Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος

Λούης Κατσαντώνης: ψάρεμα με καγιάκ

10 Οκτωβρίου, 2017

Λούης Κατσαντώνης: ψάρεμα με καγιάκ

“Πολλοί με ρωτούν γιατί ψαρεύω με καγιάκ και δεν αγόρασα οποιαδήποτε άλλο σκάφος. Το καγιάκ είναι εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο σκάφος, εξαιτίας της ευκαιρίας που σου προσφέρει να έρχεσαι  πιο κοντά στη φύση, ενώ παράλληλα σου παρέχει ένα αλλιώτικο είδος εκγύμνασης του σώματος.
Με λένε Λούη Κατσαντώνη, είμαι 36 χρονών και κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ψαρεύω. Το ψάρεμα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.”

– Τι είναι αυτό που σε έσπρωξε να ασχοληθείς με το kayak fishing;
Η εμπειρία μου με το καγιάκ ξεκίνησε από ένα ταξίδι στην Αμερική, όπου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω ψάρεμα με καγιάκ για πρώτη φορά. Έκτοτε το έχω υιοθετήσει. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, και με τη βοήθεια του Γιώργου Ηροδότου ο οποίος είναι αντιπρόσωπος της Ocean Kayak στην Κύπρο, η απόκτηση ενός καγιάκ έγινε πραγματικότητα. Έτσι, μαζί με το Γιώργο και άλλους τέσσερις φίλους, ψαρεύουμε σαν ομάδα κάθε Σαββατοκύριακο.

– Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί ένας νέος ψαράς με τη συγκεκριμένη τεχνική, και πόσο εύκολο είναι να εντρυφήσει στην τεχνική κάποιος που ασχολείται με άλλους τρόπους ψαρέματος και ψάχνει κάτι το διαφορετικό;
Το ψάρεμα με καγιάκ έχει τις ιδιαιτερότητές του, όπως άλλωστε και η κάθε μέθοδος ψαρέματος. Με το καγιάκ μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε είδος ψαρέματος επιλέξεις, έχοντας σύμμαχο την ευελιξία και τον αθόρυβο χαρακτήρα του. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε αγαπά το ψάρεμα, μπορεί εύκολα να υιοθετήσει την μέθοδο ψαρέματος με καγιάκ. Επίσης τη μέθοδο αυτή μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εύκολα ένας νέος ψαράς, αφού τα ψαρευτικά σκάφη της Ocean Kayak είναι σχεδιασμένα για περισσότερη σταθερότητα μέσα στο νερό.

– Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι βγαίνουν μεγάλα ψάρια (μαγιάτικα, συναγρίδες, κυνηγοί, λούτσοι), που είναι στην κυριολεξία τρόπαια ακόμη και για άλλες τεχνικές. Τα είδη αυτά αποτελούν εξαιρέσεις στην τεχνική του kayak fishing ή ο ψαράς είναι αυτός που αναζητεί τα συγκεκριμένα μεγέθη;
Με το καγιάκ μπορείς να προσεγγίσεις οποιαδήποτε θήραμα, όπως ακριβώς και με ένα αλιευτικό σκάφος, χρησιμοποιώντας όμως πιο ελαφριά υλικά. Επίσης το πλεονέκτημά του να μη δημιουργεί θορύβους, σου δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσεις ένα μεγάλο θήραμα σε πιο ρηχά νερά.

– Θα θέλαμε να μας περιγράψεις την τεχνική που ακολουθείς εσύ προκειμένου να αγκιστρώσεις ένα τέτοιο ψάρι, και στη συνέχεια την πάλη που ακολουθεί μέχρι αυτό να ανέβει στο σκάφος.
Μία από τις πολλές τεχνικές που εφαρμόζω στο συγκεκριμένο ψάρεμα, είναι η μέθοδος του ζωντανού δολώματος. Αφού πρώτα εξασφαλίσω το δόλωμα, το δολώνω και το κατεβάζω στο βυθό, αναλόγως βέβαια και με το είδος που προσπαθώ να ψαρέψω. Όταν αγκιστρωθεί το ψάρι, η πάλη που ακολουθεί είναι εντυπωσιακή, λόγω της μικρής αντίστασης του καγιάκ και του ελαφριού εξοπλισμού, πλεονεκτήματα που συμβάλλουν σημαντικά.

– Τι θα συμβούλευες τους νέους μας φίλους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τεχνική;
Θα τους συμβούλευα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί παρότι το καγιάκ είναι ασφαλές,  η θάλασσα είναι πολλές φορές τιμωρός. Και επίσης να ψαρεύουν πάντα τηρώντας τους κανόνες που διέπουν τη χρήση του, αλλά και με σεβασμό προς τη φύση.

Tags
Kayak Fishing Kayak Ψάρεμα με καγιάκ [jetpack-related-posts]
Comodo SSL