Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μάνος Βλατάκης

Ψαροτούφεκο στην Άνδρο: Το σήμερα των βυθών της, στους κάποτε θρυλικούς παράδεισους της...

20 Νοεμβρίου, 2023

Ψαροτούφεκο στην Άνδρο: Το σήμερα των βυθών της, στους κάποτε θρυλικούς παράδεισους της...

Όσοι πρόλαβαν και ψάρεψαν την Άνδρο τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, οι εικόνες που αντίκρυσαν µε τα µάτια τους ήταν µοναδικές.

∆εν ήταν µόνο οι οµορφιά των βυθών της που πρόσφεραν πανέµορφους συνδυασµούς από πολύ ρηχά έως εκεί που µπορεί να φτάσει µε άπνοια ο κάθε ψαροτουφεκάς, αλλά µαζί και η πλούσια ζωή που συνόδευε το υποβρύχιο περιβάλλον της!

ΓΕΥΣΗ ΚΥΚΛΑ∆ΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ξεκίνησα να ψαρεύω την Άνδρο πάνω στην αλλαγή της δεκαετίας του ΄80 µε αυτή του ΄90, προλαβαίνοντας ίσως στη λήξη της την πιο «χρυσή εποχή» του νησιού από πλευράς θηραµάτων.

Πραγµατικά, δεν ήταν µόνο η ποικιλία των ειδών που εντυπωσίαζε, αλλά και ο αριθµός τους κάποιες φορές, σε σχέση µε το βάθος που τα συναντούσες…

Ένα από τα είδη που κατέκλυζαν την ρηχή ακτογραµµή σε βάθη ακόµη και ρηχότερα των 10 µέτρων, ήταν ο σαργός, ή για να το γράψω πιο σωστά, ο µεγάλος σαργός, αφού πολλές φορές αλιεύθηκαν ψάρια που ξεπερνούσαν το κιλό και συγκροτούσαν µεγάλες οµάδες που και µόνο η εικόνα τους σε εκστασίαζε!

Οι συναγρίδες από την άλλη, ήταν πανταχού παρούσες σε όσους τολµούσαν να αφήσουν στην άκρη το κλασικό κυνήγι της τρύπας και να γυρίσουν το βλέµµα και την προσοχή τους στα ανοιχτά.

Εκεί, συχνά τα χρώµατα των συναγρίδων ανακατεύονταν µε τα χρώµατα της θάλασσας σε ένα «µπουκέτο» που άνθιζε σχεδόν µόνιµα πάνω από τις αποχές και τους κάβους της.

Θα µπορούσα να περιγράψω πολλές εικόνες, όµως θεωρώ προτιµότερο να ξεκινήσω τις πληροφορίες που θα ήθελε να διαβάσει για το σήµερα ο αναγνώστης, µιας και έχουµε να σταθούµε σε αρκετά σηµεία που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, για όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν το νησί.

ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ…
Όπως τόνισα και παραπάνω, η Άνδρος είναι ένα µεγάλο νησί, µε πάρα πολλές επιλογές, και το καλό είναι πως προσφέρεται όλες τις εποχές, αρκεί να µην πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεµοι –κυρίως-.

Η πρόσβαση στην Άνδρο γίνεται είτε µέσω ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από το λιµάνι της Ραφήνας, είτε µέσω φουσκωτού σκάφους.

Όσον αφορά στο ψάρεµά µας εκεί, µπορεί να γίνει µε το φουσκωτό µας που θα υποστηρίξει το θαλασσινό διάπλου, ή αλλιώς, να µετακινηθούµε µέσω του οδικού δικτύου της µε το αυτοκίνητο, κάτι που σε πολλούς χωµατόδροµους και ειδικά σε εποχή µε βροχές, θα δηµιουργήσει πρόβληµα αν δεν διαθέτουµε αξιόµαχο τζιπ, µέσο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για όσους θελήσουν να επιχειρήσουν σε σηµεία πέραν των κλασικών και πολυψαρεµένων παραλιών της.

