Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Στέφανος Τσαγγαρούλιας

Ψαροτούφεκο: σετάρισμα όπλου και ευθυβολία

Ψαροτούφεκο: σετάρισμα όπλου και ευθυβολία

Ατελείωτες ώρες κουβέντας στα πηγαδάκια των ψαροκυνηγών για την ευθυβολία των όπλων τους, ατελείωτα σεταρίσματα και πολλές διαφωνίες. Τελικά το σετάρισμα του όπλου και η ευθυβολία του ίσως είναι προσωπική υπόθεση…

Ένα σωστά στημένο όπλο, το οποίο στα χέρια ενός ψαροκυνηγού φαντάζει άψογο, μπορεί πολύ εύκολα στα χέρια άλλου ψαροκυνηγού να είναι απελπιστικά άστοχο. Φταίει το όπλο; Όχι βέβαια!

Μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση που συναντάμε σε ψαροκυνηγούς, είναι το θέμα μήκους της βέργας. Ψαροκυνηγοί που ψαρεύουν χρόνια με βέργα που βγαίνει από την κεφαλή 15εκ+, μόλις πάρουν στα χέρια τους όπλο με βέργα on tip, βέργα δηλαδή που το φτεράκι της αρχίζει ακριβώς εκεί που σταματάει η κεφαλή, αμέσως βλέπουν ότι οι βολές τους πάνε ψηλά. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν ασυναίσθητα να δουν την μύτη της βέργας, πράγμα που στα on tip set up γίνεται μόνο αν σηκώσουμε ένα τικ τη μούρη του όπλου κατά τη στιγμή της βολής!

Μια άλλη περίπτωση αστοχιών μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή της βέργας, ακόμα και στο ίδιο ψάρεμα. Όπλα με πολύ δυνατά set up, αλλάζοντάς τους τη βέργα ακόμα και με την ίδια διάμετρο αλλά με διαφορετική σκληρότητα, μπορούν να μας παρουσιάσουν διασπορά στις βολές. Αυτό συμβαίνει γιατί η βέργα δε μπορεί να «απορροφήσει» τη δύναμη των ελαστικών και μετατρέπεται σε ταλάντωσή της τη στιγμή της βολής.

Ένα τσακισμένο φτεράκι που δεν έχουμε προσέξει, μπορεί να μας κάνει τη ζημιά λόγω της αλλαγής υδροδυναμικής της βέργας. Ακόμα και μια χοντρή πετονιά με κάποιο τσάκισμα, η οποία χρήζει αλλαγής, ίσως μας αλλάξει την τροχιά της.

Τα κατάλληλα ελαστικά για τη μάζα του κάθε όπλου, θα μας δώσουν μια ωραία βολή με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα όπλο με πολύ ανάκρουση, συνήθως δημιουργεί διασπορά και κατά συνέπεια αστοχίες.

Όπλα με οδηγό σε όλο το μήκος τους και διαμορφωμένη λαβή, δίνουν ένα αβαντάζ στον ψαροκυνηγό, αφού βοηθούν κατά πολύ στην ευθυβολία του όπλου.

Μια σωστά διαμορφωμένη λαβή στα μέτρα της παλάμης μας, μας βοηθά να κρατάμε το όπλο σταθερά, χωρίς να έχουμε αποκλίσεις στις βολές μας αριστερά ή δεξιά, αναλόγως με το χέρι που χρησιμοποιεί ο ψαροκυνηγός.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με την ευαισθησία της σκανδάλης. Μηχανισμοί που δεν αντέχουν δυνατά setup, την ώρα που ο ψαροκυνηγός θα πατήσει την σκανδάλη και αυτή θα είναι σκληρή, θα αναγκαστεί να βάλει παραπάνω δύναμη, με αποτέλεσμα να κουνηθεί ο καρπός του χεριού και η βολή να φύγει αριστερά για τους δεξιόχειρες και δεξιά για τους αριστερόχειρες! Τέλος η σωστή απόσταση της σκανδάλης από το δείκτη παίζει και αυτή το δικό της ρόλο, βοηθώντας στην ακρίβεια της βολής μας. Μια μεγάλη απόσταση της σκανδάλης θα μας δυσκολέψει στο πάτημά της, με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τη σκληρή!

Στο θέμα του οδηγού τώρα, υπάρχουν στην αγορά πολλοί και διαφορετικοί οδηγοί, απλοί αυτοκόλλητοι, enclose track κτλ. Αυτό που μας ενδιαφέρει -εκτός το να είναι σωστά κατασκευασμένοι- είναι η μέγιστη δυνατή υδρολίσθηση της βέργας πάνω στον οδηγό, ένα κεφάλαιο που θα το αναλύσουμε πολύ σύντομα.

Για τα σκοπευτικά του όπλου οι απόψεις είναι πολλές. Με τη δική μου εμπειρία έχω καταλήξει ότι χρησιμοποιώντας ο ψαροκυνηγός όπλα με ίδια σκοπευτικά, σε όλα τα μήκη όπλων που διαθέτει, θα του δώσει ένα αβαντάζ. Για παράδειγμα από το μικρότερό του 75άρι έως και το 110, καλό θα είναι να έχει τον ίδιο τύπο κεφαλής, ανοιχτής ή κλειστής. Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικές λύσεις για τα μεγαλύτερα όπλα, όπως μεταλλικές καμπάνες σε διαφορετικά μεγέθη για κάθε λάστιχο, που βοηθούν να στρώνουν τα λάστιχα όπως ακριβώς σε μια ανοιχτή κεφαλή.

10 Tips για την ευθυβολία του ψαροτούφεκου:
• Βέργα κατάλληλη για τη μάζα του όπλου
• Σκληρότητα βέργας
• Προφίλ φτερών βέργας
• Απόσταση βέργας από την κεφαλή
• Πετονιά και θέση δεσίματός της
• Λάστιχα κατάλληλα για τη μάζα του όπλου
• Σωστός συντελεστής επιμήκυνσης ελαστικών
• Οδηγός όπλου
• Ανατομική λαβή όπλου
• Σκοπευτικά του όπλου
• Ευαισθησία σκανδάλης

Tags
Ψαροτούφεκο Ευθυβολία
Comodo SSL