Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψάρεμα | Καλαμαριέρα στη καθετή

25 Απριλίου, 2018

Ψάρεμα | Καλαμαριέρα στη καθετή

Βρισκόµαστε σε µια εποχή αφθονίας των καλαµαριών, αφού εντοπίζονται σε όλους τους τόπους και τα βάθη. Αυτός είναι µάλιστα και ο λόγος για τη δηµιουργία διληµµάτων στον ψαρά, αφού αναγκάζεται να επιλέξει ανάµεσα στα νόστιµα κεφαλόποδα ή στα ψάρια.

Για την άµβλυνση αυτών των διληµµάτων, εµείς έχουµε να σας προτείνουµε µια υβριδική λύση, µε µία αρµατωσιά την οποία έχουµε ξαναπαρουσιάσει στα πρώτα τεύχη του περιοδικού και µπορεί να ψαρέψει καλαµάρια και ψάρια ταυτόχρονα.

Η ανάγκη
Ας υποθέσουµε ότι βρισκόµαστε σε ένα καλό τόπο και ψαρεύουµε λυθρίνια ή άλλα εκλεκτά ψάρια, παίρνουµε τσιµπιά, τραβάµε για να καρφώσουµε, νοιώθουµε προς στιγµήν την αρµατωσιά µας να σκαλώνει στο βυθό, και στη συνέχεια να έρχεται προς τα πάνω υπερβολικά βαριά. Κάπου στα µεσόνερα όµως ελαφραίνει, και στη συνέχεια έρχεται στην επιφάνεια µε κάποιο ψαράκι αγκιστρωµένο ή ακόµα και εντελώς άδεια. Άλλες φορές πάλι, σηκώνοντας την αρµατωσιά µας προς τα πάνω διαπιστώνουµε ότι βαραίνει ξαφνικά πάρα πολύ, και µετά από κάποια απόσταση ελαφραίνει επίσης ξαφνικά. Τι συµβαίνει στις δύο παραπάνω περιπτώσεις; Μα απλά πρόκειται για καλαµάρια που αρπάζουν τα ψαράκια, τα δολώµατα ή το βαρίδι µας χωρίς να µπορούν να καρφωθούν, µε αποτέλεσµα µετά από κάποια µέτρα να ξεκολλούν.

Η πρόταση
Στην αρµατωσιά που χρησιµοποιούµε στα ψαρέµατα της καθετής, προσθέτουµε µια µικρή παραµάνα στο στριφτάρι ένωσης µε τη µάνα, εκτός κι αν υπάρχει ήδη στριφταροπαραµάνα. Στην παραµάνα αυτή τοποθετούµε την καλαµαριέρα µας. Έτσι και η αρµατωσιά µας µπορεί να ψαρέψει ψάρια, αλλά και η καλαµαριέρα µας να πιάσει κάποιο από τα «ρέµπελα» καλαµάρια της περιοχής. Ας µην ξεχνάµε ότι µε τα δολώµατα της καθετής µαζεύονται τα ψάρια, και αυτά προσελκύουν µε τη σειρά τους τα καλαµάρια.

Τι να προσέξουµε
•Το πρώτο (επάνω) παράµαλλο της αρµατωσιάς µας, δε θα πρέπει σε καµιά περίπτωση να φθάνει µέχρι το στριφτάρι. Ένα περιθώριο τουλάχιστον δέκα εκατοστών, είναι απολύτως απαραίτητο για να µην µπερδεύεται µε την καλαµαριέρα µας.
•Υπάρχουν φίλοι που χρησιµοποιούν στην αρµατωσιά τους δύο καλαµαριέρες. Η µία µπαίνει στο στριφτάρι µε παραµανίτσα, και η άλλη στο επάνω παράµαλλο της αρµατωσιάς, µε ένα πολύ µικρό παραµαλλάκι.
•Η προσθήκη της καλαµαριέρας στην αρµατωσιά µε τη βοήθεια παραµάνας, µπορεί να γίνει ανά πάσα στιγµή κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας, όπως επίσης και η αφαίρεσή της. Ο ψαράς δε χρειάζεται να κατασκευάσει ειδική αρµατωσιά που να συνδυάζει ψάρια και καλαµάρια µαζί, αλλά απλά να κάνει την ήδη υπάρχουσα αρµατωσιά καθετής να ψαρεύει και καλαµάρια, όταν διαπιστώσει ότι αυτά βρίσκονται στην περιοχή όπου ψαρεύει.
•Συνήθως αναζητούµε τα καλαµάρια σε βαθιά νερά κατά τη διάρκεια της ηµέρας και σε ρηχά νερά όταν σκοτεινιάσει.
•Η καλύτερη εποχή για το συνδυασµό καλαµαριέρας και καθετής για ψάρια, συµπεριλαµβάνει τους µήνες παρουσίας των καλαµαριών στους τόπους της καθετής. Έτσι, µη διστάσετε να χρησιµοποιήσετε την αρµατωσιά που σας περιγράψαµε από τέλος φθινοπώρου µέχρι και αρχές άνοιξης, ενώ δεν αποκλείεται να έχετε επιτυχίες ακόµη και σε θεωρητικά «νεκρούς» από άποψη συσσώρευσης καλαµαριών µήνες, όπως είναι οι καλοκαιρινοί.
•Η ύπαρξη καλαµαριέρας στην αρµατωσιά µας έχει και «κατασκοπευτικό» ρόλο, αφού κάνει ανίχνευση καλαµαριών στην περιοχή. Έτσι, αν θελήσουµε να αφιερώσουµε κάποιο επόµενο ψάρεµά µας αποκλειστικά στα καλαµάρια, γνωρίζουµε εκ των προτέρων ορισµένα σηµεία µε αυξηµένες πιθανότητες εύρεσής τους.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρια και Καλαμάρια Συνδυασμός Ψαριών και Καλαμαριών
Comodo SSL