Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Καλαμάρια με καθετή στα βαθιά

12 Αυγούστου, 2020

Καλαμάρια με καθετή στα βαθιά

Βρισκόµαστε σε µια από τις πιο ζεστές εποχές του χρόνου. Τα καλαµάρια για τους περισσότερους από εµάς αποτελούν άπιαστο όνειρο.

Πολλοί πιστεύουν ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχουν καλαµάρια. Οι γνώστες θεωρούν το τέλος καλοκαιριού µια καλή εποχή για το ψάρεµά τους. Καθόλου μάταιη δεν είναι λοιπόν η αναζήτησή τους τον Αύγουστο. Είτε τα αναζητάμε για να απολαύσουµε τη µοναδική γεύση τους, είτε για να τα χρησιµοποιήσουµε ως δόλωµα.

Τα περισσότερα που θα βρούµε, μάλιστα, είναι µεγάλα σε µέγεθος. Τόσο, που δύσκολα κάνουν για δόλωµα, αφού τις περισσότερες φορές ξεπερνούν το κιλό. Αλλά και τα µικρότερα, εξαιτίας της ζέστης, δεν αντέχουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα στο δοχείο συντήρησης. Έτσι πολύ εύκολα παίρνουν το δρόµο για το πιάτο µας.

Tip διατήρησης ζωντανού το καλοκαίρι
Για να µπορέσουμε να τα διατηρήσουμε ζωντανά για περισσότερη ώρα ακολουθούμε τα παρακάτω:
• Εάν το νερό δεν ανανεώνεται, τοποθετούμε µέσα στο συντηρητή ένα µπουκάλι µε νερό, σε µορφή πάγου
• Αν πάλι, διαθέτουμε συντηρητή που ανανεώνει το νερό του, τοποθετούμε αραιά (ελάχιστα τεµάχια) και ψαρέουμε όσο γρηγορότερα γίνεται

Καλαµαρότοποι
Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της καλαµαρότοπους όπου τα αναζητούν οι ντόπιοι. Εµείς θα αναφερθούµε σε γενικότερους κανόνες για τη συγκεκριµένη εποχή, µε ευρύτερη ισχύ.

Προτιµούµε να διαλέγουµε σηµεία µε βάθη 70+ µέτρα. Με µικρά ανασηκώµατα του βυθού από πέτρα ή φυκιάδα µε αµµούδα και λάσπη ολόγυρα. Τέτοιοι τόποι µαζεύουν τα µικρόψαρα της περιοχής και µε τη σειρά τους τραβούν κοντά τα καλαµάρια.

Αν εντοπίσουμε στο βυθόµετρο τόπους µε κίνηση από γόπες, τσέρουλες, µαρίδες κι άλλα µικρόψαρα, περιµένουµε ότι κοντά θα υπάρχουν καλαµάρια. Ακόµα και αν δε µπορούµε να ξεχωρίσουµε τα καλαµάρια στο βυθόµετρο, ρίχνουµε την καλαµαριέρα µας. Σηµειώνουμε το σημείο στο gps και το έχουµε καταγεγραµµένο για επόµενες εξορµήσεις. Είναι πολύ πιθανό να ξαναβρούµε καλαµάρια εκεί.

Επισκεπτόµαστε τόπους που έχουµε πιάσει καλαµάρια και άλλες φορές στο παρελθόν. Αν δούµε ενδιαφέρον στο βυθόµετρό µας, ρίχνουµε την αρµατωσιά µας, αν όχι, συνεχίζουµε σε επόµενο. Πολλά βαρκάκια µαζεµένα σε συγκεκριµένο σηµείο, ίσως και να σηµαίνουν την ύπαρξη καλαµαριών. Καλό είναι να δίνουµε σηµασία σε ανάλογο φαινόµενο.

Σε µια περιοχή που δε γνωρίζουµε καλά, είναι φρόνιµο να συγκεντρώνουµε πληροφορίες από γνωστούς µας ψαράδες. Κανονίζουµε το πρόγραµµά µας κατάλληλα, και αν αξίζει επισκεφτόµαστε την περιοχή αυτή.

Ώρες αναζήτησης
Τους κρύους µήνες τα καλαµάρια ψαρεύονται νωρίς το πρωί, αργά το σούρουπο και όλο το βράδυ. Τέλος καλοκαιριού και αρχές Σεπτέµβρη θα τα αναζητήσουµε µέρα και µάλιστα κοντά στο µεσηµέρι. Βλέπετε άλλες συνήθειες έχουν αυτήν την εποχή και άλλες τους επόµενους µήνες.

Επειδή η ζέστη και ο ήλιος είναι έντονα, προτιµούµε να αναζητήσουµε τα καλαμάρια:
• µεσηµεράκι προς απόγευµα, αν προορίζονται για φαγητό,
µόλις ανέβει ο ήλιος ψηλά, ώστε να τα δολώσουµε στη συνέχεια, αν προορίζοναται για δόλωµα 

Η τέντα στο σκάφος είναι απολύτως απαραίτητη, όπως επίσης το καπέλο, το αντηλιακό και όλα τα σχετικά. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρµογή του αντηλιακού. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή µε τις καλαµαριέρες. Ούτε φυσικά µε τα καλαµάρια, αν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν ως δόλωµα.

Προτεινόµενες αρµατωσιές
Η αρµατωσιά µας αποτελείται από αρκετές καλαµαριέρες, συνήθως 4 έως 6. Ενώνονται στη µάνα της αρµατωσιάς, είτε απευθείας µε παραµάνες, είτε µε κοντά ή µακρύτερα παράµαλλα. Το είδος των καλαµαριέρων θα µας οδηγήσει σε χρήση παράµαλλων ή όχι.

Στο εµπόριο θα συναντήσουµε δυο είδη τεχνητών: τις επιπλέουσες (floating) και τις βυθιζόµενες (sinking). Η βασική τους διαφορά είναι ότι:
• οι μεν επιπλέουσες παραµένουν στην επιφάνεια
• οι δε βυθιζόµενες βουλιάζουν προς το βυθό µε συγκεκριµένο και σταθερό ρυθµό βύθισης.

Έτσι, ακόµα και αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι επιπλέουν ή βυθίζονται, µπορείτε να το διαπιστώσετε και µόνοι σας εύκολα, τοποθετώντας τις µέσα στο νερό.

Έχοντας κατά νου αυτήν τη λεπτοµέρεια, τοποθετείστε τις επιπλέουσες σε αρµατωσιά µε παράµαλλα και τις βυθιζόµενες χωρίς.

Αριστερά: Αρματωσιά κατάλληλη για επιπλέουσες καλαµαριέρες. Φέρει µικρά παράµαλλα. Δεξιά: Αρματωσιά κατάλληλη για βυθιζόµενες καλαµαριέρες οι οποίες συνδέονται στη µάνα µε µικρές παραµάνες

Ποτέ δε θα ανακατέψετε επιπλέουσες µε βυθιζόµενες καλαμαριέρες. Θα χαλάσουν την αρµονικότητα της αρµατωσιάς, µιας και η κάθε µια θα κινείται µε το δικό της τρόπο. Να ξέρετε ότι η αρµατωσιά µε τα παράµαλλα µπορεί να ψαρευτεί χωρίς καθόλου κούνηµα, όπως και η καθετή. Το µόνο που κάνουµε είναι να περιµένουµε το καλαµάρι να αρπάξει το δόλωµά µας. Αντίθετα η αρµατωσιά χωρίς παράµαλλα θα χρειαστεί µια συνεχόµενη κίνηση ανά µικρά και τακτά διαστήµατα.

Μικρά µυστικά που χρήζουν προσοχής!
Πάντα επιχειρούµε ψάρεµα µε πολλές, όµοιες καλαµαριέρες. Αν διαφέρουν σε κάτι, αυτό θα είναι ο χρωµατισµός και τίποτε άλλο. Ο λόγος που επιβάλλεται η οµοιογένεια των τεχνητών, είναι για να δηµιουργεί την ψευδαίσθηση ενός κοπαδιού. Επιδιώκουμε δηλαδή η κίνηση της αρµατωσιάς µας να προσομοιάζει σε µικρόψαρα ιδίου μεγέθους που κινούνται με µε τον ίδιο ακριβώς ρυθµό. Αν τοποθετήσουµε ανόµοιες καλαµαριέρες,  το σύνολο δεν κινείται αρµονικά, και η ανοµοιοµορφία της κίνησης απωθεί τα καλαµάρια αντί να τα προσελκύει.

Αυτήν την εποχή, προτιµούµε µικρές σε µέγεθος καλαµαριέρες και αρκετά µαλακές.

Για να καλύπτουµε µεγαλύτερο εύρος βάθους, χρησιµοποιούµε µακριές αρµατωσιές. Έτσι πρέπει να φροντίσουµε να είναι µακρύτερο και το καλάµι µας. Ειδάλλως θα αναγκαστούµε να αποχιάζουµε τα καλαµάρια που θα έρχονται κοντά στο σκάφος, και θα βγάζουµε την αρµατωσιά µας από το νερό µε τα χέρια και όχι µόνο µε το καλάµι.

Για προστασία της αρµατωσιάς και ειδικότερα των καλαµαριέρων µας, φροντίζουµε στο τελείωµά της να τοποθετούµε ένα µικρό παραµαλλάκι από λεπτότερη πετονιά µήκους γύρω στα 30-60 εκατοστά, και µε τη βοήθεια ενός µικρού στριφταριού να το τοποθετούµε το µολύβι µας. Έτσι αν σκαλώσει κάτι θα είναι το µολύβι, το οποίο ακόµα και αν κοπεί έχει κόστος ελάχιστο συγκριτικά µε αυτό των καλαµαριέρων.

Όταν χρησιµοποιήσουµε παράµαλλα, η χάντρα σύνδεσης είναι µάλλον η καταλληλότερη σύνδεση, αφού δεν στρίβει και γενικά δεν ταλαιπωρεί καθόλου τα παράµαλλα.

