Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κώστας Ντέμος

Ψάρεμα από ακτή: Ψαρευτικές βολές (βίντεο)

16 Ιανουαρίου, 2023

Ψάρεμα από ακτή: Ψαρευτικές βολές (βίντεο)

Όποια και να είναι η αγαπημένη μας τεχνική ψαρέματος από ακτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι για να φτάσουμε κοντά στα ποθητά αλιεύματα, πρέπει να ρίξουμε ένα βάρος με το καλάμι μας.

Αυτό μπορεί να είναι ένα τεχνητό δόλωμα ή ένα βαρίδι, αλλά όπως και να ‘χει, η πράξη συνιστά το ξεκίνημα της ψαρευτικής διαδικασίας.

Χωρίς αυτή, δεν γίνονται τα υπόλοιπα. Επομένως βρίσκω την ευκαιρία, με αφορμή διάφορα παράξενα που παρατηρώ στις ακτές μας, από νέους αλλά και παλιότερους ψαράδες, για να σχολιάσω κάποια βασικά θέματα που αφορούν στη βολή αυτή καθαυτή, αλλά και ότι έπεται της πραγματοποίησής της.

Βολή στο spinning
Το βασικό µας έρµα (γνωστό ως drop), µολύβι ή τεχνητό, πρέπει να απέχει αρκετά από την κορυφή του καλαµιού. Η ταπεινή µου γνώµη που αφορά στο spinning, είναι ότι αν θέλουµε να κάνουµε µία αξιοπρεπή, µακρινή βολή, το drop πρέπει να βρίσκεται ανάµεσα στο µηχανισµό και τον πρώτο οδηγό.

Όσο µικραίνουµε αυτό το µήκος, τόσο θα µικραίνει και η απόσταση που θα πετυχαίνουµε.

Εφόσον θέλουµε µόνο ακρίβεια σε µία κοντινή βολή, τότε όλα αυτά δεν έχουν σηµασία. Όµως, αν πρέπει να ξεπεράσουµε πχ. µε ένα πλάνο, την ζώνη των 70 – 80 µέτρων, πρέπει να καταφέρουµε να λυγίσουµε σωστά το καλάµι µας.

Η δυναµική ενέργεια του καλαµιού (πηγάζει άφθονη από το πρώτο στέλεχος) και η κινητική που δίνουµε στο τεχνητό µας, ενώνονται και κάνουν τον πλάνο (ή το µολύβι) να πετάξει όσο πιο µακριά γίνεται.

Σηκώνουµε το καλάµι ψηλά και κινούµε το έρµα πίσω από την πλάτη µας. Καθώς αυτό αποµακρύνεται από εµάς, ο πρώτος οδηγός και το νήµα σχηµατίζουν αµβλεία γωνία, από 120 ως 150 µοίρες. Μόλις το βάρος φτάσει στη µέγιστη απόσταση πίσω µας, δηµιουργεί από µόνο του µια στιγµιαία στάση.

Σε αυτό το χρονικό σηµείο (timing), πραγµατοποιείται η βολή, ουσιαστικά σπρώχνοντας τον κορµό του καλαµιού και αν χρειάζεται τραβώντας τη βάση µε το άλλο µας χέρι (περισσότερο αυτό, βοηθάει σε µεγάλα βάρη και ρίψεις casting).

Tαχύτητα εκτέλεσης της ρίψης
H ταχύτητα εκτέλεσης της ρίψης είναι πολύ σηµαντική: όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα! Κοιτώντας τα εργαλεία που χρησιµοποιώ, κάποιοι ψαράδες που βρίσκονται δίπλα µου αναρωτιούνται γιατί οι βολές µου πηγαίνουν 15-20 µέτρα πιο µακριά από τις δικές τους, πιστεύοντας ότι είναι καθαρά θέµα εξοπλισµού. Όµως, δεν είναι αυτός ο λόγος.

Το κυρίως ζήτηµα είναι η τεχνική και το µεγαλύτερο µέρος αυτής το οφείλω στην πολυετή ενασχόλησή µου µε το casting.

Γι’ αυτό και όσοι δεν έχουν προηγούµενες τεχνικές-ψαρευτικές γνώσεις, δυσκολεύονται αρχικά, όταν καταπιάνονται µε το spinning.

Είναι βέβαιο ότι όποιος θέλει να πιάσει µεγάλες αποστάσεις από την ακτή, πρέπει να βελτιωθεί σε αυτόν τον τοµέα. Το παράδειγµα της εν µέρει pendulum που περιέγραψα παραπάνω, είναι ένα πρώτο σοβαρό βήµα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο περιοδικό BOAT & FISHING in Greece του Ιανουαρίου 2023

 

Tags
Βολές Καλάμι Ψάρεμα από ακτή ψαρευτικές βολές Spinning
Comodo SSL