Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Φουσκωτό σκάφος Resalto 750 Fish & Tour από την Escape 24

25 Ιουλίου, 2023

Φουσκωτό σκάφος Resalto 750 Fish & Tour από την Escape 24

Το σκάφος Resalto 750 Fish & Tour, αποτελεί το πρώτο ελληνικό φουσκωτό στη κατηγορία των 7,5 μέτρων προσαρμοσμένο απόλυτα για ψάρεμα, με κεντρική κονσόλα, ιδιαίτερα αβέρτο κατάστρωμα και δεξαμενή ζωντανού δολώματος.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει βασιστεί στη γάστρα και τις προδιαγραφές του επιχειρησιακού φουσκωτού σκάφους ESCAPE RIB 750 MIL, το οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής από την Escape 24 για τον Ελληνικό Στρατό, και συγκεκριμένα για τη γρήγορη, ασφαλή μεταφορά προσωπικού δια θαλάσσης.

Ήταν λοιπόν φυσικό, όπως άλλωστε είχε αναφέρει σχετικά ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ανδρέας Κάτρης, να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις του 750, με την ονομασία Resalto, όπως η Fish & Tour ή η πολιτική – τουριστική έκδοση που θα δούμε στο άμεσο μέλλον µε πλούσιους χώρους στο κατάστρωμα, μεγάλο sundeck και αναπαυτικούς καναπέδες.

Το Resalto 750 Fish & Tour εκφράζει την φιλόδοξη προσπάθεια της Escape 24 να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες των απαιτητικών ερασιτεχνών ψαράδων – μέσα σε αποδεκτά πλαίσια κόστους – επιδιώκοντας να προσφέρει το όνειρο ενός φουσκωτού «fishing machine».

Για τη σχεδίαση του καταστρώματος, η Escape απευθύνθηκε σε γνωστούς Έλληνες ψαράδες του χώρου, που συνεργάζονται άμεσα με την εταιρία οι οποίοι συνέβαλλαν με την εμπειρία τους για την απόλυτη λειτουργικότητα στο κατάστρωμα.

Η «συνταγή» ήταν ξεκάθαρη: ένας μεγάλος χώρος στο ντεκ και πολλές ευκολίες για να αυξηθεί η χρηστικότητα αλλά επίσης και η άνετη παραμονή και πλεύση στο ταξίδι με μια βαθιά φαρδιά γάστρα με offshore προσανατολισμό.

Οι αεροθάλαμοι μεγάλης διαμέτρου διαδραματίζουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στην πλεύση έχοντας μια μαλακή επαφή με το νερό στις υψηλότερες ταχύτητες ενώ στην ακινησία αυτοί ακουμπούν πλήρως στο νερό στο πίσω μέρος τους ώστε να ελαχιστοποιούν τους κλυδωνισμούς και να προσφέρουν ευστάθεια και ευχάριστη παραμονή σε πολύωρα ψαρέματα στα ανοιχτά.

Η κατασκευή των αεροθαλάµων γίνεται από Hypalon neoprene στρατιωτικών προδιαγραφών στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Εscape 24 καθώς και όλο το µοντάρισµα των σκαφών.

Το κατάστρωμα
Στο μπροστινό τμήμα του σκάφους, ο χώρος παραμένει αβέρτος, όπου θα μπορούσε να χωρέσει πολύ μεγάλο ψυγείο πάγου. Η δελφινιέρα βρίσκεται υπερυψωμένα, εκεί υπάρχει η τοποθέτηση εργάτη, και δύο πορτάκια για την επιθεώρηση του εκτάματος της άγκυρας. Στο πάτωμα έχει τοποθετηθεί αντιολισθητικό δάπεδο υψηλής ποιότητας foam deck.

Ακολουθεί η κεντρική κονσόλα η οποία με το ύψος και το αλεξήνεμο προσφέρει απόλυτη προστασία στον χειριστή. Το πολυεστερικό Ttop στηρίζεται σε ανοξείδωτη κατασκευή, δίνοντας στήριγμα περιμετρικά, και διαθέτει τέσσερις καλαμοθήκες στη πίσω πλευρά.

Οι πλαϊνοί διάδρομοι που οδηγούν στον χώρο διακυβέρνησης και στο υπόλοιπο πίσω κατάστρωμα είναι φαρδιοί προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση είτε ψαρεύουμε είτε όχι. Πλευρικά, πάνω στο κάθε αεροθάλαμο βρίσκονται βάσεις με καλαμοθήκες, δύο στη κάθε πλευρά.

Ο χώρος διακυβέρνησης περιλαμβάνει ένα εργονομικό πιλοτήριο με επαρκή επιφάνεια για την τοποθέτηση όλων των προβλεπόμενων οργάνων, καθώς και μεγάλη οθόνη βυθομέτρου/ gps plotter. Επίσης, διαθέτει υποπόδιο για άνετη θέση χειρισμού και κάτω από το τιμόνι ένα στεγανό ταμπούκι με πλαστικά κουτάκια για τα αλιευτικά μας εργαλεία.

Στο εσωτερικό της κονσόλας έχουμε πρόσβαση από το πορτάκι στη μπροστινή πλευρά.

Η διπλή θέση του κυβερνήτη είναι ιδιαίτερα άνετη και αναπαυτική, είτε οδηγούμε καθιστοί είτε ακουμπώντας με το ισχίο. Το πολυεστερικό σύνολο που σχηματίζει το κάθισμα διακυβέρνησης επίσης περιλαμβάνει στη πίσω του πλευρά ένα δοχείο ζωντανού δολώματος με διαφανές επιφάνειες που κλείνει στεγανά και ανανεώνει το νερό του με θαλασσινό.

Στη κάτω πλευρά υπάρχει αμπάρι για τον εξοπλισμό μας.

Ο πρυμιός καναπές, φτιαγμένος από ίνοξ, με τις κατάλληλες ταπετσαρίες, μπορεί να αφαιρεθεί ή να διαμορφωθεί ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Κατάπρυμα υπάρχουν ανοξείδωτες μπίτες και η πλατφόρμα πίσω από τους κινητήρες. κινητήρων δίνοντας του δυνατή ισχύ για να φτάνει γρήγορα στο πλανάρισμα και να επιταχύνει ομαλά και προοδευτικά μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα.

Στη θάλασσα
Το Resalto 750 μπορεί να φορέσει στο καθρέπτη του διπλή τοποθέτηση κινητήρων. Η μέγιστη ιπποδύναμη που δίνει ο κατασκευαστής είναι 2 * 250 hp και άρα οι δύο SUZUKI DF 115 hp αντιπροσωπεύουν μία ικανοποιητική ισχύ για αυτό το σκάφος συνδυάζοντας τις γρήγορες ταχύτητες (μέγιστη ταχύτητα 54 μίλια/ώρα) με την οικονομία στο ταξίδι.

Τα αντίστοιχα στρατιωτικά, είχαν αντίστοιχα διπλή τοποθέτηση 2 X 150 ίππους αναπτύσσοντας ταχύτητα άνω τον 40 ml/ώρα έµφορτο µε καύσιµα 300 λίτρα 12 άτοµα µε ατοµικό οπλισµό.

Η διπλή τοποθέτηση είναι μία επιλογή που επιλέγουν αρκετοί για θέμα ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα συνδράμει στην καλύτερη ευστάθεια.

Επιπρόσθετα, οι διπλοί κινητήρες δίνουν ένα πλήρες πλεονέκτημα στους επιτόπου ελιγμούς θέτοντας τον ένα κινητήρα πρόσω και τον άλλο ανάποδα επιτρέποντας στο σκάφος να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του εκτελώντας λεπτές κινήσεις σε πολύ περιορισμένους χώρους όπως μέσα στα πολυσύχναστα λιμάνια ή σε χειρισμούς την ώρα του ψαρέματος.

Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή του μονού κινητήρα για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με τη διπλή τοποθέτηση.

Από τη θέση του κυβερνήτη, το σκάφος κρίνεται αξιόπλοο, με γλυκιά πλεύση χωρίς κραδασμούς.

Ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε αλλαγή της πορείας στο κόψιμο του τιμονιού και μπορεί να παίρνει κλειστές στροφές με ταχύτητα χωρίς να χάνει την σταθερότητα του με συνέπεια να χαρακτηρίζεται ως ένα εύκολο στην διακυβέρνηση του σκάφος ακόμα και από κυβερνήτη με μικρή εμπειρία.

Το φουσκωτό Resalto 750 Fish & Tour είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα φουσκωτά για ψάρεμα σε αυτά τα μέτρα. Ευρύχωρο, άνετο και λειτουργικό, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για όσους ασχολούνται με το ψάρεμα εντατικά ή και για επαγγελματίες που πραγματοποιούν fishing trips.

Tags
Resalto 750 Resalto 750 Fish & Tour RIB Escape 24 Φουσκωτά για ψάρεμα Σκάφη για ψάρεμα Φουσκωτό Δοκιμή Φουσκωτού Σκάφους
Comodo SSL