Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψάρεμα Bolognese: Στα βράχια µε µονοκόµµατη αρµατωσιά

18 Σεπτεμβρίου, 2018

Ψάρεμα Bolognese: Στα βράχια µε µονοκόµµατη αρµατωσιά

Πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που προσπαθούν να κατασκευάσουν εξειδικευµένες αρµατωσιές στο ψάρεμα bolognese, προκειµένου να δελεάσουν τα ψάρια και να τα ωθήσουν να τσιµπήσουν το δόλωµά µας.

Οι στρογγυλοί φελλοί και µε έντονο χρωµατισµό είναι οι πλέον κατάλληλοι για ψάρεµα στο κύµα.

Εδώ θα δούµε πως µπορούµε µε µια απλή αρµατωσιά να βγάλουµε ψάρια µε το bolognese ακόµα και σε δύσκολο τόπο όπως ο βράχος µε κυµατισµό. Το ψάρεµα στο βράχο, όπως γνωρίζουµε, για να πραγµατοποιηθεί και να έχει αποτελέσµατα θα πρέπει να υπάρχει φουσκοθαλασσιά και µάλιστα µε αφρουδιά στη ψαρεύτρα µας. Το αεράκι, απαγορευτικό σε άλλες τεχνικές, εδώ είναι απολύτως επιθυµητό και µάλιστα προτιµούµε να είναι θαλασσινό, δηλαδή να έρχεται από τη θάλασσα προς την ακτή, δηµιουργώντας τη απαιτούµενη αφρουδιά. Αυτό σηµαίνει ότι στην επιλογή του τόπου θα λογαριάσουµε και τη διεύθυνση ανέµου, ώστε η τοποθεσία µας να βρίσκεται σε σηµείο κόντρα στον καιρό. Κάποιο µικρό κολπάκι θα βοηθήσει να συγκεντρώσουµε καλύτερα τα ψάρια µε τη βοήθεια της µαλάγρας µας και συγκαταλέγεται στις πρωταρχικές επιλογές µας. Οι κάβοι και τα κρεµαστά νερά µένουν στην άκρη και αναζητούµε ρηχαδιές, όπου τριγύρω υπάρχουν αρκετά βράχια µε συχνούς «θαµώνες» σαργούς, κακαρέλους, µελανούρια, σάλπες, κεφαλόπουλα, ψάρια τα οποία θα επιδιώξουµε να δελεάσουµε και να συλλάβουµε.

Ο εξοπλισµός µας πρέπει να είναι κατάλληλος για τον τόπο και τα ψάρια που αναζητούµε. Επειδή η ύπαρξη της απόχης µάλλον δεν είναι εφικτή, αφού το απόχιασµα στο κύµα δεν είναι εύκολο να πραγµατοποιηθεί, χρειαζόµαστε αρκετά δυνατό καλάµι µε δράσης κορυφής, για να µπορεί να σηκώνει και να πετά εκτός νερού ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ψάρι. Η πετονιά του µηχανισµού µας και αυτή ενισχυµένη, µε διάµετρο τουλάχιστον 0,23 χιλιοστά. Φελλό θα χρησιµοποιήσουµε σφαιρικό, έντονου χρωµατισµού, ερµατισµένου στα τρία τέταρτα από τα αναγραφόµενα πάνω του, για να µη βυθίζεται εύκολα στο νερό µε το χοντρό κυµατισµό. Για αγκίστρι θα χρησιµοποιήσουµε οτιδήποτε αρκετά κοφτερό, µε µεγάλο άνοιγµα, λεπτό στέλεχος και σε Νο 6-8.

∆ύο από τα εύκολα σε περίπτωση που έχουµε µείνει από δολώµατα είναι το σαλιγκαράκι και η πεταλίδα.

Για δόλωµα µπορούµε να εµπιστευτούµε ζυµάρι, φιλέτο ψαριού, σκουληκάκια όπως ακροβάτης, µπικατίνι. Σε περίπτωση που έχουµε έλλειψη, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε πεταλίδες και σαλιγκαράκια του βράχου για σαργούς, µελανούρια και κακαρέλους. Η µαλάγρα µας καλό είναι να έχει σχέση µε το δόλωµά µας, δηλαδή αν ψαρεύουµε µε ψαροδόλι να έχει στα συστατικά της ψάρι, ενώ αν ψαρεύουµε µε ζυµάρι να έχει στα συστατικά της ψωµί. Πριν ξεκινήσουµε του ψάρεµά µας τη σκορπάµε τριγύρω από την ψαρεύτρα µας και στη συνέχεια σε συγκεκριµένο σηµείο, εκεί που θα πέσει και η αρµατωσιά µας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αρχή του ψαρέµατος, ώστε να εντοπίσουµε µε σιγουριά τη φορά του ρέµατος.

Έτσι, η µαλάγρα θα έρχεται προς την ακτή και δε θα πηγαίνει προς το πέλαγος. Αυτό θα το δούµε ρίχνοντας µικρά κοµµατάκια ψωµιού στο νερό και παρατηρώντας την κατεύθυνσή της κίνησής τους, η οποία θα αποτελέσει πηγή αποφάσεων για την επιλογή της ψαρεύτρας. Αν – στην έσχατη περίπτωση- είµαστε αναγκασµένοι να ψαρέψουµε µε ρέµα που αποµακρύνεται από εµάς, θα µαλαγρώσουµε πάνω στο βράχο, εκεί που σκάει το κύµα, και όχι µέσα στο νερό.

Αρµατωσιά για bolognese
Θα προσπαθήσουµε να κατασκευάσουµε την αρµατωσιά µας όσο γίνεται πιο λιτά και πιο πρακτικά. Παράµαλλο από λεπτότερη πετονιά δε θα χρησιµοποιήσουµε όπως γενικά συνηθίζουµε, αλλά τα υλικά θα «στηθούν» στην πετονιά του µηχανισµού µας. Θα περάσουµε το φελλό µας στην πετονιά, και αν επιθυµούµε η αρµατωσιά µας να είναι σταθερή (η πιο συνηθισµένη για ρηχά νερά), τότε θα τον σταθεροποιήσουµε µε δύο µικρά, δαγκωτά µολυβάκια, πάνω και κάτω από αυτόν. Αν αντίθετα θέλουµε συρόµενη αρµατωσιά (συνηθισµένη για βαθιά νερά), τότε δεν ακινητοποιούµε το φελλό, αλλά τον αφήνουµε να κινείται µέχρι το στόπερ που τοποθετούµε στο επιθυµητό σηµείο. Στο κάτω άκρο της πετονιάς δένουµε το αγκίστρι µας, ενώ αν χρειάζεται, προσθέτουµε ένα σχιστό µολυβάκι ή µια τορπίλη 30 εκατοστά περίπου πάνω από το αγκίστρι.

Tags
Match Fishing Ψάρεμα από ακτή Bolognese Αρματωσιά για Bolognese
Comodo SSL