Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Πανευρωπαϊκή Παρουσίαση Yamaha F25G & F100F, Λίμνη Montargil

19 Απριλίου, 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Πανευρωπαϊκή Παρουσίαση Yamaha F25G & F100F, Λίμνη Montargil

Η Yamaha Motor Europe παρουσιάζει τον πανάλαφρο, ανθεκτικό και φορητό F25G  αλλά και τον προηγμένο, ισχυρό και γρήγορο F100F

Την Πορτογαλία, και συγκεκριμένα τη λίμνη Montargil, επέλεξε η Yamaha Europe να πραγματοποιήσει την πανευρωπαϊκή παρουσίαση των δύο νέων κινητήρων F25G και F100F. Ήταν ακριβώς το ίδιο σημείο που λίγους μήνες πριν δοκιμάσαμε τα νέα μοντέλα Waverunner 2017.

Η μαρίνα και το ξενοδοχείο ήταν κοντά στο φράγμα της λίμνης, σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, αντίστοιχο της φιλοξενίας τόσο των ανθρώπων της Yamaha όσο και του Λάμπρου Λιασκοβίτη, Marine Product Manager στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ, αποκλειστικό αντιπρόσωπο της YAMAHA ΜΟΤOR σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Το team της YAMAHA έδωσε το καλύτερό του εαυτό για να ολοκληρωθούν τα τεστ με απόλυτη επιτυχία

Η εκδήλωση ξεκίνησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Lago Montargil, με το Remko Visser, Διευθυντή marketing και πωλήσεων της Yamaha Marine Ευρώπης. Ο κ. Visser καλωσόρισε τους +40 δημοσιογράφους, περήφανος τόσο για τους νέους εξωλέμβιους όσο και για την πορεία των προϊόντων Yamaha Marine στην Ευρώπη.

Ο Λάμπρος Λιασκοβίτης, Marine Product Manager στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ, δοκιμάζει τον νέο F25G

ΑΥΞΗΣΗ στις ΠΩΛΗΣΕΙΣ των εξωλέμβιων στην Ευρώπη
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τα καλά νέα, οι πωλήσεις εξωλέμβιων στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αργά αλλά σταθερά. Ιδίως σε σχέση με το 2013 (όπου ήταν ο «πάτος» για τις πωλήσεις κινητήρων) το 2016 αυξήθηκαν 145.000 κομμάτια.

Η Yamaha σε αυτές τις αυξομειώσεις διατηρεί το 30% της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις των μικρών κινητήρων (<30 Hp) αυξήθηκαν με 75.000 μονάδες (σε σχέση πάντα με το χαμηλό 2013) και η Yamaha έχει το 25% της αγοράς, η μεσαία κατηγορία (30 – 100 Hp) 35.000 μονάδες, με τη Yamaha να έχει 30% και των μεγάλων (>100 Hp) αυξάνεται 25.000 μονάδες με 35% να ανήκει στη Yamaha Marine. Η αύξηση αυτή στη μεγάλη κατηγορία, σύμφωνα με τον κ. Visser, δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της αγοράς, αλλά και σε μία στροφή του κόσμου προς τους εξωλέμβιους κινητήρες έναντι των έσω έξω.

Η ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ Yamaha F25G «κοντράρει» τα χαρακτηριστικά των δίχρονων
Η καλή πορεία της Yamaha οφείλεται σε μία συνεχή αναζήτηση και βελτίωση των μοντέλων σε όλη τη γκάμα της. Έτσι ήταν θέμα χρόνου να αναβαθμίσει τη μικρή κατηγορία η οποία σε αριθμό μονάδων πωλήσεων δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδίως στους 25 ίππους οι απαιτήσεις είναι αυξημένες γιατί προορίζονται σε μικρά σκάφη όπου το βάρος στο καθρέπτη και η δύναμη παίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Σε αυτή την κατηγορία, μικρά RIB, βάρκες και συμβατικά μέχρι τα 4.50 μέτρα, όσο πιο βαρύς είναι ένας κινητήρας το σκάφος ορθοπλωρίζει και δυσκολεύεται να πλανάρει. Έτσι, ακόμα και σήμερα, αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών, αρνούνται να αποχωριστούν τις δίχρονες παλιάς τεχνολογίας παρά τις αυξημένες καταναλώσεις βενζίνης και λαδιού, το θόρυβο και όλα τα προβλήματα που έχουν.

Η νέα δικύλινδρη Yamaha F25G δίνει την απάντηση και «κλείνει το μάτι» σε όσους αναζητούν ένα compact ελαφρύ και δυνατό κινητήρα. Το βάρος των 57 κιλών, 20 κιλά ελαφρύτερος από το προηγούμενο F25D (-25%) και το σημαντικά μειωμένο μέγεθός του, τον κάνει φορητό και δίνει τη δυνατότητα χρήσης του ακόμα και σε μικρά συμβατικά. Για τη σύγκριση, ο τελευταίος δίχρονος Yamaha σε αυτή την ιπποδύναμη (Yamaha 25N) ζύγιζε 48 κιλά, δηλαδή η διαφορά είναι μόλις 9 κιλά, ενώ ο νέος F25G έχει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες και λειτουργίες που τον κάνουν να ξεχωρίζει όπως η δυνατότητα χρήσης και εκκίνησης χωρίς μπαταρία, πλήρη συμβατότητα με τα ψηφιακά όργανα δικτύου, «έξυπνες» βάσεις στήριξης (πλάι και πίσω) και βελτιωμένες λαβές μεταφοράς, ανανεωμένη λαγουδέρα, γεννήτρια υψηλής απόδοσης, επιλογές μεταβλητής ταχύτητας ψαρέματος (VTS) κατεβάζοντας τις στροφές στις 750(!) για ψάρεμα συρτής, σύστημα ασφαλείας Y-COP και άλλα πολλά όπως θα δούμε παρακάτω αλλά και στο αναλυτικό άρθρο που ακολουθεί του φίλου και συνεργάτη Βασίλη Νικολάου.

Η ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ Yamaha F100F με περισσότερη ισχύ και επιτάχυνση
Ο νέος F100F συνδυάζει όλες τις νέες τεχνολογίες της νέας γενιάς Yamaha προσφέροντας περισσότερη ισχύ, μεγαλύτερη επιτάχυνση από ένα πιο ελαφρύ και compact «σώμα». Με βάρος μόνο 162 κιλών, συμπεριλαμβανόμενης της προπέλας (7 κιλά πιο ελαφριά από το προηγούμενο μοντέλο), αυτή η εξωλέμβια είναι η πιο ελαφριά στη κατηγορία της. Η ισχύς αποδίδεται από μία 4-κύλινδρη 16-βάλβιδη μηχανή, με κυβισμό 1.832 κ. εκ. μέγιστες στροφές λειτουργίας 5.000 – 6.000 σ.α.λ. και ονομαστική ισχύ 73.5kw(100ps) (στις 5500 rpm). Η max κατανάλωση στις 6.000 σ.α.λ. είναι 36.9 L/h υιοθετώντας την τελευταία τετράχρονη τεχνολογία της Yamaha, με ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου (EFI) και πρωτοποριακό σύστημα που ελέγχει τη ροή του αέρα στους τέσσερις κυλίνδρους συντονίζοντάς την παλμικά πριν φτάσει στους εγχυτήρες καυσίμου (μπεκ) του συστήματος EFI. Έτσι, ο αέρας παρέχεται με απόλυτη ακρίβεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χειριστή και τις συνθήκες καύσης, παρέχοντας γρήγορη επιτάχυνση, καλύτερες καταναλώσεις και εξαιρετική απόδοση.

Στις συγκριτικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Yamaha, έδειξαν 0,3 sec καλύτερη επιτάχυνση και 1 ml/hr μεγαλύτερη ταχύτητα από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ και τα επίπεδα θορύβου και κραδασμών είναι εξαιρετικά πιο χαμηλά. Μάλιστα στις χαμηλές στροφές και ιδίως στο ρελαντί, το ανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης και ο καινούριος σιγαστήρας εισαγωγής κάνουν τον κινητήρα εντελώς αθόρυβο.

