Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Κλημεντίδης

Ψάρεμα με Spinning: Ολα όσα σε οδηγούν στην επιτυχία

9 Νοεμβρίου, 2023

Ψάρεμα με Spinning: Ολα όσα σε οδηγούν στην επιτυχία

Τόσα χρόνια δίπλα στη θάλασσα, ώρες ατελείωτες, κάθε εξόρµηση και µια µικρή ιστορία. Όλες όµως διαφορετικές µεταξύ τους.

Ακόµα όµως και µε αυτήν την πείρα, τα ερωτήµατα που ταλανίζουν την πλειοψηφία των ψαράδων της τεχνικής µας είναι ένα: Τι τεχνητό να αγοράσω; Mε ποιό να ψαρέψω; Eχθές, δίπλα δίπλα µε τον άλλον, µόνο αυτός πήρε ψάρια, σήµερα που πήγα µε το ίδιο ακριβώς τεχνητό δεν έπιασα τίποτα…

Αν µου έµαθε ένα πράγµα η θάλασσα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια που εξασκώ την τεχνική, είναι πως κάθε µέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο που περνά, τα πάντα αλλάζουν δραµατικά. Το τεχνητό που εχθές µας χάρισε το ψάρι όνειρο, σήµερα δεν είναι παρά ένας εναλλακτικός στρατιώτης στη νέα αυτή αποστολή που αναλάβαµε.

Σαφώς και τα πράγµατα δεν είναι και τόσο δραµατικά όσο τα παρουσιάζω, αλλά εκφράζοµαι έτσι ώστε να διευρύνουµε λίγο τους ορίζοντές µας δοκιµάζοντας τα πάντα. ∆εν υπάρχουν µαγικά ραβδάκια, ούτε σφάχτες τεχνητά. Μην πέφτετε θύµατα διαφηµίσεων και υπερκαταναλωτισµού.

Ο σκοπός του κάθε τεχνητού (δεν αναφέροµαι µόνο σε σκληρά, αλλά σε όλες τις κατηγορίες, σιλικόνες, πλάνους κλπ.) και η καινοτοµία στην κατασκευή του, είναι τέτοια ώστε να µας δώσει πιθανότητες να αναµετρηθούµε µε ένα πολυπόθητο αρπακτικό. Από µόνο του όµως ένα τεχνητό δεν κάνει θαύµατα. Πάµε να δούµε κάποιες πολύ ιδιαίτερες πτυχές που θα µας φέρουν κοντά στο στόµα του κυνηγού.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Επιλογή τόπου:
όξα τω Θεώ, η χώρα µας από ακτογραµµές άλλο τίποτα και τόπους για όλα τα γούστα. Βράχια, παραλίες, εκβολές ποταµών, λιµάνια, εξέδρες και κάθε λογής µέρη όπου µπορούµε να εξασκήσουµε την τεχνική µας. Ένα tip που θα δώσω εδώ, αν και οι περισσότεροι σίγουρα το ξέρετε, είναι η εξερεύνηση τόπων µακριά από τον πολιτισµό.

«Αντιγράψτε» τη συνθήκη: Το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι να παρατηρήσουµε τι µικρόψαρα κυκλοφορούν στον εκάστοτε τόπο. Κατόπιν αυτού, θα επιλέξουµε και τα τεχνητά µας ώστε να προσοµοιάζουν στο γόνο όσον το δυνατό περισσότερο. Η αγορά πλέον έχει γεµίσει από κάθε κατηγορία τεχνητών δολωµάτων, οπότε εδώ το έργο µας είναι σχετικά εύκολο.

Αφιερώστε χρόνο: Αναζητείστε το δικό σας ψαρότοπο στο διαδίκτυο και µην περιµένετε αποτελέσµατα µε τη πρώτη φορά! Αφιερώστε χρόνο και οπλιστείτε µε υποµονή. Θα είναι το δικό σας µέρος, οπότε δεν αξίζει λίγο από το χρόνο σας;

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Γενικά, η τεχνική µας απαιτεί «κακούς» καιρούς για να πετύχουµε τα µέγιστα των αποτελεσµάτων. Τι εννοώ µε αυτό; Όµορφος ο ήλιος, η θάλασσα γυαλί και ο καταγάλανος µπλε ουρανός, απολαµβάνοντας το δροσερό αγέρι του Νοέµβρη, αλλά έτσι δεν πρόκειται να έχουµε τα αναµενόµενα, όπως φυσικά τα ορίζει ο καθένας στο µυαλό του.

Στα ψαρέµατά µου, κυνηγάω ως επί το πλείστον φορτωµένους καιρούς µε δυνατούς βοριάδες, συννεφιές, κύµα που έχει ως συνέπεια τη δηµιουργία θολούρας µέσα στο νερό και τους θηρευτές πολύ πιο ενεργούς σε αναζήτηση τροφής, και φυσικά λιγότερο καχύποπτους.

