Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Δεσποτίδης

Ψάρεµα µε καλαµαριέρες Ikado της Rapala

30 Οκτωβρίου, 2015

Ψάρεµα µε καλαµαριέρες Ikado της Rapala

Η ονοµασία IKADO βγαίνει από τις Ιαπωνικές λέξεις IKA που σηµαίνει καλαµάρι και DO που σηµαίνει «ο τρόπος», και πραγµατικά αντιπροσωπεύει τις ιδιότητές του συγκεκριµένου τεχνητού.

Η εποχή που διανύουµε θεωρείται από τις καλύτερες για το ψάρεµα των καλαµαριών. Τα κρύα έχουν κάνει τα καλαµάρια να γιαλώσουν αρκετά, και οι φίλοι του eging έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν αρκετά µεγάλα κοµµάτια στα ρηχά. Η ακτογραµµή γεµίζει τις καλές βραδιές από ψαράδες κάθε ηλικίας, και αν τα καλαµάρια έχουν όρεξη, όλοι καταφέρνουν να έχουν αποτελέσµατα.

Όµως υπάρχουν και οι δύσκολες βραδιές, που ο ψαράς θα πρέπει να έχει κάτι το διαφορετικό για να τα δελεάσει, και να καταφέρει να τα ξετρυπώσει από τους δύσκολους βυθούς όπου έχουν εγκατασταθεί για κυνήγι µικρόψαρων. Εκεί θα χρειαστεί την πολύτιµη βοήθεια µιας καλαµαριέρας IKADO.

ikadoRapala_04Πρόκειται για µια καλαµαριέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες γνωστές µας, η οποία σχεδιάστηκε σχεδόν εκ του µηδενός, ώστε να έχει τη δυνατότητα ψαρέµατος σε ποικιλία βυθών και συνθηκών. Οι σχεδιαστές της Rapala, παρατήρησαν πως οι Ιάπωνες λάτρεις του eging χρησιµοποιούσαν κάποια µικρά βαρίδια, βάρους λίγων µόλις γραµµαρίων, περασµένα µε παραµάνα στο ενσωµατωµένο έρµα της καλαµαριέρας ή στον κρίκο της.

Παρότι αυτό άλλαζε (συνήθως αρνητικά) το ζύγισµά της, ήταν απαραίτητο αν ήθελαν να ψαρέψουν σε δύσκολες συνθήκες, όπως πχ. δυνατό ρεύµα, µεγάλο βάθος κλπ. Έτσι µπορούσαν ανά πάσα στιγµή να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν βάρος, αλλάζοντας το ζύγισµά τους.

Στην περίπτωση της Ikado αυτό επιτεύχθηκε απόλυτα, χωρίς όµως να επηρεάζεται αρνητικά το ζύγισµα της καλαµαριέρας. Απεναντίας, το σώµα κινείται πάντα µε µια κλίση µπροστά, αφήνοντας το έρµα να µετακινείται και να «ψάχνει» το βυθό. Με αυτόν τον τρόπο, βυθοί δύσκολοι να ψαρευτούν γίνονται τώρα προσιτοί και φιλόξενοι, αφού τα παραπάνω εµπόδια δεν είναι πια απαγορευτικά. Ανάλογα µε το βάθος ή τα ρέµατα που επικρατούν, τοποθετούµε το κατάλληλο µέγεθος βαριδιού µπροστά στη µύτη και µπορούµε να το αφαιρέσουµε όποια στιγµή κριθεί αναγκαίο.

ikadoRapala_patenta

Η συσκευασία διαθέτει δύο έρµατα διαφορετικού βάρους, για να µπορεί να βυθίζεται αργά ή πιο γρήγορα. Ο σχεδιασµός της αποτρέπει το µπλέξιµο στο βυθό, καθιστώντας την ιδανική όταν τα καλαµάρια τρώνε χαµηλά, σε βυθούς δύσκολους µε πολλά ντέµατα.

H 2.5άρα βυθίζεται µε ρυθµό 1 µέτρο ανά 3-5 sec (ή αν προτιµάτε το συµβολισµό των εταιρειών 3–5 sec/m), επιλέγοντας αν θα τοποθετήσουµε το έρµα των 4 ή των 6 γραµµαρίων.

ikadoRapala_09Όµως η IKADO δεν είναι καλή µόνο για eging από την ακτή. Για τους φίλους του σκάφους αποτελεί µία καλή πρόταση για την αναζήτηση των καλαµαριών στα ρηχά µε τη βοήθεια συρτής, ενώ για τους λάτρεις της καλαµαροκαθετής είναι η επιλογή που µπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το καλοζυγισµένο σώµα τους διατηρεί οριζόντια πλεύση, ιδιαίτερα ελκυστική για τα καλαµάρια, καθώς τα καλούν κοντά τους και τα προτρέπουν να τις αρπάξουν από πιο σίγουρο σηµείο, διασφαλίζοντας τη σύλληψή τους.

Οι καλαµαριέρες IKADO κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικούς τύπους:

α) Στον σκληρό, ο οποίος είναι ντυµένος µε µεταξένιο πανί, διαθέτει ολογραφικό εσωτερικό και αντανακλαστικές ίνες,ikadoRapala_sklr_som

και,

β) Στο µαλακό τύπο που είναι κατασκευασµένος από PVC, και τα καλαµάρια στην κυριολεξία το τρώνε! ikadoRapala_mlko_som

Ο µαλακός τύπος διατίθεται σε πλαστικό κουτάκι µε τεχνητά πολλαπλών διαφορετικών χρωµατισµών, ώστε ο ψαράς να επιλέγει όποιο χρώµα θέλει.

  • rapala_logoΣΙΜ Α.Ε. – τηλ.: 210 4903.566, www.sim.gr
  • ΣΜΑΡΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ & ΣΙΑ ΟΕ – τηλ.: 2310 569.455, www.skalaitzi.com
Tags
Rapala Eging Καλαμαριέρα
Comodo SSL