Για πλήρη συμβατότητα με το ψηφιακό σύστημα δικτύου της Yamaha διατίθεται μια σειρά προηγμένων λειτουργιών και επιλογών χειρισμού, όπως μια ευρεία γκάμα ψηφιακών οργάνων, το σύστημα ελέγχου VTS (μεταβλητή ταχύτητα ψαρέματος) και το αποκλειστικό σύστημα ασφαλείας με immobilizer Y-COP. Για τους επαγγελματίες, η Yamaha προσφέρει το νέο 100άρι και με λαβή λαγουδέρας πολλαπλών λειτουργιών! Για τους φίλους του ψαρέματος το ενσωματωμένο σύστημα VTS (μεταβλητή ταχύτητα ψαρέματος) παρέχει ιδιαίτερη ευκολία δίνοντας λύση στη συρτή αφού μπορούμε να χαμηλώσουμε τις στροφές ακόμα και κάτω από τις κλασικές στροφές ρελαντί, μειώνοντας και ελέγχοντας την ταχύτητα ψαρέματος σε απλά βήματα των 50 σ.α.λ.

Με τα κομψά γραφικά του και τον αγωγό εισαγωγής αέρα με έξυπνο σχεδιασμό, το καπάκι νέας σχεδίασης ολοκληρώνει την εικόνα αυτής της F100. Θα επανέλθουμε στην F100F αλλά και την νέα F80D που θα βασιστεί σε αυτό το μπλοκ σε επόμενο αναλυτικό άρθρο.

Τα σκάφη της παρουσίασης
Φτάνοντας στη γραφική µαρίνα Clube Naútico της εκδήλωσης, είχαμε στη διάθεση μας 7 σκάφη με τοποθετήσεις Yamaha F25G και F100F. Πιο συγκεκριμένα δύο φουσκωτά Capelli, το Tempest 570 με Yamaha F100FETL και το Tempest 340 LE με Yamaha F25GETL, το φουσκωτό με αλουμινένια γάστρα Highfield Classic 380 με Yamaha F25GET, και τα πολυεστερικά Jeanneau Cap Camarat 5.5BR, Dipol 580 Open και Rancraft RS Cinque με Yamaha F100FETL και η ταχύπλοη βάρκα Dipol Cala 450 με Yamaha F25GETL.

Capelli Tempest 570 Yamaha Experience | Yamaha F100FETL
Το πρώτο που δοκιμάσαμε και μας τράβηξε την προσοχή, ήταν ένα Capelli Tempest 570 με τα εντυπωσιακά χρώματα στους αεροθαλάμους να διαφοροποιούν την κλασική κατά τα άλλα γραμμή σχεδίασης του Ιταλικού ναυπηγείου.

Με μήκος 5,6 μέτρα, το Tempest 570 τα «χωράει» όλα, ένα μεγάλο sundeck στη πλώρη, ξεχωριστό κάθισμα διακυβέρνησης και έναν λιτό αλλά αρκετό καναπέ στη πρύμνη. Για να δημιουργηθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος η κονσόλα και το κάθισμα διακυβέρνησης έχει τοποθετηθεί στα δεξιά του σκάφους.

Η πρώτη αίσθηση με το που μπήκαμε στο σκάφος ήταν η σχεδόν πλήρη απουσία θορύβου του κινητήρα. Ανεβάζοντας τις στροφές αισθανόμαστε τη «στρωτή» δύναμη του F100F χωρίς δονήσεις και κραδασμούς. Σε αυτό συμβάλει και η στιβαρή κατασκευή του Capelli. Στις 3.000 σ.α.λ είχαμε ήδη πλανάρει. Χρειάζεται μόλις 4 δευτερόλεπτα για να πλανάρει στους 12 κόμβους. Στις 3.500 σ.α.λ η κατανάλωση είναι εντυπωσιακά χαμηλή, 0,7 λτ./νμ. με την ταχύτητα στους 19 κόμβους, και παραμένει χαμηλή ακόμα και στις 5.500 σ.α.λ, 1 λίτρο/νμ. ταξιδεύοντας με 36 κόμβους.

