Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σολωμονίδης

Jigging: Ψάρεμα στα βαθιά

29 Σεπτεμβρίου, 2020

Jigging: Ψάρεμα στα βαθιά

Για πολλούς φίλους, το ψάρεµα µε την τεχνική του jigging στα βαθιά φαίνεται από δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Όταν λέµε βαθιά, εννοούµε 180, ίσως και περισσότερα µέτρα. Tο κατέβασµα αλλά και το ανέβασµα του πλάνου, τα ρεύµατα που επικρατούν, ο απαιτούµενος εξοπλισµός, ξεφεύγουν από τα συνηθισµένα. Όµως, µόλις το ψάρι τσιµπήσει, όλα αυτά θα µπουν στην άκρη και η προσαρµογή µας στις νέες συνθήκες και καταστάσεις θα είναι απίστευτα γρήγορη.

Προετοιµασία και εξοπλισµός
Για να ξεκινήσουµε ψάρεµα στα βαθιά, πρέπει οπωσδήποτε ο µηχανισµός να δέχεται 250-300 µέτρα νήµα. Και να υπάρχει προαιρετικά δεύτερη µποµπίνα, µε την ίδια χωρητικότητα. Αν ο µηχανισµός είναι οριζοντίου τυµπάνου, τότε χρειάζεται 400+ µέτρα νήµα για να γεµίσει. Οπότε σε περίπτωση µπλεξίµατος, το κόψιµο του νήµατος δε µας εµποδίζει να συνεχίσουµε το ψάρεµά µας, χρησιµοποιώντας τα υπόλοιπα µέτρα. Το νήµα σε διάµετρο 0,28 αρκεί για να καλύψει κάθε ανάγκη µας.

Το καλάµι πρέπει να είναι κοντό 1,65-1,80 µέτρα µε action 200-400, για να υποστηρίζει τους βαριούς πλάνους (jig). Οι οποίοι είναι απαραίτητοι γι’ αυτό το ψάρεµα. Ανάλογα µε τα ρέµατα που επικρατούν, χρησιµοποιούµε πλάνα από 200 έως και 400 γραµµάρια, µε χρώµατα αποκλειστικά φωσφορούχα. ∆εν είναι τυχαίο ότι µερικοί χρωµατισµοί δουλεύουν τέλεια µέχρι τα 100 µέτρα αλλά δεν αποδίδουν καθόλου στα 180+ µέτρα. Και µόλις γίνεται αλλαγή µε φωσφορούχο πλάνο, τα ψάρια κτυπούν αµέσως.

Στο βυθόµετρο
Οι τεχνικές ψαρέµατος στα πιο βαθειά νερά θα µας επιφυλάξουν εκπλήξεις, µιας και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα βάθη γίνονται σύµµαχος µας. Στην εικόνα βλέπουµε το ανέβασµα ενός µεγάλου µαγιάτικου! Από αριστερά προς δεξιά θα δούµε να διαγράφεται µε µπλε το ψάρι (αδύνατος στόχος, βρίσκεται στην άκρη του κώνου σήµατος του βυθοµέτρου). Όµως πλησιάζοντας προς το σκάφος (αριστερά), τα χρώµατα αρχίζουν να γίνονται εντονότερα. Αφού και το καλάµι αναγκάζει το ψάρι να µπει στο κέντρο του κώνου, δηλαδή να έρθει προς το σκάφος. Το αξιοθαύµαστο σε αυτήν την εικόνα, είναι ότι το πιασµένο ψάρι «συνοδεύεται» από ένα δεύτερο µαγιάτικο. Το οποίο τελικά το εγκαταλείπει στα 85 µέτρα, και παίρνει ξανά το δρόµο για το βυθό! ηµήτρης Σπύρου

Εύρεση καλού τόπου για ψάρεµα
Ψάχνουµε για αποχές που ξεκινούν από τα πολύ βαθιά (300-350 µέτρα) και φτάνουν στα 180-200 µέτρα. Ο εντοπισµός µικρόψαρων στο βυθόµετρο είναι πολύ σηµαντικός. Αφού πολύ κοντά σε αυτά υπάρχουν και οι θηρευτές τους (φαγκριά και τσαούσια). Σε αυτά τα ψάρια στοχεύουµε και µε τις κατάλληλες κινήσεις στα πλάνα µας, µπορούµε να τα κάνουµε δελεαστικότερα από τα µικρόψαρα. Το πιο δύσκολο κοµµάτι αυτού του ψαρέµατος είναι να καταφέρουµε να ρίξουµε τον πλάνο µας κοντά στα µικρόψαρα. Γιατί τα µέτρα είναι αρκετά έως πολλά και τα ρέµατα σε αυτά τα βάθη δυνατά.

Αφού δούµε στο gps πως µας παρασύρει το ρέµα, ξαναπάµε πιο µπροστά. Στο σηµείο δηλαδή που εντοπίσαµε τα µικρόψαρα, και ρίχνουµε τον πλάνο µας προσπαθώντας να ψαρεύουµε κάθετα. Πραγµατοποιώντας τους κατάλληλους χειρισµούς στη βάρκα µας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να ψαρέψουµε σωστά. Αλλά τα αποτελέσµατα θα µας ανταµείψουν. Καλή προσπάθεια και επιτυχία!

Tags
Συναγρίδες Ψάρεμα στα βαθιά Jigging Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL