Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Στεργιόπουλος

Καλοκαιρινό Ψάρεμα με Shore Jigging: Πιο ξεκούραστο και πιο αποτελεσματικό!

17 Ιουνίου, 2024

Καλοκαιρινό Ψάρεμα με Shore Jigging: Πιο ξεκούραστο και πιο αποτελεσματικό!

Επιτέλους, μπαίνουμε στη καρδιά του καλοκαιριού, που ελπίζουμε πως θα συνδυαστούν διακοπές, μπάνια και φυσικά, ψάρεμα!

Σαν φανατικοί του Shore Jigging, θα επιδιώξουμε με τη σειρά μας μερικές ώρες δίπλα στη γαλανή, αναζητώντας τους θαλάσσιους κυνηγούς. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες παράμετροι, στις οποίες πρέπει να αναφερθούμε, καθώς μπορούν να κάνουν το ψάρεμά μας καλύτερο, αποτελεσματικότερο και πιο ξεκούραστο, δεδομένου πως η ζέστη και το Shore Jigging, δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ένα-ένα τα θέματά μας!

Που θα ψαρέψουμε;

Το καλοκαίρι στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα ζεστό, κάτι που επομένως θα δυσκολέψει την παραμονή μας στον τόπο για πολύ ώρα. Έτσι, θα επιλέξουμε κατά προτίμηση κοντινά μέρη. Ας αφήσουμε την περιπέτεια της εξερεύνησης για τις άλλες εποχές.

Αν θέλουμε, ωστόσο, να πάμε κάπου πιο μακριά, να βάλουμε τη κουραστική επιστροφή μετά το ηλιοβασίλεμα, για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη ζέστη. Επομένως, ας αφήσουμε τους μακρινούς κάβους και ας ψάξουμε τα πιο γνωστά μας κοντινά μέρη. Άλλωστε, με τόσο γόνο που θα δούμε ότι υπάρχει, είναι σίγουρο πως θα τα επισκέπτεται και κάποιος μεγαλύτερος κυνηγός.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται και για εκδρομές σε νησάκια. Η πυκνότητα των δρομολογίων και οι καλύτερες καιρικές συνθήκες, σίγουρα θα μας βοηθήσουν να αναζητήσουμε κάποιο νησάκι, όπου θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμά μας ξέγνοιαστα και ίσως με καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε θα ψαρέψουμε;

Η απάντηση, όπως έχουμε πει και άλλοτε, είναι απλή: Όποτε μπορούμε! Ωστόσο, αντικειμενικά, το καταμεσήμερο δεν είναι εύκολο. Η ζέστη σε πολλές περιοχές είναι απαγορευτική και δεν θα μας κάνει το ψάρεμα ευχάριστο, δεδομένης της καταπόνησης που προκαλεί η αγαπημένη μας τεχνική.

Ας αφήσουμε το μεσημέρι για κάποια άλλη δραστηριότητα και ας επικεντρωθούμε στις πολύ πρωινές ώρες, μόλις φανεί το πρώτο φως και πριν βγει καλά-καλά ο ήλιος, αλλά και αργά το απόγευμα, μέχρι να σβήσει τελείως το φως. Περιέργως, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, φαίνεται πως πολλά ψάρια και μάλιστα τα μεγαλύτερα, αρέσκονται να κυνηγούν αυτές τις ώρες, καθώς κρύβονται και αυτά με τη σειρά τους καλύτερα.

Αν δε, έχει και φεγγάρι, η δραστηριότητα μπορεί να συνεχίζεται και χωρίς καθόλου ηλιακό φως. Φυσικά, το ψάρεμα με Shore Jigging το βράδυ δεν είναι εύκολο, και ίσως να είναι και επικίνδυνο, αλλά αν πιστεύουμε πως θα είμαστε άνετοι, μπορούμε να το δοκιμάσουμε.

Ψαρέψτε την Καλοκαιρινή Μπόρα!

Γενικά, έχει παρατηρηθεί πως το καλοκαίρι είναι λιγάκι πιο δύσκολο να πετύχουμε κάποιο μεγάλο -για το είδος του- αλίευμα. Τα ψάρια σίγουρα υπάρχουν, αλλά είναι πιο δύσκολο να τα ξεγελάσουμε, καθώς υπάρχει πληθώρα τροφής. Όμως, ακόμη και το πιο πονηρό ψάρι, μπορεί να την πατήσει κάποια στιγμή!

Αυτή τη στιγμή θα την αναζητήσουμε στο χρονικό διάστημα πριν και μετά την καλοκαιρινή μπόρα, η οποία πάντα θα εμφανιστεί μέσα στο κατακαλόκαιρο. Θα ψαρέψουμε πριν από αυτήν, λόγω συννεφιάς, μεταβολής βαρομέτρου και φορτώματος του καιρού.

Θα ψαρέψουμε όμως και  μετά, γιατί η θάλασσα θα γίνει πιο θολή από τα λασπωμένα νερά που θα καταλήξουν σε αυτήν,  βοηθώντας μας να κρύψουμε καλύτερα τα τεχνητά μας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τα ίδια τα μεγάλα ψάρια να κινηθούν πιο διακριτικά και να κρύψουν τον όγκο τους.

Τέλος, ένας επιπλέον λόγος είναι η πιθανή πτώση της θερμοκρασίας που έπεται μίας τέτοιας μπόρας, η οποία δημιουργεί πιο δροσερές μέρες για ψάρεμα!

Τέλος, μιας και παραπάνω αναφερθήκαμε στο λόγο για τον οποίον προτιμούμε τα απογευματινά ψαρέματα, ας προσθέσουμε και ένα λόγο προτίμησης του πρωινού. Στο Αιγαίο,  το καλοκαίρι επικρατούν τα μελτέμια. Αυτά εμφανίζονται κατά τις 9 με 10 το πρωί, κάποιες φορές με εντάσεις που κάνουν απαγορευτικό το ψάρεμά μας.

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε πολύ πρωινό ψάρεμα, αφού εκείνες τις ώρες, συνήθως, είναι πιο ήπια η ένταση του αέρα, οπότε ίσως βρούμε το κατάλληλο ψαρευτικό διάστημα που αναζητούμε το καλοκαίρι στα ανεμοδαρμένα νησιά του Αιγαίου.  Αλλιώς, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη κάλυψη κάποιου βουνού και κολπίσκου, που θα μας επιτρέψει να ψαρέψουμε. Αντικειμενικά, κόντρα στο μελτέμι είναι πολύ δύσκολο να ψαρέψουμε, παρόλο που θα το θέλαμε.

Πως θα ψαρέψουμε;

Την απάντηση σε αυτό, θα μας το δώσει η ίδια η θάλασσα. Αν έχουμε έντονο αέρα, αναγκαστικά θα πρέπει να ανέβουμε λίγο σε γραμμάρια και μέγεθος πλάνων, όπως ίσως και σε κατηγορία εξοπλισμού.

Γενικά όμως, καθώς η περίοδος του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από πολύ γόνο που προέκυψε τους προηγούμενους μήνες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερα πλανάκια.

Έτσι, οι κατηγορίες Light και Ultra Light Shore Jigging, έχουν τη τιμητική τους. Όσον αφορά στα χρώματα, πρέπει να επιμείνουμε σε όσο το δυνατόν πιο φυσικά, καθότι τα νερά είναι διαυγή και η ηλιοφάνεια αρκετά έντονη. Δεν είναι ανάγκη οι πλάνοι μας να είναι φανταχτεροί. Ακόμη κι αν είναι απλοί, φαίνονται μια χαρά και πολύ έντονα μέσα στο νερό. Ίσως μάλιστα, τα πολύ έντονα χρώματα και οι αντανακλάσεις να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρούμε το γόνο και προσπαθούμε να τον αντιγράψουμε όσο πιο καλά γίνεται, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε χρωματική παραλλαγή. Επομένως, έχει σημασία να είμαστε παρατηρητικοί!

Τι να περιμένουμε από τα αλιεύματα;

Είναι σίγουρο πως ενδέχεται να συναντήσουμε κάθε αλίευμα που μπορούμε να φανταστούμε.

Τα μαγιάτικα και τα μανάλια θα έχουν τη τιμητική τους, αφού παραμονεύουν κοντά στην ακτή, ενώ τα μεγαλύτερα του είδους γεννούν τον Ιούλιο. Οι συναγρίδες, σίγουρα κάπου θα περιπολούν σε πιο απομονωμένα μέρη, ιδίως τον Ιούνιο, αφότου απόθεσαν τα αυγά τους την άνοιξη, και θα παραμείνουν για λίγο ακόμη στη περιοχή.

Οι λούτσοι με τη σειρά τους, γίνονται αρκετά ενεργοί, ιδίως στο σούρουπο και το νύχτωμα, και μπορεί να τρώνε με μανία τους πλάνους που γυαλίζουν ή φωσφορίζουν,. Ακόμη και τα μικρά τονοειδή θα πλησιάσουν να τρομάξουν το ψιλό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ τα μεγαλύτερα του είδους τους τον Ιούνιο θα κάνουν μια τελευταία βόλτα κοντά στις ακτές.

Σημαντική σημείωση: Τα μαύρα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σιγά-σιγά με στόχο την αναπαραγωγή του Αυγούστου και σε μερικούς κάβους μπορεί να εκπλαγούμε από τα ανεβάσματά τους.

Τέλος, υπάρχουν και οι λαγοκέφαλοι σε τρομερά ενοχλητικό βαθμό, ιδίως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, κάτι με το οποίο πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε, ιδίως στη κεντρική και νότια νησιωτική χώρα.

Φυσικά, τα ψάρια δεν θα έχουν διάθεση να τραφούν όλες τις ώρες, καθώς η μέρα είναι πλέον πολύ μεγάλη σε διάρκεια. Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχει κάποια στιγμή που θα τρώνε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι υπάρχει πληθώρα τροφής και πρέπει να αναζητήσουμε τρόπο να ξεχωρίσουν τον πλάνο μας ανάμεσα στη μάζα του γόνου. Σε συνέχεια μια προηγούμενης αναφοράς για τα καλοκαιρινά βράδια με φεγγάρι, λόγω της διαύγειας των νερών και της ατμόσφαιρας, πολλά ψάρια διατηρούν ακόμη και τότε τη δραστηριότητά τους, οπότε δεν είναι απίθανο να τρώνε τότε και την ημέρα να είναι ανενεργά.

Τι να προσέξουμε;

Σαν καλοκαίρι που είναι και δεδομένο πως η μέρα είναι μεγάλη και ζεστή, πρέπει απαραιτήτως να κρατάμε αρκετό νερό. Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνεχώς. Άλλωστε, Shore Jigging το καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, κούραση και ίσως τοποθεσία μακριά από πόσιμο νερό.

Κάτι σημαντικό για τους νησιώτες κυρίως, είναι πως με τη ζέστη πολλά φίδια, ιδίως οχιές, μπορεί να κυκλοφορούν και ίσως αναπάντεχα συναντήσουμε κάποιο, ιδίως κατά τη μετάβασή μας στον τόπο. Επομένως, προσοχή στα πατήματά μας και ψυχραιμία.

Τέλος, προσέχουμε να έχουμε αντηλιακό και καπέλο για να αποφύγουμε την ηλίαση, ενώ καλό είναι κρατάμε και ένα εντομοαπωθητικό, αφού κατά τόπους, στις καλύτερες ώρες (σούρουπο και ξημέρωμα), η έντονη παρουσία των κουνουπιών μας κάνει το ψάρεμα αρκετά ενοχλητικό.

Συνοψίζοντας

Το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη περίοδος του χρόνου και ειδικά στην Ελλάδα είναι τέλειο, με εξαίρεση, ίσως, αυτούς που εργάζονται, οι οποίοι μπορούν να κρατήσουν την όρεξή τους για το φθινόπωρο.

Το καλοκαίρι βλέπουμε ζωή στη θάλασσα, ο καιρός είναι καλός, πάμε διακοπές (και εννοείται πως έχουμε μαζί τα καλάμια μας…), κάνουμε την παρέα μας μετά το ψάρεμα, ρίχνουμε και καμιά βουτιά. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι κακό για το Shore Jigging. Και δεν μιλάμε τόσο για τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όσο για την ψυχολογία μας.

Αν, όμως, μπορούμε να προσαρμοστούμε σε μικρότερους πλάνους, τότε θα έχουμε και πολλά χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι μπορούμε να πάμε για Shore Jigging, και αν το αποφασίσουμε, είναι σίγουρο πως θα περάσουμε καλά.  Καλό καλοκαίρι Φίλοι μου!

 

Tags
Shore Jigging Ψάρεμα Λούτσων Καλοκαιρινά Ψαρέματα Shore Jigging για μαγιάτικα
Comodo SSL