Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

KAREL 480 OPEN XS: Είναι το best seller του ναυπηγείου

13 Δεκεμβρίου, 2022

KAREL 480 OPEN XS: Είναι το best seller του ναυπηγείου

Η Karel Boats, συνεχίζει την ανοδική δυναµική πορεία παράγοντας πολυεστερικά σκάφη αναψυχής που προορίζονται τόσο για τα ελληνικά νερά, όσο και για το εξωτερικό, µέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων σε σηµαντικές χώρες όπως Γαλλία, Γερµανία και Ελβετία.

Επίσης αρκετές εταιρείες ενοικίασης σκαφών στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα, έχουν άµεση συνεργασία µε την KAREL από όπου και προµηθεύονται τα σκάφη τους.

Η εταιρία σήµερα, έχοντας πάνω από 50 χρόνια εµπειρίας, διαθέτει µία µεγάλη γκάµα µοντέλων από τα 2,80 ως τα 6,80 µ.. Η κατασκευή τους γίνεται στην Πάτρα, σε µία κάθετη µονάδα µε πολλές εσωτερικές δραστηριότητες. Τα πολυεστερικά µέρη, οι ταπετσαρίες, τα ανοξείδωτα, τα ηλεκτρολογικά, το µοντάρισµα και η τοποθέτηση του κινητήρα, όλα γίνονται από την KAREL ελέγχοντας διεξοδικά κάθε στάδιο παραγωγής.

Για το 2021 το ναυπηγείο παρουσιάζει το 480 OPEN XS, αναβάθµιση ενός από τα best seller του ναυπηγείου, του 480 OPEN, που έκανε το ντεµπούτο στην Ελλάδα το 2018 στην έκθεση Σκάφος Ψάρεµα – Boat & Fishing Show.

Κατάστρωµα
To νέο Karel 480 OPEN XS ξεχωρίζει για το ιδιαίτερα φιλόξενο κατάστρωµα, κάνοντας το ιδανικό για χρήση τόσο από ιδιώτες όσο και από επαγγελµατίες. ∆ιαθέτει κεντρική κονσόλα και ξεχωριστό κάθισµα διακυβέρνησης χωρίς να στερείται χώρους στην πλώρη και στην πρύµνη.

Απεναντίας, καταφέρνει να βγάλει ένα µεγάλο sundeck µπροστά και ένα αναπαυτικό καναπέ στη πρύµνη µε αρκετό χώρο για τα πόδια αλλά και ελεύθερο πέρασµα προς την σκάλα µπάνιου.

Πιο συγκεκριµένα, η πλώρη διαθέτει έναν µεγάλο καναπέ σχήµατος Π, ο οποίος µετατρέπεται εύκολα σε τραπεζαρία µε το προσθαφαιρούµενο τραπέζι αλλά και σε ένα µεγάλο κρεβάτι ηλιοθεραπείας, µε µήκος άνω του 1,8 µέτρων, όπου ξαπλώνουν άνετα 2 άτοµα.

Αν θέλουµε την ξαπλώστρα αλλά ταυτόχρονα θέλουµε και να µπορούµε να µετακινηθούµε περιµετρικά της κονσόλας, θα χρησιµοποιήσουµε µόνο το κεντρικό κοµµάτι.

Το σηµαντικό είναι ότι όλα τα κοµµάτια, το τραπέζι αλλά και τα πρόσθετα τµήµατα του sundeck έχουν σχεδιαστεί ώστε να µπορούν να αποθηκευτούν στα ταµπούκια του σκάφους, έτσι η µεταφορά τους δεν είναι πρόβληµα.

Αποθηκευτικοί Χώροι
Σηκώνοντας τα καπάκια αποκαλύπτονται 3 αµπάρια, µε gel coat φινιρισµένες επιφάνειες, και σωστή σχεδίαση ώστε να αποστραγγίζουν τα νερά στο ντεκ και να µη περνούν στο εσωτερικό τους. Μεγάλα µαξιλάρια υπάρχουν στα ρέλια αλλά και στην άκρη της ξαπλώστρας προσφέροντας άνεση αλλά και φινέτσα.

Στη πλώρη, βρίσκεται η δελφινιέρα, µε αντιολισθητική επιφάνεια από καλής ποιότητας συνθετικό πάτωµα foam. Ανοίγοντας υπάρχει άνετος χώρος για την άγκυρα και το έκταµα µε αυτοστράγγιση για τα νερά.

Η κονσόλα του σκάφους τοποθετείται κεντρικά αφήνοντας άνετα περάσµατα στις µπάντες. Το ψηλό αλεξήνεµο προσφέρει προστασία στον χειριστή ενώ η λειτουργικότητα της κονσόλας µε το κάθισµα είναι σωστή για να µπορεί παράλληλα να έχει την σωστή ορατότητα.

Το ταµπλό θα χωρέσει τα όργανα του κινητήρα, τον πίνακα αφήνοντας χώρο στην κορυφή του να τοποθετηθεί βυθόµετρο ή gps. Χαµηλά, κάτω από το τιµόνι, υπάρχει ένα στεγανό ντουλάπι προσφέροντας αποθηκευτικό χώρο στο εσωτερικό της κονσόλας.

Το κάθισµα διακυβέρνησης, ηµιόρθιου τύπου, προσφέρει ένα ακόµα αποθηκευτικό χώρο, που σύµφωνα µε τον κατασκευαστή, µπορεί να µετατραπεί σε ψυγείο.

Κατάπρυµα, ο καναπές αφήνει πέρασµα προς την σκάλα µπάνιου, ενώ σηκώνοντας το κάθισµα, αποκαλύπτεται το αµπάρι, µε αρκετό χώρο για τον εξοπλισµό του σκάφους. Ένα βοηθητικό αµπάρι για τα σχοινιά µας υπάρχει πλευρικά του καναπέ, ιδιαίτερα χρήσιµο αφού διαθέτει και αποστράγγιση για να µη κρατάει νερά.

Πλεύση
Η τοποθέτηση της κονσόλας στο κέντρο του σκάφους προσφέρει άλλο ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα, καλύτερα ζυγισµένο σκάφος έτσι και καλύτερη συµπεριφορά στη πλεύση και το πλανάρισµα. Κύριο µέληµα του κατασκευαστή είναι να µπορεί να ταξιδέψει εξαιρετικά ακόµα και µε µικρούς κινητήρες, συγκεκριµένα µε 30άρα όπου αποτελεί το όριο για όσους δεν έχουν δίπλωµα ταχυπλόου.

Το δοκιµάσαµε µε την Yamaha 30 BETL όπου το σκάφος πλανάρει αβίαστα από τα 12 ml/hr. Στις 4000 σ.α.λ έχουµε ταχύτητα κρουαζιέρας τα 22 ml/hr ενώ στις 6.000 σ.α.λ φτάνει τα 29 ml/hr.

Παρατηρούµε ότι η πλεύση του είναι σταθερή, διαθέτει καλή ευστάθεια και αξιοπλοΐα, αποτέλεσµα των σωστών ναυπηγικών γραµµών και σωστής αναλογίας µήκους – πλάτους.

Συµπερασµατικά το KAREL 480 OPEN XS είναι ένα σκάφος ιδανικό για µικτή χρήση, ψάρεµα, βόλτες ή για αναψυχή γενικότερα. ∆ιατίθεται µε ένα πλούσιο στάνταρ εξοπλισµό, και κρίνεται κατάλληλο για επαγγελµατική χρήση αφού µπορεί και κινείται αξιόλογα µε µικρές ιπποδυνάµεις ακόµα και µε 5/6 άτοµα πλήρωµα.

Karel Βoats
2610 422 575

www.karelboats.gr

 

 

Tags
Δοκιμή Σκάφους Δοκιμή Πολυεστερικού Σκάφους Σκάφη Αναψυχής πολυεστερικό Καρέλας Γεώργιος Karel 480 OPEN XS Σκάφος Πολυεστερικό Σκάφος Karel Karel Boats
Comodo SSL