Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Ιωνάς

KingBoardz: Η Ελληνική εταιρεία που κατακτά την Ευρώπη στο χώρο των WATERSPORTS

21 Μαΐου, 2022

KingBoardz: Η Ελληνική εταιρεία που κατακτά την Ευρώπη στο χώρο των WATERSPORTS

Το Θωμά Μπακιρτζή τον γνώρισα στα τέλη του 2019, όταν τον επισκέφθηκα στο κατάστημα που διατηρεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης stonero. Όμως, την ομάδα της KingBoardz την γνωρίσαμε από κοντά στη έκθεση BOAT & FISHING SHOW 2022, όπου μας παρουσίασαν για πρώτη φορά τη φοβερή δουλειά που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λάκκωμα Χαλκιδικής.

Πραγματικά νιώθεις πολύ όμορφα όταν μαθαίνεις πως μία Ελληνική εταιρεία στο χώρο των θαλάσσιων σπορ και συγκεκριμένα στο SUP και στις σανίδες του SURF, κατασκευάζει στην Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες με σφραγίδα EU. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά, που δεν ξέρω αν θέλω να την χαρακτηρίσω εφάμιλλη μεγάλων εργοστασίων ή να την ονοματίσω καλύτερη, πρωτοπόρα, όμορφη, με χαρακτήρα!

 Για όσους, όμως, δεν καταφέρατε να επισκεφθείτε την BOAT & FISHING SHOW – SEA & TOURISM EXPO και να γνωρίσετε από κοντά την ομάδα της KingBoardz, ζητήσαμε από το Θωμά να μας πει ορισμένα πράγματα για την εταιρεία και την παραγωγική δραστηριότητά της.

Θωμά θέλουμε να μας πεις πώς ξεκίνησε η KingBoardz και ποιοι άνθρωποι υπάρχουν από πίσω από αυτή την καταπληκτική δουλειά που κάνετε.

 ΘΜ: Όπως όλα τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα, έτσι και η KingBoardz ξεκίνησε όταν ο καλός φίλος εδώ και δεκαετίες, ο Σάββας Πουλτουρτζίδης, καλός windsurf-ίστας και ιδιοκτήτης της Sadimac, εταιρείας που εδώ και 40 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο των μηχανημάτων κατεργασίας ξύλου, έμαθε ότι -πέρα από το εμπορικό κομμάτι- προσέφερα τις γνώσεις μου στην κατασκευή σανίδων σε μια εταιρεία που ενδιαφερόταν να χρησιμοποιήσει παρόμοια μέθοδο κατασκευής με άλλο αντικείμενο. Τότε, του γεννήθηκε η ιδέα που ενθουσίασε και την Ελένη Πουλτουρτζίδου (κόρη του και CEO πλέον της KingBoardz) να επενδύσουν στο αντικείμενο που και οι δύο αγαπάμε ιδιαίτερα, το windsurfing και τα watersports. Η εμπειρία της Sadimac στο χώρο των μηχανημάτων που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην κατασκευή μιας ιστιοσανίδας (CNC ακριβείας και όχι μόνο) με την εμπειρία μου στο χώρο τόσο εμπορικά όσο και στο κομμάτι των υλικών συνδυάστηκαν με τη μακροχρόνια φιλία μας για να γίνει η KingBoardz πραγματικότητα.

Βέβαια, στην καθημερινότητα όλοι οι εργαζόμενοι με επικεφαλής της παραγωγής τον Πάρη Μπουρατζή (και αυτός παλιός windsurfer), γνώστη σε όλων των ειδών τις κατασκευές, τον Peter Thommen, τον πιο διάσημο σχεδιαστή σκαφών στον κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου, καθώς και τη Θεοδώρα Μπιτσιάδου στο marketing και τη Φιλιώ Βουρλιώτη στη διαχείριση όλων των εσωτερικών διαδικασιών προσπαθούμε να μεγαλώσουμε διατηρώντας από τη μία την ποιότητα και από την άλλη το πάθος μας για τα watersports.

ΒF: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της εταιρείας και σε ποιες χώρες απευθύνεστε εκτός από την ελληνική αγορά;

ΘΜ: Η KingBoardz κατασκευάζει σκάφη OEM, δηλαδή κατά παραγγελία των πελατών (φασόν). Κατά συνέπεια, απευθυνόμαστε στις χώρες στις οποίες απευθύνονται οι πελάτες μας, δηλαδή σε όλο τον πλανήτη! Όσο για τους άμεσους στόχους μας, αυτοί είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγική μας δυνατότητα ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε έστω ένα σημαντικό μέρος της άμεσης ζήτησης για τα προϊόντα μας.

ΒF: Είδαμε από κοντά τη δουλειά σας και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την προσοχή που δίνετε στο προϊόν αλλά και στο τελικό φινίρισμα. Όμως, μας είπατε και για κάποιες ιδιαιτερότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε στις σανίδες;

ΘΜ: Όπως εξήγησα νωρίτερα, κατασκευάζουμε σκάφη κατά παραγγελία της εταιρείας-πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε τις προδιαγραφές σχεδίασης, κατασκευής αλλά και διακόσμησης που αυτός επιλέγει. Για να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε ένα χώρο πολύ αυστηρού ολιγοπωλίου παγκοσμίως (δύο-τρεις εταιρείες κάνουν ακριβώς το ίδιο με εμάς με τη μία να κατέχει πάνω από το 90% της αγοράς), χρησιμοποιήσαμε τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα κατασκευής με μικρότερα ποσοστά λαθών… και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση μιας και το δικό μας πλεονέκτημα δεν είναι τα πολλά και φθηνά χέρια (ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ), αλλά η ποιότητα κατασκευής, το φινίρισμα και η ευελιξία στην παραγωγή σε συνδυασμό με την μικρή απόσταση από τις βασικές αγορές της Ευρώπης.

ΒF: Για να κάνω και μία πιο τεχνική ερώτηση, θα ήθελα να μου πεις για το κομμάτι του σχεδιασμού και της εμφάνισης μιας σανίδας, αν μπορεί η KingBoardz να δημιουργεί custom προϊόντα για τον πελάτη, τι υλικά χρησιμοποιείτε αλλά και τη μέθοδο κατασκευής του προϊόντος.

ΘΜ: Ναι, συνεργαζόμενος με εμάς, ο πελάτης παίρνει αυτό που ακριβώς θέλει (φυσικά μιλάμε για χονδρική πώληση) και η διαδικασία μας είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα πανάκριβα χειροποίητα σκάφη, δηλαδή η κατασκευή χωρίς καλούπια, με τον πυρήνα του σκάφους από EPS να σχηματοποιείται σε ειδικά CNC μηχανήματα, ώστε να πετυχαίνουμε 100% ακρίβεια στην αναπαραγωγή. Στη συνέχεια, το σανίδι «χτίζεται» από μέσα προς τα έξω με τη διαδικασία sandwich, με υλικά όπως PVC, Glassfiber, Carbon, Kevlar, Innegra και άλλα εμποτισμένα με εποξική ρητίνη και με την εφαρμογή vacuum.

ΒF: Θεωρείς πως η αγορά των WATERSPORTS αντέχει μία τέτοια επένδυση στη Θεσσαλονίκη;

ΘΜ: Η παγκόσμια αγορά windsurfing τα τελευταία τριάντα και χρόνια βασίστηκε στην παραγωγή ΟΕΜ με κύριο χώρο παραγωγής ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη, το οποίο κατασκεύαζε σανίδες για όλες σχεδόν τις εταιρείες. Μετά από τόσα χρόνια και τον γιγαντισμό της συγκεκριμένης εταιρείας που λειτουργούσε σε συνθήκες σχεδόν μονοπωλίου, δημιουργήθηκαν όπως είναι φυσικό δυσαρέσκειες στους πελάτες, αλλά και αδυναμία εξυπηρέτησης μικρών πελατών. Η βασική μας ιδέα στόχευε σε αυτούς και κατά συνέπεια είχε σχεδόν εξασφαλισμένη την επιτυχία… Όμως με την πανδημία, την έκρηξη του μεταφορικού κόστους και τα διάφορα εσωτερικά προβλήματα του ανταγωνιστή μας, η δυσαρέσκεια προς αυτό μεταφέρθηκε σε όλους σχεδόν τους πελάτες. Εξάλλου, η τάση αποκινεζοποίησης της παραγωγής είναι ξεκάθαρη και οι εταιρείες του χώρου έχουν στην ουσία δύο επιλογές: η πρώτη, να δημιουργήσουν τη δική τους παραγωγή, γεγονός δύσκολο που απαιτεί χρόνο και σοβαρές επενδύσεις. Η δεύτερη, να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλο εργοστάσιο, ιδανικά στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, είμαστε η μόνη ουσιαστικά εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες φασόν με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση… κατά συνέπεια, θεωρώ ότι βασικός μας αντίπαλος είμαστε εμείς και η πίεση των πελατών για γρήγορη αύξηση της παραγωγής μας.

