις» στα βράχια, ψαρεύοντας µε αφρουδιά και κυµατισµό, είναι το είδος του κατάλληλου φελλού. Σχήµα, µέγεθος και χρωµατισµός µπαίνουν στο µικροσκόπιο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια εξετάζεται αν είναι συρόµενος, σταθερός ή µολυβωµένος.

Σχήµα
Το σχήµα του φελλού δεν επιδέχεται παραλλαγές και διαφοροποιήσεις, και είναι το πιο ξεκάθαρο από τα χαρακτηριστικά του φελλού: στρογγυλός και µόνο στρογγυλός. Όλα τα άλλα σχήµατα είναι εκτός ενδιαφέροντος για εµάς και το γιατί είναι νοµίζω εύκολα κατανοητό.

Το στρογγυλό, ή αν προτιµάτε σφαιρικό σχήµα, δεν αφήνει το φελλό να βυθιστεί στον έντονο κυµατισµό. Έτσι, µπαίνουν στην άκρη όλοι οι µακρόστενοι φελλοί ή αυτοί µε σχήµα σταγόνας και αναστραµµένης σταγόνας οι οποίοι βυθίζονται µε το παραµικρό, περιµένοντας πιο «ήπια» ψαρέµατα, σε ήρεµες θάλασσες και λιµάνια.

Μέγεθος
Το µέγεθος του φελλού έχει να κάνει πιο πολύ µε το ερµάτισµα της αρµατωσιάς µας. Αυτό σηµαίνει ότι µεγάλο βάρος θέλει µεγάλο φελλό και το αντίστροφο, µικρό βάρος-µικρός φελλός. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και έτσι πολλές φορές η πραγµατικότητα διαφέρει από τη θεωρία.

Έτσι, για να είναι πιο ορατός ο φελλός µας και να µη βυθίζεται εύκολα, χρησιµοποιούµε µεγαλύτερο µέγεθος από αυτό που θα ταίριαζε στο βάρος της αρµατωσιάς µας. Μη ξεχνάτε ότι και τα τσιµπήµατα σε τέτοιες συνθήκες είναι καλύτερα και δυνατότερα, άρα ο φελλός µας δεν είναι αναγκαίο να βυθίζεται µε το παραµικρό, παρά µόνον ύστερα από µια καλή τσιµπιά.

Χρώµα
Ο έντονος χρωµατισµός είναι απαραίτητος στην αφρουδιά. Κόκκινο και πορτοκαλί είναι τα πιο ξεκούραστα χρώµατα, ενώ µπορεί να µας κάνει το πράσινο και το κίτρινο, όχι όµως για συνεχές κοίταγµα.

Συρόµενος ή σταθερός
Το βάθος αναζήτησης των ψαριών είναι αυτό που θα µας οδηγήσει κάθε φορά στην επιλογή συρόµενου ή σταθερού φελλού. O κανόνας λέει ότι ο συρόµενος είναι για τα βαθιά νερά και ο σταθερός για τα ρηχά. Επειδή όµως τα περισσότερα ψαρέµατα είναι σε µικρό βάθος, ο σταθερός υπερισχύει.

Ο συρόµενος θα χρησιµοποιηθεί ελάχιστες φορές, και αυτό µόνο αν έχουµε επιλέξει σηµείο µε κρεµαστά νερά, το οποίο συµβαίνει όταν τα νερά είναι πιο ήρεµα και οι καταστάσεις πιο ήπιες.

Μολυβωµένος ή όχι
Ο τρόπος ψαρέµατος θα µας οδηγήσει στο µολύβωµα ή θα αποτρέψει τη χρήση του. Στο απίκο όπου η αρµατωσιά πέφτει µπροστά µας, όπως επίσης και στο µπολονέζ που το ψάρεµα γίνεται κοντά, δε χρειάζεται ο µολυβωµένος φελλός.

Όταν όµως οι βολές µας γίνονται λίγο µακρύτερα, η χρήση ερµατισµένου φελλού ενδείκνυται γιατί µας προσφέρει και κάποια απόσταση. Επίσης, ο µολυβωµένος φελλός θα χρησιµοποιηθεί σε πολύ ρηχά ψαρέµατα µε ελεύθερο παράµαλλο, για ιδιαίτερα µεγάλα κι εκλεκτά θηράµατα.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Απίκο Bolognese Επιλογή Φελλού για Απίκο Επιλογή Φελλού για Bolognese Φελλός
Comodo SSL