Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Kayak Fishing: Με στόχο τα καλαµάρια

29 Αυγούστου, 2018

Kayak Fishing: Με στόχο τα καλαµάρια

Πριν προσεγγίσουµε εξειδικευµένες τεχνικές για το καγιάκ, θα ήταν σωστό να ξεκινήσουµε µε πιο απλούς τρόπους ψαρέµατος, όπως αυτός των καλαµαριών.

Είναι άλλωστε η πιο κατάλληλη εποχή, αφού θα µας δώσει τη δυνατότητα να εξοικειωθούµε µε το σκάφος, το κουπί και τον λοιπό εξοπλισµό του καγιάκ, χωρίς να χρειαστεί να αποµακρυνθούµε ιδιαίτερα από την ακτή, ενώ ο µεζές είναι σχεδόν εξασφαλισµένος. Καθώς η θερµοκρασία της θάλασσας πέφτει µετά τις πρώτες δυνατές βροχές και τα κρύα, τα καλαµάρια πλησιάζουν το σούρουπο στις ακτογραµµές της χώρας µας, αναζητώντας την τροφή τους σε βάθη ακόµα και µικρότερα του µέτρου. Αυτό το πολλοί δεν το γνωρίζουν ή και αν γνωρίζουν δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σηµασία. Έτσι, στα περισσότερα µέρη, όσοι τα ψαρεύουν µε σκάφος, παρατηρούν πως γύρω στο σούρουπο θα πιάσουν 2-3 καλαµάρια και έπειτα σταµατούν να χτυπούν, δίνοντας την εντύπωση ότι τρώνε µόνο στο πρώτο σκοτάδι. Αυτό το πιστεύει πολύς κόσµος, ακόµα και έµπειροι ψαράδες που τα ψαρεύουν εντατικά, παρότι η ανάπτυξη του eging στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια έχει δώσει µια πιο σφαιρική άποψη για τα καλαµάρια. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τα καλαµάρια τρώνε κατά διαστήµατα όλο το βράδυ (και την ηµέρα). Το θέµα είναι να µπορέσεις να τα ανακαλύψεις. Αν την ηµέρα αυτό φαντάζει δύσκολο (θέλει ψάξιµο µε το βυθόµετρο, γνώση της περιοχής ή τύχη), το βράδυ αποδεικνύεται πολύ πιο απλό. Μια βόλτα παράλληλα µε την ακτή, σε σηµεία µε βάθη από 1 ως 15 µέτρα και µικτό βυθό, θα µας δώσει σίγουρα κάποια καλαµάρια, ιδίως αν στην περιοχή πέφτουν φώτα στη θάλασσα από την στεριά ή είναι κάβοι-περάσµατα κοπαδιών από µικρόψαρα. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να τα ψαρέψουµε: συρτή επιφανείας, καθετή και eging, χρησιµοποιώντας φυσικά τα ανάλογα εργαλεία, καλαµαριέρες και αρµατωσιές. Η αθόρυβη πλεύση του καγιάκ, θα αποτελέσει για άλλη µια φορά το «όπλο» για να νικήσουµε την καχυποψία τους όταν βγούµε στα ρηχά, ενώ η δυνατότητα εύκολης µετακίνησης και η ευελιξία σε σύγκριση µε το σκάφος, µας επιτρέπει να κινηθούµε σε ρηχά σηµεία, να ψαρέψουµε περιοχές όπου η πρόσβαση από στεριά και θάλασσα θα ήταν αδύνατη.

Ο εξοπλισµός
Για να ψαρέψουµε µε ασφάλεια και άνεση, πρέπει το kayak να εξασφαλίζει κάποιες προδιαγραφές. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν µοντέλα fishing, τα οποία είναι τύπου Sit On Top, µε καλαµοθήκες και αρκετό χώρο πίσω από το κάθισµα. Αυτός ο τύπος είναι ο πλέον κατάλληλος για ψάρεµα, αφού επιτρέπει την πλήρη ελευθερία κινήσεων στον κωπηλάτη, έχει µεγάλη σταθερότητα και είναι εντελώς αβύθιστο. Για το ψάρεµα των καλαµαριών δε χρειάζεται ιδιαίτερος, πρόσθετος εξοπλισµός στο καγιάκ,. Ένας ιστός µε περίβλεπτο φανό µπαταρίας για το βράδυ και κάποιες καλαµοθήκες, που συνήθως ανήκουν στο στάνταρ εξοπλισµό, είναι αρκετά. Αν υπάρχει βάση για να τοποθετήσουµε τα καλάµια µας µπροστά, σίγουρα είναι πολύ καλύτερα, αφού κωπηλατώντας µπορούµε να ελέγχουµε εύκολα αν πιαστεί καλαµάρι. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα ψαρέµατα συρτής αφρού.
Η οργάνωση είναι απαραίτητη στο ψάρεµα µε καγιάκ. Θα πρέπει να έχουµε προβλέψει τι θα χρειαστούµε, χωρίς να µεταφέρουµε άσκοπα πράγµατα. Συνήθως, µια ή δύο πλαστικές εργαλειοθήκες µέτριου µεγέθους είναι αρκετές για τα είδη αλιείας, όπως επίσης και ένα ψυγειάκι. Και τα δύο θα τοποθετηθούν στην πρύµνη του καγιάκ, δεµένα µε χιαστί λαστιχόσχοινα. Σχεδόν πάντα, χρησιµοποιώ στα ψαρέµατά µου µια στεγανή τσάντα, όπου αποθηκεύω φωτογραφική µηχανή, ρούχα και ότι άλλο δε χωρά στο κουτί. Τα καλάµια µας, θα τα τοποθετήσουµε στις καλαµοθήκες της πρύµνης και αν θέλουµε, µπορούµε να προµηθευτούµε µια πλαστική καλαµοθήκη τριών ή τεσσάρων θέσεων και να τη δέσουµε ή να τη βιδώσουµε πάνω στο ψυγείο.

Σε όλα τα βιβλία και τα φόρουµ του εξωτερικού µε αντικείµενο το καγιάκ, προτείνεται να δένουµε όλο τον εξοπλισµό µας. Ακόµα και για τα καλάµια, ένα περαστό λαστιχόσχοινο, δεµένο σε κάποιο κρίκο και περασµένο στο καλάµι µε κλιπ, θα τα εξασφαλίσει σε περίπτωση που πέσουµε στο νερό. Το ξέρω ότι αυτό ακούγεται τροµακτικό για τους περισσότερους, αποτελεί όµως πιθανό ενδεχόµενο και αν ποτέ συµβεί, οφείλουµε να είµαστε προετοιµασµένοι. Βέβαια, τα περισσότερα καγιάκ για ψάρεµα διαθέτουν µεγάλη ευστάθεια. Προσωπικά, όπως ανέφερα και στο προηγούµενο τεύχος, δεν έχω αντιµετωπίσει ποτέ τέτοιο θέµα, ούτε σε φουσκοθαλασσιά, ούτε σε µεγάλα απόνερα. Όµως, προσπαθώ πάντα να έχω τα πράγµατά µου ασφαλισµένα στο σκάφος, το κουπί δεµένο µε ειδικό ιµάντα (απαραίτητο όσο τίποτα άλλο) και ο ρουχισµός και τα παπούτσια µου να µην εµποδίζουν την άνοδο στο καγιάκ, αν γίνει το λάθος. Για παράδειγµα, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουµε τις σαλοπέτες ή τις γαλότσες, γιατί αν πέσουµε στο νερό αυξάνουν το βάρος µας και βουλιάζουµε. Έτσι, προτιµούµε ειδικό ρουχισµό για καγιάκ και ελαφριά καλτσάκια από νεοπρέν. Αν πάντως προσέχουµε να µη γείρουµε το κεφάλι µας έξω από το καγιάκ και κάθε φορά που θέλουµε να ψάξουµε πίσω από την πλάτη µας, γυρνάµε πλάγια (έστω και αν βρέξουµε τα πόδια µας), είναι µάλλον απίθανο να συµβεί. Όπως και να ‘χει, ένα σωστό σωσίβιο για καγιάκ επιβάλλεται.

Τεχνικές ψαρέµατος το βράδυ
Όπως προαναφέραµε, το βράδυ τα καλαµάρια είναι ένας εύκολος στόχος για όποιον το επιχειρήσει. Χρειάζεται µόνο µια καλαµαριέρα µε γλώσσα, σαν αυτή που χρησιµοποιούν τα τεχνητά ψαράκια. Ρίχνουµε την καλαµαριέρα στο νερό, την αφήνουµε περίπου 20 – 30 µέτρα πίσω µας και αρχίζουµε να κωπηλατούµε µε ταχύτητα περίπου 2 µε 2,5 κόµβους, δηλαδή χωρίς µεγάλη ένταση. Αν θα βάλουµε την καλαµαριέρα δίπλα µας και κάνουµε λίγο κουπί, θα δούµε ακριβώς πως δουλεύει. ∆εν χρειάζεται πάντως µεγάλη ταχύτητα και είναι αρκετά ξεκούραστο ψάρεµα. Πάνω από την καλαµαριέρα συρτής, µπορούµε να τοποθετήσουµε ένα ή και δύο καλαµαριέρες «γουρουνάκια», δεµένες σε παράµαλλα των 5 εκατοστών. Καλό θα είναι να χρησιµοποιήσουµε επιπλέουσες καλαµαριέρες, για να µη µπερδεύονται στη µάνα. Το καλάµι µας, µπορεί να είναι ένα σπινοκάλαµο γύρω στα δύο µέτρα. Παλιότερα, χρησιµοποιούσα στο καγιάκ κοντά καλάµια για το ψάρεµα, όµως παρατήρησα ότι στην πράξη βολεύουν περισσότερο τα καλάµια όπου η µύτη τους φτάνει να περάσει την πετονιά µας από την πλώρη. Αυτό, θα διευκολύνει ιδιαίτερα στο ψάρεµα της καθετής. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ένα καλάµι πάνω από 2,5 – 2,7 µέτρα δε βολεύει. Αν το καλάµι σας είναι σκληρό, αφήστε κάποια φρένα, ώστε να µη σκιστεί το καλαµάρι µέχρι να το βγάλετε. Μπορούµε να τα ψαρέψουµε και µε καθετή, συνήθως πάνω στο σούρουπο, σε βάθη από 5 ως 20 µέτρα. Πρόκειται για την αρµατωσιά που έδειξε ο Αντώνης ∆ρόσος στο άρθρο του για ψάρεµα καλαµαριών από σκάφος, στο προηγούµενο τεύχος: ένα µολύβι 40-80 γραµµαρίων και δύο ή τρεις καλαµαριέρες τύπου γουρουνάκι, σε απόσταση µεταξύ τους 30 εκατοστών. Μόλις σκοτεινιάσει καλά, µαζεύετε την καθετή σας και ψαρεύετε µε συρτή. Ένα άλλο ψάρεµα που µπορείτε να κάνετε, είναι µε τις νέες καλαµαριέρες Εgi jigs βάρους 30 – 40 γραµµαρίων. Με αυτές, µπορείτε να ψαρέψετε καλαµάρια από το καγιάκ, σε µεσαία βάθη, εκτελώντας τις κινήσεις της τεχνικής eging (δηλαδή µε πολλά χτυπήµατα του τεχνητού, παύσεις κ.ο.κ) αντί της καθετής (απλό ανεβοκατέβασµα της αρµατωσιάς µε µικρές παύσεις). Τα Egi jigs δουλεύουν και πιο ρηχά και µάλιστα ψαρεύουν άριστα σε σχέση µε τις ελαφρύτερες γαρίδες, οι οποίες δυσκολεύονται να φτάσουν τον βυθό, σε συνδυασµό πάντα µε το ρέµα ή το αεράκι που παρασύρει το σκάφος. Πάντως, σε βραδιές µε ήρεµη θάλασσα και χωρίς ρεύµατα, έχω πάρει αρκετά καλαµάρια και µε καλαµαριέρες egi jig πετώντας µπροστά, δουλεύοντας τη µύτη µε παύσεις και µικρά χτυπήµατα, µε ενδιάµεσες συχνές µετακινήσεις του σκάφους.

Τεχνικές ψαρέµατος την ηµέρα
Παρότι συνήθως ψαρεύουµε καλαµάρια από το σούρουπο και µετά, αν γνωρίζουµε την περιοχή, έχουµε πληροφορίες ή διαθέτουµε βυθόµετρο, µπορούµε να τα αναζητήσουµε στα βαθιά και την ηµέρα, στα σηµεία που συχνάζουν. Τέτοια στίγµατα θεωρούνται κάτι σαν «ΑΤΜ καλαµαριών» και όχι άδικα, αφού συνήθως εκεί παρουσιάζουν µεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα ρηχά. Πρόκειται για σηµεία µε βάθος 30-60 µέτρα (ανάλογα την περιοχή) και θα τα ψαρέψουµε µε αρµατωσιά καθετής, ταιριασµένη µε µικρές καλαµαριέρες (σιλικονούχες ή µη) και µολύβι 80 ως 120 γραµµαρίων. Το καλάµι µας, θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά καλαµιού καθετής µε µήκος γύρω στα 2,10-2,50 µέτρα. Εδώ είναι σηµαντικό να έχουµε βυθόµετρο αλλά και GPS, για να σηµειώνουµε το σηµείο παραµονής των καλαµαριών και να επιστρέφουµε εκεί, αν µας παρασύρει ο καιρός. Το ψάρεµα των καλαµαριών από το καγιάκ µπορεί να µην έχει την αίγλη ή τα εκλεκτικά θηράµατα άλλων τεχνικών, µπορεί να δώσει όµως µια πλούσια ψαριά, χωρίς µεγάλο κόπο, αποτελώντας το ιδανικότερο τρόπο για να ξεκινήσουµε το… κουπί!

Tags
Kayak Fishing Ψάρεμα από Σκάφος Καλαμάρια Εξοπλισμός για Καλαμάρια Τεχνικές Ψαρέματος Καλαμαριών [jetpack-related-posts]
Comodo SSL