Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΔΟΚΙΜΗ: Φουσκωτό Marvel 41 T

23 Μαρτίου, 2016

ΔΟΚΙΜΗ: Φουσκωτό Marvel 41 T

Η Marvel γυρίζει σελίδα µε το νέο 41 T, ένα RIB µήκους 12,5 µέτρων µπαίνοντας στην κατηγορία των luxury RIB φιλοδοξώντας να αποτελέσει το απόλυτο Sport Cabin της αγοράς.

Ο Βαγγέλης Καραµπέτσος, ιδιοκτήτης της εταιρείας PROMARINE και κατασκευαστής των φουσκωτών Marvel, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα µεγάλο, ποιοτικά αναβαθµισµένο RIB µε επιβλητική αισθητική και έµφαση στη λεπτοµέρεια. Ένα σκάφος που χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, µε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε φάση, πολλές δοκιµές στη θάλασσα και έµφαση σε κάθε λεπτοµέρεια εξοπλισµού του σκάφους, κάτι που γίνεται αµέσως αντιληπτό για όποιον το δει από κοντά.Marvel_41T_20

Το deck επιµελήθηκε ο αρχιτέκτονας Νίκος Μανάφης, όπου σχεδίασε ένα µοντέρνο µεσογειακό κατάστρωµα, µε ανοιχτούς και φιλόξενους χώρους, που επιπλέον διαθέτει µία κρυφή καµπίνα. Στο εσωτερικό της υπάρχει η δυνατότητα να κοιµηθούν έως και 4 άτοµα, διαθέτει ξεχωριστό WC και το ύψος της ξεπερνά τα δύο µέτρα! Παράλληλα κατασκευάζεται και ένα δεύτερο µοντέλο Marvel 41Τ σε µορφή Passenger, µε κλειστό χώρο για την µεταφορά 16 έως 20 καθήµενων επιβατών. Ήδη την στιγµή που γράφεται το παρόν ολοκληρώνεται το πρώτο σκάφος.

Marvel_41T_21Η γάστρα του 41 Τ βασίζεται στην ήδη επιτυχηµένη γάστρα του 9.60, ψηφιακά µεγαλωµένη, προσφέροντας εξαιρετική συµπεριφορά στο καιρό χωρίς την ανάγκη υπερβολικής ιπποδύναµης. Το Marvel 9.60 αποτελεί πλέον ένα καθιερωµένο offshore RIB αφού από την πρώτη στιγµή που παρουσιάστηκε το 2006 γνώρισε µεγάλη επιτυχία αντικαθιστώντας επάξια το προηγούµενο µοντέλο του ελληνικού ναυπηγείου. Όπως και στο προκάτοχό του, το 9.30 από το 1999, έτσι και σε αυτό, ο κατασκευαστής τους Βαγγέλης Καραµπέτσος ακολούθησε την λογική της µεγάλης και στενής γάστρας, προσφέροντας εξαιρετικές offshore δυνατότητες, γρήγορη και οικονοµική πλεύση χωρίς να χρειάζεται µεγάλες ιπποδυνάµεις. Οι αγοραστές του πέρα από την εµφάνιση και την σπορ επιθετική γραµµή του, επέλεγαν το συγκεκριµένο RIB και για το µεγάλο του µήκος σε σχέση µε την απαιτούµενη ιπποδύναµη και την οικονοµία καύσιµου του σκάφους. Αποτέλεσε λοιπόν ιδανικό σκάφος-εργαλείο για όσους δεν ήθελαν να περιορίζουν τα ταξίδια τους σε κοντινά νησιά, αλλά να διανύουν άνετα µεγάλες αποστάσεις σε «ανοιχτή» θάλασσα χωρίς να ταλαιπωρούνται από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν.Marvel_41T_15

Τα χαρακτηριστικά αυτά µοιράζεται και το νέο 41 Τ όπου καταφέρνει µε δύο 3λιτρους πετρελαιοκινητήρες MERCURY DIESEL TDI 260 hp να φτάνει τους 40 κόµβους και να πλανάρει από τους 11 – 12 κόµβους. Η κατανάλωση 2,3 λίτρα / ν.µ. σε πετρέλαιο σε όλες τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα χαµηλή για τα µέτρα του σκάφους κάνοντάς το ιδανικό για µακρινά ταξίδια και ναυτικό τουρισµό. Επίσης είναι ιδανικός συνδυασµός για όσους ασχολούνται µε την εκµίσθωση σκαφών, σαν επαγγελµατικό για πολυήµερες ή και ηµερήσιες εκδροµές. Για όσους αναζητούν µεγαλύτερες ταχύτητες το µηχανοστάσιο µπορεί να φιλοξενήσει ως και 2 x 450 Hp σε εσωλέµβιες ενώ για τους λάτρεις της εξωλέµβιας ο καθρέπτης δέχεται τοποθέτηση ως 3 x 300 Hp! Σύµφωνα µε την εταιρεία, µε δύο κινητήρες VERADO 300 hp φτάνει τους 55 κόµβους και κατανάλωση 3 λίτρα το ναυτικό µίλι.

Marvel_41T_11Στη θάλασσα το 41 Τ είναι το ίδιο επιβλητικό µε την όψη του εκτός νερού! Η γάστρα του «σιδερώνει» τα κύµατα, χωρίς να µεταφέρει στο πλήρωµα κραδασµούς και σπρέι. Η οδήγηση είναι απολαυστική, και παρά τη µεγάλη σε µήκος γάστρα, η σπαθάτη του σχεδίαση το κάνει ευέλικτο και «υπάκουο» σε κάθε χειρισµό του κυβερνήτη.

Συµπερασµατικά το νέο MARVEL 41 T αλλάζει τα δεδοµένα στη µεγάλη κατηγορία προσφέροντας ένα RIB εξαιρετικής σχεδίασης, όπου συνδυάζει φιλόξενο κατάστρωµα, άνετη καµπίνα, άριστη πλεύση και βέβαια την αξιοπιστία κατασκευής της MARVEL.

Marvel_41T_02

Το κατάστρωµα του Marvel 41
Το θηριώδες κατάστρωµα του Marvel 41 T έχει άπλα και άνεση εντός και εκτός της καµπίνας. Παρά το εντυπωσιακό του µέγεθος, δύσκολα θα αντιληφθεί κάποιος την ύπαρξή της και ακόµα πιο δύσκολα το πόσο χώρο διαθέτει. Πλάγια της κονσόλας η χωνευτή πόρτα οδηγεί στο εσωτερικό της, όπου εκµεταλλεύεται τον όγκο της κονσόλας δηµιουργώντας ένα ευρύχωρο εσωτερικό που µπορούµε να κινηθούµε όρθιοι, µε ξεχωριστό WC δεξιά και βέβαια ένα µεγάλο καθιστικό πλευρικά. Η βάση για το τραπέζι µπορεί να µετατρέψει τον χώρο και για καθιστικό. Μπροστά διαµορφώνεται το κρεβάτι όπου βρίσκεται κάτω από το πλωριό τµήµα του σκάφους.

Marvel_41T_14Παρατηρώντας το εξωτερικό κατάστρωµα του Marvel 41 Τ υπάρχουν µια σειρά από καινοτοµίες και λεπτοµέρειες που δίνουν ιδιαίτερη αισθητική. Το σχέδιο που επιµελήθηκε ο Νίκος Μανάφης και είχαµε παρουσιάσει 1,5 περίπου χρόνο σε 3D απεικόνιση φαίνεται να έχει µεταφερθεί µε απόλυτη ακρίβεια στο σκάφος διατηρώντας τη λογική του αριστερού διαδρόµου µε επιφάνεια teak που «διασχύει» το σκάφος από τα πρώτα µέτρα ως και την πλατφόρµα της πρύµνης.

Marvel_41T_16

Όλη η πλώρη βρίσκεται υπερυψωµένη, όχι όµως πάνω από τους αεροθαλάµους, έτσι η αίσθηση του open παραµένει, και διαµορφώνεται τεράστιος χώρος για ηλιοθεραπεία, αν και εφόσον η παρέα είναι µεγάλη και δεν φτάσει το sundeck της πρύµνης όπου µπορούν να ξαπλώσουν τρία άτοµα. Για την µεταφορά στο κυρίως ντεκ υπάρχουν τρία σκαλοπάτια και ανοξείδωτο ρέλι, χειροποίητο τετραγωνισµένο, που δένει όµορφα µε το σκάφος και το πιλοτήριο. Τα βραβευµένα καθίσµατα Ullman προσφέρουν αναπαυτική και ξεκούραστη θέση σε κυβερνήτη – συγκυβερνήτη ενώ πίσω τους υπάρχει ψυγείο πάγου για τα αναψυκτικά. Φυσικά η διαρρύθµιση αυτή µπορεί να αλλάξει κατά την επιθυµία του αγοραστή, αν δεν εξυπηρετούν οι ίπποι. Ο καναπές της πρύµνης χωρά άνετα 4 άτοµα και προσφέρει ασφάλεια στο πλήρωµα. Το µηχανοστάσιο βρίσκεται κάτω από κρεβάτι ηλιοθεραπείας της πρύµνης και διαθέτει άριστη ηχοµόνωση.

Marvel_41T_06 Marvel_41T_03

Δείτε το Βίντεο στο παρακάτω λινκ: http://www.boatfishing.gr/videos/fouskoto-marvel-41t/

Πληροφορίες:

PROMARINE LTD. – Marvel RIBs

tel: 0030 22940 67978, email: info@marvel.gr

Tags
RIB Φουσκωτά Δοκιμές Φουσκωτών Marvel RIBS PROMARINE Βαγγέλης Καραµπέτσος Νίκος Μανάφης Φουσκωτά καμπινάτα Φουσκωτά με καμπίνα [jetpack-related-posts]
Comodo SSL