Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Παπαδάκος

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια VS Θράψαλα

20 Σεπτεμβρίου, 2020

Εποχιακά ψαρέματα: Καλαμάρια VS Θράψαλα

∆ιανύουµε ίσως την καλύτερη εποχή για ψάρεµα. Η οποία είναι ταυτόχρονα µια µεταβατική περίοδος από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Αυτό σηµαίνει ότι αφήνουµε σιγά-σιγά πίσω µας κάποια ψαρέµατα και ασχολούµαστε µε άλλα. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούµε πως ψαρεύουµε θράψαλα και καλαµάρια.

Και τα δύο είδη είναι από τα αγαπηµένα στη χώρα µας. Σαν κεφαλόποδα είναι φυσικό να έχουν πολλά κοινά, Έχουν όµως και πολλές διαφορές µεταξύ τους. Θεωρητικά το κάθε είδος θα το συναντήσουµε σε διαφορετικές εποχές. Δηλαδή το καλαµάρι το χειµώνα και το θράψαλο το καλοκαίρι. Σε πολλές περιοχές της χώρας µας όµως µπορούµε να τα βρούµε όλο το χρόνο. Φτάνει να ξέρουµε πως θα τα αναζητήσουµε.

Θράψαλα
Με τον ερχοµό του καλοκαιριού, κάνουν δειλά-δειλά την εµφάνισή τους. Αρχικά τα µικρά άτοµα του είδους, και όσο µπαίνουµε για τα καλά στο καλοκαίρι, αυξάνεται τόσο ο αριθµός τους, όσο και το µέγεθος. Με αποκορύφωση τον Αύγουστο που θα πιαστούν τα περισσότερα και τα µεγαλύτερα. Θα τα αναζητήσουµε µε το πέσιµο του ήλιου, ως και το ξηµέρωµα. Οι τόποι που τα φιλοξενούν είναι κυρίως κοφτά, βαθιά νερά. Δηλαδή βάθη 80-100 µέτρων κοντά στην ακτογραµµή. Το ψάρεµά τους θα ξεκινήσει από τα µεσόνερα, και όσο περνάει η νύχτα θα δοκιµάζουµε ψηλότερα, µέχρι ακόµα και την επιφάνεια.

Εξοπλισµός: Τα θράψαλα τα ψαρεύουµε κυρίως µε το χέρι. Για µάνα χρησιµοποιούµε πετονιά διαµέτρου 0,80-0,90 χιλ. µε µια στριφταροπαραµάνα στην άκρη, όπου προσαρµόζουµε µια θραψαλιέρα. Στο εµπόριο υπάρχουν πολλές θραψαλιέρες. Αλλά εγώ προτιµώ τις απλές που φωσφορίζουν και προσαρµόζω ένα χηµικό φωτάκι στην άκρη της αρµατωσιάς, κοντά στο στριφτάρι. Για να τα δελεάσω περισσότερο, παστώνω σαρδέλες και τις κόβω κοµµατάκια τα οποία καρφώνω πάνω στη θραψαλιέρα.

Καλαμάρια
Σε πολλές περιοχές της χώρας, τα βρίσκουµε όλο το χρόνο. Σε άλλες πάλι, εξαφανίζονται τελείως τους καλοκαιρινούς µήνες. Σίγουρα όµως ο χειµώνας είναι η κατάλληλη εποχή για το ψάρεµά τους. Το καλοκαίρι τα βρίσκουµε σκόρπια και λιγοστά. Με αποτέλεσµα να αφιερώνουµε πολλές ώρες για να πιάσουµε λίγα από αυτά. Προς το τέλος Αυγούστου µε αρχές Σεπτέµβρη, κάνουν την εµφάνισή τους σε µεγάλες οµάδες. ‘Οµως καθώς τα νερά είναι ακόµα ζεστά, θα τα αναζητήσουµε σε βαθύτερα σηµεία. Δηλαδή σε βάθη από 50 µέχρι 90 µέτρα. Όσο η θερµοκρασία της θάλασσας πέφτει, τόσο αυτά θα γιαλώνουν. Κι όταν έρθει ο χειµώνας για τα καλά, τότε τα ψαρεύουµε σε όλα τα βάθη.

Εξοπλισµός: Σίγουρα είναι εφικτό το ψάρεµά τους µε το χέρι. Εγώ όµως θα πρότεινα ένα ελαφρύ καλαµάκι µε ένα µικρό µηχανισµό γεµισµένο µε λεπτό νήµα. Όπου θα προσαρµόσουµε την αρµατωσιά µας µε 3-4 καλαµαριέρες. ∆ώστε προσοχή στις καλαµαριέρες σας. Ώστε να είναι όλες τύπου «γουρουνάκι» ή «γαρίδας». Με αυτό τον τρόπο δίνουµε µια συνολικά καλή πλεύση στο «κοπαδάκι» µε τις καλαµαριέρες µας. Χωρίς να βάζουµε σε καχυποψία τα καλαµάρια. Όπως και να ‘χει, και τα καλαµάρια αλλά και τα θράψαλα είναι εξαιρετικοί µεζέδες. Τόσο για εµάς, όσο και για τα µεγάλα αρπακτικά της θάλασσας…. Καλές θάλασσες!!!

Tags
Θράψαλα Ψάρεμα από Σκάφος Καλαμάρια Εξοπλισμός για Καλαμάρια Εξοπλισμός για Θράψαλα
Comodo SSL