Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Οδηγός αγοράς καλαμιού ψαρέματος

5 Ιανουαρίου, 2020

Οδηγός αγοράς καλαμιού ψαρέματος

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να επιλέξεις το κατάλληλο σετ καλαμιού ψαρέματος, μηχανισμού και νήματος για κάθε τεχνική ψαρέματος ξεχωριστά.

Το ψάρεμα με καλάμι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ψαρέματος, γιατί με αυτό το εργαλείο μπορείς να ψαρέψεις σε μεγαλύτερα βάθη αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών. Όλες όμως οι τεχνικές απαιτούν ένα σύνολο εξαρτημάτων που σε γενικές γραμμές αναφέρουμε ως καλάμι ψαρέματος και αποτελείται από το κυρίως καλάμι ή στέλεχος (blank), το νήμα ή την πετονιά, τον μηχανισμό πάνω στον οποίο τυλίγεται το νήμα και την αρματωσιά (που περιλαμβάνει τις διάφορες μορφές αγκιστριών). Επίσης χρειάζονται διάφορα άλλα παρελκόμενα όπως βάσεις στήριξης, γιλέκα ψαρέματος κ.ά. Σε αυτόν τον οδηγό θα ασχοληθούμε με το καλάμι και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αναλύοντας διεξοδικά ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για να κάνεις μια επιτυχημένη επιλογή.

1. Το βάρος του καλαμιού
Το βάρος είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός καλαμιού ψαρέματος. Με βάση αυτό τα καλάμια ψαρέματος διακρίνονται σε ultra light, light, medium-light, medium, medium-heavy, heavy και ultra-heavy. Για ψάρεμα από την ακτή πρέπει να επιλέξεις ένα από ultra light ως medium, ενώ τα βαρύτερα καλάμια είναι κυρίως για ψάρεμα από σκάφος. Το βάρος εξαρτάται κυρίως από το υλικό κατασκευής και λιγότερο από το μήκος του καλαμιού. Τα σύγχρονα υλικά όπως τα ανθρακονήματα δίνουν πολύ ανθεκτικά καλάμια με χαμηλό βάρος, αλλά κοστίζουν περισσότερο από τα καλάμια π.χ. από fiberglass.

2. Δράση (action) του καλαμιού
To action είναι η πιο σημαντική ίσως παράμετρος γιατί έχει σχέση με το βασικό χαρακτηριστικό ενός καλαμιού, πόσο δηλαδή μπορεί να κουράσει το θήραμα επαναφέροντάς το μετά από τις κινήσεις που κάνει για να φύγει. Με τη δράση το ψάρι εξαντλείται ώστε να μπορεί να το πιάσει ο ψαράς. Σε γενικές γραμμές τα καλάμια ψαρέματος διακρίνονται σε slow, medium και fast, αν και υπάρχουν και ενδιάμεσες κατηγορίες. Η δράση συνήθως μετριέται σε γραμμάρια, κάτι που, χωρίς να είναι απολύτως ορθό, έχει επικρατήσει. Για παράδειγμα σε ένα καλάμι με c.w 100-200 και slow action, το βαρίδι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 120 γραμμάρια.

3. Αριθμός τμημάτων
Τα καλάμια ψαρέματος αποτελούνται από ένα ή περισσότερα τμήματα. Έτσι θα βρεις μονοκόμματα, τηλεσκοπικά ή πολύσπαστα (δίσπαστα, τρίσπαστα κ.ο.κ.). Τα μονοκόμματα προσφέρουν την καλύτερη αίσθηση στον ψαρά και μπορούν να εκτοξεύουν την αρματωσιά σε μεγαλύτερη απόσταση (για δεδομένο μήκος και βάρος), αλλά τα πολύσπαστα και τα τηλεσκοπικά είναι πιο πρακτικά, καθώς μεταφέρονται και αναπτύσσονται πιο εύκολα. Οι περισσότεροι αρχάριοι επιλέγουν αρχικά ένα τηλεσκοπικό και στην πορεία καταλήγουν σε ένα μονοκόμματο, περνώντας από ενδιάμεσα στάδια με σπαστά καλάμια.

4. Μηχανισμός
Ο μηχανισμός του καλαμιού παρουσιάζει διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως ειδικότερα το είδος του υλικού κατασκευής (material), το βάρος (weight), τη χωρητικότητα (capacity), το ρουλεμάν (ball bearing), την αναλογία περιστροφής (gear ratio), το στόπερ (drag), το ρουλεμάν απελευθέρωσης (pale). Καθένα από τα παραπάνω επηρεάζει τη λειτουργία του και τελικά το ίδιο το ψάρεμα, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αναλογία περιστροφής. Παρακάτω και προτού αναλυθούν οι διάφορες τεχνικές ψαρέματος μπορείς να δεις κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά.

α. Υλικό κατασκευής

Το υλικό κατασκευής καθορίζει την αντοχή και το βάρος του μηχανισμού. Ένας πλαστικός μηχανισμός είναι ελαφρύτερος, δεν οξειδώνεται από το θαλασσινό νερό, αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικός. Στον αντίποδα ένας από αλουμίνιο είναι ελαφρύς και ανθεκτικός, αλλά συνήθως το κόστος είναι μεγαλύτερο. Ωστόσο, για τους ίδιους λόγους είναι και αυτός που προτιμάται περισσότερο από όσους ασχολούνται εντατικά με το ψάρεμα.

β. Βάρος

Το βάρος καθορίζεται από το μέγεθος και το υλικό κατασκευής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη βολή και τη χρήση του καλαμιού. Ένα μοντέλο βαρύ θα κουράσει εύκολα κάποιον αρχάριο, αλλά θα δώσει ένα μεγάλο ψάρι στον πεπειραμένο ψαρά. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ελαφρύ καλάμι είναι απολύτως απαραίτητο. Για παράδειγμα σε τεχνικές που χρειάζεται συνεχής κίνηση του πλάνου (δολώματος) πρέπει να έχεις ένα ελαφρύ σύνολο καλαμιού-μηχανισμού για να μην κουράζεσαι. Επίσης ένα «ζυγισμένο» σύνολο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα και δίνει καλύτερη αίσθηση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο μηχανισμός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερος.

γ. Χωρητικότητα (capacity)

Η χωρητικότητα του νήματος αναγράφεται πάνω στον μηχανισμό και δείχνει πόσα μέτρα πετονιάς συγκεκριμένου πάχους χωράει το καρούλι. Έτσι 100/0.15 σημαίνει 100 μέτρα νήματος με πάχος 0,15 χιλιοστά. Το είδος της τεχνικής που θα χρησιμοποιήσεις θα καθορίσει τη χωρητικότητα και θα αναφερθεί διεξοδικά παρακάτω.

δ. Ρουλεμάν

Όσο περισσότερα είναι τα ρουλεμάν, τόσο πιο ομαλά λειτουργεί ο μηχανισμός και τόσο πιο κατάλληλος είναι για μεγαλύτερα ψάρια. Για μικρά ψάρια μέχρι ένα κιλό αρκούν 3 ρουλεμάν, ενώ οι περισσότερες τεχνικές χρειάζονται από 3 ως 6 ρουλεμάν.

ε. Η αναλογία περιστροφής (Gear Ratio)

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό γιατί σχετίζεται με τη δύναμη με την οποία τραβάει ο ψαράς την πετονιά. Π.χ. μηχανισμός 5:1 σημαίνει ότι με μία περιστροφή της χειρολαβής περιστρέφεται η μπομπίνα πέντε φορές. Το χαρακτηριστικό αυτό σχετίζεται και με την εξομοίωση της κίνησης των τεχνητών δολωμάτων, δηλαδή πόσο καλά γίνεται η κίνηση, ώστε να παραπλανηθεί το ψάρι σε τεχνικές jigging, mechanical ή slow pitch.

στ. Στόπερ (Drag)

Είναι το τμήμα του μηχανισμού που εμποδίζει το νήμα να ξετυλιχτεί όταν αγκιστρωθεί το ψάρι. Ο μηχανισμός σφίγγει προς τα πάνω και χαλαρώνει προς τα κάτω. Τα στόπερ μπορεί να είναι μονά ή διπλά και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να χρησιμοποιηθούν σωστά, ώστε να μην κοντράρουν υπερβολικά το ψάρι ή να το αφήσουν ελεύθερο να κινηθεί.

ζ. Ρουλεμάν απελευθέρωσης (pale)

Είναι το ρουλεμάν που οδηγεί το νήμα μέσα και έξω από το καρούλι. Λόγω της έντονης κίνησης θερμαίνεται και μπορεί να κόψει το νήμα, γι’ αυτό χρειάζεται καλή συντήρηση και να κινείται ελεύθερα γύρω από τον άξονά του.

5. Η ποιότητα του καλαμιού
Η ποιότητα του κυρίως καλαμιού, το οποίο λέγεται blank, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την παραβολή, ή πιο απλά το πόσο αυτό λυγίζει κατά τη «μάχη» με το ψάρι. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστικό για να το μετακινεί το ψάρι αλλά και αρκετά ισχυρό για να μπορεί ο ψαράς να το τραβήξει. Φυσικά το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να σπάσει από την πίεση ή να κοπεί η πετονιά και το ψάρι να ξεφύγει.

6. Casting Weight
Ο αριθμός αυτός αναγράφεται σε κάθε μοντέλο και αναφέρεται στο ελάχιστο και στο μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος βαριδιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, αν το καλάμι αναγράφει c.w 100-200, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει βολή με βάρος από 100-200 γραμμάρια. Στην πράξη, ωστόσο, χρησιμοποιείται ο μέσος όρος, δηλαδή 150 γραμμάρια.

7. Αριθμός οδηγών
Το νήμα περνάει μέσα από μια σειρά δακτυλίων που είναι τοποθετημένοι κατά μήκος του καλαμιού και ονομάζονται οδηγοί. Αυτοί κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, αλλά οι περισσότεροι έχουν ένα μεταλλικό πλαίσιο και ένα κεραμικό δαχτυλίδι. Όσο πιο καλό είναι το υλικό τους, τόσο καλύτερα γλιστράει από μέσα η πετονιά και δεν θερμαίνεται. Αξίζει να σημειωθεί και ότι όσο περισσότεροι είναι οι οδηγοί, τόσο μεγαλύτερη βολή μπορείς να κάνεις. Ένα μοντέλο με fast action έχει συνήθως μικρότερο αριθμό οδηγών από ένα καλάμι slow και αυτό διότι το τελευταίο χρειάζεται καλύτερη κατανομή της δύναμης την πετονιάς, έτσι ώστε να προστατεύεται.

8. Τεχνικές ψαρέματος και καλάμια
Σε αυτήν την ενότητα μπορείς να δεις όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καλαμιών για τους πιο δημοφιλείς τρόπους ψαρέματος.

Spinning

Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές για ψάρια-κυνηγούς, όπως τα λαυράκια, τα γοφάρια, οι παλαμίδες, οι λούτσοι κ.ά. Το spinning χρειάζεται αρκετά ελαφρύ καλάμι, για να μην κουράζεις τα χέρια στις πολλές ρίψεις που απαιτείται να κάνεις. Το μήκος κυμαίνεται από 2,1 ως 3,0 μέτρα, ενώ το action 10-30 γραμμάρια για να ξεκινήσεις. Ο μηχανισμός για spinning πρέπει να έχει μέγεθος 2500-4000 και πρέπει να είναι γεμισμένος με πετονιά ή νήμα, στην άκρη του οποίου θα υπάρχει μια παραμάνα με τεχνητά δολώματα.

LRF (Light Rock Fishing)

Το LRF είναι μια ιδιαίτερη παραλλαγή του spinning, που πραγματοποιείται σε βραχώδεις ακτές για την αλιεία ψαριών όπως κοκκάλια, μελανούρια, λίτσες και πέρκες. Τα μοντέλα γι’ αυτή την τεχνική έχουν μήκος από 2,1 ως 2,6 μέτρα και action από 1 ως 15 g. Επειδή τα κοκκάλια θα προσπαθήσουν να αμυνθούν ασκώντας δύναμη στα μεσόνερα και δεν βραχώνουν, το στέλεχος του καλαμιού (blank) μπορεί να είναι μέτριας δύναμης. Ενδεικτικά οι μηχανισμοί δεν πρέπει να είναι πάνω από 1000-2000 και να είναι γεμάτοι με νήμα περίπου 0,08 ως 0,12.

Casting (Light casting)

Tο casting αποτελεί μια τεχνική ψαρέματος από την ακτή με κύριο χαρακτηριστικό τις μακρινές βολές. Για casting θα χρειαστείς δολώματα όπως σκουλήκια, μαμούνια, καβούρια και θα στοχεύσεις σε τσιπούρες, μουρμούρες, λαυράκια, μυλοκόπια κ.ά. Χρειάζεσαι δύο ή περισσότερα καλάμια ειδικά για παράκτιο ψάρεμα, ειδικές αρματωσιές και βάσεις στήριξης. Σε αυτή την τεχνική τα μοντέλα έχουν μήκος από 3,9 ως και 4,2 μέτρα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα τηλεσκοπικά και στα δίσπαστα ή τρίσπαστα. Το action κυμαίνεται από 50 έως 150 g για άνεμο μέχρι 3-4 μποφόρ και πάνω από 150 g για πιο έντονο άνεμο. Αν π.χ. το καλάμι σου έχει action 20-60 g σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις βαρύτερο βαρίδι γιατί θα προκαλέσεις ζημιά στο καλάμι, γι’ αυτό ένα μέχρι 40 g είναι το ιδανικό. Επίσης ο κατάλληλος μηχανισμός έχει μέγεθος από 3000-5000.

Surfcasting

Το surfcasting είναι casting σε έντονο κυματισμό. Γίνεται κυρίως από αμμουδερές παραλίες και γι’ αυτό θα χρειαστείς μία βάση για τα καλάμια σου, τα οποία είναι από 4 έως 5 μέτρα. Τα ψάρια που θα ψαρέψεις είναι τσιπούρες, μουρμούρες, λαυράκια κ.ά. Τα καλάμια surfcasting είναι από 4 έως 5 μέτρα. Οι περισσότεροι νέοι surfcasters χρησιμοποιούν τρία καλάμια από 3,6 έως 4,5 μέτρα, με πραγματικό action 80-150 g και αναγραφόμενο έως και 250 g. Αν η μπομπίνα που θα διαλέξεις είναι περιστροφική και όχι σταθερή, το καλάμι θα πρέπει να είναι δίσπαστο με μικρότερους και περισσότερους οδηγούς (8-9). Οι μηχανισμοί ξεκινάνε από 4000 και μπορεί να φτάσουν ως 14000.

Απίκο

Από τους πιο απλούς τύπους ψαρέματος, που γίνεται με σκέτο καλάμι. Στο απίκο θα στοχεύσεις σε σαργούς, σάλπες, κέφαλους, λαυράκια κ.ά. Τα καλάμια είναι σχετικά μεγάλου μήκους, από 3 ως 8 μέτρα, γιατί όλοι οι ψαρότοποι έχουν περιοχές με διαφορετικό βάθος. Συγκεκριμένα το βάθος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μήκος του καλαμιού. Το καλάμι, επίσης, πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικό γιατί είναι το μοναδικό σου όπλο και το action φτάνει τα 15-60 g.

Άλλος ένα λιμανίσιο λαβράκι με casting

Εγγλέζικο

Είναι εναλλακτική του απίκο με την οποία αλιεύονται τσιπούρες, σαργοί, κέφαλοι κ.ά. Βασίζεται σε πολύ λεπτά εργαλεία που είναι αόρατα από τα ψάρια και συνήθως γίνεται από παραλία που βαθαίνει απότομα ή μόλο. Τα καλάμια για το εγγλέζικο κυμαίνονται από 3,9 ως 4,5 μέτρα και συνήθως είναι τηλεσκοπικά, αν και υπάρχουν τρίσπαστα και τετράσπαστα. Το action είναι από 4 ως 18 g, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 10-30 g ανάλογα την ευαισθησία και το πέταγμα που θες. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι πάρα πολύ μικρός και ελαφρύς με μέγεθος μπομπίνας 500 έως 1500.

Shore jigging

Το shore jigging (jigging σε ακτή) είναι ψάρεμα με μεταλλικούς πλάνους και στοχεύει σε μεγάλα κυνηγετικά ψάρια όπως συναγρίδες, ροφοί, σφύρες, μαγιάτικα. Η τεχνική γίνεται σε βραχώδεις ακτές που βαθαίνουν απότομα. Τα καλάμια πρέπει να είναι πολύ ισχυρά αλλά και πολύ ελαφριά με το μήκος να κυμαίνεται από περίπου 2,8 ως 3,1 μέτρα. Το μεγάλο μήκος βοηθάει σε μακρύτερες βολές και το action κυμαίνεται από 50 έως 300 g. Ο μηχανισμός στο shore jigging είναι από 5000 ως 8000.

Heavy casting

Είναι το βαρύ casting που γίνεται με ζωντανά ή νωπά δολώματα και στοχεύει σε μεγάλα αρπακτικά όπως συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς κ.ά. Το όνομά του και μόνο αρκεί για να καταλάβεις ότι θα χρειαστείς ανθεκτικά και βαριά εργαλεία με δυνατά actions και πετονιές ή νήματα πολύ καλής ποιότητας. Τα καλάμια για heavy casting είναι άκαμπτα, έχουν μήκος περίπου 4-4,5 μέτρα και είναι δίσπαστα ή τρίσπαστα. Δεδομένου ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλα δολώματα (π.χ. σουπιά, καλαμάρι, κατά προτίμηση ζωντανή ή ψαροδόλια) θα πρέπει να έχουν και μεγάλο casting weight άνω των 200 g. To action κυμαίνεται ενδεικτικά από 150 ως 300 g. O μηχανισμός πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα σε νήμα ή πετονιά (300-400 μέτρα) και αρκετά φρένα (ελκτική δύναμη).

Eging

Το eging είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως για καλαμάρια και άλλα μαλάκια. Σχεδόν όλα τα καλάμια είναι δίσπαστα, με εξαίρεση κάποια τύπου travel και ελάχιστα ενός στελέχους. Τα μήκη τους κυμαίνονται από 2, 2 ως 2,65 μέτρα (8,8 ft). Όσο μικρότερο το μήκος, τόσο πιο εύκολος είναι ο χειρισμός και τόσο καλύτερη είναι αίσθηση. Ωστόσο, όσο πιο μακρύ είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η βολή με το βαρίδι. Ενδεικτικά το action πρέπει να είναι από 10 ως 30 g και ο μηχανισμός από 2000 ως 4000.

Bolognese

Το bolognese είναι μία τεχνική για δύσκολα ψάρια π.χ. τους μεγάλους σαργούς, τα μελανούρια, τα λαβράκια, τις τσιπούρες, τους κέφαλους, που θα ταλαιπωρήσουν τον εξοπλισμό σου. Για το bolognese θα χρειαστείς ένα μακρύ και δυνατό καλάμι με δράση κορυφής, για να μπορεί να σηκώσει ένα αρκετά μεγάλο ψάρι. Ένα καλάμι 7-8 μέτρα με action 15-50 g θα ξεκολλήσει τα ψάρια από το βυθό και δεν θα αφήσει περιθώρια διαφυγής αποτρέποντας τα βραχώματα. Η πετονιά του μηχανισμού θα πρέπει να είναι εξίσου ισχυρή, τουλάχιστον 0,23 χιλιοστά και το μέγεθος του μηχανισμού από 2 ως 4000.

Carp fishing

Το carp fishing είναι το casting των γλυκών νερών για κυπρίνους και είναι σχετικά σπάνιο στη χώρα μας. Από πλευράς καλαμιού είναι μεταξύ surf casting και spinning, δηλαδή 3,0 ως 3,9 μέτρα. Το πιο συνηθισμένο μήκος καλαμιού κυπρίνου είναι τα 3,6 μέτρα που κάνει για σχεδόν όλα τα σημεία σε μία λίμνη ή ποτάμι. Τα καλάμια carp fishing είναι μόνο δίσπαστα και κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Έτσι έχουν χαμηλό βάρος χωρίς να χάνουν σε δύναμη, ενώ κάποια είναι ενισχυμένα με Kevlar. Οι μηχανισμοί είναι περίπου 5000 ως 8000.

Beach ledgering

Όπως και στα άλλα είδη ψαρέματος, έτσι και εδώ πρέπει να προμηθευτείς τα κατάλληλα καλάμια για σαργούς, τσιπούρες κ.ά. Θα χρειαστείς δύο ή περισσότερα καλάμια προκειμένου να βρεις τις ζώνες στις οποίες βρίσκονται τα ψάρια και το ιδανικό καλάμι για beach ledgering είναι από ανθρακονήματα, ελαφρύ και ζυγισμένο με μήκος από 3,5 ως 4 μέτρα. Ενδεικτικά το action κυμαίνεται στο 20 ως 80 g. Σε γενικές γραμμές δεν απαιτείται μεγάλο μήκος γιατί η απόσταση των βολών δεν είναι πολύ μεγάλη και όσο μεγαλώνει το μήκος αυξάνει το κόστος. Ο μηχανισμός κυμαίνεται από 2000 έως 4000.

Feeder

Το feeder γίνεται συνήθως με λεπτά εργαλεία και στοχεύει σε τσιπούρες, μουρμούρες και σαργούς. Τα συνηθέστερα νούμερα στις πετονιές είναι 0,23 έως 0,27 mm στη μάνα του μηχανισμού και στα παράμαλλα 0,20 έως 0,23 mm. Τα καλάμια για feeder παρουσιάζουν ιδιομορφίες και είναι καλό να συνοδεύονται από 3-4 εναλλασσόμενες μύτες για να αλλάζουν action. Τα περισσότερα είναι από 3,6 ως 4,2 μέτρα σε μήκος και έχουν γρήγορο action ως 120 g, συνηθέστερα από 20 ως 80 g. Οι μηχανισμοί είναι από 2000 ως 6000.

Καθετή με καλάμι

Ίσως ο πιο διαδεδομένος τύπος ψαρέματος από σκάφος που στοχεύει σε μεγάλη γκάμα ψαριών όπως σκαθάρια, κακαρέλους, τσιπούρες κ.ά. Απαραίτητο σ’ αυτό το είδος ψαρέματος είναι ένα καλάμι μήκους περίπου 2 μέτρων και με action ως 200 g. Μεγάλη σημασία στην καθετή έχει και ο μηχανισμός, που θα πρέπει να είναι κάθετου (2000 -6000) ή οριζόντιου τυμπάνου (μηχανισμοί ελαφριάς συρτής περίπου 10) και γεμισμένος με νήμα 0,10-0,24.

Jigging (vertical)

Το jigging είναι από τους πιο δημοφιλείς τύπους ψαρέματος που στοχεύει σε συναγρίδες, σφύρες, ροφούς, μαγιάτικα κ.ά. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και οι μεταλλικοί πλάνοι, που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα και σχήματα, ανάλογα με τις επιδιώξεις σου. Το καλάμι είναι σχετικά κοντό, μέχρι 1,8 m, και το action κυμαίνεται από 150-300 g. Και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο ο μηχανισμός, που πρέπει να είναι δυνατός και να είναι γεμισμένος με νήμα 0,28-0,30 mm.

Slow jigging

Στο slow jigging είναι το jigging με πιο λεπτά εργαλεία και μικρότερους – δυνατότερους μηχανισμούς. Εδώ στοχεύεις σε συναγρίδες, σφύρες, ροφούς, μαγιάτικα, αλλά τα καλάμια έχουν σχετικά μικρό μήκος από 1,9 μέχρι 2,2 μέτρα. Είναι μαλακά (δηλαδή slow) και απαιτούν συνεχή κίνηση από τον ψαρά, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ελαφριά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ανθρακονημάτων. Ειδικά όταν τα βάθη είναι μεγαλύτερα από 100 μέτρα, το βαρύ καλάμι θα σε κουράσει και θα ψαρέψεις λιγότερη ώρα. Από πλευράς action μπορεί να χρησιμοποιηθούν καλάμια από 50-300 g. Οι μηχανισμοί είναι συνήθως μικροί οριζόντιου τυμπάνου μεγέθους 8 ως 12 και έχουν αναλογία περίπου 6:1.

 

Tai Rubber

Το Tai Rubber είναι το ψάρεμα του φαγκριού και γενικά των κόκκινων ψαριών. Βασικό χαρακτηριστικό είναι τα ψιλά εργαλεία και το φανταχτερό μολύβι (βαρίδι) στο οποίο υπάρχει μια διαμπερής τρύπα. Μέσα από αυτήν διέρχεται μία σιλικονούχα τρέσσα, μέσω του παράμαλλου. Όταν λέμε ψιλά εργαλεία εννοούμε πολύ λεπτά νήματα που η διάμετρός τους κυμαίνεται από 0,13 έως 0,18 χιλιοστά και παράμαλλα από 0,26 έως και 0,35 mm. Το καλάμι σου πρέπει να είναι αρκετά μαλακό στη μύτη και ανθεκτικό για να παλέψει με μεγάλα ψάρια, γι’ αυτό προτείνεται να έχει μήκος 2 περίπου μέτρων και action 80-150 g. Επίσης συστήνονται μηχανισμοί τύπου bait casting.

Συρτή με μολύβι φύλακα

Αφορά το ψάρεμα μεγάλων ψαριών με ζωντανό δόλωμα. Το τελευταίο βυθίζεται με τη βοήθεια του μολυβιού και σέρνεται κοντά σε αυτό με μια μικρή ταχύτητα, περίπου 1 μίλι ανά ώρα. Το action πρέπει να είναι στις 15 ως 30 λίμπρες, ο μηχανισμός οριζόντιου τυμπάνου και αρκετά ισχυρός, και να χωρά τουλάχιστον 300 μέτρα νήμα ή πετονιά γύρω στα 0,60 χιλιοστά. Το μολύβι κυμαίνεται από 200 ως 400 g και ο μηχανισμός ενδείκνυται να είναι νούμερο 10-12. Ως προς το μήκος του καλαμιού, το ενδεδειγμένο είναι στα 2 μέτρα, αλλά το action εξαρτάται από την εμπειρία του ψαρά. Το μεγαλύτερο σε μήκος καλάμι, πάντως ψαρεύει καλύτερα το μεγάλο ψάρι, το κουράζει σημαντικά και διορθώνει λάθη και παραλείψεις μας.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις κατά την επιλογή καλαμιού ψαρέματος είναι να επιλέξεις τι είδους ψάρια θέλεις να πιάσεις και αν θα ψαρέψεις από σκάφος ή από στεριά. Στο BestPrice μπορείς να συγκρίνεις τιμές σε πάνω από 2.300 καταστήματα που συμμετέχουν στην πλατφόρμα του και να αποκτήσεις τον εξοπλισμό σου εύκολα και οικονομικά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Δημήτρη Παπαδάκο, ιδιοκτήτη του Fishing Pro, αρθρογράφο στο Boat & Fishing και μέλος της ελληνικής αλιευτικής ομάδας της εταιρείας Furuno για τη βοήθειά του στη σύνταξη του οδηγού.

Πηγή: bestprice.gr

Tags
Καλάμι Ψαρέματος Καλάµια
Comodo SSL