Jeanneau Cap Camarat 5.5BR | Yamaha 100FETL
Η Jeanneau, που στη χώρα μας αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία RIGINOS YACHTS, έχει ξεχωρίσει Πανευρωπαϊκά αφού τα μοντέλα του συνδυάζουν φινέτσα, ποιότητα κατασκευής, λειτουργικότητα και πλεύση! Μάλιστα η πλεύση τους είναι εξαιρετική ακόμα και στα μικρότερα μοντέλα εκπλήσσοντας μας ευχάριστα όποτε βρεθούμε στη θάλασσα με κάποιο από τα μοντέλα του Γαλλικού ναυπηγείου.

Η σειρά Cap Camarat, έχει μία πρόταση για κάθε χρήση, ψάρεμα, αναψυχή, watersports. Δύο νέα bowrider παρουσίασαν πρόσφατα στα 5,5 και 6,5 μέτρα από τα οποία το 5.5BR ήταν ένα από τα σκάφη της παρουσίασης. Διαθέτουν τη χαρακτηριστική διαμόρφωση στην πλώρη που αξιοποιεί το χώρο με καναπέδες και ξαπλώστρες, το μεγάλο παρμπρίζ και το λειτουργικό χώρο ανάμεσα στο πιλοτήριο και τον καναπέ της πρύμνης ο οποίος μετατρέπεται ανάλογα τις ανάγκες μας.

Με τα πρόσθετα τμήματα το κατάστρωμα του σκάφους αλλάζει δίνοντας κρεβάτι ηλιοθεραπείας ή τραπεζαρία τόσο μπροστά όσο και πίσω, αξιοποιώντας στα μέγιστα το χώρο για την άνεση του πληρώματος. Το μοντέλο Cap Camarat 5.5 BR, με 5,48 μέτρα σε μήκος, σχεδιάστηκε για απολαυστικές θαλάσσιες εκδρομές με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Το πλεονέκτημα αυτού του σκάφους, και γενικότερα της κατηγορίας bowrider, είναι ότι έχουμε ένα κεντρικό πέρασμα, ανοίγοντας όταν χρειάζεται το αλεξήνεμο. Έτσι, το 5.5ΒR διαθέτει δύο διαφορετικά – ξεχωριστά τμήματα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την πλώρη για ηλιοθεραπεία, και στην πρύμνη να αφαιρέσουμε τα πρόσθετα τμήματα αξιοποιώντας το χώρο για ψάρεμα. Με τον Yamaha F100F το «πάντρεμα» ήταν εξαιρετικό. Κατά την εκκίνηση, χάρη στη ροπή του κινητήρα και τη σχεδίαση της γάστρας το πλανάρισμα ερχόταν άμεσα. Στο WOT η μέγιστη ταχύτητα ήταν 33,7 κόμβους στις 5.800 σ.α.λ., ενώ σαν ταχύτητα κρουαζιέρας θα υπολογίσετε τους 20 κόμβους στις 4.000 σ.α.λ. με κατανάλωση 0,8 lt/nm.

Rancraft RS Cinque | Yamaha F100FETL
Τα Rancraft είναι Ιταλικά, η κατασκευή τους ξεκίνησε όταν τα τρία αδέρφια Ranieri διέκοψαν την κοινή τους πορεία και είναι γνωστά πλέον τόσο στη χώρα τους όσο και στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία διαδικασία ανανέωσης των μοντέλων, έτσι προέκυψε και το Cinque Rancraft RS με μήκος 5.05 m.

Είναι ένα πολύ κομψό και σύγχρονο σκάφος, με μια ιδιαίτερη γάστρα η οποία διαθέτει step και σύμφωνα με τον κατασκευαστή προσφέρει οικονομία και μεγαλύτερες ταχύτητες λόγω της μειωμένης αντίστασης.

