Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Match fishing: Βραδινό για κέφαλους, σε ήρεμα νερά

Απρίλιος 20, 2021

Match fishing: Βραδινό για κέφαλους, σε ήρεμα νερά

Οι κέφαλοι είναι κύριος στόχους για πολλούς λάτρεις της εγγλέζικης τεχνικής, ειδικά αν πρόκειται για ψάρια σεβαστού µεγέθους. Στο συγκεκριµένο άρθρο θα επικεντρωθούµε στη σύλληψή τους κυρίως τις βραδινές ώρες και κάτω από συνθήκες απόλυτης άπνοιας.

Το ψάρεµά µας θα είναι ως επί το πλείστον βραδινό. Μπορεί όμως η προετοιµασία του να ξεκινήσει µισή ή µία ώρα πριν νυχτώσει. Έτσι, αφού επιλέξουµε το σηµείο που θα αποτελέσει την ψαρεύτρα µας για τις επόµενες ώρες. Αρχικά θα µαλαγρώσουµε µισή µε µία ώρα πριν τη δύση του ηλίου. Έπειτα στο χρόνο που αποµένει θα µπορέσουµε να φτιάξουµε την αρµατωσιά µας µε την ησυχία µας. Τέλος, θα βυθοµετρήσουµε µε προσοχή και ασφάλεια, εκµεταλλευόµενοι το τελευταίο φως της ηµέρας.

Η µαλάγρα µας καλό είναι να περιέχει µέσα και αρκετή ποσότητα µε µπιγκατίνι.

Μαλάγρα
Η µαλάγρα που θα χρησιµοποιήσουµε θα έχει πάντα σα βάση το τυρί, το ψωµί ή/και το σκόρδο. Κατά την παρασκευή της θα εµπλουτίζεται µε 2-3 χούφτες biggatini. Σε αυτό το στάδιο του ψαρέµατός µας, είναι πολύ σηµαντικό να κατασκευάσουµε τη µαλάγρα µας µε τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να διαλύεται τελείως µέχρι να φτάσει στον πυθµένα, αφήνοντας απλώς ένα µυρωδάτο νέφος, και όχι ολόκληρα κοµµάτια τα οποία µπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και να καταστρέψουν το ψάρεµά µας. Επίσης, καλό θα ήταν να µην το παρακάνουµε µε τη χρήση της µαλάγρας. 4-5 µπάλες σε µέγεθος πορτοκαλιού είναι αρκετές για να προσελκύσουν τα ψάρια στον τόπο µας.

Η πλούσια δολωσιά θα προσελκύσει τα µεγαλύτερα ψάρια στο αγκίστρι µας.

Αρµατωσιά
Η αρµατωσιά που θα χρησιµοποιήσουµε, αποτελεί το σηµαντικότερο και κρισιµότερο κοµµάτι του εξοπλισµού µας. Έτσι λοιπόν, καθώς ψαρεύουµε σε συνθήκες άπνοιας και πολύ ήρεµων νερών, χωρίς την παρουσία ρευµάτων, θα χρησιµοποιήσουµε µια αρµατωσιά µε βάρος φελλού max 1,5gr., προτιµώντας τους τύπου stick. Ο ερµατισµός του φελλού θα γίνει µε τη χρήση δαγκωτών µολυβιών βάρους 0,08 έως το πολύ 0,10 γραµµάρια, και όχι µεγαλύτερα. Θα πρέπει να είναι τοποθετηµένα αραιά πάνω στη µάνα και το παράµαλλο, µε αρκετή δηλαδή απόσταση µεταξύ τους. Αυτός ο τρόπος ερµατισµού του φελλού, δίνει στην αρµατωσιά µας τη δυνατότητα να κατευθύνεται στο βυθό αργά και πολύ φυσικά.

Η µάνα του µηχανισµού µας θα είναι 0,16 mm και το παράµαλλό µας 0,12-0,14, κατά προτίµηση από fluorocarbon υλικό, µήκους τουλάχιστον ενός µέτρου. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, το παράμαλλο µεγάλου µήκους, παρέχει ελευθερία κινήσεων. Έτσι ο κέφαλος μπορεί να το πάρνει στο στόµα του χωρίς να συναντά αντίσταση. Τέλος, θα χρειαστούµε κι ένα αγκίστρι No.14-16 ή ακόµη και No.18 (σκίτσο).

Εκτός όµως από την σχολαστική κατασκευή της αρµατωσιάς µας, είναι εξίσου σηµαντικό και το προσεκτικό ζύγισµα του φελλού µας. Επειδή τα ψάρια δεν τσιµπούν µε βουλιµία, αλλά συνηθίζουν να πιπιλούν το δόλωµα. Αυτό προκαλεί ανεπαίσθητες µικροκινήσεις του φελλού και όχι ευδιάκριτα βουλιάγµατα. Εμείς επιθυµούµε ο φελλός µας να είναι όσο πιο ευαίσθητος γίνεται. ∆ηλαδή, να βρίσκεται όσο το δυνατό µικρότερο µήκος του έξω από το νερό, καταλαβαίνοντας µε αυτό τον τρόπο και την παραµικρή «παρενόχληση» του δολώµατός µας.

Τέλος, να σηµειώσουµε µερικά πράγµατα που ισχύουν σε όλα τα βραδινά ψαρέµατά µας, αλλά και σε κάθε ψάρεµα µε στόχο κοπαδιαστά ψάρια, όπως ο κέφαλος. Θα πρέπει λοιπόν να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί µε τη διαχείριση του εξοπλισµού µας και το χειρισµό του ψαριού. Δεν θέλουμε να «χαθεί» κάποιο ψάρι κατά τη διάρκεια της µάχης µας µε αυτό. Κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να αποµακρυνθεί το κοπάδι από την ψαρεύτρα µας, για το υπόλοιπο της νύχτας. Ακόµη, είναι πολύ σηµαντικό να έχουµε όσο το δυνατόν πιο διακριτική παρουσία. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχουµε µε τη χρήση του φακού µας. Δεν πρέπει να τον στρέφουµε ποτέ κατευθείαν στο νερό και να επιλέγουµε σηµεία όπου ο υπάρχον φωτισµός δεν προδίδει την παρουσία µας. Καλά ψαρέµατα!

 

Tags
Match Fishing Ψάρεμα από ακτή Κέφαλοι Ψάρεμα Κέφαλου Κέφαλοι σε Ήρεμα Νερά
Comodo SSL