Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Καθετή: Χειμερινά λυθρίνια µε ακαθάριστη γαρίδα

20 Σεπτεμβρίου, 2019

Καθετή: Χειμερινά λυθρίνια µε ακαθάριστη γαρίδα

Βρισκόµαστε στα µέσα του χειµώνα και οι εξορµήσεις µας έχουν λιγοστέψει αρκετά. Όµως όσες µπορούµε και πραγµατοποιούµε, κοιτάµε να είναι εκτός από σύντοµες κι αποδοτικές. Για να το καταφέρουµε αυτό, πρέπει να συνδυάσουµε σωστά τόπο, δόλωµα και τρόπο ψαρέµατος.

Όσο αφορά στην καθετή, οι τόποι λίγο-πολύ µας είναι γνωστοί, και το ψάρι που συνήθως αναζητούµε στις ηµερήσιες εξορµήσεις µας, είναι τα χειµωνιάτικα λυθρίνια. Τα λυθρίνια αυτήν την εποχή τρώνε καλά, έχουν σεβαστό µέγεθος και τα συναντάµε σε τραγάνες, λασποτραγάνες ή βυθό µε πράσινο µαρουλάκι. Αν τα µέρη είναι προστατευµένα από ανεµότρατες, τότε η ψαριά µας είναι σχεδόν σίγουρη. Αν όµως οι τόποι µας είναι καλάδες, τότε θα πρέπει να βρούµε σηµεία που δεν καλάρονται, έστω και αν είναι αρκετά ρηχά ή άγρια.

Το δόλωµά µας µπαίνει στο αγκίστρι µεγάλο και χορταστικό, για να µπορεί να τραβά τα ψάρια από µακριά, αλλά και να «επιλέγει» τα µεγαλύτερα του είδους. Φρέσκο καλαµάρι και γαρίδα αποτελούν τις χειµερινές µας επιλογές. Αν είµαστε καλαµαροψαράδες , τότε µπορούµε να πιάσουµε κάποιο καλαµάρι στην αρχή του ψαρέµατος και να το χρησιµοποιήσουµε στη συνέχεια για δόλωµα. Αν όχι, τότε η γαρίδα είναι µονόδροµος.

Αυτήν την εποχή µπορούµε να βρούµε εύκολα φρέσκια γαρίδα, και να αποφύγουµε την κατεψυγµένη την οποία έχουµε στο ψυγείο ως εφεδρεία για δύσκολες καταστάσεις. Η φρέσκια γαρίδα προσελκύει κοντά της όλα τα εκλεκτά και µη ψάρια της περιοχής, και σε σύντοµο χρονικό διάστηµα µπορούµε να έχουµε έναν καλό µεζέ. Αν όµως είµαστε πιο εκλεκτικοί και δε ζητάµε τα πολλά αλλά τα εκλεκτά ψάρια, τότε τη δολώνουµε ακαθάριστη, µε το κέλυφος. Αυτό είναι το µυστικό των λυθρινοψαράδων σε όλες τις θάλασσες, που τους βλέπουµε µε ένα µπουγέλο γεµάτο λυθρίνια.

Με ένα ψαλιδάκι πετάµε το κεφάλι και πιθανώς το τελείωµα της ουράς αν η γαρίδα είναι µεγάλη, και περνάµε το σώµα της γαρίδας στο αγκίστρι µας, που φροντίζουµε να είναι αρκετά µεγάλο και κοφτερό. Προτιµούµε τα αγκίστρια µε λεπτό κορµό και αρκετό άνοιγµα, γιατί καρφώνουν καλύτερα, γνωρίζοντας όµως ότι αν πιαστεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ψάρι, τότε θα χρησιµοποιήσουµε οπωσδήποτε την απόχη. Τέλος, ας µην ξεχνάµε ότι αν το βάθος του επιλεγµένου τόπου είναι µεγαλύτερο από τα 60 µέτρα, καλό θα ήταν να προσθέσουµε πολύχρωµες χάντρες ή πούλιες στο παράµαλλό µας, για να αυξήσουµε περισσότερο τις τσιµπιές µας και συνεπώς τη συνολική µας ψαριά.

Tags
Καθετή Χειμερινό ψάρεμα Δόλωμα Γαρίδα Καθετή για Λυθρίνια
Comodo SSL