Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Kayak Fishing: Τα πρώτα βήµατα

29 Αυγούστου, 2016

Kayak Fishing: Τα πρώτα βήµατα

Πριν ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα στο kayak fishing, δεν φανταζόμουν ποτέ την ομορφιά και την ελευθερία που αισθάνεται κάποιος ψαρεύοντας με αυτόν το πρωτότυπο τρόπο.

Έχοντας πλήρη άγνοια στην τεχνική κωπηλασίας και το καγιάκ γενικότερα, οι αρχικές ανησυχίες μου ίσως ήταν δικαιολογημένες. Όμως η ιδέα ότι μπορώ να απομακρυνθώ από την ακτή ψαρεύοντας με τους περισσότερους τρόπους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από σκάφος, φαινόταν εξαιρετικά προκλητική. Έτσι μπήκα στον πειρασμό να ξεκινήσω να ψάχνομαι, να διαβάζω και να ρωτώ τους ειδικούς του χώρου των καγιάκ, για να δω πρώτα απ’ όλα αν μπορεί να ταιριάξει με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν χρειάστηκε παρά η πρώτη δοκιμή για να πεισθώ πως πρόκειται για τον πλέον συναρπαστικό τρόπο ψαρέματος και να καταλάβω γιατί στην Αμερική και σε όλη την Ευρώπη το kayak fishing έχει φανατικούς οπαδούς. Με 14.880 χιλιόμετρα ακτογραμμής (10η στον κόσμο), η Ελλάδα όχι μόνο κρίνεται ιδανική για το καγιάκ, αλλά διαθέτει πολλά ελκυστικά μέρη κοντά στην ακτή ή λίγο πιο μακριά από αυτήν (προστατευμένους κόλπους, περάσματα νησιών, κάβους κλπ) για να ψαρέψουμε. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι  οι ΗΠΑ, μια χώρα με υπερπολλαπλάσια έκταση της δικής μας, έχουν ακτογραμμή μόλις 19.924χλμ. Αυτή η ποικιλία κοντινών ψαρότοπων προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στους λάτρεις του καγιάκ, αφού ένα από τα χαρακτηριστικά του μικρού αυτού σκάφους, είναι η αθόρυβη πλεύση του και η ευχέρειά του να μπορεί να κινείται με άνεση ακόμα και  σε λίγους πόντους νερό. Λαυράκια, λούτσοι και μελανούρια γίνονται εύκολος στόχος, ενώ με τον θόρυβο της βάρκας θα ήταν σίγουρα πιο επιφυλακτικά. Επίσης, σε πολλά σημεία της χώρας μας δεν χρειάζεται να απομακρυνθούμε πολύ από την ακτή για να χαρούμε τεχνικές όπως η καθετή για ψάρια και καλαμάρια ή πιο «χοντρά» ψαρέματα όπως το μολύβι φύλακας, η ζόκα, κλπ. Τα σύγχρονα fishing kayaks, έχουν ανέσεις και ευκολίες τις οποίες πολλές φορές δε συναντάμε ούτε στα πιο εξειδικευμένα σκάφη για ψάρεμα. Οι καλαμοθήκες είναι απολύτως απαραίτητες σε ένα τέτοιο καγιάκ, όπως και ο αποθηκευτικός χώρος πίσω από το κάθισμα, για την υποδοχή ενός  ψυγείου και η στεγανή τσάντα για τα ρούχα μας και ότι άλλο μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη σειρά από αξεσουάρ για να εξοπλίσουμε το καγιάκ σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όπως πχ. κιτ βάσης για καλαμοθήκες και βυθόμετρο, δεξαμενή ζωντανού δολώματος, έξτρα κλιπς δεσίματος και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η διαδικασία «στησίματος» ενός καγιάκ για αλιεία, είναι από μόνο του ένα κομμάτι του kayak fishing το οποίο απολαμβάνουμε, καθώς το σκάφος «στήνεται» με πατέντες ή αξεσουάρ του εμπορίου.

Γιατί ψάρεμα με καγιάκ
Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια εντατικά με το ψαροτούφεκο αλλά και εξασκήσει λίγο ως πολύ αρκετές τεχνικές από ακτή και βάρκα, μπορώ να πω ότι το kayak fishing δεν συγκρίνεται με τίποτα. Πρόκειται για τον πιο εναλλακτικό τρόπο ψαρέματος, αφού συνδυάζει μια σειρά χαρακτηριστικών που το καθιστούν μοναδικό. Το πιο προφανές χαρακτηριστικό του είναι ότι επιτρέπει το ψάρεμα πέρα από τα όρια της ακτογραμμής. Το πόσο μακριά εξαρτάται από την εμπειρία του χρήστη και φυσικά από τις συνθήκες που επικρατούν. Αν για παράδειγμα φυσά δυνατός στεριανός αέρας, θα προτιμήσουμε παράλληλη με την ακτή πλεύση και δε θα ανοιχτούμε πολύ. Ένα από τα πολύ βασικά του πλεονεκτήματα, είναι η σχεδόν αθόρυβη πλεύση. Έτσι, μπορούμε να ψαρέψουμε σε πιο ρηχά νερά, χωρίς να τρομάζουμε τα ψάρια. Η κίνηση στο καγιάκ είναι πολύ εύκολη.  Ακόμα και αν δεν είμαστε ιδιαίτερα γυμνασμένοι, μπορούμε να ταξιδέψουμε 10 μίλια σε ένα 3ωρο, χωρίς να χρειαζόμαστε καύσιμα και απολαμβάνοντας την γυμναστική μας. Οι τεχνικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε από το καγιάκ είναι πολλές, όπως συρτή, spinning, καθετή, light jig, ζοκάκι κλπ. Μετά την αγορά του σκάφους και την προσθήκη του εξοπλισμού, δεν θα χρειαστούμε άλλα χρήματα, αφού το υψηλής ποιότητας πολυαιθυλένιο από το οποίο κατασκευάζονται δεν σπάει, δεν πολυμερίζεται και δεν παθαίνει όσμωση.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ψάρεμα με καγιάκ;
Όσο το να καθαρίσεις ένα μήλο!!! Δεν είναι καθόλου υπερβολή, απλά θέλω να σας δείξω πως δεν εγκυμονεί κινδύνους αν λειτουργείς με εγκράτεια και σύνεση, όσον αφορά στην ακτίνα δράσης, τις καιρικές συνθήκες και τους βασικούς κανόνες της χρήσης του καγιάκ. Ο τύπος καγιάκ που χρησιμοποιείται για ψάρεμα λέγεται sit on top, το οποίο είναι αβύθιστο, έχοντας βέβαια σαν προϋπόθεση ότι κρατάμε τα καπάκια του κλειστά. Έτσι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που βρεθούμε στο νερό, το σκαφίδιο επιπλέει και μπορούμε να ανέβουμε ξανά στην θέση μας. Απλά καλό θα είναι τα πράγματά μας να δένονται πάνω του, και βέβαια να φοράμε ένα σωστό σωσίβιο για καγιάκ, έστω και αν δεν πέσουμε ποτέ στο νερό. Το παραπάνω δεν θα συμβεί αν προσέχετε έναν απλό κανόνα : όπου πάει το κεφάλι, ακολουθεί και το σώμα. Αν δηλαδή γείρετε το κεφάλι εκτός του κέντρου βάρους, έξω από την γραμμή του καγιάκ, πιθανόν να χάσετε  την ισορροπία σας. Αυτό γίνεται συνήθως όταν ψάχνουμε πίσω από την πλάτη μας να πιάσουμε κάποιο αντικείμενο. Η λύση είναι να γυρίσουμε το σώμα μας κάθετα στο καγιάκ για μια τέτοια εργασία, έστω και αν βραχούν τα πόδια μας (γι’ αυτό χρειαζόμαστε ειδικά καλτσάκια). Πάντως εγώ δεν έχω πέσει –ακόμα- στο νερό, έστω και αν έχω βρεθεί σε κυματισμό ή μεγάλα απόνερα.

Πόσο γυμνασμένος πρέπει να είμαι για να ψαρέψω καγιάκ;
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη για να κωπηλατήσεις πάνω σε ένα καγιάκ. Χωρίς μεγάλη ένταση, το καγιάκ -ανάλογα φυσικά και με το μοντέλο-, ταξιδεύει με ταχύτητες από 3 ως 4 μίλια. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το σωστό κράτημα του κουπιού, γιατί θα μας γλιτώσει από πιθανούς τραυματισμούς μετά από πολύωρη χρήση. Δεν απαιτούνται λοιπόν εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες και επιδόσεις, απλά όπως κάθε άλλη δυναμική ενασχόληση, απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και ρέγουλα,  μέχρι να βρούμε τον ρυθμό μας και να γυμνάσουμε τους συγκεκριμένους μυς που κάνουν όλη την δουλειά.

Tags
Kayak Fishing
Comodo SSL