Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Ιωνάς

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – προετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας

1 Μαΐου, 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – προετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας

Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι για όλους μας πρωτόγνωρο, δεν το έχουμε ζήσει ξανά. Το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν φέρει όλους μας σε μία δύσκολη κατάσταση. Ας έρθουμε τώρα σε όλους εμάς που είχαμε συνηθίσει να ξεδίνουμε πηγαίνοντας στη θάλασσα, είτε για κάποια εξόρμηση με το σκάφος μας, είτε για ψάρεμα.

Και τα δύο μας μας ξενίζουν, αφού ακόμα και αν δεν πηγαίναμε θάλασσα, η επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα ειδών αλιείας ή στο parking σκαφών που έχουμε το σκάφος μας, ήταν για πολλούς ενός είδους ψυχοθεραπεία. Αντάλλασσες γνώμες με άλλους ανθρώπους που έβλεπες, μάθαινες για κάποιο νέο προϊόν, έκανες κάποιου είδους συντήρηση στο σκάφος, γενικά είχες να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς.

Η πρόταση μας λοιπόν για τις επόμενες ημέρες που δείχνουν να συνεχίζονται με απαγορεύσεις, είναι να φτιάξουμε τον εξοπλισμό μας.

Φίλοι μου, ψάρεμα δεν είναι μόνο η ώρα που φτάνουμε πάνω από τον τόπο και κατεβάζουμε το δόλωμα μας. Ψάρεμα είναι και η σωστή προετοιμασία του εξοπλισμού μας, η ανανέωση και η οργάνωση του.

Παράδειγμα, να έχουμε έτοιμες αρματωσιές όταν θα βρεθούμε να ψαρέψουμε, να δούμε τα νήματα στους μηχανισμούς μας αν θέλουν ανανέωση και να φτιάξουμε τα πράγματα μας έτσι, ώστε όταν τα χρειαζόμαστε να τα βρίσκουμε αμέσως.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήμουν αυτός που θα σας πρότεινε να ξοδεύετε χρήματα χωρίς λόγο. Όμως τα καταστήματα ειδών αλιείας, ναυτιλιακών κλπ, είναι οι αυτά που μας στηρίζουν στο χόμπι μας, μας συμβουλεύουν, μας δίνουν τα φώτα τους για το που να ψαρέψουμε και μας προτείνουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για το ψάρεμα που θέλουμε να κάνουμε.

Μπορεί λοιπόν τα καταστήματα να είναι κλειστά σαν φυσικά μαγαζιά, όμως δουλεύουν σαν e-shop. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε τα μαγαζιά με ότι χρειαζόμαστε και χωρίς περιττά πράγματα.

Μία τέτοια πρόταση θα σας δώσω στις επόμενες αράδες.

Τώρα λοιπόν που έχουμε λίγο παραπάνω περισσευούμενο χρόνο στο σπίτι, καλό είναι να οργανώσουμε τον εξοπλισμό μας. Δεν έχει να κάνει με την τεχνική που ψαρεύουμε, κάθε τεχνική έχει τα δικά της εργαλεία και καλό είναι να αναγάγετε αυτά που γράφω στα  δικά σας δεδομένα.

Καλάμια και μηχανισμοί.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα καλάμια και τους μηχανισμούς μας, καλό θα ήταν να δούμε τι αβαρίες υπάρχουν. Να στείλουμε τυχόν επιδιορθώσεις και service στους ειδικούς. Επίσης να δούμε τα νήματα που έχουμε στους μηχανισμούς μας. Πολλές φορές είναι κάτι που δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Να όμως τώρα που μπορούμε να αλλάξουμε νήματα όπου χρήζουν αλλαγής. Όλο λέγαμε στο τελευταίο ψάρεμα πως έχει κοπεί το νήμα 2-3 φορές, αλλά ξεχνάγαμε να το αλλάξουμε και όλο γινότανε και πιο λίγο. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να τους κάνουμε και ένα καλό πλύσιμο και ένα πέρασμα με κάποιο ειδικό σπρέι.

 

Τσάντα μεταφοράς – βαλιτσάκι ψαρέματος

Η επόμενη πρόταση έχει να κάνει με μία σωστή τσάντα μεταφοράς ή ένα βαλιτσάκι που θα χωρέσει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε κάθε φορά για να πάμε για ψάρεμα. Το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι πολύ βασικό και για αυτό άλλωστε το λόγω θα δείτε πως υπάρχει μία πληθώρα τέτοιων λύσεων στην αγορά. Προτιμήστε αυτά που δεν είναι όλα τα πράγματα μαζί σε μία θήκη, αλλά υπάρχουν πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο σε μέγεθος όσο και σε χωρητικότητα. Δείτε τι ψάρεμα κάνετε και πως θα σας βόλευε να είναι, βαλιτσάκι ή τσάντα πλάτης για παράδειγμα, να είναι αδιάβροχη η δεν μας πειράζει.

