Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Βασιλείου

Πελαγίσια ψάρια στο ψαροτούφεκο, 7 tips από τον Γιώργο Βασιλείου

Απρίλιος 29, 2018

Πελαγίσια ψάρια στο ψαροτούφεκο, 7 tips από τον Γιώργο Βασιλείου

Τα πελαγίσια ψάρια, έχουν τα δικά τους μυστικά, τα οποία θα μας αποκαλύψει ο Κύπριος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Υποβρυχίου Κυνηγίου 2016, Γιώργος Βασιλείου

Με τον όρο «πελαγίσια», συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε ψάρια τα οποία πολλές φορές θα χρειαστεί να ανοιχτούμε μακριά από την ακτογραμμή για να τα συναντήσουμε, δηλαδή στο πέλαγος. Τα μεγάλα μαγιάτικα, οι καραγκίδες, οι κυνηγοί και τα τονοειδή, είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις. Δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, μέγεθος και υδροδυναμικό σχήμα, προκαλούν αίσθηση και θαυμασμό από μόνα τους, και αποτελούν πρόκληση, πόσο μάλλον όταν όλα αυτά μαζί συνυπάρχουν και η κάθε μάχη με ένα από αυτά τα «θηρία» αποτελεί μεγάλο σχολείο.

Εξοπλισμός, πείρα, εμπειρία και γνώσεις, είναι τα εφόδια που θα γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος μας σε μια δύσκολη αναμέτρηση μαζί τους. Το κάθε είδος, μπορεί από μόνο του να αποτελέσει ένα μεγάλο κεφάλαιο και αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Όμως όλα μαζί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, και υπάρχουν ορισμένες συνήθεις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνουμε προκειμένου να τα προσεγγίσουμε και να τα φέρουμε με ασφάλεια στο σκάφος μας ή στην ακτή.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΛΑΓΙΣΙΑ ΨΑΡΙΑ
1. Τα πελαγίσια είναι ψάρια που κυνηγούν για να επιβιώσουν. Τα συναντάμε πιο πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία του νερού είναι ανεβασμένη και το φαγητό που τρέφονται είναι σε αφθονία. Μεσοπέλαγες ξέρες, βαθιά κοψίματα, ναυάγια, αλλά και ρηχά μέρη όπου υπάρχει ζωή (μικρόψαρα), αποτελούν τους κυριότερους τόπους συνάντησης με τα πελαγικά είδη. Τα τελευταία χρόνια συναντώ πελαγίσια όπως μαγιάτικα, καραγκίδες κλπ. όλο το χρόνο, με τη διαφορά ότι τις περισσότερες φορές είναι μοναχικά ψάρια ή σχηματίζουν μικρές ομάδες.

ΤΑ ΠΕΛΑΓΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2.
Προσωπικά, σε αρκετές περιπτώσεις έχω πάρει ψάρια χωρίς καν να χρειαστεί να κάνω βουτιά, ενώ επιπλέω στην επιφάνεια. Η περιέργεια των ψαριών για να δουν τι είναι εκείνο που επιπλέει και η σιγουριά που τους χαρίζει η γνώση της δύναμή τους, τα φέρνει τόσο κοντά σε εμάς, ώστε να βρίσκονται σε θέση βολής. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος αν βρεθεί σε τέτοια περίπτωση, είναι να συνεχίσει να χαλαρώνει και να παραμείνει σε ετοιμότητα.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ
3. Το χαρακτηριστικό που προδίδει ότι γύρω από την περιοχή που ψαρεύουμε βρίσκονται πελαγίσια, είναι η νευρικότητα και ο φόβος που εμφανίζουν τα κοπάδια από τα μικρόψαρα. Έτσι θα δούμε τις πυκνές μπάλες που σχηματίζει το ψιλό να εμφανίζουν «ρήγματα» κατά την παρουσία των πελαγικών, με αποτέλεσμα η αγέλη να χάνει τη συνοχή της. Τα ρήγματα αποτελούν το αδύνατο σημείο από όπου γίνονται οι επιθέσεις των μεγάλων κυνηγών, κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
4.
Τρόπος σύλληψης… Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος τρόπος, αφού τεχνικές όπως πλανάρισμα, καρτέρι, συρτό καρτέρι, είναι αρκετά αποδοτικές. Οι καιρικές συνθήκες, ο τόπος, και η εμφάνιση του ψαριού, θα μας οδηγήσουν στην τεχνική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

ΔΥΝΑΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΣΙΑ ΨΑΡΙΑ
5.
Εκτός από το πιο δυνατό μας όπλο -που πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε μάχη μετά το πάτημα της σκανδάλης-, αυτό που κάνει τη διαφορά και θα μας φέρει σε θέση να επιχειρήσουμε μια εύστοχη βολή, είναι το καθαρό μυαλό, η καλή ψυχολογία, αλλά και οι πολλές ώρες βυθού και αναζήτησης.

ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΕ ΚΑΙΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ
6.
Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε και το σημείο που θα χτυπήσουμε ένα πελαγίσιο, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο συνδυασμός μυϊκή μάζα, υδροδυναμικό σχήμα, αντοχή και δύναμη, τα καθιστά πανίσχυρα και μπορούν να στραβώσουν βέργα, να σπάσουν φτεράκια ή να κόψουν πετονιά.

ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ
7. Ο ψαροκυνηγός πρέπει να είναι χαλαρός, ήρεμος, και οι κινήσεις του μέσα στο νερό αρμονικές, έτσι ώστε τα ψάρια να μη νιώθουν ότι απειλούνται. Ψαρεύοντας πάντα με ασφάλεια, καθαρό μυαλό, και παίρνοντας ώριμες αποφάσεις, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε μια καλή ψαρευτική εξόρμηση, με πολλές όμορφες εικόνες.

Tags
Γιώργος Βασιλείου Ψαροτούφεκο Πελαγίσια Ψάρια
Comodo SSL