Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια στα βαθιά

17 Σεπτεμβρίου, 2020

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια στα βαθιά

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της αλιεύµατα, τα οποία ψαρεύονται σε συγκεκριµένους τόπους και µε συγκεκριµένη τακτική. Έτσι τώρα το Σεπτέµβρη, όλοι όσοι επιθυµούµε να πιάσουµε καλαµάρια για δόλωµα ή φαγητό, θα πρέπει να τα αναζητήσουµε στους τόπους που κυκλοφορούν και να τα αλιεύσουµε µε την πλέον κατάλληλη τεχνική.

Τόποι
Αν και κάθε περιοχή έχει τους δικούς της καλαµαρότοπους, όπου τα αναζητούν οι ντόπιοι, εµείς θα αναφερθούµε σε γενικότερους κανόνες, µε ευρύτερη ισχύ. Έτσι, διαλέγουµε σηµεία µε βάθη 50 + µέτρα, και µικρά ανασηκώµατα του βυθού από πέτρα ή φυκιάδα µε αµµούδα και λάσπη ολόγυρα. Τα οποία µαζεύουν τα µικρόψαρα της περιοχής, και µε τη σειρά τους τραβούν κοντά τους τα καλαµάρια.

Αν λοιπόν καταφέρουµε να δούµε στο βυθόµετρο τόπους µε κίνηση από γόπες, τσέρουλες, µαρίδες κι άλλα µικρόψαρα, να περιµένουµε ότι εκεί κοντά θα συναντήσουµε και τα καλαµάρια. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και αν δε µπορούµε να ξεχωρίσουµε στο βυθόµετρο τα καλαµάρια, ρίχνουµε την καλαµαριέρα µας όπου βλέπουµε βυθό µε κίνηση. Το σηµείο που βρήκαµε τα καλαµάρια σηµειώνεται στο gps και το έχουµε καταγεγραµµένο για επόµενες εξορµήσεις. Αφού είναι πολύ πιθανό να ξαναβρούµε καλαµάρια εκεί.

Ώρα
Σε αντίθεση µε τους πιο κρύους µήνες του χρόνου, όπου τα καλαµάρια ψαρεύονται νωρίς το πρωί και αργά το σούρουπο, καθώς και όλο το βράδυ. Το Σεπτέµβρη θα τα αναζητήσουµε µέρα και µάλιστα κοντά στο µεσηµέρι. Βλέπετε άλλες συνήθειες έχουν αυτήν την εποχή, και άλλες τους επόµενους µήνες. Βέβαια, καθώς σουρουπώνει ή καθώς ξεκινάµε µια πρωινή εξόρµηση, κάνουµε πάντα µια στάση σε κάποιο ρηχότερο σηµείο. Αφού υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα συναντήσουµε εκεί.

Αρµατωσιά
Η αρµατωσιά µας αποτελείται από αρκετές καλαµαριέρες, συνήθως 3 έως 5, που ενώνονται στη µάνα της αρµατωσιάς. Είτε απευθείας µε παραµάνες, είτε µε κοντά ή µακρύτερα παράµαλλα. Το είδος των καλαµαριέρων θα µας οδηγήσει σε χρήση παράµαλλων ή όχι. Πάντως, να ξέρουµε ότι αυτήν την εποχή και συγκεκριµένα αυτόν το µήνα, προτιµούµε τις µικρές σε µέγεθος καλαµαριέρες. Μάλιστα για να καλύπτουµε µεγαλύτερο εύρος βάθους, χρησιµοποιούµε και αρκετά µακριές αρµατωσιές. Έτσι θα φροντίσουµε να είναι µακρύτερο και το καλάµι µας, ή θα αναγκαστούµε να αποχιάζουµε τα καλαµάρια που θα έρχονται κοντά στο σκάφος. Και θα βγάζουµε την αρµατωσιά µας από το νερό µε τα χέρια και όχι µόνο µε το καλάµι.