Αφού λοιπόν κάναμε την επιλογή μας μέσα από ένα οργανωμένο e-shop, θα κάτσουμε και θα ταξινομήσουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε να έχουμε μαζί στο ψάρεμα, και θα τα τοποθετήσουμε στα σωστά σημεία που θεωρούμε εμείς πως μας βολεύουν, όπως τα έχουμε δει από την εμπειρία μας.

Για παράδειγμα θα πάρουμε ένα ψάρεμα που ξεκινάει νύχτα με το σκάφος. Φορτώνουμε την τσάντα μας στο σκάφος και φτάνουμε στον τόπο που θα ψαρέψουμε καλαμάρια.

Εκεί λοιπόν και επειδή ακόμα είναι νύχτα, θα χρειαστούμε άμεσα ένα φακό κεφαλής, έπειτα θα πρέπει να βρούμε άμεσα μία έτοιμη αρματωσιά με καλαμαριέρες που δεν θα έχει όμως μπλεχτεί με τις υπόλοιπες που έχουμε πάρει μαζί μας για εφεδρικές. Θα χρειαστούμε ένα εργαλείο να καθαρίζουμε τις καλαμαριέρες από τα μελάνια. Βάζουμε λοιπόν και το ψυγείο μας σε βολικό σημείο και ξεκινάμε. Ίσως χρειαστούμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε αρματωσιά, οπότε το να την βρούμε γρήγορα και έτοιμη είναι σημαντικό.

Πιάσαμε λοιπόν τα καλαμάρια που χρειαζόμαστε, τώρα φεύγουμε για να πάμε στον τόπο που θα ψαρέψουμε με την τεχνική του φύλακα.

Πριν φτάσουμε λοιπόν να ψαρέψουμε αποθηκεύουμε τα πράγματα που είχαμε για τα καλαμάρια, ώστε να μην είναι το σκάφος μας γεμάτο με πράγματα που μας δυσκολεύουν και ξεκινάμε να αρματώνουμε την επόμενη τεχνική μας. Φτιάχνουμε καλάμι και μηχανισμό και βάζουμε, μολύβι έτοιμο να συνδεθεί, χρειαζόμαστε μία αρματωσιά που μπορούμε να την έχουμε έτοιμη περασμένη στη σωστή θήκη.

Στη διάρκεια του ψαρέματος ίσως χρειαστούμε, κοφτάκι, πετονιά για αρματωσιά, φάκελα με αγκίστρια, δεύτερη πετονιά πιο λεπτή, κάποιο στριφτάρι, κάποιο άγκιστρο, πετονιά για το μολύβι. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να είναι σε μία κασετίνα μαζεμένα ώστε να την βγάλουμε και να τα έχουμε όλα μπροστά μας χωρίς να τα ψάχνουμε.

Επειδή όμως το ψάρεμα δεν είναι μόνο μία τεχνική και ανά πάσα στιγμή ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε τα πλάνα μας, καλό είναι να έχουμε ευελιξία.

Οργανώνουμε λοιπόν την τσάντα μας έτσι ώστε να έχουμε την κάθε τεχνική ξεχωριστά και να βρίσκουμε το καθετί που χρειαζόμαστε γρήγορα και χωρίς να ψάχνουμε.

Μια καλή ευκαιρία είναι και για όλους τους φίλους που χρησιμοποιούν τα τεχνητά, να αλλάξουν σαλαγκιές και αγκίστρια. Να δουν τι δεν έχουν στη συλλογή τους και το ήθελαν για το επόμενο ψάρεμα. Να εμπλουτίσουν την γκάμα των τεχνητών τους με εκείνο το ψαράκι ή τον πλάνο που όλο έλεγαν να το πάρουν και όλο το ανέβαλαν. Να αλλάξουν το νήμα του μηχανισμού με ένα νέο λεπτότερο αφού το προηγούμενο ήταν αρκετά χοντρό για την τεχνική που ψάρευαν .

Δείτε μήπως μπορεί αυτή την εποχή να γίνει service σε κάποια καλάμια ή σε έναν ηλεκτρικό μηχανισμό συρτής, καθετής ή παραγαδιού που είχατε προγραμματίσει για άλλη εποχή.

Για να μην σας κουράζω, δείτε τον εξοπλισμό σας, σχεδιάστε, μπείτε στο e-shop του καταστήματος που ψωνίζατε ή σε κάποιο άλλο, κάντε την παραγγελία σας και οργανωθείτε.

Μπορεί λοιπόν να μην πηγαίνουμε για ψάρεμα, όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν θα τα καταφέρουμε πάλι να βρεθούμε στης βάρκες μας, στις ακτές να στήσουμε καλάμια, όλα να είναι έτοιμα, καινούργια και λειτουργικά.

Tags
Εξοπλισμός Ψαρέματος Προετοιμασία εξοπλισμού [jetpack-related-posts]
Comodo SSL