Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Η προετοιμασία των ψαρευτικών διακοπών

4 Αυγούστου, 2021

Η προετοιμασία των ψαρευτικών διακοπών

Επιτέλους Αύγουστος, με τον ήλιο της Ελλάδος να ακολουθεί τα γνώριμα και καθιερωμένα μονοπάτια, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας.

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει διακοπές. Ακόμη και στη σημερινή, την Ελλάδα των μνημονίων και της πανδημίας, οι διακοπές είναι διακοπές.

«Δεν πα να…», είναι βαθιά χαραγμένο στο γενετικό μας κώδικα και δεν σβήνει με τίποτε, «…εμείς θα τους γράψουμε κανονικά και θα πάμε θάλασσα, το καλύτερο φάρμακο για όλα»!

Ο Έλληνας, μπροστά στη καλοκαιρινή ραστώνη του, δεν λογαριάζει τίποτε. Θα την «κάνει» ο κόσμος να χαλάσει. Από κάπου αλλού θα κόψει, αλλά τις διακοπές του θα τις πάει, έστω και για μερικές μέρες, ακόμη και αν χρειαστεί να κοιμηθεί στο γνωστό σε όλους μας «Ξενοδοχείο Τ’ Άστρα».

Η λέξη Ελλάδα είναι συνώνυμη του ήλιος, γαλανός ουρανός και θάλασσα. Τόσες δαντελωτές ακτές, τόσα νησιά και άλλα τόσα ξερονήσια διάσπαρτα παντού, συνθέτουν το μεγαλείο αυτής της χώρας. Είμαστε η χώρα των διακοπών και όχι μόνο.

Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν θάλασσα, άρα -για εμάς- ψαροτούφεκο. Διαλέξτε και πάρτε. Ιόνιο Αιγαίο ή ακτές ηπειρωτικής χώρας. Ό,τι τραβάει η όρεξή σας! Εμείς έχουμε τα πάντα, για όλα τα γούστα και για όλα τα κέφια.  Εσείς δεν έχετε παρά επιλέξετε…

Οι πιο έξυπνοι θα αφήσουν το έτερον ήμισυ να επιλέξει, σε συνδυασμό, πάντα, με τη δύναμη του πορτοφολιού. Εσείς απλά θάλασσα θέλετε να έχετε τριγύρω, το πού, αφήστε άλλους να σκάσουν γι’ αυτό. Μπορείτε, βέβαια, να πείτε μια δυο γνώμες, αλλά μέχρι εκεί. Μην επιμείνετε στα προσωπικά σας «θέλω», γιατί τη γκρίνια και τη μουρμούρα δεν την αντέχει κανείς.Βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού, είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο επιλογής σας την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τι να το κάνω να μείνω δίπλα στον ιδανικό ψαρότοπο, αν στη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δεν θα επιτρέψουν καμία βουτιά. Όταν, μάλιστα, δεν υπάρχει και άλλη κοντινή εναλλακτική επιλογή, τότε απλά θα ξεχάσετε το ψάρεμα και θα απολαύστε ήρεμες και ήσυχες διακοπές, που πιθανόν να σας κάνουν τα νεύρα κρόσσια από την πολύ ηρεμία!

Για όλους όσους διακοπές σημαίνουν μόνο ψάρεμα και ψάρια, η συνταγή είναι μία: Όπου περάσατε καλά τα προηγούμενα χρόνια, βγάζοντας ωραία ψάρια! Δεν βλέπω το λόγο να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, φοβάμαι πως αν το επιχειρήσετε, πιθανόν και να αποτύχετε.

Να θυμάστε, όμως, και το γεγονός πως τα ψάρια δεν είναι «δεμένα» κάπου. Συνήθως, κυκλοφορούν σε τόπους που δεν πιέζονται αλιευτικά (παράνομα και μη) και ευνοούν συνθήκες αναπαραγωγής και τροφής. Τώρα, αν από πέρσι μέχρι φέτος μεσολάβησε ένας χρόνος και συνέβησαν αρκετά που άλλαξαν τα δεδομένα, είναι ένα γεγονός το οποίο πάντα υφίσταται και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.

Προετοιμασία
Μετά την τελική μας επιλογή, φροντίζουμε έγκαιρα για τη διαμονή και τα εισιτήρια, ιδίως αν στο ταξίδι μεσολαβεί θάλασσα. Τα εισιτήρια είθισται να τα βγάζουμε κανένα μήνα πριν. Δεν τα αφήνουμε ποτέ για την τελευταία στιγμή, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να μας βγουν ξινές οι διακοπές, πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσουν, ή να ανατραπούν εντελώς τα σχέδιά μας, συρρικνώνοντας τις μέρες και αλλάζοντας εντελώς τόπο προορισμού.

Θα τολμήσω να προτείνω, το δωμάτιο επιλογής να διαθέτει κλιματιστικό. Αν και είμαι κάθετα εναντίον του κλιματιστικού, τα καλοκαιρινά βράδια είναι πολλές φορές απαραίτητο για να μπορέσετε να έχετε έναν καλό ύπνο.

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να χάσουν ούτε λεπτό από τις διακοπές τους, επιλέγοντας να φύγουν την ίδια μέρα, αμέσως μετά το τέλος της δουλειάς.

Αν ο προορισμός είναι οδικός και μακρινός, σας θυμίζω πως η κούραση είναι κακός συνοδηγός, ιδίως όταν αυτή βγαίνει στο τιμόνι και σε δρόμους στενούς, σκοτεινούς, με κακής ποιότητας οδόστρωμα. Αν, τώρα, τραβάτε και κάνα τρέιλερ πίσω σας, τότε αλλάζει και πάλι το πράγμα…

Σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται όλοι όσοι θα ταξιδέψουν με πλοίο, γιατί έχουν την ευκαιρία να ρίξουν κανέναν υπνάκο. Βέβαια, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί οι δρόμοι στα νησιά μας δεν θυμίζουν σε τίποτα την Παραλιακή ή τη Συγγρού σε πλάτος! Τα νησιά μας, και όλοι γενικά η επαρχία, Αυγουστιάτικα και σε ώρες αιχμής, φέρνουν κάτι ανάμεσα σε παζάρι και πλατεία Ομονοίας. Οπλιστείτε με υπομονή και αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις.

Εξοπλισμός
Λίγα όπλα και καλά. Το μακρύ για καρτέρια, πλαναρίσματα και γενικά για ανοιχτές και μακρινές βολές, ένα μεσαίου μήκους και ένα κοντό όπλο καθαρά για τρύπα, και είστε πλήρεις. Συμπληρωματικά, μια βέργα έξτρα για το καθένα, τη ζώνη με τα μολύβια σας και κάποια επιπλέον αποσπώμενα που θα αυξομειώνουν τα κιλά στη ζώνη γρήγορα και εύκολα, ανάλογα με την τεχνική ψαρέματος. Μια λίμα, που δεν πιάνει και ιδιαίτερο χώρο στις αποσκευές, για τις μύτες στις βέργες, ένα δεύτερο ζευγάρι μπαταρίες για όσους χρησιμοποιούν φακό και ανταλλακτικό λουρί μάσκας. Αυτονόητο είναι πως πριν φύγετε έχετε ελέγξει λάστιχα, πετονιές, κλιπ και έχετε αντικαταστήσει τα φθαρμένα. Καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας λίγα κλιπς, μερικά μέτρα πετονιάς και τον κλιπαδόρο. Πάντως, ένα από τα πρώτα μελήματά σας, είναι να βρείτε αν υπάρχει και πού μαγαζί τού χώρου μας, ώστε αν χρειαστείτε κάτι, να μην ψάχνεστε τελευταία στιγμή…

Εάν είστε από αυτούς που έχουν σκάφος, μία από τις βασικές φροντίδες είναι η εύρεση ασφαλούς πάρκινγκ, το οποίο θα βοηθήσει να είναι πολύ κοντά στο δωμάτιο. Αν υπάρχει πλησίον σας βενζινάδικο και γλίστρα, έχετε κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Ελέγξτε, και αν χρειαστεί, αλλάξτε τα ρουλεμάν στις ρόδες του τρέιλερ. Κάντε το ίδιο με τα ελαστικά, αν είναι φθαρμένα.