Επίσης, θα προτιµήσω να πάω στη θάλασσα µετά από µια κακοκαιρία µε έντονες βροχοπτώσεις ή σε απότοµες εναλλαγές του καιρού. Φυσικά, όλα αυτά µε την προϋπόθεση να έχω τακτοποιήσει τις καθηµερινές µου υποχρεώσεις, έχοντας κάνει τις µελέτες µου προτού µπω στο αυτοκίνητο και ξεκινήσω τη δική µου περιπέτεια.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ
Αφού λοιπόν βρήκαµε το δικό µας ψαρότοπο, πετύχαµε και τις κατάλληλες συνθήκες, τώρα τι κάνουµε; Πάµε λοιπόν να δούµε τις επιλογές µας στα τεχνητά, τα οποία αποτελούν το βασικό αντικείµενο αυτού του άρθρου.

Θα σας πω λοιπόν το εξής: σωστή και λάθος επιλογή δεν υπάρχει, ο παράγοντας τύχη και φαντασία θα έλεγα πως κερδίζουν κατά κράτος ακόµα και τον πιο ψαγµένο spinner. Υπάρχουν όµως κάποιες µικρές λεπτοµέρειες που θα µας δώσουν λίγες παραπάνω πιθανότητες.

ΛΕΠΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Φυσικά το ξέρετε ότι είναι η αδυναµία µου, αφού σχεδόν σε κάθε άρθρο δεν χάνω την ευκαιρία να το υπενθυµίζω. Λεπτές διατοµές σε νήµα και παράµαλλο, της τάξης PE 0.6 και µε ένα 23άρι παράµαλλο, µας δίνουν ένα προβάδισµα έναντι των ασφαλέστερων, πλην χοντρότερων και κατά συνέπεια πιο ευδιάκριτων µέσα στο νερό διατοµών.

Με ένα seabass καλάµι µε c.w. µέχρι τα 30gr και ένα µηχανισµό µεσαίας τάξης (2500-3000, πάντα ανάλογα την εταιρεία), το πρώτο και βασικότερο κοµµάτι µας είναι έτοιµο.

ΤΕΧΝΗΤΑ
Εδώ έχουµε να κάνουµε καθαρά µε θέµα γούστου, και στο πρακτικό µέρος φυσικά ο εξοπλισµός µας θα πρέπει να µπορεί να υποστηρίξει τα τεχνητά που θα επιλέξουµε. Μinnows µέχρι 14 εκ. θαρρώ πως είναι υπεραρκετά για να µας δώσουν το πολυπόθητο strike.

Από κει και έπειτα, surface µικρών και µεσαίων µεγεθών αυτήν την εποχή που ακόµα τα νερά είναι σχετικά θερµά, θα κάνουν πολύ καλή δουλειά, καθώς ο γόνος είναι ακόµα πολύς και τα αρπακτικά αρέσκονται να κυνηγούν στον αφρό.

Πολύ καλά αποτελέσµατα θα δώσουν και τα πλανάκια, κάτι που ήδη θα έχετε παρατηρήσει αυτήν την εποχή, ειδικά σε τονοειδή, κυνηγούς και µανάλια.

Για τις σιλικόνες τώρα, αν και πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο θα αναλύσουµε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο, η επιλογή των shad, δηλαδή των σιλικονών µε «τακουνάκι» ως ουρά, θα έχει αξιοσηµείωτες συλλήψεις -κρίνοντας από τη δική µου εµπειρία-, εκεί που τα σκληρά φαίνονταν λίγα στα µάτια των αρπακτικών.

Στο χρωµατολόγιο τώρα, εφόσον αναλύσαµε παραπάνω τις συνθήκες, η επιλογή είναι καθαρά δική σας υπόθεση, κρίνοντας τις υπάρχουσες συνθήκες του τόπου σας. Εξάλλου, ποιος ο λόγος για «ξαναµασηµένη τροφή», όταν µας δίνεται η ευκαιρία να βρούµε το κλειδί για να ανοίξουµε την πόρτα προς την επιτυχία;

ΓΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Η κατανόηση του εξοπλισµού είναι ίσως το σηµαντικότερο κοµµάτι για να έχουµε επιτυχίες στις εξορµήσεις µας. Μια διαφορετική κίνηση στην πλεύση, ένα διαφορετικό σε σκληρότητα καλάµι, µια αναπροσαρµογή ταχυτήτων στα τεχνητά µας, µπορεί να είναι το δικό σας κλειδί προς την επιτυχία στη συναρπαστική αυτή τεχνική.

Και µην ξεχνάτε ότι ο σεβασµός κερδίζεται, οπότε σαν σωστοί ψαράδες θα πρέπει να δείχνουµε τον δέοντα σεβασµό στο υδάτινο στοιχείο που µας προσφέρει απλόχερα τα πλάσµατά του, και την υπέροχη αυτή αύρα και χαλάρωση.

Να περνάτε όλοι καλά!

Tags
Εξοπλισμός για Spinning τεχνητά spinning Spinning Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL