Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Κάρυστος Εύβοιας ...περάστε απέναντι!

27 Απριλίου, 2016

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Κάρυστος Εύβοιας ...περάστε απέναντι!

Δίπλα από τον Ευβοϊκό και τους πανέμορφους Πεταλιούς, απέναντι από τα ανατολικά παράλια της Αττικής, στο νοτιότερο σημείο της Εύβοιας, βρίσκεται η Κάρυστος. Πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, ατελείωτες αμμουδιές, πολυσύχναστες πλαζ και ερημικοί κολπίσκοι, σε απόσταση ακτογραμμής περίπου 25 ναυτικών μιλίων, περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Karystos-evia-limani-7

του Γιώργου Πολυχρονίου

Στο μέσο βρίσκεται ο φυσικός κόλπος με άνοιγμα τα 3,5 ναυτικά μίλια όπου στο κέντρο του βρίσκεται η Κάρυστος «βλέποντας» προς τον νοτιά. Το σημείο δίνει προστασία από τους βοριάδες γι’ αυτό και αποτελεί ένα ασφαλές απάγκιο για κάθε είδους σκάφη και καράβια όταν έχει απαγορευτικό.

Karystos-paralia-17

Η Κάρυστος είναι μία μικρή αλλά «αυτόνομη» πόλη που αριθμεί σήμερα περίπου 10.000 κατοίκους, χτίστηκε γύρω από το λιμάνι το οποίο και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος, κυρίως λόγω της αλιείας (διαθέτει αρκετά μεγάλο αλιευτικό στόλο), ενώ τα παλιότερα χρόνια υπήρχε έντονη εμπορική δραστηριότητα όπου τα προϊόντα της περιοχής φορτωνόντουσαν για να ταξιδέψουν στην Αθήνα και όχι μόνο. Σήμερα τα τακτικά δρομολόγια ferry boat από το Μαρμάρι και τα Στύρα, αλλά και ο αισθητά βελτιωμένος δρόμος ως την Χαλκίδα αφήνουν το λιμάνι ελεύθερο για μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής, μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά που ολοένα αυξάνονται μόλις παραδόθηκε η επέκτασή του. Οι παραλίες της ξεκινούν από το κέντρο σχεδόν της πόλης, δίπλα στο λιμάνι και εκτείνονται από τη μία άκρη του κόλπου έως την άλλη ενώ τόσο ο Καβοντόρος στα ανατολικά όσο και οι Πεταλιοί στα δυτικά έχουν παρθένες, απομονωμένες, μικρές και μεγάλες παραλίες που απολαμβάνουν μόνο «ψαγμένοι» παραθεριστές.Karystos-paralia-psili-ammos-21

Τα σλόγκαν «…περάστε απέναντι» ή «…αποδράστε σύντομα» που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Δήμος Καρύστου σε διαφημιστικές καμπάνιες, δηλώνει στοχευμένα την θέση της Καρύστου, αλλά και την μικρή απόσταση από την Αθήνα. Για να ταξιδέψει κάποιος για την Κάρυστο μπορεί να το κάνει με πλοίο, με αμάξι ή το σκάφος του.

Karystos-paralia-arxipelagos-18

Από την Ραφήνα υπάρχουν συχνά δρομολόγια μέχρι το Μαρμάρι, απόσταση 14 ναυτικών μιλίων όπου χρειάζεται 1 ώρα το πλοίο για να διανύσει. Από εκεί η Κάρυστος απέχει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Οδικώς το ταξίδι γίνεται μέσω της γέφυρας της Χαλκίδας, όπου αφού περάσετε στην Εύβοια θα συναντήσετε την σχετική πινακίδα για να στρίψετε νότια και να ακολουθήσετε τον δρόμο που καταλήγει στην Κάρυστο (στρίβοντας μόνο στην διασταύρωση του Δήμου Λέπουρα, δεξιά όπως δείχνει η πινακίδα). Η απόσταση είναι περίπου 130 χιλιόμετρα από την γέφυρα και ο δρόμος έχει βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης υπάρχει και η λύση του πορθμείου Αγ. Μαρίνας – Ν. Στύρων όπου θα υπολογίσετε 45 λεπτά να φτάσετε στα Ν. Στύρα και μετά 30 ώρα περίπου με το αυτοκίνητο ως το κέντρο της Καρύστου (45 χιλιόμετρα απόσταση).

Karystos-paralia-potami-27

Η Κάρυστος «ατενίζοντας» τις Κυκλάδες (απέχει 20 νμ. απόσταση από την Τζια και 16 νμ. από την Άνδρο) θυμίζει έντονα νησί αφού η γεωγραφική της θέση στο νοτιότερο σημείο της Εύβοιας στην ουσία την απομονώνει δίνοντας περιμετρικά πολυάριθμες επιλογές για να εξερευνήσετε με το σκάφος.

Η απόσταση από το Λαύριο είναι μόλις 23 ναυτικά μίλια και 37 από την Ανάβυσσο. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλο τον χρόνο, σκαφών αναψυχής όπου βρίσκουν απροβλημάτιστα πλέον χώρο στο νέο λιμάνι το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως και η επέκταση του έξω λιμενοβραχίονα για καλύτερη προστασία από τον νοτιά.

Karystos-paralia-potami-29
Ο χώρος για να δέσουν φιλοξενούμενα σκάφη είναι στον πρώτο ντόκο με το που μπούμε στο κλειστό και σωστά προστατευμένο από όλους τους καιρούς λιμάνι και εκεί ρίχνουμε άγκυρα άφοβα, αφού κάτω είναι «καθαρά» από σχοινιά και ρεμέτζα. Το μέσα λιμάνι καλύτερα να το αποφύγετε αφού δένουν επαγγελματικά αλλά και σκάφη με μόνιμα ρεμέτζα.

