Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Συμβατικό Escape24 HSD 3.20 µε ηλεκτροκινητήρα Haswing Comax 55lbs

Ιανουάριος 11, 2016

Συμβατικό Escape24 HSD 3.20 µε ηλεκτροκινητήρα Haswing Comax 55lbs

Είναι γνωστό ότι ο ασφαλέστερος και πιο οικονοµικός τρόπος να εξορµήσουµε στην θάλασσα είναι το συµβατικό φουσκωτό. Τώρα που αρκετοί δεν έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν ένα µεγάλο σκάφος, τα φουσκωτάκια αυτά δίνουν τον τρόπο να βρεθούµε στην θάλασσα και να ψαρέψουµε απροβληµάτιστα µε σχεδόν µηδενικό κόστος χρήσης ενώ και η απόκτησή τους είναι πιο προσιτή από ποτέ.

Η Escape 24 είναι ίσως η µόνη Ελληνική εταιρία µε εξειδίκευση στα µικρά συµβατικά φουσκωτά τα οποία κατασκευάζει µε αυστηρές προδιαγραφές σε µια µεγάλη γκάµα µοντέλων και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιµές. Εκτός από την Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια εξάγει τα σκάφη Escape24 σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ισπανία ενώ συνεργάζεται και µε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προσφέροντάς τα σε τιµές χονδρικής. Το µήκος τους ξεκινά από τα 1.6 µέτρα και φτάνει ως τα 4.20 διαθέτοντας από 2 ως 3 + 1 αεροθαλάµους ανάλογα την σειρά. ∆ιατίθενται µε διαφορετικού τύπου δάπεδο και ύφασµα αεροθαλάµων: Πηχάκια, εµποτισµένο ξύλο και αλουµίνιο σε εκδόσεις µε ύφασµα Valmex Γερµανίας και PVC 1.100 dtex ψυχρής κόλλησης. Όλα τα συµβατικά είναι ετοιµοπαράδοτα και διατίθενται µε πλούσιο βασικό και προαιρετικό εξοπλισµό ενώ κάθε σκάφος έχει την ειδική σφραγίδα και τον αριθµό παρτίδας ελέγχου ποιότητας µε εγγύηση υφάσµατος 3 ετών.

Escape24-HSD_8Οι ενισχυµένες µπάρες αλουµινίου για το πάτωµα και οι βαλβίδες υπερπλήρωσης που αποτρέπουν την περίπτωση καταστροφής του αεροθαλάµου από υψηλή πίεση (από τον ήλιο ή από λάθος εκτίµηση στο φούσκωµα) και το ανθεκτικό ύφασµα της γάστρας θα δώσουν χρόνια ζωής στο φουσκωτό µας ακόµα και αν το χρησιµοποιούµε αρκετά συχνά. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην στήριξη του καθρέπτη ο οποίος δέχεται και τις µεγαλύτερες τάσεις.

Escape24-HSD_7

Από την γκάµα της Escape 24 η πιο light σειρά είναι η Roll Up µε τα πηχάκια η οποία δεν χρειάζεται καν µοντάρισµα, απλά ξεδιπλώνεται και σε λιγότερο από 10 λεπτά είναι έτοιµο. Το χαµηλό τους βάρος τα κάνουν ιδανικά για χρήση σαν tender σε µεγαλύτερα σκάφη και µπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν µπροστά στην πλώρη αν µιλάµε για cruiser, στην πασαρέλα κλπ.

Βέβαια τα συµβατικά που αφορούν το ψάρεµα και την γενικότερη χρήση σαν αυτόνοµα είναι η HD είτε µε το αλουµινένιο είτε το ξύλινο εµποτισµένο δάπεδο. Υπάρχουν σε µήκη από 2.45 µέτρα ως τα 4.20 και εξοπλίζονται µε εξωλέµβιους κινητήρες από 2.3 Hp ως 30 Hp. Στην συγκεκριµένη όµως δοκιµή είχαµε µια πιο εναλλακτική πρόταση. Στο καθρέπτη του HSD 3.20 (µε αλουµινένιο πάτωµα) υπήρχε ένας ηλεκτροκινητήρας Haswing Comax µε µέγιστη ώθηση 55 lbs ο οποίος ήταν συνδεδεµένος σε µια µπαταρία 75 Α.

Escape24-HSD_4

Αυτοί οι κινητήρες εισάγονται και διανέµονται αποκλειστικά από την Escape24 και ανήκουν στην ίδια φιλοσοφία µε τα συµβατικά, παρέχονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιµές µε υψηλό δείκτη value for money προσφέροντας δηλαδή «προσιτή» ποιότητα. Με βάρος από 6,7 ως 14,2 κιλά αποτελούν από τους πιο ελαφριούς κινητήρες και είναι κατάλληλες για σκάφη µικρού – µεσαίου µεγέθους (και όχι µόνο όπως θα διαβάσετε παρακάτω), ιδανικές για ψάρεµα χάρις της αθόρυβης λειτουργίας τους.

Η πρόωση που προσφέρουν φτάνει τους 2 ίππους και χωρίζονται σε τρεις σειρές µε διαφορετικές δυνατότητες όπως ασύρµατη λειτουργία, ηλεκτρικό power trim, ροοστάτη λειτουργίας και λοιπά. Παρέχεται 2 χρόνια εγγύηση για όλα τα µοντέλα αλλά και σέρβις σε κάθε περίπτωση.

Ο συνεργάτης µας Μάρκος Τσαπέπας ήταν από τους πρώτους που αγόρασε έναν τέτοιο κινητήρα για το σκάφος του, µια πιλοτίνα Quicksilver 6.30 αφού δεν µπορούσε να κρατήσει χαµηλή ταχύτητα µε την κύρια µηχανή. Σε ένα τόσο µεγάλο σκάφος ο Haswing Osapian 55 lbs φαίνεται σαν µικροσκοπικός στην πρύµνη, παρόλα αυτά λειτουργεί όπως θα θέλαµε, δίνοντας την απαραίτητη ώση στο σκάφος για να ψαρέψει µε µολύβι φύλακα και µόνο µε πολύ δυνατό αέρα ή κυµατισµό δεν κρατάει σταθερή ταχύτητα, κάτι κατανοητό λόγω και του τεράστιου όγκου του σκάφους. Σύντοµα θα έχουµε αναλυτικό άρθρο για την χρήση του ηλεκτρικού κινητήρα στην συρτή και τα υπόλοιπα ψαρέµατα γενικότερα, αφού εµείς τον έχουµε ήδη ενσωµατώσει στα ψαρέµατά µας.

Escape24-HSD_2

Το HSD 3.20 έχει πιστεύω την χρυσή τοµή µήκους – βάρους. Ζυγίζει µόλις 55 κιλά, µε µήκος 3.20 µέτρα όπου επιτρέπει την άνετη µεταφορά ακόµα και στην σχάρα του αυτοκινήτου. Με έναν κινητήρα 10 – 15 ίππων µπορεί να πλανάρει και να ταξιδέψει γρήγορα και µε ασφάλεια και οικονοµία χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής να έχει άδεια χειριστή ταχυπλόου. Οι χώροι του επιτρέπουν το άνετο ψάρεµα δύο ατόµων µαζί µε τον εξοπλισµό τους ενώ µπορεί κάλλιστα να µεταφέρει 4 άτοµα. Το πάτωµα αποτελείται από 3 + 1 κοµµάτια από αλουµίνιο τα οποία και κουµπώνουν σωστά, ενισχύονται από τις πλαϊνές µπάρες και δίνουν ένα άκαµπτο ντεκ στο οποίο µπορούµε να σηκωθούµε και να περπατήσουµε χωρίς κανένα πρόβληµα. Η ευστάθεια που έχουν τα συµβατικά ακόµα και σε αυτά τα µέτρα είναι εξαιρετική αν τη συγκρίνεις µε την αντίστοιχη πολυεστερικών.

Τα κουπιά αλουµινίου, οι βάσεις τους, τα χερούλια, οι σχοινοπιάστρες, οι δύο προσθαφαιρούµενοι πάγκοι στους αεροθαλάµους, ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισµό ενώ επιπλέον η Escape24 έχει µια τεράστια γκάµα από τσάντες πλώρης, τέντες, σκάλες µπάνιου, καλαµοθήκες και ότι άλλο µπορούµε να φανταστούµε. Όταν το µαζέψουµε πιάνει το χώρο µιας µεγάλης βαλίτσας κάνοντας την αποθήκευσή του πολύ εύκολη υπόθεση ακόµα και όσοι δεν έχουν πιλοτή ή αποθήκη.

Escape24-HSD_3

Με τον ηλεκτρικό Haswing Comax στον καθρέπτη µετρήσαµε στο GPS 4,2 µίλια/ώρα µε ένα άτοµο και 3,6 µίλια /ώρα µε δύο. Αυτό που µας άρεσε ιδιαίτερα είναι η αθόρυβη λειτουργία του που σίγουρα ευνοεί στο ψάρεµα. Στην λαγουδέρα του Comax υπάρχει και ένδειξη της κατάστασης της µπαταρίας ώστε να γνωρίζουµε πότε θα πρέπει να βγούµε. Ο συγκεκριµένος κινητήρας διαθέτει και ηλεκτρικό τριµ προσαρµόζοντας το ύψος του ποδιού ανάλογα στον καθρέπτη ή την βάση της βοηθητικής που θα τον τοποθετήσουµε.

Η χρήση του ηλεκτρικού κινητήρα µπορεί να προσφέρει πολλά στο ψάρεµα και νοµίζω ότι ακόµα πολλοί ιδιοκτήτες µικρών σκαφών δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Ο καθρέπτης του 3.20 µπορεί να φιλοξενήσει κινητήρα µέχρι 15 ίππους. Σε µια µέτρηση ταχύτητας που είχαµε πραγµατοποιήσει πριν ένα χρόνο µε την Escape24 σε ένα συµβατικό 3.60, είχαµε δει 18.9 κόµβους µε τον Yamaha F 15 Hp. Συµπερασµατικά το συµβατικό προσφέρει πολλά περισσότερα από ότι θα φανταζόµασταν. ∆ιπλωµένο στην τσάντα µεταφοράς στο πορτµπαγκάζ, στην οροφή του αυτοκινήτου ή σε τρέιλερ, το αγαπηµένο µας SIB δίνει απεριόριστες δυνατότητες στο ψάρεµα, στο ψαροτούφεκο ή και στην βόλτα γενικότερα. Να σηµειώσουµε πως η εταιρία Escape 24 προσφέρει έκπτωση 20 % σε όλους τους αναγνώστες που θα επισκεφτούν το κατάστηµα δείχνοντας το περιοδικό (σελ. 91) οπότε ίσως είναι η ευκαιρία να αποκτήσετε και εσείς το δικό σας συµβατικό σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιµή.
Μέσα σε λίγα λεπτά η µεγάλη βαλίτσα «γίνεται» ένα όµορφο συµβατικό φουσκωτό.

Πληροφορίες:  Πληροφορίες: ESCAPE 24 – 210 5228.716

Tags
Escape 24 Συμβατικά Φουσκωτά Ηλεκτρική εξωλέμβια Ηλεκτρικός Κινητήρας Haswing Osapian Haswing
Comodo SSL