Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σολωμονίδης

Ψάρεμα καλαμαριών: Καθαρή καλαμαριέρα, το μυστικό της επιτυχίας!

8 Αυγούστου, 2019

Ψάρεμα καλαμαριών: Καθαρή καλαμαριέρα, το μυστικό της επιτυχίας!

Ένα από τα ψαρέµατα που αυτήν την εποχή είναι στις «δόξες» του, είναι αυτό των καλαµαριών. Ρηχά το βράδυ και το ξηµέρωµα και λίγο βαθύτερα τις υπόλοιπες ώρες της ηµέρας. Θα τα συναντήσουµε σχετικά εύκολα και µε την καθετή ή τη συρτή θα τα δελεάσουµε να αρπάξουν τις καλαµαριέρες µας.

Κατασκευή αρµατωσιάς, επιλογή καλαµαριέρας, γνώση βυθοµέτρου κι εύρεση τόπου. Είναι κάποια από τα στοιχεία που θα συνεισφέρουν σε µία ικανοποιητική σοδειά. Αρκούν όµως αυτά, ή υπάρχει και κάτι ακόµη που πρέπει να προσέξουµε όλοι εµείς που ασχολούµαστε µε το τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό ψάρεµα των καλαµαριών;

Αρκετές φορές στα καλαµαροψαρέµατά µας θα διαπιστώσουµε ότι οι πρώτες ριξιές είναι αποδοτικές, ενώ οι επόµενες φτωχές. Άλλες πάλι φορές, ενώ βρισκόµαστε µε παρέα στο σκάφος και στην αρχή όλοι βγάζουµε, στη συνέχεια κάποιοι σταµατάµε απότοµα να πιάνουµε. Υπάρχει όμως κι ο ψαράς που συνεχίζει ακόµη να φέρνει καλαµάρια µε τον ίδιο ρυθµό. Τι συµβαίνει; Είναι κάτι το τυχαίο ή υπάρχει εξήγηση;

To καλαµάρι έχει αφήσει µελάνια και βλέννες τόσο πάνω στην καλαµαριέρα όσο και στην αρµατωσιά µας. Θα πρέπει να καθαριστούν προσεχτικά αν θέλουµε να συνεχίσουµε να πιάνουµε καλαµάρια.

Η τύχη σίγουρα παίζει ένα πολύ µικρό ποσοστό στην επιτυχία µας. Όµως αυτό είναι τόσο µικρό, που ο ψαράς µε τις γνώσεις και τις εµπειρίες του µπορεί να το εξαλείψει. Το σταµάτηµα των καλαµαριών στις αρµατωσιές µας, είναι κατά µεγάλο ποσοστό ευθύνη του κάθε ψαρά. Αν δεν καθαρίζουµε τις καλαµαριέρες και την αρµατωσιά µας από τα µελάνια και τις βλέννες των καλαµαριών, τότε είναι σίγουρο πως θα διώξουµε τα υπόλοιπα καλαµάρια που υπάρχουν στην περιοχή -και που πολλές φορές τα βλέπουµε στο βυθόµετρο να απορρίπτουν τις καλαµαριέρες µας-.

Ενα πανάκι σίγουρα θα χρειαστεί στις εξορµήσεις µας. Με αυτό καθαρίζουµε το σώµα του δολώµατός µας και την αρµατωσιά µας.

Τι κάνουµε; Πολύ απλό! Με το που βγάζουµε το κάθε καλαµάρι στο σκάφος µας, παρατηρούµε κι ελέγχουµε τις καλαµαριέρες µας. Αν τις βρούµε καθαρές, τότε τις ξαναρίχνουµε στο νερό. Αν δούµε όµως ότι έχουν πάνω τους µελάνια και βλέννες, πρέπει οπωσδήποτε να τις καθαρίσουµε. Ένα πανάκι θα βοηθήσει σε αυτό. Αν οι βρώµες είναι στις ακίδες, τότε ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο είναι η οδοντόβουρτσα, αφού µε αυτήν θα καθαρίσουµε τις ακίδες χωρίς να τρυπηθούµε.

Όµως δεν αρκεί µόνο το καθάρισµα των δολωµάτων µας. Πολλές φορές πιάνουν βλέννες και η πετονιά, οι χάντρες σύνδεσης και τα παράµαλλά µας, οπότε πρέπει και αυτά να καθαριστούν και µόνο αφού διαπιστώσουµε ότι η αρµατωσιά µας είναι πεντακάθαρη να τη ρίξουµε στο βυθό.

Στο τελείωµα του ψαρέµατός µας κι αφού επιστρέψουµε σπίτι, ελέγχουµε προσεκτικά την αρµατωσιά και τα δολώµατά µας και κάνουµε έναν πολύ πιο προσεκτικό καθαρισµό των εργαλείων µας. Θα ελέγξουµε τις ακίδες των καλαµαριέρων µας τις οποίες θα κλείσουµε αν έχουν ανοίξει και θα αντικαταστήσουµε τις καλαµαριέρες που έχουν «ταλαιπωρηθεί» ή θα κατασκευάσουµε νέα αρµατωσιά αν η πετονιά µας έχει κατσαρώσει ή φθαρεί.

Η οδοντόβουρτσα αποτελεί αχώριστο σύντροφο στα καλαµαροψαρέµατά µας αν θέλουµε αυτά να είναι αποδοτικά.

Αρκετοί ψαράδες παραπονιούνται ότι οι καλαµαριέρες τους δεν αποδίδουν, παρόλο που είναι ολόιδιες µε αυτές των φίλων τους που βγάζουν καλαµάρια. Ας καθίσουν να δουν αν είναι οι καλαµαριέρες τους καθαρές, αν θέλουν πλύσιµο και καθάρισµα ή ακόµη και αντικατάσταση. Να έχουν πάντα στο νου, ότι η καλή και καθαρή καλαµαριέρα είναι το µεγάλο «µυστικό» της επιτυχίας στο ψάρεµα των καλαµαριών.

Tags
Καλαμαριέρα Καλαμάρια
Comodo SSL