Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

11 κανόνες ασφαλούς πλεύσης στους χειριστές σκαφών

6 Ιουνίου, 2017

11 κανόνες ασφαλούς πλεύσης στους χειριστές σκαφών

Τις οδηγίες – υποχρεώσεις των χειριστών – ιδιοκτητών ταχυπλόων σκαφών και μηχανοκίνητων λέμβων υπενθυμίζει το Λιμεναρχείο Σάμου λόγω της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται την θερινή περίοδο. Οι 11 κανόνες ασφαλούς πλεύσης αφορούν νέους και παλιούς χειριστές αφού αν ακολουθηθούν «κατά γράμμα» θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες ατυχήματος.

Σύμφωνα με αυτές, οι χειριστές ταχυπλόων σκαφών και μηχανοκίνητων λέμβων υποχρεούνται:

1. Να μην χειρίζονται ταχύπλοο σκάφος όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Το αλκοόλ περιορίζει την κρίση και την ικανότητα ελέγχου του σκάφους. Επίσης να μην επιτρέπουν την επιβίβαση επί του σκάφους ατόμων που έχουν κάνει χρήση οινοπνεύματος ή άλλων τοξικών ουσιών.

2. Να απαγορεύουν στους επιβαίνοντες να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται πάνω στην κουπαστή του σκάφους.

3. Να απαγορεύουν την επιβίβαση στο σκάφος ατόμων περισσότερων από όσων αναγράφονται στην άδεια εκτέλεσης πλόων.

4. Να υποδεικνύουν στα παιδιά να φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου σωσίβιο.

5. Να ζητούν πληροφορίες από τη Λιμενική Αρχή σχετικά με την κατάσταση του καιρού.

6. Να μην πλέουν κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας.

7. Να εφοδιάζουν το σκάφος με την αναγκαία για την εκτέλεση του πλου ποσότητα καυσίμων.

8. Να αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς, ιδιαίτερα όταν πλέουν κοντά στις ακτές ή λουόμενους ή άλλα πλωτά μέσα, και συγκεκριμένα να μην πλέουν-να μην κυκλοφορούν:

* Σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φθάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι στις λουτρικές εγκαταστάσεις.

* Σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες.

 * Σε κάθε περίπτωση με ταχύτητα μεγαλύτερη των 5 κόμβων σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι.

 

9. Να βεβαιωθούν πριν επιχειρήσουν πλου ότι έχουν μαζί τους την άδεια εκτέλεσης πλόων, την άδεια ικανότητας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, τα προβλεπόμενα εφόδια του σκάφους (σωστικά πυροσβεστικά μέσα) τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ και πρόσφορα για άμεση χρήση, επαρκή καύσιμα για τη συγκεκριμένη διαδρομή και επιπλέον καύσιμα για έκτακτη περίπτωση.

10. Να γνωστοποιούν σε φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο την πιθανή ώρα επιστροφής.

11. Να μην αφήνουν το σκάφος τους σε ερημικές και απόμακρες ακτές ή όρμους και να αγκυροβολούν πάντα σε ασφαλές και επιτηρούμενο αγκυροβόλιο.

 

ΠΗΓΗ:  ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ

Tags
Σάμος Ναυτοσύνη Λιμεναρχείο Σάμου
Comodo SSL