Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Μπαλτάς

Ψάρεµα από σκάφος: Οι πρώτες συναγρίδες του χειμώνα

20 Ιανουαρίου, 2023

Ψάρεµα από σκάφος: Οι πρώτες συναγρίδες του χειμώνα

Διανύουμε το χειµώνα και τα πρώτα κρύα έχουν κάνει την εµφάνισή τους. Αυτό φέρνει πολλές αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα νερά αρχίζουν να ψυχραίνουν και το θερµοκλινές αλλάζει, επιτρέποντας στα αρπακτικά ψάρια να κινηθούν ρηχότερα.

Οι συναγρίδες, αυτήν την περίοδο, σχηµατίζουν µεγάλα κοπάδια αναζητώντας την τροφή τους. Θα µπορέσουµε να τις ψαρέψουµε είτε µε τεχνητά δολώµατα (jigs, σιλικόνες), είτε µε ζωντανά, καθώς τα καλαµάρια ακόµα καλά κρατούν.

Οι κυριότερες τεχνικές που θα χρησιµοποιήσουµε είναι το slow jigging, η συρτή µε µολύβι φύλακα, η ζόκα και ο κοντοφύλακας.

Λίγα λόγια για τη «Βασίλισσα»
H συναγρίδα (Dentex dentex) είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων, και απαντάται στη Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού.

Έχει σώµα οβάλ, επίπεδο στα πλάγια και µεγάλο κεφάλι. Το στόµα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το µήκος της µπορεί να φτάσει ακόµα και το 1 µέτρο και το βάρος της τα 16 κιλά. Έχει χρώµα γαλάζιο-ασηµί, το οποίο µπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που τρέφετε.

Συνήθως τη συναντάµε σε βάθος από 20 µέτρα, αλλά η χάρη της µπορεί να φτάσει ακόµα και στα 200! Ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις ή αµµώδεις βυθούς και η διατροφή της αποτελείται κυρίως από ψάρια µικρότερου µεγέθους (γόπες, µαρίδες, σαυρίδια) αλλά και από µαλάκια.

Πού θα τις αναζητήσουµε;
Ξεκινώντας το ψάρεµά µας, θα κινηθούµε σε µέρη που σφύζουν από ζωή. Οι συναγρίδες αναζητούν κατά κόρον τόπους µε έντονη παρουσία µικρόψαρων και µαλάκιων. Μεσοπέλαγες ξέρες, ναυάγια, ξεκοµµένα µονόπετρα στο πουθενά και απότοµα ανεβάσµατα του βυθού, είναι κάποιες από τις περιοχές που θα επισκεφθούµε στοχεύοντας στις συναγρίδες.

Επίσης, κάτι που έχω παρατηρήσει στα ψαρέµατά µου είναι πως η συναγρίδα θα προτιµήσει πετρώδεις και όχι τόσο λασπώδεις βυθούς. Τις περισσότερες φορές εκεί θα δούµε και τσαούσια. Όταν φτάσουµε σε αυτούς τους τόπους, θα παρατηρήσουµε άµεσα και εύκολα αν υπάρχουν ή όχι συναγρίδες. Συνηθίζουν να κινούνται ψηλότερα από το βυθό και φαίνονται καθαρά στην οθόνη του βυθοµέτρου µας.

Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα αρπακτικά βρίσκονται στον τόπο, είναι το «µπουλουκιασµένο» ψιλό. Έτσι αν δούµε κάτι τέτοιο, καλό είναι να κάνουµε µια-δυο προσπάθειες. Ακόµα και αν δεν υπάρχουν αψίδες µεγάλων ψαριών στο βυθόµετρό, µπορεί να κινούνται έξω από τον κώνο του σόναρ µας.

Εξοπλισµός:
– για slow jigging
Ξεκινώντας από το καλάµι, για την τεχνική του slow jigging, καλό είναι να προτιµήσουµε ένα µε jig weight max 200-250gr. Θα µας επιτρέψει να δουλέψουµε σωστά και πιο ελαφρούς πλάνους, όταν ψαρεύουµε σε ρηχότερα νερά. Αυτήν την περίοδο οι συναγρίδες κινούνται πολλές φορές αρκετά σε ρηχά νερά.

