Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Ψαροτούφεκο: Προετοιμασία για τη νέα σεζόν

21 Ιουνίου, 2018

Ψαροτούφεκο: Προετοιμασία για τη νέα σεζόν

Το άρθρο γράφτηκε το µήνα της απαγόρευσης του ψαροτούφεκου. Προσπαθεί να δώσει κάποιες χρήσιµες συµβουλές για τις τελευταίες µέρες του µήνα. Αλλά και να µας προετοιµάσει για τις καλοκαιρινές µας εξορµήσεις που ακολουθούν.

To Π∆.373/85 δεν είναι νέος νόµος επιβολής µέτρων της κυβέρνησης. Eίναι το προεδρικό διάταγµα για την ερασιτεχνική αλιεία, το οποίο στο άρθρο 3, παράγραφο 1 -και µάλιστα στη πρώτη θέση-  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής  αλιείας κατά το µήνα Μάιο, κάθε χρόνο. Άδικο και χωρίς ουσία. Μας στερεί για 31 µέρες (είναι «γεµάτος» µήνας) ένα από τα λίγα πράγµατα που µας άφησαν να χαρούµε µέχρι σήµερα. Αύριο βλέπουµε…

Ευτυχώς οι πρώτες τρεις µέρες του µήνα έφυγαν γρήγορα κατά κάποιο τρόπο, αφού η Πρωτοµαγιά φέτος σύµπεσε µε το Πάσχα, οπότε το µυαλό και το σώµα επιδόθηκαν σε άλλα πράγµατα που συνηθίζονται τις µέρες αυτές.

O µήνας που πέρασε ήταν η κατάλληλη στιγµή να ασχοληθούµε περισσότερο µε την οικογένειά µας. Όλο τον υπόλοιπο καιρό, τις περισσότερες φορές τους παραµελούσαµε για χάρη της τρέλας µας. Ελπίζω να ξενυχτήσατε και διασκεδάσατε µέχρι το πρωί αν αυτό σας είχε λείψει. Ισως πίνοντας και κανένα ποτάκι παραπάνω. Αρκεί να µην το παρακάνατε (παν µέτρο άριστον). 

Ο Μάιος είναι ένας µήνας αποχής από το αγαπηµένο µας ψαροτούφεκο. Μας δίνει όµως την ευκαιρία να αφιερώσουµε λίγο χρόνο στα αγαπηµένα µας πρόσωπα. Πολλοί φίλοι επιλέγουν το µήνα αυτό για τις διακοπές τους. Παίρνοντας έτσι «άφεση αµαρτιών» από το έτερον τους ήµισυ.

Η σεζόν µόλις ξεκίνησε! Ως συνήθως ομως τα αφήνουµε όλα τελευταία στιγµή. Ας δούµε κάποιες συµβουλές και προτάσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουµε.

Στολές

• Πρώτα απ’ όλα πλύνετε καλά τη στολή που χρησιµοποιήσατε στο τελευταίο σας ψάρεµα. Χρησιμοποιήστε λίγο µαλακτικό για ευαίσθητα µάλλινα και οπωσδήποτε Dettol για απολύµανση. Το ίδιο θα κάνετε και σε αυτήν που θα χρησιµοποιήσετε στις αρχές του Ιούνη, ασχέτως που δεν έχει χρησιµοποιηθεί τόσο καιρό. 

• Ελέγξτε και τις δύο για τυχόν επιδιορθώσεις και κολλήµατα. 

• Αν δε µπορείτε από µόνοι σας, επισκεφτείτε το συντοµότερο το µαγαζί που τις προµηθευτήκατε για να τις επιδιορθώσει καλύτερα και σωστότερα. 

• Το ίδιο ισχύει και για όσους µπουν στη διαδικασία να φτιάξουν καινούρια στολή. Κάντε την παραγγελία σας άµεσα, γιατί θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για  κατασκευή νέας, από όσον για απλές επιδιορθώσεις στην παλιά. 

Λοιπός Εξοπλισµός

• Λύστε τη µάσκα και ξεπλύνετε καλά όλα της τα κοµµάτια. ∆ιαχωρίστε τον αναπνευστήρα σε στόµιο και σωλήνα, και αφού ξεπλύνετε καλά µε γλυκό νερό και τα δύο µέρη, σκουπίστε το εσωτερικό τους µε ένα καθαρό πανί. 

• Ελέγξτε φτεράκια και πείρους στις βέργες, καθώς και τις µύτες τους. 

• Τροχίστε όπου κριθεί αναγκαίο και αντικαταστήστε τα παλιά λάστιχα µε καινούρια σε όσα όπλα κρίνετε ότι χρειάζονται αλλαγή. 

• Αντικαταστήστε όπου χρειάζεται τα κλιπς (δικανάκια) στο ρακετόνηµα ή στη µισινέζα των όπλων. Το καλοκαίρι έφτασε, και µαζί του τα µαύρα, τα κόκκινα και κάθε λογής θηράµατα που θα δοκιµάσουν τα όρια και τις δυνατότητες των όπλων.  

• Έλεγχος στη σηµαδούρα αν χάνει αέρα και άµεση αντικατάστασή της µε καινούρια. Μην ξεχνάτε πως είναι το µοναδικό µέσο που πιθανόν τα σκάφη να αποφύγουν να πέσουν πάνω του.

• Ελέγξτε τα πέδιλά σας στις κολλήσεις του πέλµατος µε τις λεπίδες. Αν διαπιστώσετε φθορές ή ξεκολλήµατα και µπορείτε από µόνοι σας να τα επισκευάσετε έχει καλώς, διαφορετικά ζητήστε από την εταιρεία ή το µαγαζί που τα προµηθευτήκατε να τα επισκευάσουν. Μην το αµελήσετε, για να µην τρέχετε την τελευταία στιγµή!

• Αφαιρέστε κιλά από τη ζώνη αφού λιγοστεύουν και τα χιλιοστά πάχους στις στολές, ελέγχοντας τυχόν φθορές που θα αποκαλυφθούν µε την αφαίρεση των µολυβιών. Αν ναι, αντικαταστήστε την άµεσα. Μην ξεχνάτε, µπαίνουµε στο καλοκαίρι που οι θερµοκρασίες ανεβαίνουν, τα ψαρέµατα γίνονται πολύωρα και είναι κρίµα να µείνετε στη µέση του ψαρέµατος από ζώνη!

Φυσική κατάσταση, σωµατικό βάρος 

• Μέσα στο µήνα της αποχής όλοι χαλαρώνουµε ρίχνοντάς το έξω, µε αποτέλεσµα να αυξήσουµε το σωµατικό µας βάρος και να συσσωρεύσουµε περιττά κιλά, χάνοντας συγχρόνως τη φυσική µας κατάσταση και την υδροβιότητα, οπότε καλό θα είναι να αυξήσουµε την άσκηση, είτε µε τη µορφή γυµναστηρίου, είτε κολυµβητηρίου.

• Προσοχή στην διατροφή σας τώρα που ξεκινάει η σεζόν, για να επανέλεθει η φυσική σας κατάσταση γρήγορα.

• Ελαττώστε τα γλυκά, τα παγωτά και προπαντός το βραδινό φαγητό. Είναι ο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να χάσετε περιττά κιλά.

• Αναψυκτικά, µπύρες, πίτσες και αλκοόλ, ότι χειρότερο. Καλό θα ήταν να σηκώνεστε από το τραπέζι και να µην νιώθετε «τούµπανο» από το φαΐ.

• Για όσους διαθέτουν ποδήλατο, µια καθηµερινή βόλτα µεγάλης διάρκειας θα τους κάνει πολύ καλό.

Οι προνοητικοί µάλλον δεν αφήσατε τον προηγούµενο µήνα των απαγορεύσεων να περάσει ανεκµετάλλευτος. Αρκετοί φίλοι πήγαν στη θάλασσα για να προπονηθούν (χωρίς φυσικά την παρουσία ψαροτούφεκου) και ασχολήθηκαν µε το ψάξιµο νέων κοµµατιών. «Το τερπνόν µετά του ωφελίµου» λοιπόν,  αφού µε αυτόν τον τρόπο και γυµνάστηκατε και καινούριους τόπους πιθανόν να ανακαλύψατε. 

Tags
Ψαροτούφεκο Εξοπλισμός Υποβρύχια Αλιεία Συντήρηση Εξοπλισμού Απαγόρευση Στολή ψαροτούφεκου [jetpack-related-posts]
Comodo SSL