Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σολωμονίδης

Καλαμάρια στην πανσέληνο με καθετή από σκάφος

2 Αυγούστου, 2019

Καλαμάρια στην πανσέληνο με καθετή από σκάφος

Είναι όλες οι μέρες και οι νύχτες το ίδιο αποτελεσματικές στα ψαρέματά μας; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι, αφού άλλες φορές τυχαίνει να έχουμε πλούσιες σοδειές κι άλλες εντελώς πενιχρές.

Αν είναι έτσι, ποιες είναι οι μέρες εκείνες που μπορούμε να εξορμήσουμε με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας; Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ψαράδες, ανεξαρτήτως τεχνικής ψαρέματος. Η απάντηση, εάν υπάρχει ξεκάθαρη, είναι αυτή που μας οδηγεί άλλοτε να εκδράμουμε και άλλοτε να μένουμε στο λιμάνι.

Κι αν στα υπόλοιπα ψαρέματα η επιτυχία δεν είναι ποτέ σίγουρη, με τα καλαμάρια αλλάζουν τα πράγματα. Φυσικά, ποτέ δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα, αν όμως η εξόρμησή μας πραγματοποιηθεί στην πανσέληνο έχει σίγουρα αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Το ίδιο ισχύει και για περίπου τρεις ημέρες πρίν ή μετά από αυτή.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, τα καλαμάρια αρπάζουν τα δολώματά μας την ώρα που σκοτεινιάζει και στο ξημέρωμα. Τις υπόλοιπες ώρες, τόσο της μέρας, όσο και της νύχτας, θα πρέπει ο ψαράς να δοκιμάσει σε γνωστές, στατιστικά αποδοτικές περιοχές, σε συγκεκριμένα βάθη και με συγκεκριμένα είδη δολωμάτων, προκειμένου να έχει κάποια ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Τις ημέρες όμως της πανσελήνου, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Τα καλαμάρια θα συνεχίσουν να τρώνε για αρκετή ώρα μετά το σούρουπο και πολλές φορές όλο το βράδυ, ενώ μπορεί να συνεχίσουν ακόμα και όταν ξημερώσει για τα καλά. Θα αρπάζουν όχι μόνο τις εξειδικευμένες καλαμαριέρες, αλλά όλα τα είδη, και θα «κολλούν» τόσο ρηχά, όσο και βαθιά. 

Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που δε γνωρίζουμε. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει όμως και σας το μεταφέρουμε με βεβαιότητα, είναι ότι σχεδόν όλες μας οι εξορμήσεις με πανσέληνο ήταν επιτυχείς, σε αντίθεση με τα ολοσκόταδα, όπου τα καλαμάρια «κολλούσαν» στις αρματωσιές μας μόνο συγκεκριμένες ώρες του εικοσιτετραώρου. Τις υπόλοιπες στιγμές μπορεί να τα βλέπαμε στα βυθόμετρά μας, όμως δεν άγγιζαν με τίποτα τις καλαμαριέρες μας.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα καλαμάρια έχουν γεμίσει τις ακτογραμμές μας, αλλά οι επαγγελματικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξορμήσεις μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να προγραμματιστούν οι λιγοστές αυτές εξορμήσεις τις ημέρες κοντά στην πανσέληνο, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας!  

Tags
Καλαμάρια Εποχιακά Ψαρέματα Καθετή για Καλαμάρια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL