Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Ψαροτούφεκο: Όπλο, επιλογή και συντήρηση

30 Μαΐου, 2019

Ψαροτούφεκο: Όπλο, επιλογή και συντήρηση

Ως µέσο για σύλληψη θηραµάτων, το ψαροτούφεκο αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι του εξοπλισµού των ψαροκυνηγών. Τα όπλα είναι συνήθως κατασκευασµένα από αλουµίνιο, υαλόνηµα ή carbon, και τα διαφορετικά µήκη τους προορίζονται να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε ανάγκες του τρόπου µε τον οποίον ψαρεύουµε. Άλλοτε φορτωµένα µε διπλά λάστιχα, και άλλοτε µε ένα µονό και δυνατό, όπως και να ‘ναι έχουν σχεδιαστεί για να ψαρεύουν!

Αυτό που αλλάζει βασικά είναι το στήσιµό τους και φυσικά η εταιρεία κατασκευής τους. Το ψαροτούφεκο δε συµβαδίζει µε τις τάσεις της µόδας, οπότε βασικό στοιχείο για την απόκτηση ενός όπλου δεν είναι η καλαισθησία, αλλά το πόσο αναγκαίο, χρήσιµο και λειτουργικό µπορεί να αποδειχθεί στην πράξη. Η οµορφιά του όπλου είναι µέσα στις επιλογές µας, δε συγκαταλέγεται όµως στα πρωταρχικά κριτήρια.

Προσωπική Επιλογή
Προσωπική µου άποψη είναι να µη χρησιµοποιούµε όπλα από διαφορετικές εταιρείες. Είναι φρόνιµο λοιπόν να διαθέτουµε µία ολόκληρη σειρά όπλων φτιαγµένα από την ίδια εταιρεία, έτσι ώστε το χέρι να µη χρειαστεί χρόνο για να προσαρµοστεί στις γρήγορες εναλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος, µε ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, αν έχετε µάθει να χρησιµοποιείτε όπλα µε κλειστή κεφαλή και ξαφνικά βρεθείτε να κρατάτε ένα µε ανοιχτή, είναι βέβαιο πως θα σας δυσκολέψει στη σκόπευση. Αυτή είναι και η βασική αιτία που οι περισσότεροι αστοχούν, µένοντας µε την απορία πως έκαναν τα εύκολα δύσκολα. ∆ε θα συνιστούσα τα µικρά και µεσαίου µήκους όπλα να είναι ανοιχτής κεφαλής, γιατί ακόµα και αν έχετε µάθει τα σκοπευτικά, υπάρχει µεγαλύτερη καθυστέρηση στο χρόνο που µεσολαβεί µεταξύ δύο βολών. Φανταστείτε λοιπόν να βρίσκεστε σε βυθό όπου σαργοί και µελανούρια µπαινοβγαίνουν σε τρύπες και σχισµές και εσείς θα προσπαθείτε να συλλάβετε όσο το δυνατό περισσότερα ψάρια, σε µικρότερο χρονικό διάστηµα. Κάποιοι βέβαια θα πουν πως όλα είναι συνήθεια. ∆ε θα διαφωνήσω, οι επιλογές και οι απόψεις του καθενός σεβαστές, εδώ απλά κάνουµε προτάσεις.

Μη φορτώνετε τα όπλα µε λάστιχα κοντύτερου µήκους από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής., γιατί συνήθως θα έχετε αντίθετο αποτέλεσµα από το επιθυµητό.
Άποψή µου είναι πως η χασούρα θα είναι µεγαλύτερη από το κέρδος σας. Όταν ένα µεσαίου ή µικρού µήκους όπλο ρίχνει ωφέλιµα τρία µήκη, είναι αρκετά ικανοποιητικό.
Τώρα για όπλα µεγαλύτερα του ενός µέτρου, από τα οποία ζητάµε κάτι παραπάνω, σίγουρα χρειάζεται ψάξιµο. Αν παρόλα αυτά επιµένετε σε τέτοιες επιλογές, κάντε το ξεκινώντας µε µικρές αποκλείσεις από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Όπλα µεγαλύτερα του ενός µέτρου, φορτωµένα µε περισσότερα του ενός λάστιχα, καλό θα είναι να έχουν σωλήνα από carbon. Αν πάλι κάποιοι ζητούν το κάτι περισσότερο από ένα όπλο, υπάρχει η επιλογή του ξύλινου. Απλά σκεφτείτε τι είδους θηράµατα σας έκαναν να σκέφτεστε την αγορά του. Μη µπείτε στη διαδικασία αγοράς ενός τέτοιου όπλου, γιατί σύντοµα θα ψάχνετε πως να το ξεφορτωθείτε. Είναι κρίµα, και στις εποχές µας δεν περισσεύουν χρήµατα σε κανένα! Μια µατιά στις αγγελίες να ρίξετε και θα καταλάβετε τι εννοώ. ∆ανειστείτε από κάποιο φίλο ή γνωστό σας, δοκιµάστε το, και µετά µπείτε στην διαδικασία της αγοράς.