ΒF: Πως σας φάνηκε η πρώτη σας εμφάνιση στη έκθεση SEA & TOURISM EXPO – BOAT & FISHING SHOW 2022, για τον θαλάσσιο τουρισμό; Είχατε ανταπόκριση από το κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου; Τι θα πρότεινες στη διοργάνωση για ακόμα καλύτερη εμπορική προσέγγιση;

ΘΜ: Έχοντας προσωπικά συμμετάσχει είτε ως εκθέτης είτε ως επισκέπτης σε όλες τις εκθέσεις του κλάδου στην Ελλάδα, αλλά και στις μεγαλύτερες του εξωτερικού, μπορώ να πω με σιγουριά ότι του χρόνου θα χρειαστείτε μεγαλύτερο χώρο, ώστε να μεγαλώσει η δυνατότητα στέγασης όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων σε ένα χώρο. Θεωρώ τη φετινή προσπάθεια ιδιαίτερα επιτυχημένη, δεδομένων των δυσκολιών λόγω covid, καιρού, κ.λπ. και -για να είμαι ειλικρινής- πιστεύω ότι πρότυπό σας θα πρέπει να είναι η boot στο Düsseldorf της Γερμανίας, που, αν δεν κάνω λάθος, είναι η μεγαλύτερη και πολυσυλλεκτικότερη έκθεση θαλασσίων ειδών και δραστηριοτήτων στον κόσμο. Καλή επιτυχία!

ΒF: Τέλος θα θέλαμε να μας πεις ποια είναι τα προϊόντα που κατασκευάζει η KingBoardz, και ποια η παραγωγική δυνατότητα που έχει?

ΘΜ: Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε σανίδες για windsurf, sup, windfoil, wingfoil, supfoil και efoil, αλλά μπορούμε να κατασκευάσουμε όλων των ειδών τα αντικείμενα που βασίζονται στη μέθοδο κατασκευής που προανέφερα. Ενδεικτικά, αναφέρω μεγάλα drone, μέρη σκαφών από carbon sandwich, όλων των ειδών τις κατασκευές με carbon, κ.λπ. Αυτή τη στιγμή, η δυνατότητά μας είναι γύρω στα 100-150 σανίδες το μήνα, αλλά πιστεύω ότι του χρόνου και με την ολοκλήρωση της νέας μας επένδυσης στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης θα μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε τη δυνατότητά μας.

Πραγματικά θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Θωμά Μπακιρτζή για αυτή τη συνέντευξη, αλλά και όλους τους ανθρώπους της KingBoardz.

Από τη μεριά μας να ξέρετε πως θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, γιατί τέτοιες προσπάθειες είναι σημαντικές και πρέπει να τις ξέρει ο κόσμος.

 

Θωμά, θα ανανεώσουμε το ραντεβού για να δούμε από κοντά τα προϊόντα στη θάλασσα και -γιατί όχι- να τα δοκιμάσουμε!


KINGBOARDZ Ι.Κ.Ε. – https://kingboardz.com/el/
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΩΝ
ΒΙ. ΠΑ. ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – Τ.Κ. 63080
ΤΗΛ. 6976006266 / 6974508008

EMAIL: info@kingboardz.com

Tags
Θωμάς Μπακιρτζής KingBoardz [jetpack-related-posts]
Comodo SSL