Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Minn Kota i-Pilot: Η «ηλεκτρονική» µας άγκυρα!

Μάιος 9, 2016

Minn Kota i-Pilot: Η «ηλεκτρονική» µας άγκυρα!

Η παραµονή του σκάφους µας πάνω από ένα σταθερό σηµείο κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ψαρέµατος, είναι συνήθως το κλειδί για να στεφθεί το ψάρεµά µας µε επιτυχία, αλλά επίσης και ένα από τα προβλήµατα τα οποία µας κοστίζουν συχνά χρόνο, κόπο και χρήµα.

Minn-kota-i-pilot_3Για να διατηρήσουµε το σκάφος στο σηµείο που επιθυµούµε, είτε πρέπει να ρίξουµε άγκυρα (µια ενέργεια συνήθως κοπιαστική, αλλά και ακατόρθωτη όταν το επιλεγµένο σηµείο βρίσκεται σε µεγάλο βάθος), είτε να κρατήσουµε την κύρια µηχανή του σκάφους σε διαρκή λειτουργία. Έτσι, µε διορθωτικές κινήσεις θα παραµένουµε στον τόπο που θέλουµε να ψαρέψουµε. Το πρόβληµα µε τη συγκεκριµένη τακτική, είναι η υψηλή κατανάλωση καυσίµου, η συνεχής ενασχόλησή µας µε το τιµόνι και το χειριστήριο αλλά και η σηµαντική επιβάρυνση της µηχανής, έπειτα από πολύωρη, συνεχή λειτουργία. Όµως, έχουµε πλέον τη δυνατότητα να απλουστεύσουµε όλη αυτή τη διαδικασία και να µετατρέψουµε το ψάρεµά µας σε πραγµατική απόλαυση, χρησιµοποιώντας την ηλεκτρική µηχανή i-Pilot της Minn Kota.

Minn-kota-i-pilot_4Η ηλεκτρική εξωλέµβια µηχανή Minn Kota i-Pilot, έχει ενσωµατωµένο δέκτη GPS και εργονοµικό ασύρµατο τηλεχειριστήριο µε οθόνη LCD, από το οποίο εκτελούνται όλες οι ρυθµίσεις και ο χειρισµός της µηχανής. Αρκεί απλά να επιλέξουµε σηµείο για να ψαρέψουµε, και αν το σκάφος παρασυρθεί πάνω από δυο µέτρα µακριά, το i-Pilot µας επαναφέρει αυτόµατα στο σηµείο µε τη βοήθεια της λειτουργίας Spot-Lock, που κρατά το σκάφος σε ένα σηµείο (κάτι σαν ηλεκτρονική άγκυρα δηλαδή). Φανταστείτε λοιπόν την ευκολία που προσφέρει. Φτάνετε στο σηµείο που σας ενδιαφέρει, κατεβάζετε τη µηχανή στο νερό, ενεργοποιείτε το Spot-Lock, και αυτό µε τη βοήθεια του ενσωµατωµένου GPS εκτελεί κινήσεις διορθώνοντας συνεχώς τη πορεία µας αφού στρίβει, και δίνει πρόσω – ανάποδα ανάλογα µε την ανάγκη, το ρεύµα ή τον αέρα που επικρατεί! Είναι λοιπόν µία ηλεκτρονική άγκυρα που θα µας κρατήσει στο επιθυµητό σηµείο, και κρίνεται ιδανικό για ψαρέµατα jigging, καθετής και όλες τις τεχνικές που χρειάζεται να µείνουµε σε ένα συγκεκριµένο σηµείο.

Σηµαντικό στοιχείο επίσης είναι, ότι το i-Pilot έχει έξι µνήµες για αποθήκευση σηµείων και µπορεί να πραγµατοποιήσει πλοήγηση αυτόµατα σε οποιοδήποτε από αυτά, ανά πάσα στιγµή. Επιπρόσθετα, µε τη λειτουργία Record Track µπορούµε να αποθηκεύσουµε και να επαναλάβουµε όσες διαδροµές έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί. Το i-Pilot µπορεί να αποθηκεύσει έως και έξι διαδροµές, µήκους 2 µιλίων η κάθε µία, τις οποίες µπορούµε να επαναλάβουµε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουµε.