Ο καλύτερος τρόπος να ψαρέψουµε το νησί για παραπάνω από µία ηµέρα και να συνδυάσουµε έτσι και µια πανέµορφη διήµερη εξόρµηση που θα µας µείνει, είναι ο ίδιος και απαράµιλλος τρόπος που χρησιµοποιούσαµε όλοι οι παλαιότεροι ψαροτουφεκάδες των δεκαετιών ΄80 και ΄90 σε όλα τα ψαροτόπια της Ελλάδας, και δεν είναι άλλος από το να κάνουµε χρήση συµβατικού σκάφους.

Θα ξεκινήσουµε την παρουσίαση αυτή µε το λιµάνι του Γαυρίου ως αφετηρία από τα βορειοδυτικά της και θα τερµατίσουµε στο Κάβο της Γριάς, που βρίσκεται από την άλλη πλευρά, στο µέσον περίπου του νησιού, το οποίο κοιτά την ανατολή.

Νο1: ΑΠΟ ΓΑΥΡΙΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΡΜΟ ΦΕΛΛΟΣ
Στο κοµµάτι αυτό υπάρχουν ενδιάµεσα δύο-τρεις χωµατόδροµοι που κατεβαίνουν σε παραλίες, από όπου θα µπορούσαµε να πέσουµε.

Ο βυθός δεν έχει κάτι ιδιαίτερο και περιορίζεται στα ρηχά σε µικρές πέτρες που δηµιουργούν όγκους σε όλο το µήκος της ακτογραµµής. Αυτό περιορίζει και τα είδη που επί το πλείστον είναι άσπρα ψάρια. Τα πιο ενδιαφέροντα, για να µην αναλωνόµαστε στο εξής µε σάλπες-γερµανούς κλπ. είδη, είναι σαργοί µετρίου µεγέθους +/- 400gr. και κέφαλοι.

ύο σηµεία που ξεχωρίζουν, είναι ο Κάβος του Χάρακα και κυρίως το δυτικό µέρος του, καθώς και το κοµµάτι από την παραλία του Φελλού, µε κατεύθυνση βόρεια.

Και τα δύο σηµεία, µε µέτριους βορειονατολικούς ανέµους µπορούν να µας δώσουν καλύτερα θηράµατα, αλλά ας µην περιµένουµε κάτι εντυπωσιακό…

Νο2: ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΜΟ ΦΕΛΛΟΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΓ. ΣΩΣΤΗ
Θα έλεγα πως η παραπάνω περιοχή αποτελεί στο µεγαλύτερο τµήµα της συνέχεια της προηγούµενης ακτογραµµής, µε λίγο πιο βαθιά κοµµάτια στους ίδιους σχηµατισµούς, ενώ που και που κάνουν εµφανή την παρουσία τους πιο µεγάλοι βράχοι, ως προάγγελος αυτού που θα επακολουθήσει στα κατεξοχήν βορεινά τµήµατα της Άνδρου.

Όσον αφορά στα άσπρα ψάρια και κυρίως τους σαργούς, το µέσο όρος βάρους εδώ µεγαλώνει λίγο, ενώ στα τελειώµατα της ρηχής ακτογραµµής, σε κάποια σηµεία αρχίζουν να εµφανίζονται τα πρώτα σηµάδια από οµάδες µικρών σηκιών, και µικρών -κατά βάση- µαύρων (στήρες και ροφοί).

Βεβαίως, τα πάντα στη θάλασσα σήµερα είναι πολύ ρευστά και η έκπληξη σε συνδυασµό µε την απογοήτευση, είναι σχέσεις άρρηκτα συνδεδεµένες.

Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθώ να κρατήσω την αναφορά µου σύµφωνα και µε το µέσο όρο παρουσίας των συνήθων θηραµάτων. Ένα σηµείο που ανεβάζει τον πήχη, είναι η µεγάλη παραλία ακριβώς µετά τη µικρή παραλία Λιµανάκι και προς τα νότια του Αγίου Σώστη.