Επίσης, για προστασία της αρµατωσιάς µας και ειδικότερα των καλαµαριέρων µας, φροντίζουµε στο τελείωµά της να τοποθετούµε ένα µικρό παραµαλλάκι από λεπτότερη πετονιά. Μήκους γύρω στα 30-60 εκατοστά, και µε τη βοήθεια ενός µικρού στριφταριού να τοποθετούµε το µολύβι µας. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάτι σκαλώσει αυτό θα είναι το µολύβι. Το οποίο ακόµα και αν κοπεί, έχει κόστος ελάχιστο συγκριτικά µε αυτό των καλαµαριέρων. Όταν χρησιµοποιήσουµε παράµαλλα, η χάντρα σύνδεσης είναι µάλλον η καταλληλότερη σύνδεση. Αφού δεν στρίβει και γενικά δεν ταλαιπωρεί καθόλου τα παράµαλλα. Η διάµετρος της αρµατωσιάς µας µπορεί να είναι γύρω στα 0,35 χιλιοστά και τα παράµαλλα λίγο λεπτότερα (αν και πολλοί τα κατασκευάζουν µε ίδια διάµετρο).

Αρµατωσιά µε παράµαλλα ή χωρίς
Πολλοί φίλοι αναγνώστες µας ρωτάνε τι είναι καλύτερο για το ψάρεµα των καλαµαριών, αρµατωσιά µε παράµαλλα ή χωρίς; Η απάντηση είχε αιτιολογηθεί και σε παλιότερο τεύχος, και ορίζει ότι η χρήση ή η απουσία παράµαλλου εξαρτώνται από το είδος των δολωµάτων-καλαµαριέρων. Στο εµπόριο θα συναντήσουµε δυο είδη τεχνητών: τις επιπλέουσες (floating) και τις βυθιζόµενες (sinking). Η βασική τους διαφορά είναι ότι οι επιπλέουσες στέκονται σε οριζόντια θέση, και οι βυθιζόµενες βουλιάζουν προς το βυθό µε συγκεκριµένο και σταθερό ρυθµό βύθισης.

Έτσι, ακόµα και αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι επιπλέουν ή βυθίζονται, µπορείτε να το διαπιστώσετε και µόνοι σας εύκολα, τοποθετώντας τις µέσα στο νερό. Έχοντας κατά νου αυτήν τη λεπτοµέρεια, τοποθετείστε τις επιπλέουσες σε αρµατωσιά µε παράµαλλα και τις βυθιζόµενες χωρίς. Ποτέ δε θα ανακατέψετε επιπλέουσες µε βυθιζόµενες, γιατί θα χαλάσουν την αρµονικότητα της αρµατωσιάς, µιας και η κάθε µια καλαµαριέρα θα κινείται µε το δικό της ρυθµό. Να ξέρετε ότι η αρµατωσιά µε τα παράµαλλα µπορεί να ψαρευτεί και χωρίς καθόλου κούνηµα, δηλαδή όπως και η καθετή, οπότε το µόνο που κάνουµε είναι να περιµένουµε το καλαµάρι να αρπάξει το δόλωµά µας, ενώ η αρµατωσιά χωρίς παράµαλλα θα χρειαστεί µια συνεχόµενη κίνηση ανά µικρά και τακτά διαστήµατα.

Ψάρεµα
Αφού βρούµε τον κατάλληλο τόπο για να ψαρέψουµε τα καλαµάρια, κατεβάζουµε την αρµατωσιά µας στο βυθό. Συνήθως τα καλαµάρια βρίσκονται χαµηλά αυτήν την εποχή, και για αυτό πατώνουµε την αρµατωσιά µας. Βέβαια, αν παρατηρήσουµε στο βυθόµετρό µας καλαµάρια πιο ψηλά, θα κάνουµε µια στάση κι εκεί.

Για όσους δε γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν στο βυθόµετρο, στα βάθη των 50+ µέτρων φαίνονται σαν κάθετες γραµµές όταν είναι σκόρπια ή σα µικρά συννεφάκια αν είναι κοπαδάκι.

