Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μανώλης Δαμιανάκης

Inchiku: Με το βλέμμα στραμμένο στα μαύρα

7 Ιουλίου, 2022

Inchiku: Με το βλέμμα στραμμένο στα μαύρα

Πολλοί φίλοι µας ρωτούν, αν µε το Inchiku µπορούµε να αναζητήσουµε µεγάλα µαύρα ψάρια, όπως η στήρα, ο ροφός, η σφυρίδα και ο βλάχος.

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να γνωρίζουµε κάποιες µικρές λεπτοµέρειες και ιδιαιτερότητες που έχει η συγκεκριµένη αναζήτηση, σε σχέση µε το κλασσικό ψάρεµα άλλων ψαριών.

Βυθός-τόποι
Τα µαυρόψαρα έχουν το δικό τους σπίτι, ή αν προτιµάτε καλύτερα το δικό τους θαλάµι, από όπου πραγµατοποιούν τις εξορµήσεις τους. Περισσότερο ο ροφός, και λιγότερο η σφυρίδα και η στήρα, κατοικοεδρεύουν σε σηµείο συγκεκριµένο, από το οποίο αποµακρύνονται ελάχιστα µέτρα, και µόνο για να κυνηγήσουν. Συνεπώς, για να καταφέρουµε να έχουµε επιτυχίες στις εξορµήσεις µας, θα πρέπει να γνωρίζουµε καλά αυτά τα συγκεκριµένα σηµεία, που δεν είναι άλλα από βραχώδη κοµµάτια µε µεγάλα µονόπετρα, αλλά και πλάκες µε διαθέσιµο χώρο για να τρυπώσουν τα µεγάλα µαυρόψαρα.

Μάλιστα, αν τα κοµµάτια αυτά καταλαµβάνουν µικρές εκτάσεις πάνω σε επίπεδο βυθό, τότε αυξάνονται ακόµη περισσότερο οι πιθανότητες επιτυχίας. Τα πιο συνηθισµένα µέτρα που επιλέγουµε για να τα ψαρέψουµε µε τη συγκεκριµένη τεχνική είναι 60-70, χωρίς βέβαια να αποκλείσουµε τα ρηχότερα για στήρες και σφυρίδες, αλλά και τα βαθύτερα για βλάχους.

Εξοπλισµός
Όσο αφορά στον εξοπλισµό µας, οι αλλαγές θα γίνουν µόνο στο παράµαλλο και το χρωµατισµό. Επειδή τα βραχώµατα είναι συχνά και οι τόποι άγριοι, το παράµαλλό µας γίνεται πιο ενισχυµένο, και κυµαίνεται σε διαµέτρους από 0,62-0,70 χιλιοστά. Το µήκος του γύρω στα 5 µέτρα. Το νήµα παραµένει στα 0,20 χιλιοστά, µε προσεκτικό όµως δέσιµο πετονιάς και νήµατος. Ο χρωµατισµός του πλάνου µας επιλέγεται σε αποχρώσεις του µπλε, του πράσινου και του ασηµί, καθώς οι µέχρι τώρα εξορµήσεις µας έχουν δείξει ότι αρέσουν πιο πολύ στα ψάρια. Καλό όµως είναι να έχετε µαζί σας αρκετούς πλάνους, γιατί οι τόποι που ψαρεύουµε είναι άγριοι, και το χάσιµό τους είναι σύνηθες φαινόµενο.

Τρόπος ψαρέµατος
Όπως είπαµε, τα ψάρια-αντικείµενο της αναζήτησής µας βρίσκονται σε άγριους βυθούς ή πολύ κοντά σε αυτούς. Άρα µε το βυθόµετρό µας αναζητούµε απότοµα ανεβάσµατα και τα σηµειώνουµε στο GPS. Ελέγχουµε τη φορά του ρέµατος, και υπολογίζουµε ο πλάνος µας να πέσει ακριβώς στο κεφάλι που σηµαδέψαµε, και όχι στον υπόλοιπο επίπεδο βυθό. Αν δεν το καταφέρουµε αυτό, τότε οι πιθανότητές µας στενεύουν αρκετά. Κατεβάζουµε τον πλάνο µας στο βυθό, και µε αργές έως πολύ αργές κινήσεις, τον ανασηκώνουµε το πολύ πέντε µέτρα και τον ξανακατεβάζουµε. Τα ψάρια αρπάζουν το τεχνητό συνήθως στο κατέβασµα, και θα πρέπει να είµαστε σε επιφυλακή για να προλάβουµε να καρφώσουµε, αλλά και για να πάρουµε τα πρώτα δύσκολα κι επικίνδυνα 5-6 µέτρα, αποφεύγοντας το βράχωµα.

Ειδικά ο ροφός, µόλις νιώσει ότι απειλείται τρέχει αµέσως να χωθεί βαθιά στο θαλάµι του, και δύσκολα µπορούµε να τον βγάλουµε από εκεί. Άρα, επιβάλλεται οι αρχικές κινήσεις µας να είναι γρήγορες και να ζορίζουµε όσο µπορούµε το θήραµα. Στη συνέχεια, αφού το ανεβάσουµε σε απόσταση ασφαλείας από τον επικίνδυνο βυθό, τα πράγµατα απλοποιούνται και το ψάρι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα µπει στο σκάφος µας. Αν δεν καταφέρουµε όµως να πάρουµε τα πρώτα µέτρα, το ψάρι έλθει κοντά στο βυθό, και η πετονιά µας ακουµπήσει τα βράχια, τότε τα πράµατα δυσκολεύουν και το κόψιµο του παράµαλλου είναι µέσα στο πρόγραµµα, ειδικά µετά από ένα δυνατό κεφάλι.

Γι’ αυτό και οι κινήσεις µας πρέπει να είναι πολύ πιο προσεχτικές. Με το άµεσο κάρφωµα και τις γρήγορες περιστροφές της µανιβέλας, καταφέρνουµε αφενός µεν να αποφύγουµε το βράχωµα, και αφετέρου τη σίγουρη τοποθέτηση των αγκιστριών µέσα στη σάρκα του ψαριού, σιγουρεύοντας τη σύλληψη. Πάντως να ξέρετε ότι, ακόµα κι αν το ψάρι καταφέρει να ξεψαρίσει, να βραχώσει ή να κόψει το παράµαλλό µας τρίβοντάς το σε βράχια, αν ξαναρίξουµε στο ίδιο ακριβώς σηµείο, υπάρχει περίπτωση να ξανακτυπήσει ακόµη και την ίδια µέρα.

 

Τι να προσέξουµε
•Οι κινήσεις µας επιβάλλεται να είναι αργές έως πολύ αργές
•∆ιαλέγουµε χρωµατισµούς πλάνου µπλε, πράσινο και ασηµί.
•Το ψάρεµά µας γίνεται επάνω στα «κεφάλια»
•Ο πλάνος σηκώνεται το πολύ 5 µέτρα από το βυθό
•Η διάµετρος του παράµαλλου είναι 0,62-0,70 χιλιοστά
•Το µήκος του παράµαλλου προσδιορίζεται στα 5 περίπου µέτρα
•Φροντίζουµε να έχουµε αρκετoύς πλάνους µαζί µας

Tags
Σφυρίδα Ροφός Inchiku Ψάρεμα από Σκάφος Στήρα Μαύρα Ψάρια Βλάχος
Comodo SSL