Όσον αφορά στο νήµα, θα προτιµήσουµε ένα κατηγορίας PE 1.5–2, πάντα οκτάκλωνο. Το παράµαλλό µας καλό είναι να κυµαίνεται µεταξύ 0,35 και 0,45mm. Όταν ο τόπος που συχνάζουν οι συναγρίδες κατοικείται και από µεγάλα µαύρα, µπορούµε να παίξουµε και µε λίγο χοντρότερο παράµαλλο, δηλαδή διαµέτρου 0,50–0,55mm.

– για ζόκα/σιλικόνη
Για την τεχνική της ζόκας και της σιλικόνης, το καλάµι µας θα είναι σαφώς σκληρότερο και κοντύτερο από αυτό που χρησιµοποιούµε στο slow jigging. Ένα καλό καλάµι κλασσικού jigging θα κάνει πολύ καλή δουλειά, όταν έχει max jig weight 300-350gr. Το νήµα µας θα είναι PE 2,5-3,5 και το παράµαλλό µας 0,50-0,60mm.

– συρτή µε µολύβι φύλακα/κοντοφύλακα
Τα ίδια πάχη νήµατος και πετονιάς µπορούµε να τα χρησιµοποιήσουµε στη συρτή µε µολύβι φύλακα, αλλά και στον κοντοφύλακα. Η µόνη διαφοροποίηση θα είναι το καλάµι, το οποίο θα πρέπει να είναι σαφώς µακρύτερο και µε πιο ευαίσθητο το εµπρός τµήµα του.

Αγκίστρια
Τα αγκίστριά µας θα προσέξουµε να είναι γερά και να µην ανοίγουν. Επίσης είναι σηµαντικό να έχουν καλό αρπάδι, το οποίο θα το τσεκάρουµε σε κάθε ψάρεµα. Στην αγορά υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών υψηλής ποιότητας!

∆όλωμα
Όπως όλοι γνωρίζουµε, τα jigs στο slow είναι αµέτρητα όσον αφορά στο σχήµα, τους χρωµατισµούς, τα διαφορετικά βάρη και την κίνησή τους στο βυθό. Εδώ η επιλογή είναι προσωπική και εξαρτάται από πολλές παραµέτρους.

Εµείς αυτό που έχουµε να κάνουµε είναι δοκιµές. Πολλές δοκιµές, αφιερώνοντας πάµπολλες ώρες στη θάλασσα, προκειµένου να καταλήξουµε σε κάποια συµπεράσµατα. Έτσι κι αλλιώς η πραγµατική γνώση αποκτιέται µόνο µέσω των εμπειριών και ανάλογα με τον χρόνο που θα αφιερώσουμε στη θάλασσα και στο µαγικό µας χόµπι.

Ζωντανό δόλωµα
Όσον αφορά τις τεχνικές στις οποίες χρησιµοποιούµε ζωντανό δόλωµα, αυτή η περίοδος είναι ιδανική. Τα καλαµάρια βρίσκονται σε αφθονία και είναι ένα από τα κορυφαία δολώµατα για τη συναγρίδα.

Κάποια άλλα δολώµατα που αξίζει να δοκιµάσουµε, είναι ο κολιός, το σαφρίδι και τα αφρόψαρα που µπορούµε να πιάσουµε µε τσαπαρί. ∆εν είναι λίγες φορές, που αυτά τα µικρόψαρα έκαναν τη διαφορά σε δύσκολες µέρες.

Σεβασμός στη θάλασσα
Αυτήν την περίοδο οι συναγρίδες είναι αρκετά ευάλωτες και απονήρευτες. Έτσι, αν πέσουµε σε κοπάδι τέτοιων ψαριών, καλό θα ήταν να αρκεστούµε σε ένα-δύο ψάρια. Τα υπόλοιπα, ας τα αφήσουµε στην ησυχία τους, γιατί οι υπερψαριές δεν ωφέλησαν κανέναν. Σε τέτοιες καταστάσεις ας προσπαθήσουµε να σκεφτόµαστε λογικά και όχι εγωιστικά, µε γνώµονα το καλό της θάλασσας. Έτσι κι αλλιώς το ψάρι δεν είναι αυτοσκοπός!

Καλές θάλασσες σε όλους!

Tags
Slow Jigging Συναγρίδα Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα Vertical Jigging Χειμωνιάτικα Ψαρέματα Ψάρεμα Συναγρίδας [jetpack-related-posts]
Comodo SSL