Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Ψαρέματα Spinning: ψάρεμα για κοκκάλια

27 Μαΐου, 2019

Ψαρέματα Spinning: ψάρεμα για κοκκάλια

Το κοκκάλι αποτελεί και αυτό ένα από τα αγαπηµένα ψάρια του spinning, γι’ αυτό και το ψάρεμα για κοκκάλια έχει πολλούς “θαυμαστές”.

Αν και είναι χαµηλής διατροφικής αξίας (στερείται ιδιαίτερης νοστιµιάς, λόγω έλλειψης λίπους) και οι περισσότεροι ψαράδες το περιφρονούν, για τους γνήσιους spinners αποτελεί πολλές φορές αποκλειστικό στόχο.

Το ψάρεµά για κοκκάλια είναι αρκετά διασκεδαστικό γιατί είναι πολύ µαχητικό ψάρι, και παρόλο το συνήθως µικρό του µέγεθος, µπορεί να λυγίσει αρκετά το καλάµι µας. Σε οποιοδήποτε ψάρι και αν στοχεύω, όπου και αν ψαρέψω, στην κασετίνα µου υπάρχουν πάντα κάποια τεχνητά που απευθύνονται στο ψάρεµα του κοκκαλιού, αφού η παρουσία τους έχει πολλές φορές αλλάξει τη ροή του ψαρέµατός µου.

Τα κοκκάλια είναι τόσο επιθετικά, που συχνά θα δούµε κάποιο από αυτά να επιτίθεται και να πιάνεται σε τεχνητό συγκρίσιµο του µήκους του. Όπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες περιπτώσεις βγάζουµε τα µεγάλα τεχνητά, τα αντικαθιστούµε µε µικρά πλανάκια ή µικρές σιλικόνες και αρχίζουµε το ψάρεµά τους.

Ασυγκράτητη επιθετικότητα, ακόµα και σε τεχνητό ίδιου µεγέθους.

Spinning ψάρεµα για κοκκάλια
Στις ακτές µας και στο πεδίο βολής µας, τα κοκκάλια θα εµφανιστούν από τα τέλη Απριλίου και θα µας κρατήσει παρέα µέχρι και τα τέλη Σεπτεµβρίου. Είναι ένα ψάρι που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του spinner αµείωτο όλους τους καλοκαιρινούς µήνες, όταν δηλαδή αρχίζουν να «κόβουν» τα ψάρια που αποτελούν πρωταρχικό µας στόχο.

Τις περισσότερες φορές θα το αναζητήσουµε εξωτερικά από λιµάνια, σε κάβους και παραλίες, ενώ το βάθος µπορεί να είναι από δύο έως και τρία µέτρα. Όσο φυσικά µεγαλώνει το βάθος, µεγαλώνουν σε µέγεθος και τα ψάρια. Για να καταλάβετε, σε βαθιά νερά έχει βγει κοκκάλι µέχρι ένα κιλό. Μπορούµε να το ψαρέψουµε όλη τη διάρκεια της ηµέρας, οι αποδοτικότερες όµως ώρες είναι οι πρώτες πρωινές (από το χάραµα έως και δύο µε τρεις ώρες µετά), και ακολουθούν εκείνες από νωρίς το απόγευµα µέχρι την επικράτηση του σκοταδιού.

Πολύ καλά αποτελέσµατα έχουν σηµειώσει τα πλανάκια µε τις ρίγες.

Εξοπλισµός-δολώµατα
Το κοκκάλι έχει πολύ µαλακό στόµα, και πολλές φορές οι απώλειες είναι αρκετές όταν έχουµε ακατάλληλο εξοπλισµό. Αν θέλουµε να τις περιορίσουµε, θα πρέπει να έχουµε καταρχήν σωστό καλάµι. Κατάλληλα µπορεί να θεωρηθούν τα καλάµια για Light Rock Fishing, αλλά και τα Sea Bass. Αυτά µπορούν να αποσβέσουν τις κόντρες του ψαριού, χωρίς να τα ζορίσουν ιδιαίτερα ώστε να σκιστούν.

Ανάλογου µεγέθους θα είναι και ο µηχανισµός µας, δηλαδή ένας 2000 ή 2500 που θα ταιριάξει πολύ καλά µε το καλάµι µας. Απαραίτητο µέρος του εξοπλισµού µας είναι και η απόχη. Μπορεί να φέρουµε το ψάρι µπροστά µας, και αυτό να σκιστεί µόνο από το βάρος του την ώρα που θα το σηκώσουµε. Γι’ αυτό λοιπόν η απόχη θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα µας.

Τα πλέον αποδοτικά δολώµατα για το ψάρεµα των κοκαλιών, είναι τα µικρά minnow, οι µικρές σιλικόνες και τα πλανάκια. Τα πλανάκια θα τα δουλέψουµε µε σταθερή ανάκτηση αφού τα αφήσουµε λίγο να βυθιστούν, ενώ θα τους κάνουµε πότε-πότε µικρά τινάγµατα. Γενικά το ψάρεµά τους είναι εύκολο και διασκεδαστικό, και µπορεί να µυήσει στο spinning και γενικότερα στο ψάρεµα τα παιδιά, όσο και τους µεγάλους, ακόµα και τις γυναίκες.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: Μαρινάτο κοκκάλι

 

Tags
Spinning Ψάρεμα από ακτή Κοκκάλι Ψάρεμα για κοκκάλια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL