Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Συμβατικό φουσκωτό Escape24 HSD 3.90

28 Ιανουαρίου, 2016

Συμβατικό φουσκωτό Escape24 HSD 3.90

 

Βρεθήκαμε στον Τυρό για να ψαρέψουμε και να δοκιμάσουμε το 3.90 HSD της εταιρίας Escape 24, η οποία κατασκευάζει και εισάγει (εκτός άλλων) μια πλούσια γκάμα από συμβατικά με αυστηρές προδιαγραφές και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

escape24_03Με φόντο τις υπέροχες γαλαζοπράσινες ακτογραμμές του Τυρού, ψαρέψαμε με την βοήθεια των Σπύρο, Γιάννη και Στέφανο, απολαύσαμε την φιλοξενία τους και την ομορφιά μιας υπέροχης περιοχής πολύ κοντά στην Αθήνα (περιπου 2:30 ώρες οδικώς) όπου όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά επισκέπτονται ανελλιπώς. Πριν περάσουμε στο Escape 3.90 HSD με το αλουμινένιο πάτωμα, καλό είναι να αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες για τα συμβατικά που ίσως δεν είναι σε όλους γνωστές.

escape24_01Το συμβατικό ήταν το πρώτο φουσκωτό που έκανε την εμφάνισή του, στην αρχή για στρατιωτικούς σκοπούς σαν σωστικό (ή επιχειρησιακό) και αργότερα, στο ψαροτούφεκο αφού οι ψαροκυνηγοί ήταν αυτοί που εμπιστεύτηκαν το συγκεκριμένο πλεούμενο στις εξορμήσεις τους. Πολλά άλλαξαν από τότε, τόσο στην ποιότητα κατασκευής όσο και στις ανάγκες και δυνατότητες των υποψήφιων αγοραστών. Είτε όμως το καύσιμο κοστίζει 0,73 ευρώ ανά λίτρο (τιμή βενζίνης το 2000, 250 περίπου δρχ. ανά λίτρο) είτε 1,7 όπως έχει σήμερα, ένα συμβατικό παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα χρήσιμο στα ψαρέματά μας και πάνω απ’ όλα πολύ οικονομικό. Το χαμηλό κόστος χρήσης και απόκτησης ίσως είναι ένας σημαντικός λόγος που πολλοί αποφασίζουν να αγοράσουν ένα τέτοιο εργαλείο για το ψάρεμα ή την βόλτα τους στην θάλασσα.

escape24_04Τα πλεονεκτήματα όμως που παρέχει είναι πολύ περισσότερα, γι’ αυτό τον λόγο είναι αρκετοί που εκτός από το «μεγάλο» τους σκάφος έχουν ένα συμβατικό στην αποθήκη τους για το ψάρεμα σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση. Άλλωστε το γεγονός ότι το συμβατικό μπορεί σε 10 λεπτά να μετατραπεί στο μέγεθος μια βαλίτσας και το αντίστροφο, το κάνουν πρακτικό και εύκολο στην χρήση και την αποθήκευση. Τα συμβατικά σήμερα διατίθενται σε τρεις σειρές ανάλογα το πάτωμα που έχουν. Τα πηχάκια, το ξύλινο και το αλουμινένιο.

escape24_02Το πρώτο είναι η πιο ελαφριά περίπτωση και χρησιμοποιείται κυρίως σαν βοηθητικό σε μεγαλύτερα σκάφη ή για την αναψυχή. Αυτό δεν χρειάζεται καν ξεστήσιμο όπως τα άλλα δύο, απλά το ξεφουσκώνεις και το τυλίγεις. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει τόσο σταθερό πάτωμα με ό,τι επακόλουθο έχει στη μεταφορά του εξοπλισμού μας, την τοποθέτηση σταθερών κατασκευών κλπ. Είναι όμως τόσο εύκολο στην χρήση που αν το γνώριζαν πολλοί θα το προτιμούσαν σε σχέση με το φουσκωτό στρώμα! Έτσι ακόμα και με έναν πολύ μικρό κινητήρα θα μπορούσαν να απολαύσουν την βόλτα τους χωρίς κανένα κόπο.

escape24_06Έπειτα έχουμε το ξύλινο πάτωμα (εμποτισμένο) και το αλουμινένιο με το δεύτερο να είναι συνήθως αρκετά πιο ελαφρύ στην μεταφορά. Όταν τα τοποθετήσουμε στο πάτωμα και φουσκώσουμε τον αεροθάλαμο στο πάτωμα, τα πρόσθετα κομμάτια «σφηνώνουν» ανάμεσα στα μπαλόνια σε δύο ενισχυμένες πλαϊνές μπάρες και το φουσκωτό πάτωμα δίνοντας στέρεο και σταθερό ντεκ. Και τα τρία παραπάνω είδη πατώματος υπάρχουν στην μεγάλη γκάμα των Escape που ξεκινά από τα 1,60 μέτρα και καταλήγει στα 4,20.

escape24_09Οι αεροθάλαμοι των συμβατικών Escape φτιάχνονται τόσο από Valmex Γερμανίας όσο και από PVC 1.100 dtex ψυχρής κόλλησης ανάλογα το μοντέλο. Το HSD 3.90 έχει 4 αεροθάλαμους και ζυγίζει 78 κιλά. Με δύο άτομα μεταφέρεται πολύ άνετα από τις χειρολαβές και μπορεί να φορτωθεί ακόμα και πάνω σε αμάξι, αφαιρώντας βέβαια τον εξωλέμβιο. Η μέγιστη ιπποδύναμη πρόωσης είναι 20 ίπποι, όμως στην δοκιμή μας ο 15άρης έκανε εξαιρετική δουλειά. Η άδεια του δίνει 6 άτομα και 750 κιλά μέγιστο φορτίο, στην πράξη τρία άτομα ταξιδεύαμε πολύ άνετα, ενώ για δύο άτομα ακόμα και με πολύ εξοπλισμό μπορούν άνετα να κινηθούν και να ψαρέψουν.

escape24_08Η ευστάθεια του είναι εξαιρετική και ιδίως αν την συγκρίνεις με αντίστοιχου μήκους πολυεστερικά είναι κλάσεις ανώτερη. Τα κουπιά αλουμινίου, οι βάσεις τους, τα χερούλια, οι σχοινοπιάστρες, οι δύο προσθαφαιρούμενοι πάγκοι στους αεροθαλάμους, ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό ενώ επιπλέον η Escape24 έχει μια τεράστια γκάμα από πρόσθετο εξοπλισμό. Εκτός από τσάντες πλώρης, τέντες, σκάλες μπάνιου, πρόσφατα εισήγαγε επιλεγμένα αξεσουάρ όπως καλαμοθήκες, βάσεις για κάμερες, βάσεις για βυθόμετρα, τραπεζάκια κοπής δολώματος που τοποθετούνται στους αεροθάλαμους και άλλα χρήσιμα για το φουσκωτό και όχι μόνο.

escape24_05Μια μικρή γκάμα είναι ήδη φορτωμένη στο site της εταιρίας www.escape24.gr και σύμφωνα με τον Ανδρέα Κάτρη θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Όλα τα συμβατικά είναι ετοιμοπαράδοτα και διατίθενται με πλούσιο βασικό και προαιρετικό εξοπλισμό ενώ κάθε σκάφος έχει την ειδική σφραγίδα και τον αριθμό παρτίδας ελέγχου ποιότητας με εγγύηση υφάσματος 3 ετών.

escape24_10Οι ενισχυμένες μπάρες αλουμινίου για το πάτωμα και οι βαλβίδες υπερπλήρωσης που αποτρέπουν την περίπτωση καταστροφής του αεροθαλάμου από υψηλή πίεση (από τον ήλιο ή από λάθος εκτίμηση στο φούσκωμα) και το ανθεκτικό ύφασμα της γάστρας θα δώσουν χρόνια ζωής στο φουσκωτό μας ακόμα και αν το χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην στήριξη του καθρέπτη ο οποίος δέχεται και τις μεγαλύτερες τάσεις. Στο σχετικό DVD  μπορείτε να δείτε μία αναλυτική παρουσίαση.

Αν λοιπόν το καλοκαίρι σας βρήκε χωρίς σκάφος και οι δυνατότητές σας είναι μειωμένες, με ένα συμβατικό θα μπείτε ξανά στο «παιχνίδι», αποκτώντας απεριόριστες δυνατότητες στο ψάρεμα, στο ψαροτούφεκο ή και στο μπάνιο με την παρέα.

Πληροφορίες: ESCAPE 24 – 210 5228.716

Tags
Μικρά Φουσκωτά Φουσκωτά Δοκιμές Φουσκωτών Escape 24 Συμβατικά Φουσκωτά Συμβατικό Φουσκωτό Φουσκωτά για ψάρεμα Φουσκωτά για Ψαροτούφεκο [jetpack-related-posts]
Comodo SSL