Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Kωστής Εικοσιπεντάκης

Ηλεκτρική μηχανή-άγκυρα: Ποιά ψαρέματα από σκάφος υποστηρίζει

11 Δεκεμβρίου, 2023

Ηλεκτρική μηχανή-άγκυρα: Ποιά ψαρέματα από σκάφος υποστηρίζει

Οι ηλεκτρικές µηχανές-άγκυρες έγιναν γνωστές στον Έλληνα ερασιτέχνη ψαρά µόλις πριν µερικά χρόνια ενώ στην Αµερική και τον Καναδά ήταν ευρέως διαδεδοµένες.

Αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πολύ πρακτικό βοήθηµα στα ρηχά νερά των λιµνών τους. Οχι άδικα, αφού είναι αθόρυβες, οικονοµικές και εξυπηρετούν απόλυτα και µε ακρίβεια τις διάφορες τεχνικές που εφαρµόζονται στα εσωτερικά ύδατα (ψάρεµα µεγαλόστοµου λαβρακιού, πέστροφας, οξύρυγχου, τούρνας κ.ά).

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουµε ότι µιλάµε για ηλεκτρικές µηχανές που µπαίνουν στην πλώρη του σκάφους. Η παρουσίασή τους έγινε δειλά στην ελληνική αγορά, αλλά η αποτελεσµατικότητα και η ακρίβεια χειρισµών που προσφέρουν, γρήγορα τις καθιέρωσε σαν ένα απαραίτητο εργαλείο, και όλο και περισσότεροι φίλοι ψαράδες τις εµπιστεύονται.

Τι χρειάζεται, όµως, για να εγκατασταθούν, από πλευράς υποδοµών και υποστήριξης της λειτουργίας τους;
Η τοποθέτησή τους στην πλώρη του σκάφους, απαιτεί ανάλογα δυνατή βάση. Υπάρχει επίσης ανάγκη από µια δυνατή µπαταρία και τους ανάλογους διακόπτες για την τροφοδοσία της.

Για τα παραπάνω, µπορεί να µας καθοδηγήσει το εκάστοτε κατάστηµα λιανικής πώλησης ή η εταιρεία που εισάγει το προϊόν. Αυτοί θα µας δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τις προδιαγραφές της µπαταρίας, τις καταναλώσεις και την απαραίτητη συντήρηση.

Σε γενικές γραµµές, όµως, χρησιµοποιούµε µπαταρία βαθιάς εκφόρτισης, πολυκυκλική και θερµικό διακόπτη για την προστασία του µοτέρ.

Χρήση-Απόδοση
Οι ηλεκτρικές µηχανές κατασκευάζονται από πολλά εργοστάσια παραγωγής και χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ενώ όσο µεγαλύτερες είναι, τόσο µεγαλύτερη είναι και η ισχύς τους (αποδίδεται σε λίµπρες), ενώ ανάλογη είναι και η τιµή τους.

Η ταχύτητά τους είναι επίσης ανάλογη της ισχύος τους σε λίµπρες, ενώ εξαρτάται και από το µήκος και το βάρος του σκάφους. Γενικά, κυµαίνεται µεταξύ 1-2 έως και 5-6 µιλίων στις µεγαλύτερες κατηγορίες, αλλά η χρήση τους στο φουλ εξαντλεί γρήγορα τις µπαταρίες, οπότε δεν χρειάζεται να τις «τσιτώνουµε». Εξάλλου, ακόµα και αν κινούµαστε µε 4 µίλια, µπορούµε να κάνουµε τέλεια συρτή αφρού…

Ποια τα κίνητρα για την αγορά τους;
Η απόφαση για την αγορά τέτοιας µηχανής, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο µετά από αρκετά ψαρέµατα µε σκάφη φίλων που ήδη διέθεταν ηλεκτρικές µηχανές. Εκει είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω «ιδίοις όµµασι» την αξία, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσµατικότητά της. Με τα πρώτα, κιόλας, ψαρέµατα, µπορεί κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα µηχάνηµα που δεν πρέπει να λείπει από κάθε ερασιτεχνικό σκάφος!

Η αθόρυβη προσέγγιση σε ρηχά νερά, ήταν η πρώτη συνιστώσα που µε ώθησε στην αγορά µίας ηλεκτρικής µηχανής-άγκυρας. Η χρησιµότητά της επαληθεύθηκε µε τη σύλληψη ενός ροφού βάρους 8 κιλών σε βάθος 26 µέτρων. Με τον καιρό, το εύρος χρήσεων της µηχανής «άνοιγε» συνεχώς. Τελικά φτάσαµε να µαζεύουµε μέχρι και το παραγάδι µε αυτήν. Ναι, καλά διαβάσατε, µάζεµα παραγαδιού µε ηλεκτρική µηχανή!

Τι είναι η «λειτουργία άγκυρας»;
Το κορυφαίο τους, κατ’ εμέ πλεονέκτηµα, είναι η λειτουργία άγκυρας που διαθέτουν. Αποθηκεύοντας κάποιο στίγµα η µηχανή αναλαµβάνει να κάνει συνεχώς διορθωτικές κινήσεις, προκειµένου να µας κρατά σταθερούς πάνω από αυτό. Εξουδετερώνοντας την επίδραση του ανέµου, των κυµάτων και των ρευµάτων κρατά το σκάφος πάνω από το ορισμένο σημείο με το μεγάλο αλιευτικό ενδιαφέρον.

Έτσι, θα γίνει αχώριστος σύντροφος και βοηθός µας στα κάθετα ψαρέµατα (σιλικόνες, ζόκα, tenya, slow jigging, καθετή κλπ.), καθώς θα µας βοηθήσει να παραµένουµε συνεχώς σε κατακόρυφη θέση πάνω από το δόλωµά µας και το σηµείο ενδιαφέροντος.

Ποια ψαρέµατα µπορεί να υποστηρίξει;
Αν πχ. ψαρεύουµε µε tenya και πέσουµε σε κοπάδι µε φαγκριά που τρώνε, θα µπορούµε να µείνουµε πάνω στα ψάρια, ακόµα και αν τα έχουµε βρει στα 130 µέτρα. Ούτε ο καιρός αποτελεί πρόβλημα, ούτε πρέπει να χρησιµοποιούµε συνεχώς την κύρια µηχανή. Ανάλογα ισχύουν και για την καθετή και τις άλλες τεχνικές που αναφέραµε.

Ακόµα, στο ψάρεµα της ζόκας και της σιλικόνης, όπου πολλές φόρες αφήνουµε τον καιρό να µας ξεσύρει για να καλύψουµε τόπο, όταν δούµε κάτι που µας αρέσει στο βυθόµετρο, πατάµε τη λειτουργία άγκυρας και µένουµε στο σηµείο. Άλλες φορές στη σιλικόνη και τη ζόκα, αφήνουµε τον καιρό να µας παρασύρει και αλλάζουµε κατεύθυνση απλά και αθόρυβα µε την ηλεκτρική µηχανή.

Επίσης, βοηθά πολύ και στο ψάρεµα των καλαµαριών, µιας και µόλις τα εντοπίσουµε, πατάµε τη λειτουργία άγκυρας και ξεκινάµε τη σύλληψη των απαραίτητων δολωµάτων και την εξασφάλιση του µεζέ µας! Παραπάνω, αναφέραµε επίσης και τη βοήθεια που µπορεί να προσφέρει στο µάζεµα του παραγαδιού, ενώ τεράστια είναι η συνεισφορά του εργαλείου στις αργές συρτές, όπως µολύβι φύλακα, κοντοφύλακα, συρτή για καλαµάρια κλπ.

Πλεονεκτήµατα
Είναι οικονοµική
– Είναι φιλική προς το περιβάλλον
– Έχει αθόρυβη λειτουργία
– Προσφέρει τέλεια πλοήγηση
– Παρουσιάζει µεγάλη σταθερότητα σε αέρα, κύµα, ρεύµατα
– Είναι αρκετά δυνατή στον καιρό

Μειονεκτήµατα
– Αργή, κάποιες φορές η ταχύτητά της ίσως µας κουράσει και µας καθυστερήσει όταν θέλουµε να ψάξουµε λίγο παραπάνω τόπο, ενώ σε δυνατό καιρό και ρέµα τα πράγµατα είναι ακόµα πιο δύσκολα, διότι αν και µένουµε στο ίδιο σηµείο, το νήµα και το δόλωµά µας παρασύρονται.

– Κάποιες φορές είναι κουραστικό να την ανεβοκατεβάζεις για να αλλάξεις τόπο (ειδικά το µοντέλο που σηκώνεται χειροκίνητα), ενώ και ακόµα και το µοντέλο που ρυθµίζεται µέσω κοντρόλ, έχει την καθυστέρησή του.

– Όταν µερικές φορές θέλουµε να πάµε κάπου παραδίπλα και δεν την σηκώσουµε καθώς µετακινούµαστε µε την κύρια µηχανή, µας περιορίζει στην ταχύτητα, διότι το πόδι της παραµένει µέσα στο νερό και δεν µπορούµε να ανοίξουµε στροφές, καθώς είναι επικίνδυνο!

– Πρέπει να προσέχουµε µην την ξεχάσουµε µέσα στο νερό και πάµε να πλανάρουµε το σκάφος, γιατί µπορεί να κάνουµε σοβαρή ζηµιά!

– Το θέµα της φόρτισης, αν έχουµε το σκάφος µες στη θάλασσα, θα είναι δύσκολο, καθώς κάθε φορά θα πρέπει να βγάζουµε την µπαταρία (ή τις µπαταρίες, όταν η µηχανή µας έχει ονοµαστική τάση λειτουργίας 24-36V) και να την παίρνουµε µαζί µας για να τη φορτίσουµε στο σπίτι ή το γκαράζ µας (παρότι η διαδικασία φόρτισης µε τη χρήση φορτιστή είναι πανεύκολη).

Χρήσιµο εργαλείο
Συνοψίζοντας, η ηλεκτρική µηχανή-άγκυρα είναι ένα άκρως χρήσιµο εργαλείο στα χέρια µας, παρότι οι τιµές όσων διατίθενται στην ελληνική αγορά δεν είναι –ακόµα- πολύ προσιτές στο µέσο πορτοφόλι.

Εύχοµαι σε όλους σας καλή χρονιά, να χαίρεστε το ψάρεµα µε τα εργαλεία που ήδη έχετε, και αν κάποια στιγµή υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης µίας ηλεκτρικής µηχανής-άγκυρας, να µπορέσετε να προχωρήσετε στην αγορά της!

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Ηλεκτρική άγκυρα ηλεκτρική μηχανή λειτουργία άγκυρας ψαρέματα με ηλεκτρική άγκυρα
Comodo SSL