Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Ιωνάς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Tixi - H ελληνική εταιρία κατασκευής ειδών αλιείας

23 Μαρτίου, 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Tixi - H ελληνική εταιρία κατασκευής ειδών αλιείας

 

Μερικές εταιρίες µε τη δουλειά τους, τη βαθιά γνώση του αντικειµένου που υπηρετούν, τη συνέπειά τους, αλλά και τη συνεχή αναζήτηση, δεν µπορούν παρά να βρίσκονται συνέχεια στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων συνεχώς αναζητούµε νέα, ποιοτικά και καινοτόµα προϊόντα στο χώρο της αλιείας.

Μία τέτοια εταιρεία είναι η ΤΙΧΙ του κυρίου Αλέξανδρου Τσιρώνη, µε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για µία κάθετη µονάδα παραγωγής αλιευτικών εργαλείων, τόσο για τους ερασιτέχνες ψαράδες, όσο και για τους επαγγελµατίες.

tixi_03Μιας και έχω χρησιµοποιήσει αρκετές φορές πολλά από τα προϊόντα της ΤΙΧΙ, έχω προσωπική άποψη, και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως πρόκειται για µία πολύ αξιόλογη δουλειά, που βασικά οφείλεται στην ολοκληρωµένη γνώση του ψαρέµατος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, αλλά και στα σύγχρονα µηχανήµατα που διαθέτει η εταιρεία.

Όταν λοιπόν µία τέτοια προσπάθεια γίνεται από µία Ελληνική εταιρεία, το ενδιαφέρον µας πολλαπλασιάζεται, µιας και µας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να έχουµε στα χέρια µας προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των δικών µας νερών και ψαριών.

tixi_06Στο site της εταιρείας www.tixi.gr, µπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα της εταιρείας, απλά να σας τονίσουµε πως για οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα δεν έχετε παρά να µιλήσετε απευθείας µε τον Αλέξανδρο, και να είστε σίγουροι πως θα βρείτε αυτό ακριβώς που ψάχνετε.

Θα ήθελα να εστιάσω σε µερικά από τα προϊόντα της εταιρείας για τα οποία έχω προσωπική άποψη, ξεκινώντας από τις ζόκες που κατασκευάζει. Πραγµατικά στολίδια για τις κασετίνες των ψαράδων, αλλά και µε άψογη συµπεριφορά µέσα στο νερό.

Η εταιρεία, ακολουθώντας την εξέλιξη εφάρµοσε στα πλαϊνά της ζόκας χάντρες Swarovski, που σε συνδυασµό µε την απαραίτητη χρωµίωση, αποτελούν πρόκληση ακόµα και για καχύποπτα ψάρια.

Ένα ακόµα προϊόν το οποίο κάνει ιδιαίτερα καλή εντύπωση σε όσους φίλους ψαρεύουν µε τις τεχνικές του εγγλέζικου ή του spinning, είναι η απόχη από µεσινεζένιο δίχτυ.

tixi_04Και σε αυτήν την κατασκευή ρόλο έπαιξε το ότι οι άνθρωποι της εταιρείας ψαρεύουν οι ίδιοι, και έτσι γνωρίζουν από πρώτο χέρι το τι χρειάζεται η κάθε τεχνική. Έτσι εφαρµόζουν µε τέτοιο τρόπο το δίχτυ στο στεφάνι της απόχης, ώστε όταν περιµένει στο νερό να δεχθεί το ψάρι, το δίχτυ µένει επίπεδο χωρίς να δηµιουργεί βάθος. Κάτι δηλαδή που τροµάζει τα ψάρια λίγο πριν την κρίσιµη στιγµή του αποχιάσµατος.

Στις ίδιες τεχνικές, αλλά και σε τεχνικές όπως το shore jigging, παίρνουµε µεγάλη βοήθεια από τα πτυσσόµενα κοντάρια που µας εφοδιάζει η εταιρεία, ώστε να µπορούµε να αποχιάζουµε µόνοι µας από µεγάλες αποστάσεις.

Ιδιαίτερο προϊόν για την τεχνική του casting, είναι ο τρίποδας µε υποδοχή για δίσκο δολωµάτων. Πρόκειται για µία µεταλλική βάση που προσαρµόζεται στον κλασσικό αλουµινένιο τρίποδα, και τον µετατρέπει εκτός από τη βάση για τα καλάµια µας, σε τραπεζάκι δολωµάτων. Εκεί µπορούµε να περνάµε τα δολώµατα στις βελόνες µας και να τα έχουµε έτοιµα την ώρα που θα χρειαστεί να τα περάσουµε στο αγκίστρι.

tixi_02Πολλά όµως είναι τα προϊόντα που έχουµε δει και µας έχουν κάνει εντύπωση, όπως µαλαγρωτές, συντηρητές ψαριών, γάντζοι, αλλά και σηκωτές. Επειδή ξέρετε πως έχω ασχοληθεί µε την συλλογή ζωντανού δολώµατος για το παραγάδι, θα ήθελα όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν ιδιαίτερη σηµασία σε αυτό το εργαλείο, που θα σας δώσει εύκολα γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο αρκετό ζωντανό δόλωµα για τα παραγάδια σας.

Θα µπορούσα να πω πως µιλάµε για µια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, αλλά δεν είναι έτσι, µιλάµε για σφαιρική γνώση του ψαρέµατος στα δικά µας νερά, που µεταφέρεται µε άριστο τρόπο και άριστη ποιότητα κατασκευής στα προϊόντα της εταιρείας.Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε το ότι κατασκευάζονται από µία Ελληνική εταιρεία στην πατρίδα µας, θα πρέπει να τύχουν την στήριξη όλων των Ελλήνων ψαράδων. Όχι µόνο γιατί είναι Ελληνικά, αλλά γιατί είναι σωστά, ποιοτικά και αποτελεσµατικά εργαλεία.


tixi_07Η απλή αυτή κατασκευή έρχεται για να δώσει µια µεγάλη ευκολία στους παράκτιους ψαράδες. Προσαρµόζοντας τη βάση στον κλασσικό τρίποδα αλουµινίου, µπορούµε να βιδώσουµε επάνω το δίσκο του surf casting, µετατρέποντάς τον εκτός από βάση για τα καλάµια και σε τραπεζάκι δολωµάτων. Ο δίσκος µπορεί να χρησιµοποιηθεί επίσης σα βάση στήριξης για πιο εξειδικευµένα δοχεία δολωµάτων, τα οποία µπορούν να στερεωθούν εύκολα επάνω του.


tixi_08Η ζόκα, είναι ένα εργαλείο που µπορεί να πιάσει από το πιο µικρό έως το πιο µεγάλο ψάρι. Το µέγεθος του αγκιστριού και του δολώµατος, καθορίζει συνήθως και το µέγεθος του ψαριού. Όµως, για να καταφέρει η κατασκευή της ζόκας να φέρει το µεγάλο ψάρι στην επιφάνεια µε ασφάλεια, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγµένη. Ο πείρος ασφαλείας, ο οποίος κολλιέται στο τελείωµα του αγκιστριού και στο τµήµα που µπαίνει µέσα στο βαρίδι, είναι µια από τις λεπτοµέρειες για τις οποίες ξεχωρίζουν οι ζόκες της ελληνικής εταιρείας TIXI και είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους Έλληνες ψαράδες, ερασιτέχνες και επαγγελµατίες.


tixi_09Οι ζόκες καθιερώνονται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των ψαράδων ως ένα από τα αποτελεσµατικότερα εργαλεία. Ακολουθώντας την εξέλιξη, η ελληνική εταιρεία Tixi σχεδίασε τις νέες αυτές ζόκες εφαρµόζοντας στα πλαϊνά τους χάντρες Swarovski. Οι χάντρες σε συνδυασµό µε την απαραίτητη χρωµίωση, αποτελούν µια µοναδική πρόκληση που κανένα ψάρι δεν µπορεί να αντισταθεί.


tixi_10Η εταιρεία TIXI, είναι µια Eλληνική µονάδα κάθετης παραγωγής αλιευτικών εργαλείων, τα οποία απευθύνονται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελµατίες ψαράδες. Η πρωτοτυπία, η πολυχρηστικότητα και η αντοχή στο χρόνο, είναι αυτά που διακρίνουν τα προϊόντα της. Η απόχη, είναι ίσως το πιο απαραίτητο αξεσουάρ κάθε «σκαφάτου» ή παράκτιου ψαρά και στην αγορά βρίσκουµε µεγάλη ποικιλία επιλογών. Ανάµεσα στην πλειάδα των διαθέσιµων σχεδίων και µοντέλων της αγοράς, ξεχωρίζει η απόχη αλουµινίου µε το αόρατο δίχτυ από µεσινέζα της TIXI, η οποία αποτελεί ιδανική λύση στο ψάρεµα µε πολυάγκιστρα και το παραγάδι. Βασικά της πλεονεκτήµατα η πολύ µικρή αντίσταση στο νερό και η ιδιότητά της να µην τροµάζει τα ψάρια που πλησιάζουν το στεφάνι της, αφού έχει πολύ διακριτική εµφάνιση. Το χαµηλό βάρος και η ευκολία στη µεταφορά, θα εκτιµηθούν ιδιαίτερα από τους φίλους του εγγλέζικου, του µπολονέζ, του απίκο και των πολυάγκιστρων. Η µεγάλη γκάµα της περιλαµβάνει µοντέλα µε διάφορα µεγέθη στεφάνης και µήκη κονταριού.


tixi_11Για πολλούς φίλους η εύρεση ζωντανού δολώµατος ισοδυναµεί µε επιτυχία στα ψαρέµατά µας. Η σηκωτή είναι το εργαλείο αυτό που θα καταφέρει να µας δώσει εύκολα αρκετά ζωντανά, ακόµη και για δόλωση παραγαδιού. Η ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία ΤΙΧΙ έχει στην γκάµα της µια µεγάλη ποικιλία από σηκωτές κατάλληλες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού ψαρά.


tixi_12Το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο συνδυάζει όλη την παραδοσιακή γνώση γύρω από το ψάρεµα των κιούρτων. Εκτός από τη φυσική του θέση µε την είσοδο (µπούκα) προς τα επάνω, ψαρεύει εξίσου αποτελεσµατικά στο πλάϊ µε τη µορφή νταουλιού τόσο στη θάλασσα όσο και σε ποτάµια και λίµνες. Η απόλυτη καινοτοµία είναι πως γυρίζοντάς τον ανάποδα (µε τη µπούκα προς τα κάτω), µεταµορφώνεται αµέσως σε κιούρτο µεσόνερων. Μελανούρια, σαργοί, τσέρουλες, γόπες κλπ σε όποιο βάθος κι αν βρίσκονται, γίνονται εύκολα θηράµατα, αφού το εργαλείο ψαρεύει ακριβώς δίπλα τους.


tixi_13Ένα από τα πιο αποτελεσµατικά ψαρέµατα, τόσο από ακτή, όσο και από το σκάφος είναι αυτό της ζόκας. Τα πλεονεκτήµατα του µολυβωµένου αυτού αγκιστριού πολλά και ο γνώστης της τεχνικής πάντα καταφέρνει να έχει ψάρια.Το βάθος, αλλά και το είδος των ψαριών που αναζητούµε, καθορίζουν το µέγεθος της ζόκας µας. Η ελληνική εταιρεία κατασκευής ειδών αλιείας TIXI γνωρίζει καλά το συγκεκριµένο αντικείµενο και έχει στην γκάµα της µια µεγάλη ποικιλία από ζόκες, καλύπτοντας τα γούστα κάθε ψαρά. Στη φωτογραφία βλέπετε τα πολύ ψιλά ζοκάκια, τα οποία σε συνδυασµό µε µια λεπτή πετονιά κάνουν πραγµατικά θραύση.


tixi_14Η ιδανική βάση για άνετο και ξεκούραστο ψάρεµα µε καλάµια µεγάλου µήκους. Το καλάµι φωλιάζει στην ειδική περιστρεφόµενη θήκη, που εξυπηρετεί απίστευτα στα τσιµπήµατα, αφού καρφώνουµε χωρίς να το βγάζουµε από τη θέση του. Η στήριξη ολοκληρώνεται µε την εναπόθεση του καλαµιού στο δίχαλο. Το δίχαλο είναι ρυθµιζόµενο καθ’ ύψος για να πετύχουµε την επιθυµητή κλίση του καλαµιού. Το καρεκλάκι παραµένει απόλυτα σταθερό χωρίς να απαιτείται να είµαστε καθιστοί για να µην ανατραπεί. Ολο το σύστηµα συναρµολογείται σε ελάχιστο χρόνο και τα εξαρτήµατα αποθηκεύονται µέσα στο καρεκλάκι (εκτός από το µακρύ στέλεχος στήριξης της διχάλας).

ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, Τηλ : 2310 523.762, www.tixi.gr

Tags
Αλέξανδρος Τσιρώνης Tixi Είδη Αλιείας Made in Greece
Comodo SSL