Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Φουσκωτό Viper 480 Smart Fishing Edition

5 Οκτωβρίου, 2017

Φουσκωτό Viper 480 Smart Fishing Edition

Ο Σπύρος Κοτσάμπασης, κατασκευαστής των φουσκωτών VIPER, πρόσφατα παρουσίασε μία άλλη version του Smart 480 με στόχο τους λάτρεις του ψαρέματος και της υποβρύχιας αλιείας. Πρόκειται για μια παραλλαγή, του γνωστού μοντέλου με διαφοροποιημένο κατάστρωμα για να κερδίσουμε περισσότερο αβέρτο χώρο και μεγαλύτερη αυτονομία.

Με τη πρώτη ματιά, η βασική διαφορά από το τουριστικό είναι η αφαίρεση του καναπέ της πρύμνης. Έτσι, πίσω από το κάθισμα διακυβέρνησης, υπάρχει χώρος στη διάθεση του ιδιοκτήτη για ψάρεμα, για ντύσιμο στη περίπτωση του ψαροτούφεκου ή την τοποθέτηση ψυγείου πάγου.

Εκτός του λειτουργικού καταστρώματος το Smart 4.80 συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα, δικαιώνοντας το όνοµά του. Ευκολία στην χρήση, ασφάλεια στη θάλασσα, µειωµένα έξοδα λειτουργίας – συντήρησης, χωρίς φόρο πολυτελούς διαβίωσης και έτσι διαχρονικά αποτελεί µια έξυπνη (Smart) επιλογή.

Στην πλώρη του 4.80 βρίσκεται µια πολυεστερική δελφινιέρα µε ανοξείδωτο ράουλο για την άγκυρα και δέστρα όπου αφήνει στις µπάντες δύο πατήµατα µε αντιολισθητική επιφάνεια. Ακολουθεί το στρίτσο και το αµπάρι της πλώρης για τις αποσκευές μας. Ο χώρος ανάμεσα το πλωριό καναπέ και τη κονσόλα είναι αρκετός ώστε να χωρέσει ένα ψυγείο πάγου.

Η κονσόλα τοποθετείται πλευρικά, στη δεξιά μπάντα, αφήνοντας άνετο χώρο μετακίνησης. Μπροστά, για την επιθεώρηση των ηλεκτρονικών διαθέτει στεγανό πλαστικό ντουλάπι ενώ επίσης πρόσβαση στο εσωτερικό της κονσόλας έχουµε και από την άλλη πλευρά, κάτω δηλαδή από το τιµόνι όπου και µπορούµε να αξιοποιήσουµε τον χώρο για διάφορα παρελκόµενα του σκάφους. Το ψηλό αλεξήνεμο θα προσφέρει προστασία στον κυβερνήτη αλλά και τα ηλεκτρονικά όργανα που θα τοποθετηθούν στην οροφή της.

Το φαρδύ και στενό κάθισμα διακυβέρνησης χωρά δύο άτομα, αποθηκεύει τα μισά σωστικά, και δεσμεύει ελάχιστο χώρο. Έτσι μένει ελεύθερος για αξιοποίηση το πλωριό τμήμα του και μέχρι το καθρέπτη. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε άτομα, ένα μεγάλο ψυγείο πάγου μπορεί να «εκτελέσει» χρέη καναπέ.

 

Στη θάλασσα

Τα µπαλόνια του Smart 4.80 είναι αρκετά ψηλά προσφέροντας αίσθηση ασφάλειας στο πλήρωµα. Έχουν κατασκευαστεί από Hypalon Neoprene 1.670 dtex για μεγαλύτερη αντοχή µε διάµετρο 45 εκατοστά πλώρα και 52 στην πρύµνη.

Το chine στην γάστρα έχει µικρό πλάτος αφήνοντας έτσι τον αεροθάλαµο να συμμετέχει στην πλεύση όπου χρειάζεται. Κατεβάζοντας την μανέτα, το 4.80 Fishing, πλανάρει γρήγορα, κρατά υψηλή ταχύτητα που φτάνει τους 29,5 kόμβους χωρίς να χτυπά. Το σκάφος που δοκιμάσαμε φορούσε στο καθρέπτη του έναν Tohatsu 50 ίππων, καταναλώνοντας μόλις 0,60 λτ/νμ. Έτσι με το τανκ 100 λίτρων η αυτονομία του ξεπερνά τα 120 μίλια!

Το γλυκό ταξίδεµα είναι αποτέλεσµα µιας ιδιαίτερα βαθιάς για τα µέτρα του γάστρας (52 µοίρες είσοδο πλώρης και καταλήγει 22,5 µοίρες στο deadrise) αλλά και του σωστού ζυγίσματος. Οι µεγάλοι αεροθάλαµοι κρατούν το σπρέι χαµηλά και παρά το αεράκι σε καµία περίπτωση δεν βραχήκαµε.

Σύμφωνα µε τον κατασκευαστή Σπύρο Κοτσάµπαση σε προηγούµενη τοποθέτηση στο τουριστικό (το οποίο είναι και πιο βαρύ) με 80άρι Yamaha η ταχύτητα έφτανε τους 38 κόµβους ενώ µε τον προτεινόµενο κινητήρα, των 60 Hp η ταχύτητα κυµαίνεται στους 30,5 κόµβους. Σε κάθε περίπτωση το Viper 4.80 Smart «µαρτυρούσε» την καλή κατασκευή του και ήταν «υπάκουο» στους χειρισµούς του κυβερνήτη.

 

Αν λοιπόν αναζητάτε ένα RIB, ευρύχωρο για χρήση στο ψάρεμα ή το ψαροτούφεκο, το 4.80 Fishing αποτελεί µία έξυπνη επιλογή προσφέρoντας στιβαρότητα, πλεύση, οικονοµία στην χρήση και ανταγωνιστική τιµή απόκτησης µε υψηλό δείκτη value for money, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα µοντέλα της Viper.

F-KOTSAMPASIS | Σπύρος Κοτσάμπασης
Τηλέφωνο: 210 8975 669, 6944 518 937
www.f-kotsampasis.gr

Tags
Μικρά Φουσκωτά Φουσκωτό σκάφος RIB Φουσκωτά VIPER RIBS Σπύρος Κοτσάμπασης F Kotsampasis Δοκιμές Φουσκωτών Viper
Comodo SSL