Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κώστας Μιγκός

Live Kab: Με ζωντανή ή νωπή μελιδόνα

13 Οκτωβρίου, 2020

Live Kab: Με ζωντανή ή νωπή μελιδόνα

Η µελιδόνα είναι ένα από τα όχι πολύ γνωστά δολώµατα για τους περισσότερους, αλλά αποδεδειγµένα «θαυµατουργό» στην τεχνική του Live Kab. Το παράξενο αυτό χταπόδι µε τα µακριά πλοκάµια, περιφρονηµένο γευστικά από τους περισσότερους. Μπορεί να κάνει τη διαφορά και να µας δώσει ψάρια όταν δεν το περιµένουµε.

Πώς βρίσκουµε το δόλωµα
Τη µελιδόνα θα την αναζητήσουµε βράδυ µε πυροφάνι, σε ρηχά νερά, ή µπορούµε να την πιάσουµε µε µπρακαρόλα. Βέβαια, ο εύκολος τρόπος είναι να την προµηθευτούµε από τις ανεµότρατες, την εποχή που καλάρουν.

Κυτίο συντήρησης
Είναι ένα πολύ ανθεκτικό δόλωµα και αντέχει σε σκληρές συνθήκες. Μόλις το προµηθευτούµε από την τράτα, το βάζουµε στο κυτίο συντήρησης µε ένα οξυγονωτή. Αλλάζουµε συχνά το νερό στην αρχή, για να το ζωντανέψουµε µετά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί. Όταν ζωντανέψει για τα καλά, θα διακρίνουµε πάνω του ολοζώντανα τα χαρακτηριστικά του χρώµατα (κατακόκκινο µε ατέλειωτες άσπρες βούλες). Τότε, το δόλωµά µας είναι έτοιµο για το live kab.

Τρόπος δολώµατος
Καλό είναι όταν είµαστε δυο άτοµα στη βάρκα και δολώνουµε τη µελιδόνα, ο ένας να πιάνει όλα µαζί τα πλοκάµια µε τα δυο του χέρια και να τα κρατάει όσο γίνεται ακίνητα. Ενώ ο άλλος θα περνάει ένα κοµµάτι γαλβανιζέ σύρµα µήκους 10-15 εκ. Το οποίο διαµορφώνεται στο κάτω µέρος του έτσι ώστε να µοιάζει σαν λατινικό «L». Κατόπιν, αφού περάσουµε το πάνω στριφτάρι του live kab µέσα από αυτό, κλείνουµε το σύρµα από κάτω. Αυτό µας βοηθάει να ξετρυπήσουµε εύκολα την κουκούλα της µελιδόνας, σε πολύ γρήγορο χρόνο και χωρίς να ταλαιπωρήσουµε το δόλωµα. Θα ήθελα να τονίσω ότι χωρίς το σύρµα, είναι πολύ δύσκολο να τρυπήσουµε την κουκούλα. Αυτό φυσικά συµβαίνει όταν το δόλωµα είναι ζωντανό, γιατί όταν είναι ψόφιο τότε δεν έχουµε πρόβληµα δόλωσής του.

Επιλογή τόπου
Ο τόπος που επιλέγουµε να δουλέψουµε αυτό το δόλωµα είναι οι µεσοπέλαγες ξέρες, µε τα γκρέµια και τις αποχές τους. Φυσικά, το βυθόµετρο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για αυτό το ψάρεµα. Η µελιδόνα µπορεί να δουλευτεί από 40 µέτρα µέχρι και 200 µέτρα βάθος. Να αναφέρω επίσης ότι η παντελής έλλειψη ρευµάτων είναι ιδανική συνθήκη για αυτό το ψάρεµα. Έτσι ώστε να δουλεύεται απίκο και να µην «πιάνει» το ρέµα το αρκετά µεγάλο δόλωµά µας. Στην περίπτωση δυνατών ρευµάτων, είναι πολύ δύσκολο να πατώσει στο επιθυµητό σηµείο.

Πώς δουλεύουµε το live kab
Το live kab δουλεύεται σαν την ζόκα, µε αργές κινήσεις πάνω-κάτω στο βυθό. Μόλις τα δόλωµα πατώσει, αρχίζουµε και το ανεβάζουµε µε αργές κινήσεις προς τα πάνω, γύρω στα 10-15 µέτρα από το βυθό και µετά το αφήνουµε να ξαναπατώσει. Ανάλογα µε τα ρέµατα, χρησιµοποιούµε µολύβια από 100-250 γραµµάρια. Λόγω της κίνησης αυτής, πολλές φορές θα δούµε ότι σπάει η κουκούλα (ανοίγει) από πάνω. Γι’ αυτό χρησιµοποιώ ένα δεµατικό, και πιάνω το βαρίδι λίγο πιο πάνω από τα µάτια της µελιδόνας, σφίγγοντας ελαφρά το δέρµα και το µολύβι εσωτερικά του. Έτσι είναι πιο σταθερό το δόλωµα και δεν ανοίγει η κουκούλα. Το µήκος της µελιδόνας µπορεί να φτάσει από 30 εκατοστά έως ένα µέτρο. Αν λοιπόν διαθέτουµε ένα από τα µεγάλα δολώµατα και θέλουµε να γίνει πιο δελεαστικό, πρέπει να το µικρύνουµε ψαλιδίζοντας τα πλοκάµια του.

Εξοπλισµός
Ο προτεινόµενος για τη συγκεκριµένη τεχνική εξοπλισµός, είναι ο εξής:
• καλάµι 15-30 λίµπρες,
• µηχανισµός µε γρήγορη σχέση 5,1-6,2:1 και δύο ταχύτητες,
• νήµα 0,28 και
• παράµαλλο fluοrocarbon 0,50 mm τουλάχιστον.

Μπορούµε να ψαρέψουµε και µε πιο light εξοπλισµό, αλλά δεν το συνιστούµε γιατί µε τα µαυρόψαρα θα γευτούµε πολλές ήττες (είµαι παθών).

Σε ποια ψάρια απευθύνεται
Όλοι οι µεγάλοι θηρευτές, από µαγιάτικο µέχρι και συναγρίδες, θα κυνηγήσουν αυτό το πανέµορφο δόλωµα καθώς κατευθύνεται προς το βυθό. Τα µαυρόψαρα και συγκεκριµένα οι στείρες και οι ροφοί, ξετρελαίνονται επίσης µε το συγκεκριµένο δόλωµα και κάνουν την επίθεσή τους αµέσως µόλις το δουν. Όσοι έχετε ψαρέψει µε τη συγκεκριµένη τεχνική ή κάποια παρόµοια, γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πει τσίµπηµα µεγάλου ψαριού. Όσοι δεν έχετε δοκιµάσει, ίσως τώρα να είναι η ευκαιρία.

Το Live Kab είναι ένας τρόπος ψαρέµατος που υπόσχεται τροµερές συγκινήσεις. Ο συνδυασµός της τεχνικής µε µελιδόνα συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους ψαράδες µε επιµονή, υποµονή και προσδοκίες για κάποιο µεγάλο θήραµα.

Tags
Live Kab Ψάρεμα από Σκάφος Μελιδόνα Δόλωμα Μελιδόνα
Comodo SSL