Οι καινοτοµίες όµως αυτής της ξεχωριστής ηλεκτρικής µηχανής δε σταµατούν εδώ. Η Minn Kota i-Pilot, είναι εφοδιασµένη µε ένα προηγµένο σύστηµα αυτόµατου πιλότου, ο οποίος χρησιµοποιεί την τεχνολογία του ενσωµατωµένου GPS, για να διατηρήσει την πορεία και την ταχύτητα του σκάφους µε απίστευτη ακρίβεια, στην κατεύθυνση που επιθυµούµε, αντισταθµίζοντας τυχόν παρεκκλίσεις λόγω ανέµου, κυµατισµού ή ρευµάτων. Ακόµη, µε τη λειτουργία Cruise control, ο κάθε ψαράς έχει τη δυνατότητα να ρυθµίσει µε ακρίβεια την ταχύτητα του σκάφους µε βήµα 0,1 mph, και αυτό οφείλεται στη ικανότητα του πλοηγού να χρησιµοποιεί την πραγµατική ταχύτητα του σκάφους στο νερό, ανά πάσα στιγµή. Βέβαια, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ρύθµισης ταχύτητας και κατεύθυνσης µε το ασύρµατο τηλεχειριστήριο, από οποιοδήποτε σηµείο του σκάφους και αν βρισκόµαστε.

Minn-kota-i-pilot_1_bΌπως αναφέραµε και στην αρχή του άρθρου, βασικό µας µέληµα είναι και η οικονοµία. Γι’ αυτό το λόγο, αφού πρώτα η µηχανή i-Pilot µας απαλλάσσει από ένα µεγάλο οικονοµικό κόστος (η κύρια µηχανή του σκάφους παραµένει σβηστή κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας), φροντίζει επίσης και για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σκάφος, καθώς είναι εφοδιασµένη µε το Digital Maximizer. To Digital Maximizer παρέχει έως και πέντε φορές περισσότερο χρόνο λειτουργίας, ρυθµίζοντας συνεχώς την κατανάλωση ενέργειας. Η ισχύς της ηλεκτρικής µηχανής µεταβάλλεται αυτόµατα, µε αποτέλεσµα την εξοικονόµηση πολύτιµης ενέργειας από τις µπαταρίες, ώστε το ψάρεµά µας να παρατείνεται για περισσότερο χρόνο. Αξιοσηµείωτο ακόµα είναι και το χαµηλό βάρος των συγκεκριµένων µηχανών, που δεν επιβαρύνουν το σκάφος µε επιπλέον ανεπιθύµητο βάρος.

Minn-kota-i-pilot_2Η επιλογή της κατάλληλης εξωλέµβιας µηχανής, µπορεί να γίνει ανάµεσα στους τρεις τύπους του συγκεκριµένου µοντέλου οι οποίοι είναι αυτή την στιγµή διαθέσιµοι στην αγορά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε σκάφους και κατ’ επέκταση του ψαρά- ιδιοκτήτη του. Οι πρώτες ηλεκτρικές µηχανές της εταιρείας Minn Kota, έχουν ήδη δοκιµαστεί στην χώρα µας και έχουν πάρει τη θέση τους σε σκάφη Ελλήνων ψαράδων, όπου φαίνεται να ταιριάζουν απόλυτα στον τρόπο ψαρέµατος και στις ανάγκες των θαλασσών µας.


ΒΙΝΤΕΟ: Ο Στέλιος Ρόκκος εξηγεί τον τρόπο που χρησιμοποιεί το iPilot στα ψαρέματά του:

motocraft_1

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟ και δείτε το νέο iPilot Riptide Ulterra στη πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση που έγινε στην Ελλάδα από την Motocraft και την Johnson Outdoors: http://www.boatfishing.gr/articles/motocraft-press-event-2016/

  • Περισσότερες πληροφορίες: MOTOCRAFT SA, 210 9888288, www.motocraft.gr
Comodo SSL