Χαρτιά, βεγγαλικά και ότι άλλο μπορεί να γίνει αιτία να σας γράψουν από το Λιμεναρχείο, φροντίστε να είναι τακτοποιημένα.

Τελευταίο άφησα τον πάγο για τη συντήρηση των θηραμάτων, επειδή όλο και πιο σπάνια βρίσκει κανείς παγοποιείο, δυστυχώς… Στη χειρότερη περίπτωση, μπορείτε να προμηθευτείτε σακούλες με παγάκια από σούπερ μάρκετ. Σίγουρα δεν κάνουν την ίδια δουλειά με αυτή του τριμμένου πάγου, αλλά είναι μια λύση.Ψαρότοποι
Και φτάσαμε στο επίμαχο σημείο… Όλοι, σχεδόν, οι κάβοι, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, φυσικά.

Αν υπάρχει γνωστός σας που έχει επισκεφτεί την περιοχή και τον εμπιστεύεστε, τότε τα πράγματα είναι απλά: Δεν έχετε παρά να τον συμβουλευτείτε!

Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα να πάρετε κάποιες πληροφορίες και μια πρώτη εικόνα για το τι να περιμένετε, μέσω ίντερνετ, από τα διάφορα forums. Όχι σπουδαία πράγματα, αλλά κάποιες ενδείξεις σίγουρα θα αποκομίσετε.

Κάνοντας μία απογευματινή βόλτα με το αυτοκίνητο στα κοντινά μέρη και με καλή παρατήρηση της εξωτερικής διαμόρφωσης της ακτογραμμής, σε συνδυασμό, πάντα, και με το ψαρευτικό σας ένστικτο, είναι πολύ πιθανό να σας φανερωθούν κάποια ενδιαφέροντα κομμάτια. Αφήστε που το πιο πιθανό είναι να δείτε και καμιά σημαδούρα συναδέλφου, ή ακόμα καλύτερα, κάποιο σκάφος αγκυροβολημένο στη μέση του πουθενά, … άδειο από επιβάτες (ο νοών, νοήτω)!

Παρατηρήστε πού ρίχνουν και μαζεύουν τα δίχτυα ή τα παραγάδια τους τα επαγγελματικά καΐκια (συνήθως τις πρωινές ώρες). Είναι πολύ πιθανό να σας προδώσουν τόπους.

Καλαμάδες που δεν στήνουν τα καλάμια τους σε προβλήτες λιμανιών, όπως συνηθίζουν, αλλά σε απόμερα μέρη της ακτογραμμής, ίσως είναι ένα σημάδι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κυκλοφορούν ενδιαφέροντα ψάρια. Επίσης, μην απογοητευτείτε αν πέσετε σε βυθούς με άμμο-ποσειδωνίες. Ψαρέψτε τες με ρηχό καρτέρι, αφού δίνει όμορφες εκπλήξεις, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διακοπές μαζί με τη σύντροφο
Κοινώς … «σιδηρόμπαλα» (το πιάσατε το νόημα!). Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι ως πολύ. Είναι ικανές να ανατρέψουν τα πάντα. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να φέρουν τα πάνω, κάτω, καταστρέφοντας τις καλοκαιρινές διακοπές και όχι μόνο. Μεγάλη προσοχή και σωστή διαχείριση των ημερών αδείας. Μοιράστε τα «θέλω» και τις ανάγκες του καθενός στο μέτρο του εφικτού, για να μην πω ότι καλό είναι να δώσετε και λίγο «αβάντζο»…

Η καλή μέρα, λοιπόν, από το πρωί φαίνεται. Αν είναι εφικτό, αφήστε να επιλέξουν εκείνες τον τόπο προορισμού, θέτοντας ως μοναδικό σας όρο να υπάρχει θάλασσα κοντά και με εύκολη πρόσβαση. Έτσι, γλιτώνετε την γκρίνια πως πήγατε σε μέρος της αρεσκείας σας. Ακόμα και να μην της αρέσει τελικά, δεν μπορεί να σας γκρινιάξει. Μεγαααάλη υπόθεση!