Η διάµετρος της αρµατωσιάς µας µπορεί να είναι γύρω στα 0,35 χιλιοστά και τα παράµαλλα λίγο λεπτότερα (αν και πολλοί τα κατασκευάζουν µε ίδια διάµετρο).

Επιλέξτε καλές κι επώνυµες καλαµαριέρες, και χρησιµοποιήστε τις όταν τα καλαµάρια είναι µίζερα. Όταν έχουν όρεξη, τότε όλες δουλεύουν ικανοποιητικά.

Ψάρεµα
Αφού βρούµε τον κατάλληλο τόπο για να ψαρέψουµε τα καλαµάρια, κατεβάζουµε την αρµατωσιά µας στο βυθό. Συνήθως τα καλαµάρια βρίσκονται χαµηλά αυτήν την εποχή και γι’ αυτό πατώνουµε την αρµατωσιά µας. Βέβαια, αν παρατηρήσουµε στο βυθόµετρό µας καλαµάρια πιο ψηλά, θα κάνουµε µια στάση κι εκεί. Για όσους δε γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν στο βυθόµετρο, στα βάθη των 70+ µέτρων φαίνονται σαν κάθετες γραµµές όταν είναι σκόρπια ή σα µικρά συννεφάκια αν είναι κοπαδάκι.

Κουνώντας την αρµατωσιά µας µε µικρού εύρους κινήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (βυθιζόµενες καλαµαριέρες), ή απλώς κατεβάζοντάς τη στο βυθό και παίρνοντας τα µπόσικα (επιπλέουσες), περιµένουµε το άρπαγµα του καλαµαριού. Αυτό το καταλαβαίνουµε εύκολα, αφού το βάρος της όλης αρµατωσιάς αυξάνεται ξαφνικά, ενώ παρατηρούµε ταυτόχρονα και το λύγισµα του καλαµιού µας.

Αµέσως αρχίζουµε να ανεβάζουµε την αρµατωσιά µας µε σταθερές κινήσεις, και είτε µε τη βοήθεια της απόχης αν είναι µεγάλο, είτε χωρίς αυτήν αν είναι µικρό, το φέρνουµε στο σκάφος, το ξαγκιστρώνουµε προσεκτικά από τα βελόνια της καλαµαριέρας, καθαρίζουµε την καλαµαριέρα από διάφορα µελάνια και βλέννες -αν υπάρχουν- και ξαναρίχνουµε την αρµατωσιά µας στο νερό.

Σε σηµεία που πιάσαµε καλαµάρι ή καλαµάρια, επιµένουµε. Προσέχουµε πάντα µήπως µας έχει παρασύρει το ρέµα και ξαναεπιστρέφουµε εκεί.

TIP: Μην αµελείτε το καθάρισµα των δολωµάτων σας όταν λερωθούν, κι ένας καλός τρόπος για να καθαρίζετε τις ακίδες των τεχνητών είναι µια µαλακή οδοντόβουρτσα.

είξτε µεγάλη προσοχή στο ανέβασµα των καλαµαριών στο σκάφος σας, για να µην έχετε ξεψαρίσµατα. Τα καλαµάρια που ξαγκιστρώνονται µπορεί πολλές φορές να σηµάνουν και το τέλος του ψαρέµατός σας στο συγκεκριµένο σηµείο.

Για να ελέγξετε περισσότερη περιοχή µπορείτε να τοποθετήσετε την αρµατωσιά σας στο παράµαλλο του µολυβιού φύλακα και να αναζητήσετε τα καλαµάρια κινούµενοι µε µικρή ταχύτητα. Στο επόµενο τεύχος θα αναφερθούµε αρκετά αναλυτικά σε αυτόν τον τρόπο ψαρέµατος.

Εντοπισμός καλαμαριών στο βυθόµετροτου ηµήτρη Σπύρου

Στην εικόνα Α έχουµε εντοπίσει κοπάδι καλαµαριών. ∆εξιά χωρίς µεγέθυνση και αριστερά σε µεγέθυνση, όπου και µπορούµε να διακρίνουµε καθαρά τους στόχους που ανήκουν σε καλαµάρια και µοιάζουν σαν κάθετες γραµµές. Με το µπλε βελάκι βλέπουµε την αρµατωσιά µας που κατεβαίνει.

εικόνα Α

Στην εικόνα Β βλέπουµε κοπάδι καλαµαριών, και δυο αρµατωσιές να κατεβαίνουν (κίτρινα βελάκια). Επίσης, διακρίνεται και ένα ψάρι που έχει έρθει από µακριά για να συναντήσει τον απρόσµενο εισβολέα (κόκκινο βελάκι).

εικόνα Β

 

 

Tags
Ψάρεμα από βάρκα Καλαμάρια Εξοπλισμός για Καθετή Καθετή για Καλαμάρια Καλαμάρια στο Βυθόμετρο Αρματωσιά για καλαμάρια Καθετή Κατασκευή Αρματωσιάς για Καθετή Ψάρεμα στα βαθιά Καλαμάρια στα Βαθιά Βαθιά καθετή Καλοκαιρινά Ψαρέματα Αρματωσιά ψάρεμα με καθετή Ψάρεμα από Σκάφος [jetpack-related-posts]
Comodo SSL