Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Ταχύπλοες βάρκες Πρωτεύς Ναυτίλος 450 & Πήγασος 495

26 Ιανουαρίου, 2016

Ταχύπλοες βάρκες Πρωτεύς Ναυτίλος 450 & Πήγασος 495

Η εταιρία Πρωτεύς κατασκευάζει πολυεστερικά σκάφη μήκους 2,5 έως 12 μέτρων, από το 1970. Είναι γνωστή για τις ταχύπλοες βάρκες και τα μικρά και μεσαία ταχύπλοα που ψαρεύουν εδώ και 40 χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

nautilos_450Έχοντας κατασκευάσει εκατοντάδες σκάφη, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Γιώργος Λυκάκος, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως οι χώροι και η λειτουργικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε ένα σκάφος προορισμένο για αλιεία. Έτσι, παρουσίασε σε πρωτότυπο σχέδιο, ένα σκάφος με ιδιαίτερα φαρδύ κατάστρωμα σε όλο του το μήκος, με χαμηλές κουπαστές για να εξυπηρετούν στο ψάρεμα και αρκετά αμπάρια για τον εξοπλισμό. Το πρώτο παρουσιάστηκε με κονσόλα τοποθετημένη δεξιά και λεγόταν Δρομέας.

pHgaso_495Πρόσφατα, η γκάμα εμπλουτίστηκε με δύο ακόμα σκάφη, στην ίδια λογική διαρρύθμισης αλλά με ειδική σχεδίαση για τοποθέτηση λαγουδέρας. Πρόκειται για τα Πήγασος 495 και Ναυτίλος 450, τα οποία κινούνται ικανοποιητικά ακόμα και με ιπποδυνάμεις κάτω των 30 ίππων, ώστε να είναι προσιτά και σε όσους δεν έχουν δίπλωμα ταχύπλοου. Όπως και όλα τα μοντέλα της Πρωτεύς, τα σκάφη έχουν αυτοαδειαζόμενο πάτωμα, ενώ διακρίνονται για την καλή ποιότητα κατασκευής και την καλή συμπεριφορά τους στη θάλασσα.

nautilos_450_cΣτην πλώρη διαμορφώνεται μεγάλη πλατφόρμα, υπάρχει στρίτσο και ακολουθεί το αμπάρι που εκμεταλλεύεται όλο τον όγκο της υπερκατασκευής. Στο κέντρο περίπου του σκάφους υπάρχουν δύο ενσωματωμένα πλαϊνά καθίσματα με ταμπούκια, τα οποία θα εξυπηρετήσουν και όσους ψαρεύουν καθετή. Τα δύο αυτά καθίσματα, ενώνονται με έναν προσθαφαιρούμενο πάγκο. Στην πρύμνη, ο καναπές έχει το κατάλληλο μήκος για τον εύκολο χειρισμό της εξωλέμβιας. Εδώ, εκτός από το μεγάλο αμπάρι στα αριστερά, υπάρχει και μία έκπληξη για όσους ψαρεύουν παραγάδι : ένα ευρύχωρο κοστάκι, όπου προσφέρει ασφάλεια και άνεση στο ψάρεμα του παραγαδιού.

pHgaso_495_bΣηκώνοντας το στρογγυλό καπάκι, ο χειριστής και ψαράς βάζει τα πόδια του στο εσωτερικό και έτσι η θέση αυτή του επιτρέπει να έχει πλήρη χειρισμό του κινητήρα και του παραγαδιού με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθεί στην θάλασσα από κάποιο απόνερο ή απροσεξία. Είναι μία μέθοδος ψαρέματος η οποία στις μέρες μας κοντεύει να ξεχαστεί, και τη συναντούμε μόνο σε κάποια παραδοσιακά ξύλινα σκαριά. Παρόλα αυτά, προσφέρει ευκολία και αφορά ιδιαίτερα όσους συνηθίζουν να πηγαίνουν για παραγάδι μόνοι τους. Για τη λεκάνη του παραγαδιού, τοποθετείται μία βάση πάνω στην κουπαστή.

prwteus_pinak

Για όσους λοιπόν αναζητούν ένα σκάφος το οποίο να συνδυάζει χώρους, λειτουργικότητα στο ψάρεμα και ποιότητα κατασκευής, ο Ναυτίλος στα 4,50 μέτρα και ο Πήγασος στα 4,95 μέτρα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.

Πληροφορίες: ΠΡΩΤΕΥΣ – 210 5558.527

Tags
Πολυεστερικό Σκάφος Βάρκες για ψάρεμα Πρωτεύς Γιώργος Λυκάκος
Comodo SSL