Επειδή είµαστε άνθρωποι, κάνουµε λάθη και έχουµε αδυναµίες, δε θα πρέπει να ξεχνάµε πως πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλειά µας, καθώς και η ασφάλεια των γύρω µας. Γι’ αυτό και δεν οπλίζουµε ένα ψαροτούφεκο εκτός θάλασσας, για κανένα λόγο και αιτία, όπως και για κανένα λόγο δεν το χρησιµοποιούµε σαν βαλλίστρα για τοξοβολία! Και φυσικά φροντίζουµε να το αποθηκεύουµε σε σηµεία όπου δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Όταν το όπλο βρίσκεται εκτός νερού, φροντίζουµε η αιχµή της βέργας να είναι πάντα «ταπωµένη». Αυτό αποτελεί αξίωµα και είναι το πρώτο πράµα που θα κάνετε όταν τελειώσετε το ψάρεµά σας και βγαίνετε από τη θάλασσα.

Σε διαφορετική περίπτωση οι πράξεις µας δείχνουν µόνο ανωριµότητα και ανθρώπους µε χαµηλό δείχτη νοηµοσύνης, που δεν έχουν θέση ανάµεσα στο σύνολο. Εκτός από θέµα ασφάλειας όµως, η οποία αναµφισβήτητα αποτελεί τον πρώτο και κύριο λόγο, κάνουν κακό και στην προβολή του ψαροτούφεκου προς τις υπόλοιπες κοινωνικές οµάδες. Και φυσικά δεν το θέλουµε αυτό, αφού δεχόµαστε ήδη αρκετές κριτικές και πιέσεις σαν σπορ ή χόµπι, οπότε δε χρειάζεται να «δίνουµε λαβές στους καλοθελητές» και έτοιµη τροφή για αρνητικά σχόλια.

Συντήρηση
Ακονίστε βέργες, αλλάξτε τα «κουρασµένα» λάστιχα από τα όπλα σας, ελέγξτε σχοινιά και καµπάνες και πηγαίνετε στην θάλασσα να κυνηγήσετε! Η «ανακατανοµή ρόλων» στο οπλοστάσιό µας γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου, µετατρέποντας κάποια όπλα συγκεκριµένου µήκους από πρωταγωνιστές σε κοµπάρσους και το ανάποδο. Έτσι, κάποιοι αποφασίζουν να παροπλίσουν τα µικρά ή τα µεγάλα αντίστοιχα σε µήκος όπλα, ανάλογα µε την εποχή του χρόνου. Λάθος! Ακόµα και µόνιµοι λάτρεις του καρτεριού να είστε, σκεφτείτε την περίπτωση που µια άσχηµα χτυπηµένη συναγρίδα χωθεί σε µια δύσκολη τρύπα ή σχισµή.

Το µακρύ σας όπλο σίγουρα δε χωρά και αν αρχίσετε να τραβάτε τη βέργα µε το ψάρι να χτυπιέται πάνω της, το µόνο σίγουρο είναι πως θα µείνετε µε τη βέργα στο χέρι. Να ένας βασικός λόγος δευτερώµατος από ένα δυνατό κοντό όπλο, που θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει την κάθε µας εξόρµηση, ανεξαρτήτως εποχής.
Αντίστοιχα πόσες φορές πήγατε για ρηχά καρτέρια το χειµώνα και οι ορατότητες ήταν καλύτερες από καλοκαιρινές; Με το 95άρι στο χέρι και τα ψάρια να περνούν µακριά από τις δυνατότητες του όπλου σας….µάλλον για µπάνιο και µπανιστήρι έχετε πάει. Σίγουρα όµως όχι για ψάρεµα, αφού η σκέψη σας κρύβει απογοήτευση καθώς γυρνά στο 110 µε τα διπλά λάστιχα, το οποίο αναπαύεται σε µια θήκη κάπου στο σπίτι σας.
Καλές θάλασσες και καλές επιστροφές!

Tags
Ψαροτούφεκο
Comodo SSL