Karystos-evia-limani-16

Δένοντας και αφήνοντας εκεί το σκάφος σας αξίζει να κάνετε μία βόλτα στην πόλη. Η Κάρυστος έχει μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια, με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά Όθωνα από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για το λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία «Οθωνόπολις» που αργότερα (μετά την μεταπολίτευση το 1862) μετονομάστηκε στην σημερινή της ονομασία.

Karystos-evia-mpourtzi-8

Επισκεφτείτε το Μπούρτζι δίπλα στο λιμάνι, ανατολικά, ένα παλαιό ενετικό φρούριο το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα και αναστηλώθηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και το καλοκαίρι χρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και τέχνης που αποτελούν αφορμή να βρεθείτε πίσω από τα επιβλητικά του τοιχία. Απέναντι από το κάστρο, στο Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου με εντυπωσιακά εκθέματα της περιοχής.

Φυσικά η Κάρυστος, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Όχη συνδυάζει και το βουνό και για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί γνωστό προορισμό. Εκεί βρίσκεται το φαράγγι του Δημοσάρη, όπου με αφετηρία το διάσελο Πετροκάναλο, υψομέτρου 954μ., που καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού μετά από 10 περίπου χιλιόμετρα κατάβασης. Το λιθόστρωτο μονοπάτι που ακολουθεί το ρέμα χρησιμοποιείται από αρχαία χρόνια και συνέδεε την περιοχή του Καλλιανού και των υπόλοιπων χωριών του Καβοντόρου με την Κάρυστο. Το μονοπάτι είναι βατό και ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται κάτω από τη σκιά των πλατανιών δίπλα στα τρεχούμενα νερά που επιτρέπουν και το μπάνιο. Από την Κάρυστο ο δήμος (Δήμος Καρύστου τηλ. 22240-22246), ή το τουριστικό γραφείο του κ. Νίκου Λαγώνικου (South Evia Tours (τηλ. 2224026200) διαθέτουν συχνά λεωφορείο όπου αφήνει τον κόσμο στην κορυφή του Δημοσάρη και έπειτα τους περιμένει στην παραλία του Καλλιανού. Στην κορυφή της Όχης βρίσκεται και το Δρακόσπιτο, ένα αρχαίο ορθογώνιο κτίσμα κατασκευασμένο με τεράστιους ογκόλιθους όπου ακόμα και σήμερα η κατασκευή του θα χρειαζόταν μεγάλους γερανούς και μαστοριά. Γι’ αυτό και οι μύθοι που αφορούν τα συγκεκριμένα κτίσματα μιλούν για υπεράνθρωπους – δράκους όπου μπόρεσαν να τοποθετήσουν έτσι τις ασήκωτες αυτές πέτρες.

Karystos-paralia-elia-10Αν δεν θέλετε να διανυκτερεύσετε στο σκάφος σας υπάρχουν αρκετά καταλύματα χειμώνα – καλοκαίρι με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Στο τουριστικό γραφείο της περιοχής South Evia Tours (τηλ. 2224026200) μπορείτε να ενημερωθείτε για τα καταλύματα της περιοχής ή να τηλεφωνήσετε κατευθείαν ανάλογα την προτίμησή σας.

Karystos-paralia-14

Στην παραλία υπάρχουν πολλά ωραία ουζερί, καφετέριες και ταβερνάκια στα οποία σερβίρονται μεταξύ άλλων παραδοσιακές γεύσεις όπως οι κουρκουμπίνες (μικρά κομμάτια από ζυμάρι που βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι), ντόπια κρέατα, τυριά και κρασί.

Δεκάδες πεντακάθαρες παραλίες βρίσκονται στην διάθεση του επισκέπτη με πρόσβαση και από την ακτή ενώ με το σκάφος οι επιλογές είναι περισσότερες. Στα Δυτικά οι Πεταλιοί αποτελούν μια συστάδα εννέα μικρών νησίδων όπου σχηματίζουν μικρούς ορμίσκους με σμαραγδένια νερά.

Karystos-paralia-potami-28

Στην δυτική πλευρά εντός του κόλπου προς τον οικισμό Μπούρο υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, οργανωμένες και μη, όπως ο Κάβος, το Άγαλμα, η Άγια Ειρήνη κλπ. Εκτός του κόλπου προς τον Κάβο Ντόρο θα συναντήσετε το Καστρί, την παραλία στο Ποτάμι (διαθέτει ταβέρνα δίπλα στην παραλία όπου λειτουργεί όλο τον χρόνο), το Λιβάδι, την Αρχάμπολη και δεκάδες μικρές «ατομικές» παραλίες (στο φωτογραφικό αφιέρωμα βλέπετε λίγες μόνο από τις παραλίες της περιοχής). Το σημείο αποτελεί και γνωστό ψαρότοπο όπου παρά την υπεραλίευση της περιοχής από τους επαγγελματίες διαθέτει ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε τρόπο ψαρέματος.

Με σκάφος ή χωρίς, για λίγες ή πολλές ημέρες, η Κάρυστος θα καλύψει κάθε σας επιθυμία χωρίς να χάνετε χρόνο στην μετακίνηση, γι’ αυτό και αποτελεί για πολλούς αγαπημένο προορισμό του Σαββατοκύριακου, χειμώνα – καλοκαίρι.

Karystos-evia-limani-5

Karystos-paralia-kavos-25
Karystos-paralia-mnimata-12

Karystos-paralia-potami-11

Tags
Εύβοια Κάρυστος Ταξίδι Ταξίδι με σκάφος Ταξιδιωτικό με σκάφος Προορισμοί
Comodo SSL