Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Νέες τεχνικές: Engetsu, ήρθε για να μείνει...

8 Σεπτεμβρίου, 2018

Νέες τεχνικές: Engetsu, ήρθε για να μείνει...

Έχω βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο συζητήσεων σχετικών µε τη µείωση των ψαριών, και για να ακριβολογώ, για τη δυσκολία σύλληψής τους σε σχέση µε το παρελθόν. Έτσι λοιπόν, οι επιλογές που έχει κανείς είναι δύο: ή να συµβιβαστεί µε αυτήν την ιδέα, ή να αναζητήσει νέους τρόπους κατάκτησης ενός θηράµατος. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν ήρθε στα χέρια µου το Engetsu casting type, µιας και ακόµη και τα πιο «καταξιωµένα» τεχνητά στο κυνήγι των λούτσων, έδειχναν να µην αποδίδουν τα αναµενόµενα. Αρκούσε ένα µόνο πρωινό, για να διαπιστώσουµε πως το engetsu «ήρθε για να µείνει», παίρνοντας ψάρια ανάµεσα σε αρκετά άλλα τεχνητά τα οποία παρέµειναν στην… αφάνεια.

Εξοπλισµός
Επιλέγοντας ανάµεσα στα τρία διαθέσιµα µεγέθη 14, 21 και 28 gr του πλάνου, θα επιλέξουµε και το κατάλληλο καλάµι spinning. Έπειτα θα χρειαστεί να γεµίσουµε τη µποµπίνα του µηχανισµού µας µε µια µισινέζα 0,23-0,30 mm, fluorocarbon κατά προτίµηση. Τέλος, ο συνδυασµός της επιτυχίας έρχεται να «κλειδώσει» µε τη χρήση 10-15 εκ. shockleader (πετονιά πάχους 0,35-0,40 mm), το οποίο θα µας προφυλάξει από τα κοφτερά δόντια ενός µεγάλου θηράµατος και ένα πιθανό κόψιµο της µισινέζας µας.

Τεχνική
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που θα προσπαθήσουµε να δώσουµε «ζωή» στο τεχνητό µας, και έχει αποδείξει ότι µπορεί να «ξυπνάει» το ένστικτο του κυνηγού σε αρκετά ψάρια: αφού πραγµατοποιήσουµε τη βολή µας, µπορούµε ελεγχόµενα να αφήσουµε ανοικτό το pick-up του µηχανισµού µας, έτσι ώστε το πλάνο µας να κατέβει µερικά µέτρα βαθύτερα. Έπειτα, θα προσπαθήσουµε µε συνεχόµενες, απότοµες ανακτήσεις της πετονιάς, να δώσουµε στο πλάνο µας την εικόνα ενός τραυµατισµένου µικρόψαρου, ή ακόµα καλύτερα την εικόνα ενός µικρού καλαµαριού, µέσω των πλοκαµιών του.

Παρόλα αυτά, αποτέλεσµα µπορεί να έχει και µια συνηθισµένη ανάκτηση του πλάνου µας, προσθέτοντας όµως αρκετά απότοµα τινάγµατα στο τεχνητό µας. Μερικά ακόµα πρωινά και βραδινά ψαρέµατα, έφθαναν για να επαληθεύσουν την αποτελεσµατικότητα αυτού του νέου εργαλείου, που έχουν πλέον στην διάθεση τους όλοι οι ψαράδες στην χώρα. Μετά την επίθεση των ψαριών, αρκούσε ένα δυνατό κάρφωµα για να καταλήξουν µε ασφάλεια στην απόχη και από εκεί στα χέρια µας. Επόµενη πρόκληση για το engetsu, το …inchiku της στεριάς, είναι οι δοκιµές και τα ενδεχόµενα αποτελέσµατά του και σε άλλα είδη θηραµάτων!

Tags
Engetsu Ψάρεμα από ακτή Λούτσοι Νέες Τεχνικές [jetpack-related-posts]
Comodo SSL