Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Κατασκευές: Διαµορφώνοντας το φουσκωτό για ψάρεµα

3 Μαΐου, 2019

Κατασκευές: Διαµορφώνοντας το φουσκωτό για ψάρεµα

Σε όλα τα ψαρέµατα το κατάλληλα διαµορφωµένο σκάφος όχι απλά διευκολύνει την ζωή µας, αλλά είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσµα. Ιδίως στο φουσκωτό οι αεροθάλαµοι, οι µεγάλοι καναπέδες και η πιο τουριστική διαµόρφωση αποτελούν πρόβληµα σε αρκετούς τρόπους ψαρέµατος.

Από την άλλη το φουσκωτό επιτρέπει µεγάλα και ασφαλή ταξίδια, γρήγορη και γλυκιά πλεύση. Όσους λοιπόν το προτιµούν έχουν δύο επιλογές, είτε αναγκάζονται να µην ψαρέψουν µε συγκεκριµένες τεχνικές που χρειάζεται το σκάφος κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είτε θα ψαχτούν µόνοι τους µε πατέντες και κατασκευές. Μια τέτοια έξυπνη κατασκευή είδαµε στο σκάφος του Νίκου Μανιαδάκη από το Ηράκλειο, µέλος του Παγκρήτιου Όµιλου Φουσκωτών ο οποίος είχε όλη την διάθεση να την µοιραστεί µαζί µας. Πρόκειται για µία ανοξείδωτη βάση πολλαπλών εφαρµογών, εξυπηρετεί στο ψάρεµα συρτής µε ηλεκτρικό µηχανισµό, στην βαθιά καθετή, στην συρτή αφρού αλλά και στον χειρισµό της βοηθητικής όπως θα δείτε παρακάτω.

Αρχικά η ανάγκη προέκυψε λόγω έλλειψης της κουπαστής κοντά στην θέση διακυβέρνησης. Παρότι στην υπερκατασκευή της πρύµνης υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί καλαµοθήκη και τα σχετικά, στα ψαρέµατα που κάνει ο Νίκος δεν εξυπηρετεί. Ιδίως το ηλεκτρικό µηχανάκι της συρτής βυθού είναι καλό να βρίσκεται σε σηµείο µε εύκολη πρόσβαση που να µην χρειάζεται ο χειριστής του σκάφους να µετακινηθεί όταν θέλει να µαζέψει ή να αφήσει την αρµατωσιά του, αλλιώς είναι απαραίτητη η βοήθεια από δεύτερο άτοµο.

Επίσης εξίσου σηµαντικό είναι να µπορούµε να δουλέψουµε την βοηθητική µηχανή χωρίς να χρειάζεται να «κρεµόµαστε» στην πρύµνη. Άλλωστε χρησιµοποιώντας την βοηθητική προστατεύουµε και τον κύριο κινητήρα αφού δεν τον φορτώνουµε άσκοπα ώρες γλιτώνοντας σέρβις και την καταπόνηση του κινητήρα από τα συχνά πρόσω-νεκρά. Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω πρέπει να υπολογίζουµε και την σηµαντικότητα του βυθόµετρου. ∆εν νοείται πλέον ψάρεµα χωρίς την βοήθειά του, γι’ αυτό και θα πρέπει από την θέση µας να µπορούµε να το διακρίνουµε.

Έχοντας σαν δεδοµένα όλα τα παραπάνω, ο Νίκος κατασκεύασε µια ανοξείδωτη βάση, αρκετά στιβαρή όπου και στερέωσε στην πολυεστερική υπερκατασκευή µε δύο σηµεία στήριξης. Εκεί στην άκρια τοποθετήθηκε η βάση για το ηλεκτρικό µηχανάκι συρτής-βαθιάς καθετής. Αφαιρώντας το µηχανάκι µπαίνει και σκέτη καλαµοθήκη, έχοντας µάλιστα επιλογή και στην γωνία κλίσης, επιλέγοντας το ύψος που θα στέκεται η µύτη του καλαµιού. Στην µέση περίπου της ανοξείδωτης σωλήνας έχουν τοποθετηθεί δύο µοχλοί οι οποίοι συνδέονται µε ντίζες στην βοηθητική (µε λαµάκια) και δίνουν το γκάζι και το χειριστήριο για το πρόσω – κράτει – ανάποδα. Επιπλέον γίνεται ζεύξη βοηθητικής µε τον κύριο κινητήρα ώστε το τιµόνι να λειτουργεί και για τους δύο.

Το αποτέλεσµα των παραπάνω είναι ένα λειτουργικό κατάστρωµα που επιτρέπει το ψάρεµα χωρίς βοήθεια αφού όλα βρίσκονται κοντά µας. Μπορεί η συγκεκριµένη κατασκευή να αφορά µόνο αυτό το σκάφος, όµως µε κάποιες µετατροπές θα µπορούσε να «ενσωµατωθεί» και σε άλλα ντεκ, φτάνει ο ιδιοκτήτης να έχει το µεράκι και την όρεξη να το ψάξει λίγο παραπάνω.

Tags
Σκάφος Ναυτοσύνη Φουσκωτά Ψάρεμα από Σκάφος Φουσκωτά για ψάρεμα Κατασκευές
Comodo SSL