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στο θέμα της διαμονής. Τι κι αν βρήκατε δωμάτιο σχεδόν πάνω στο κύμα που διευκολύνει τα σχέδιά σας; Αν δεν αρέσει στο έτερο ήμισυ και τελικά αυτό κλείσετε, φάγατε γκολ από τ’ αποδυτήρια! Τη μουρμούρα και τη γκρίνια θεωρείστε την δεδομένη και το μόνο σίγουρο είναι πως  «μπλέξατε».   Αφήστε το πάνω της, γιατί όπως γνωρίζετε, σίγουρα η δική της επιλογή ήταν, είναι και θα είναι πάντα καλύτερη από τη δική σας! Στο μόνο που θα υστερεί, θα είναι η απόσταση από τη θάλασσα. Να θυμάστε πως «ο έξυπνος υποχωρεί και συμβιβάζεται»…

Σας εφιστώ την προσοχή: Προσέξτε καλά τι θα πάρετε μαζί σας! Ποτέ μα ποτέ μην πείτε πως τα προσωπικά της αντικείμενα είναι υπερβολικά πολλά και δεν χωρούν στο αυτοκίνητο. Η επίθεση που θα δεχτείτε για το χόμπι σας θα είναι άμεση. «Το κουβαλάς μαζί σου παντού και μπαίνει πάντα ανάμεσά μας!». Δεχτείτε ασχολίαστα ό,τι κι αν δείτε, και προτιμήστε να αφήσετε κάτι από τη δική σας γκαρνταρόμπα έξω! Επιλέξτε να ψαρεύετε τις πρώτες πρωινές ώρες, με επιστροφή νωρίς το μεσημέρι και όχι ολοήμερο, ή, αν είστε ολιγαρκής, ψαρέψτε τις τελευταίες απογευματινές ώρες. Το τελευταίο συνδυάζεται με το μπάνιο και το χρόνο της ηλιοθεραπείας του έτερού σας ημίσεος και συνήθως είναι χρόνος που περνά απαρατήρητος.

Και μερικές συμβουλές για τους ελεύθερους (κατά κόσμον, «μπακούρια»). Ψαρέψτε τώρα που μπορείτε και έχετε τον χρόνο, αλλά με μέτρο και σύνεση. Μάθετε να ακούτε τα μηνύματα του οργανισμού σας. Δεν χρειάζονται υπερβολές και στις διακοπές σας αξίζει να το ρίξετε και λίγο έξω. Κακό δεν κάνει. Μην ξεχνάτε πως η ζωή, καλώς ή κακώς, δεν είναι μονάχα ψάρεμα, έχει και άλλες ομορφιές…

Καλές διακοπές σε όλους και καλές επιστροφές.

Επειδή δεν είμαστε ντόπιοι και δεν γνωρίζουμε την τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε. Επιλέξτε δύο–τρία καλά ψάρια και αποφύγετε επιδεικτικές φωτογραφίες μπροστά σε κόσμο. Μην ξεχνάτε πως είστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Γενικά, αποφύγετε οποιοδήποτε διαπληκτισμό και κυρίως με επαγγελματίες ψαράδες. Αποφύγετε επίσης να προσεγγίσετε εισόδους-εξόδους λιμανιών, λιμενοβραχίονες και σημεία αγκυροβόλησης, όπως κλειστούς κόλπους που μαζεύουν πολλά μικρά σκάφη. Μην περνάτε κολυμπώντας σε ξέρες και νησόπουλα, διότι χρησιμοποιούνται ως πέρασμα από πολλά ερασιτεχνικά σκάφη που κυβερνιούνται από λογής-λογής καπεταναίους. Παντού και πάντα, κολυμπάτε με τη σημαδούρα!

 

Tags
Ψαροτούφεκο Ψαρευτικές διακοπές Ψαροτούφεκο το Καλοκαίρι [jetpack-related-posts]
Comodo SSL