Κουνώντας την αρµατωσιά µας µε µικρού εύρους κινήσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (βυθιζόµενες καλαµαριέρες). Ή απλώς κατεβάζοντάς τη στο βυθό και παίρνοντας τα µπόσικα (επιπλέουσες), περιµένουµε το άρπαγµα του καλαµαριού. Αυτό το καταλαβαίνουµε εύκολα, αφού το βάρος της όλης αρµατωσιάς αυξάνεται ξαφνικά. Ενώ παρατηρούµε ταυτόχρονα και το λύγισµα του καλαµιού µας. Αµέσως αρχίζουµε να ανεβάζουµε την αρµατωσιά µας µε σταθερές κινήσεις, και είτε µε τη βοήθεια της απόχης, αν είναι µεγάλο, είτε χωρίς αυτήν αν είναι µικρό, το φέρνουµε στο σκάφος. Το ξαγκιστρώνουµε προσεκτικά από τα βελόνια της καλαµαριέρας, καθαρίζουµε την καλαµαριέρα από διάφορα µελάνια και βλέννες -αν υπάρχουν- και ξαναρίχνουµε την αρµατωσιά µας στο νερό.

Η θεωρία των όµοιων δολωµάτων
Πολλοί ψαράδες συνηθίζουν να τοποθετούν στην αρµατωσιά τους πολλές και διαφορετικές σε σχήµα, µέγεθος και χρώµα καλαµαριέρες. Θέλοντας αφενός να δώσουν στα καλαµάρια την επιλογή να διαλέξουν. Αφετέρου να διαπιστώσουν εύκολα και γρήγορα τις προτιµήσεις των κεφαλόποδων. Εµείς δε συµφωνούµε καθόλου µε αυτήν την τακτική. Πάντα επιχειρούµε ψάρεµα µε πολλές, όµοιες καλαµαριέρες. Αν µπορεί να διαφέρουν σε κάτι, αυτό είναι ο χρωµατισµός και τίποτε άλλο. Και ο λόγος που επιβάλλεται η οµοιογένεια των τεχνητών, είναι ότι θέλουµε η κίνηση της αρµατωσιάς µας να δηµιουργεί στα καλαµάρια την ψευδαίσθηση ενός κοπαδιού από µικρόψαρα. Τα οποία ως γνωστό έχουν όλα το ίδιο µέγεθος και κινούνται µε τον ίδιο ακριβώς ρυθµό. Αν τοποθετήσουµε ανόµοιες καλαµαριέρες, τότε το όλο σύνολο δεν κινείται αρµονικά. Η δυσαναλογία απωθεί τα καλαµάρια αντί να τα προσελκύει.

Μικρά αλλά σηµαντικά µυστικά

•Σε σηµεία που πιάσαµε καλαµάρι ή καλαµάρια, επιµένουµε. Προσέχουµε πάντα µήπως µας έχει παρασύρει το ρέµα και ξαναεπιστρέφουµε εκεί.

•Επισκεπτόµαστε σηµεία που και άλλες φορές στο παρελθόν έχουµε πιάσει καλαµάρια, και αν δούµε ενδιαφέρον στο βυθόµετρό µας, ρίχνουµε την αρµατωσιά µας. Αν όχι, συνεχίζουµε σε επόµενο.

•Πολλά βαρκάκια µαζεµένα σε συγκεκριµένο σηµείο, ίσως και να σηµαίνουν την ύπαρξη καλαµαριών. Οπότε καλό είναι να το διαπιστώνουµε.

•Σε µια περιοχή που δε γνωρίζουµε καλά, είναι φρόνιµο να συγκεντρώνουµε πληροφορίες από γνωστούς µας ψαράδες. Ώστε να κανονίζουµε το πρόγραµµά µας, και αν αξίζει, να επισκεφτόµαστε την περιοχή αυτή.

•Επιλέξτε καλές κι επώνυµες καλαµαριέρες, και χρησιµοποιήστε τις όταν τα καλαµάρια είναι µίζερα. Όταν έχουν όρεξη, τότε όλες δουλεύουν ικανοποιητικά.

•Μην αµελείτε το καθάρισµα των δολωµάτων σας όταν λερωθούν. Ένας καλός τρόπος για να καθαρίζετε τις ακίδες των τεχνητών είναι µια µαλακή οδοντόβουρτσα.

•∆είξτε µεγάλη προσοχή στο ανέβασµα των καλαµαριών στο σκάφος σας, για να µην έχετε ξεψαρίσµατα.

•Τα καλαµάρια που ξαγκιστρώνονται µπορεί πολλές φορές να σηµάνουν και το τέλος του ψαρέµατός σας στο συγκεκριµένο σηµείο.

Tags
Καλαμάρια Τεχνικές Ψαρέματος Καλαμαριών Ψάρεμα Καλαμαριού Καλαμάρια στα Βαθιά Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL