Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Η φωτιά στο εργοστάσιο LALIZAS και η χρυσή 20ετία (ΒΙΝΤΕΟ)

24 Οκτωβρίου, 2020

Η φωτιά στο εργοστάσιο LALIZAS και η χρυσή 20ετία (ΒΙΝΤΕΟ)

 Το 2000, η LALIZAS είχε 50 υπαλλήλους, 1 εργοστάσιο και 4 branches σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, στις 23 Οκτωβρίου, μια ξαφνική πυρκαγιά στα κεντρικά γραφεία της, κατέστρεψε τα πάντα.

Ένα νέο βίντεο παρουσίασε η LALIZAS, στο οποίο ο ιδρυτής της, Σταύρος Λάλιζας, εξιστορεί την πορεία της εταιρίας από το 2000 και μετά, όταν έπιασε φωτιά το εργοστάσιο και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, τέθηκε ένα σχέδιο δράσης: η ανοικοδόμηση της εταιρείας. Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί πλήρης παραγωγή σε 90 ημέρες. Οι άνθρωποι της LALIZAS ήταν εκείνοι που κατάφεραν να το επιτύχουν με πολύ θάρρος και προσωπική αφοσίωση.

Είναι η δύναμη η οποία βγαίνει μέσα απ’ την ψυχή, μέσα από την καρδιά του ανθρώπου όταν κοιτάει μπροστά. Αυτό ήταν το μάθημα που αντλήθηκε από αυτήν την καταστροφική φωτιά, η οποία αποδείχθηκε ορόσημο γεγονός για την εταιρία.


20 χρόνια αργότερα, η LALIZAS κατέχει 6 brands, 6 εργοστάσια, 10 καταστήματα, 8 κέντρα logistics και 7 franchises, απασχολώντας 650 άτομα κι έχοντας εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες.

Τι αναφέρει στο βίντεο ο ιδρυτής Σταύρος Λάλιζας:

«Πάντα οι δυσκολίες στη ζωή μας κάνουν πιο εφευρετικούς και σοφά σκεπτόμενους. Το 2000 η LALIZAS είχε 50 υπαλλήλους, 1 εργοστάσιο, και 4 branches σε όλο τον κόσμο. Όμως 23 Οκτωβρίου 2000 μια ξαφνική φωτιά καταστρέφει τα πάντα. Εκείνη την στιγμή αισθάνεσαι πραγματικά ότι όλοι οι κόποι που έκανες τόσα χρόνια χάνονται σε μια στιγμή. Δέκα μέρες μετά, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέρος στο Ναυτικό Σαλόνι καθώς είχαμε κλείσει χώρο, και συμμετείχαμε χωρίς προϊόντα.

Αμέσως μετά την φωτιά την επόμενη μέρα βάλαμε ένα πλάνο αναδημιουργίας της εταιρίας. Στόχος ήταν να έχουμε πλήρης παραγωγή σε 90 μέρες. Με όλες τις δυνάμεις μας, ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς διαδικασίες, αγοράζοντας καινούργιους υπολογιστές, καινούργια στυλό και χαρτιά καταφέραμε μέσα σε 90 ημέρες να υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο με την δύναμη των ανθρώπων της LALIZAS. Το 2001, έναν χρόνο μετά, η εταιρία βγήκε πάλι κερδοφόρα.

Αυτό δεν θα το πετύχαινα ποτέ αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι συνεργάτες γύρω μου. Στην Ελλάδα λέμε «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Όταν συνέβη η φωτιά το 2000, αυτό που έψαχνα πραγματικά να βρω εκείνη τη στιγμή ήταν το καλό που θα έβγαινε μετά. Πραγματικά το βρήκα…Είναι η δύναμη η οποία βγαίνει μέσα από την ψυχή, μέσα από την καρδιά του ανθρώπου όταν κοιτάει μπροστά. Ήταν το έναυσμα μιας τεράστιας ψυχικής δύναμης, όχι μόνο δικής μου προσωπικής, αλλά και πολλών ανθρώπων που ακόμα είναι εδώ μέσα.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, η LALIZAS έχει 6 brands, 6 εργοστάσια, 10 branches, 8 logistic centers, 7 franchises και 650 εργαζόμενους. Μέσα σε αυτή την 20ετία, κρίσιμη στιγμή ήταν το 2008, τότε που η LALIZAS παρέμεινε ισχυρή και οικονομικά ανεξάρτητη. Όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά τέσσερα χρόνια μετά εξαγόρασε τη Nuova Rade, τη Lofrans΄, την MAX POWER και την OCEAN. Με την μεγάλη κρίση των capital controls στην Ελλάδα πάλι η LALIZAS, ήταν αρκετά δυνατή για να το ξεπεράσει, και όχι μόνο αυτό, αλλά ακολούθησαν άλλες δύο εξαγορές: η Antipiros στην Κροατία, και η Alexander/Ryan Marine & Safety στην Αμερική.

Το 2020 κάναμε εξαγορά της ARIMAR. Μια παλιά εταιρία με ιστορία, την οποία καταφέραμε πραγματικά μέσα στην κρίση, μέσα στον κορωνοϊό, να την ενσωματώσουμε στη LALIZAS Italia και ήδη φαίνονται τα πολύ καλά αποτελέσματα.

Τον Οκτώβρη του 2020, καταφέραμε να έχουμε year-to-date τον τζίρο που είχαμε το 2019! Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι περνάμε μία τεράστια κρίση σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν ποτέ πραγματικότητα αν δεν υπήρχε μια συνεχής βελτίωση όλων των ανθρώπων μέσα στην LALIZAS, και αυτή τη στιγμή τολμώ να πω ότι είμαι περήφανος για τους ανθρώπους που υπάρχουν στην εταιρία στα περισσότερα σημεία στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Κροατία και στην Ισπανία.

Κάθε χρόνο η LALIZAS ταξιδεύει 2000 ημέρες. ‘Άνθρωποί της βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέραμε, νοοτροπίες τις οποίες βλέπαμε σε άλλες χώρες, να τις ενσωματώσουμε. Σήμερα η LALIZAS, στην εποχή του κορωνοϊού, που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε τόσο εύκολα όπως ταξιδεύαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επεξεργαζόμαστε λύσεις, και μεθόδους επικοινωνίας, για να είμαστε κοντά στους συνεργάτες μας.

Η τελευταία 20ετία, ήταν η χρυσή 20ετία της LALIZAS. Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καταφέραμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να αναπτυχθούμε. Άραγε έπρεπε μια φωτιά να μας κάνει να αναπτυχθούμε; Έπρεπε μια φωτιά να μας κάνει να ξυπνήσουμε και να βγούμε από το comfort zone; Όλες αυτές οι καταστάσεις μας έχουν γεμίσει από εμπειρίες. Στην LALIZAS υπάρχουν άνθρωποι, με μεγάλη εμπειρία, όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους στηρίζουμε το μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το υπέροχο ταξίδι εξέλιξης της εταιρίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ευχαριστώ πολύ!».

Tags
Πυρκαγιά Lalizas Σταύρος Λάλιζας Συνεντεύξεις
Comodo SSL