Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μάρκος Τσαπέπας

Καλοκαιρινή βαθιά καθετή για µπαλάδες & σκορπίνες

7 Αυγούστου, 2020

Καλοκαιρινή βαθιά καθετή για µπαλάδες & σκορπίνες

Όσο µπαίνουµε στην καρδιά του καλοκαιριού και ζεσταίνουν τα νερά, τόσο πιο κατάλληλη γίνεται η εποχή για τους λάτρεις της βαθιάς καθετής.

Οι µπαλάδες και οι σκορπίνες πλησιάζουν σε ρηχότερα µέρη, τα οποία είναι πιο προσιτά και για να τα προσεγγίσουµε αλλά και για να τα ψαρέψουµε. Όταν µιλάµε για βαθιά καθετή, αναφερόµαστε σε µπαλάδες από 400 γραµµάρια έως και ένα κιλό, ενώ οι σκορπίνες µε τα φανταχτερά χρώµατα συχνά ξεπερνούν το κιλό. Τους χειµωνιάτικους µήνες βρίσκουµε αυτά τα θηράµατα σε βάθη κοντά στα 300 µέτρα και πολλές φορές ακόµα πιο βαθιά. Ένα τέτοιο ψάρεµα απαιτεί πολύ βαριά εργαλεία. Το αγκυροβόλιο είναι αρκετά δύσκολο και συχνά δεν καταλήγει στον επιθυµητό τόπο, ενώ σπαταλάµε αρκετό περισσότερο χρόνο για να ανέβουν και να κατέβουν οι καθετές µας.

Την περίοδο που διανύουµε, δε χρειάζεται να πάµε σε βάθη µεγαλύτερα των 200 µέτρων. Οι µπαλάδες ανεβαίνουν ρηχά για να γεννήσουν και παραµένουν εκεί µέχρι και τέλη Αυγούστου, ορεξάτοι και πρόθυµοι να γευτούν τα δολώµατά µας. Από αρχές Σεπτεµβρίου και πέρα, θα αρχίσουν να παίρνουν το δρόµο για τα βαθιά. Αυτό συνεπάγεται ευκολότερο ψάρεµα το καλοκαίρι, κοντινότερους προορισµούς, άρα και καλύτερα αποτελέσµατα.

Αρµατωσιές µε µπαλάδες λίγο προτού ανέβουν στο σκάφος.

Αρµατωσιές
Οι αρµατωσιές µας αποτελούνται από 12 έως 20 αγκίστρια, τύπου παπαγαλέ και µεγέθους ανάλογου του µεγέθους των ψαριών. Όταν τα ψάρια δεν τρώνε ή µας αρπάζουν τα δολώµατα χωρίς να πιάνονται, βάζουµε πιο διακριτικές αρµατωσιές, µε χάντρες και παράµαλλα από πετονιά. Όταν τα ψάρια τρώνε ευκολότερα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε πιο χοντρές αρµατωσιές («σταυροί» µε παραµάνες στα αγκίστρια). Οι χάντρες φωσφόρου είναι απαραίτητες και πάντοτε δίνουν καλύτερα αποτελέσµατα.

∆ολώµατα
Στη βαθιά καθετή εφοδιαζόµαστε συνήθως µε µεγάλη ποικιλία δολωµάτων και όχι µόνο µε ένα είδος. ∆ολώνουµε αρχικά την αρµατωσιά µας µε αρκετά είδη, και στη συνέχεια, ανάλογα µε τις προτιµήσεις των ψαριών τη συγκεκριµένη µέρα, προσαρµοζόµαστε στις ορέξεις τους.
Κατά κύριο λόγο χρησιµοποιούµε:
1. Καλαµάρι σε λωρίδες
2. Γαρίδα αλατισµένη (γιατί αν δε σφίξει διαλύεται εύκολα µέχρι να φτάσει στο βυθό και µένει το αγκίστρι µας άδειο)
3. Ψαροδόλια (σαρδέλα, κολιό, γόπα, σαφρίδι, τα οποία ξεκοκαλίζουµε, τα κόβουµε σε φιλετάκια και εάν είναι πολύ µαλακά, τα αλατίζουµε ώστε να σφίξουν λίγο)
Εάν τα δολώµατα µας είναι φρέσκα, σαφώς και δουλεύουν καλύτερα. Εάν δεν είναι δυνατή η εύρεση φρέσκων, τότε χρησιµοποιούµε κατεψυγµένα. Έχουν σηµειωθεί αρκετές επιτυχηµένες ψαριές µε κατεψυγµένα ακόµη και µε παστά.

Το βαρίδι αρκετά µεγάλο για να κατέβει η αρµατωσιά µας στο βυθό σε λογικό διάστηµα. Η καλαµοθήκη ίσως αποτελεί έναν σηµείο τοποθέτησης του βαριδιού όταν η αρµατωσιά µας είναι στο σκάφος και δολώνεται ή ξεδολώνεται.

Αγκυροβόλιο
Μια βασική προϋπόθεση για επιτυχία στην εξόρµησή µας είναι το αγκυροβόλιο. Θα πρέπει να αγκυροβολούµε, ώστε να ψαρεύουµε σε σταθερό σηµείο και να µαλαγρώνονται τα ψάρια µε τα δολώµατά µας. Η άγκυρα είναι 2,5 έως 3,5 κιλά και η αλυσίδα περίπου µιάµιση φορά το µήκος του σκάφους µας. Σίγουρα ένα βαρύτερο αγκυροβόλιο θα µας κρατούσε πιο σταθερά, αλλά δυσκολεύει αρκετά στο σήκωµα. Χρειαζόµαστε σχοινάκι διαµέτρου 0,6 έως 0,8 εκατοστών, καλής ποιότητας, βυθιζόµενο, και µήκους σχεδόν διπλάσιου από το βάθος που θα ψαρέψουµε. Έτσι εάν στο σηµείο αγκυροβόλησης δε βρούµε ψάρια, θα έχουµε την δυνατότητα να αφήσουµε µερικά µέτρα σχοινί και να αλλάξουµε τόπο. Μια µεγάλη καρούλα από λάστιχο ποτίσµατος εξυπηρετεί πολύ για να το τυλίξουµε. Ή ακόµα ένα πλαστικό βαρέλι κοµµένο στην µέση, το οποίο έχει και πιο εύκολη διαδικασία ριξίµατος.

Μπακαλιάρος
Ο µπακαλιάρος αποτελεί µία από τις «καλές» εκπλήξεις του βαθιού ψαρέµατος και είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Το ψαροδόλι είναι η αδυναµία του, για αυτό και φροντίζουµε στην αρµατωσιά µας να έχουµε µεγάλα και δυνατά αγκίστρια, δολωµένα µε ογκώδη κοµµάτια ψαροδολιού.

Σπάθες
Η βαθιά καθετή κρύβει πάντα εκπλήξεις και δίνει ψάρια που δεν τα περιµένουµε, ή για να είµαστε πιο σωστοί δεν τα επιθυµούµε. Οι σπάθες αποτελούν σίγουρα ένα από τα ανεπιθύµητα θηράµατα γιατί θα µας κόψουν παράµαλλα, θα κάνουν «µάτσο» την αρµατωσιά και γενικά θα µας «τυραννήσουν».

Στο βυθόµετρο
Στην πιο κάτω εικόνα, βλέπουµε ένα µεγάλο κοπάδι από µπαλάδες στα 192 µέτρα, όπου διακρίνονται ακριβώς πάνω από το καφέ ανοικτό χρώµα το οποίο αντιπροσωπεύει το σκληρό πυθµένα. Τα ψάρια διακρίνονται µε κόκκινο, κίτρινο και λίγο πράσινο χρώµα στο κέντρο, ένδειξη ότι το κοπάδι είναι συµπυκνωµένο. Η κάθετη διαγώνια γραµµή είναι η αρµατωσιά που παίρνει τον δρόµο για την επιφάνεια γεµάτη µε ψάρια. Η όµορφη αυτή εικόνα είναι από το φίλο ∆ηµήτρη Παπαδάκο από την Θεσσαλονίκη. Σπύρου ∆ηµήτρης

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Σκορπίνες Καθετή Μπαλάδες Βαθιά καθετή
Comodo SSL