Ανοίγοντας το γκάζι της Yamaha F100F πράγματι η απόκριση ήταν άμεση, σε μόλις 1,8 δευτερόλεπτα ταξιδεύαμε πλαναρισμένοι. Στις 4.000 σ.α.λ ταξιδεύαμε με 18 κόμβους και είδαμε μέγιστη ταχύτητα τους 31,6 knots στις 5.800 σ.α.λ.

Dipol Cala 450 | Yamaha F25GETL
Το ναυπηγείο Dipol βρίσκεται στην Ισπανία και κατασκευάζει σκάφη εδώ και 25 χρόνια για επαγγελματίες ψαράδες αλλά και σκάφη αναψυχής.

Η πώληση τους γίνεται στην Πορτογαλία μέσω της τοπικής αντιπροσωπείας Yamaha. Το Cala Dipol 450, έχει μήκος 4,40 μ, βάρος 350 κιλά και με δύο άτομα φτάσαμε τους 16 κόμβους, στις 5.400 σ.α.λ., με μικρότερο βήμα προπέλας θα είχαμε και καλύτερες επιδόσεις.

Highfield Classic 380 | Yamaha F25GET
Τα φουσκωτά Highfield, με γάστρα από αλουμίνιο, αποτελούν εξέλιξη των θρυλικών Australian Swift Ribs από την Αυστραλία. Στην Ελλάδα η εταιρία αντιπροσωπεύεται από την εταιρία Riginos Yachts.

Η επιλογή της γάστρας αλουμινίου υπάρχει πάνω από 20 χρόνια και έχει επικρατήσει λόγω της αντοχής τους στη σκληρή χρήση, την επαφή με βραχώδης και κοραλλιογενής ακτογραμμές και βέβαια την δυνατότητα να επισκευάζονται. Μάλιστα ένα μεγάλος μέρος της παραγωγής αφορά σκάφη των λιμενικών αρχών και των ειδικών δυνάμεων και βέβαια βοηθητικά σκάφη – tenders λόγω του χαμηλού βάρους που τα κάνει ιδανικά για εύκολη ανέλκυση και αποθήκευση σε ένα μεγάλο γιωτ.

Για να εξασφαλιστεί η μεγάλη διάρκεια ζωής των το Highfield RIB, η εταιρία χρησιμοποιεί μόνο πρώτης ποιότητας υλικά. Υψηλής αντοχής, αλουμινίου είναι επικαλυμμένο με βαφή και ειδικές διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί το φινίρισμα του.Το μήκος τους κυμαίνεται από τα 2,4 ως τα 6,4 μέτρα και υπάρχουν διαθέσιμα σε διάφορες σειρές.

Η Classic – CL είναι η πιο δημοφιλή σειρά της εταιρίας προσφέροντας επίπεδο πάτο, ταμπούκι στη πλώρη, και μία λιτή τιμονιέρα με διπλό κάθισμα. Το 380 έχει μήκος 3,8 μέτρα, ζυγίζει μόλις 82 κιλά(!) και προσφέρεται τόσο για τέντερ όσο και για αναψυχή, για τις κοντινές βόλτες από παραλία σε παραλία, το ψάρεμα ή ακόμα και για επαγγελματικό σε σημεία που το συχνό βάλε βγάλε στην άμμο «κουράζει» τον πολυεστέρα.

Με το νέο Yamaha F25G το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού φτάσαμε τους 25 κόμβους, και παρά το αεράκι και τον κυματισμό που έβαλε προς το απόγευμα, η βαθιά γάστρα ταξίδευε χωρίς να μεταφέρει χτυπήματα στο πλήρωμα και το κυριότερο χωρίς να βρέχει, δίνοντάς μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Tags
Εξωλέμβιος Κινητήρας Capelli Jeanneau Rancraft Press Event Yamaha F100 F Yamaha F25 G Εξωλέμβιες Dipol Πορτογαλία Μοτοδυναμική ΑΕ Yamaha
Comodo SSL