Αυτό είναι ένα σχετικά µεγάλο κοµµάτι δύο περίπου ναυτικών µιλίων, που υπερισχύει πιο άγριος και πιο βαθύς βυθός, στον οποίο δεν αποκλείεται στα βαθύτερα σηµεία του, καθώς κολυµπάµε από τη µεγάλη παραλία µε κατεύθυνση προς το Φελλό, να δούµε κάποιο αξιόλογο ροφό ή κάποια νεοεισελθούσα από τα βαθιά στήρα.

Οι μεγάλες τσιπούρες, αν και δεν αναφέρονται στο άρθρο, αποτελούν ένα από τα κλασικά θηράματα που συχνά θα συναντήσουμε στα ρηχά, όχι μόνο στα κομμάτια που περιγράφονται στο άρθρο, αλλά παντού, σε όλη την ακτογραμμή.

Τοπ σηµείο, όλο το κοµµάτι του Αγ. Σώστη από τα βόρεια έως την προέκταση του βυθού που παρατηρούµε ακριβώς κάτω από το οµώνυµο εκκλησάκι, καθώς βρεθούµε στη νότια πλευρά του.

Ειδικά σε αυτό το σηµείο όπου η εξωτερική µορφολογία επεκτείνεται προς τη θάλασσα, µε ένα µεγάλο βράχο αποκοµµένο πολύ κοντά στην ακτή και κάποια βραχάκια που συνεχίζουν µέσα στο νερό, ο βυθός ακολουθεί ίδια µορφολογία και υποβρυχίως, µε νοτιοδυτική κατεύθυνση, και δεν αποκλείεται όταν οι συνθήκες και η εποχή το επιτρέψουν, να δούµε και τα πρώτα πελαγίσια ή κάποιο µαύρο στα τελειώµατα του κοµµατιού.

Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να ασχοληθούµε εκτενέστερα µε το καρτέρι και να αξιολογήσουµε την κατάσταση.

Νο3: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ. ΣΩΣΤΗ ΕΩΣ ΤΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΦΑΣΣΑΣ
Αµέσως µετά τον Αγ. Σώστη, ακολουθούν τρεις παραλίες µε ενδιάµεση τη µικρότερη, και µετά από αυτές και µε κατεύθυνση προς τα βόρια, βγαίνουµε σε ένα κοµµάτι µε έκταση σχεδόν 2 ναυτικά µίλια, έως το ακρωτήρι της Φάσσας µε τον οµώνυµο φάρο. Ανάµεσα στις τρεις αυτές παραλίες, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αντιθέτως, στο υπόλοιπο κοµµάτι και όσο πλησιάζουµε κολυµπώντας προς τη µικρή παραλία της Φάσσας, στην οποία φτάνει αυτοκίνητο, τόσο ο βυθός γίνεται πιο άγριος και πιο βαθύς! Αν κάποιος φτάσει στη Φάσσα, τότε αξίζει να δοκιµάσει και προς τις δύο µεριές, είτε προς τα πίσω, προς τον Αγ. Σώστη δηλαδή, είτε συνεχίζοντας προς το νέο κοµµάτι που θα περιγράψω στη συνέχεια, αφού πρώτα εκτιµήσει τον καιρό και τη διεύθυνση του ρεύµατος.

Θέλοντας να βοηθήσω κάποιον που θα φτάσει στη Φάσσα, θα αναφέρω το εξής: Αν κάποιος είναι καλός σε όλες τις τεχνικές ανεξαιρέτως και µπορεί να κρίνει την αποδοτικότερη, θα του πρότεινα να κολυµπήσει προς τα δεξιά.

Αντιθέτως, αν κάποιος εφαρµόζει σε µεγάλο µέρος µόνο ψαχτήρι ή καρτέρι, τότε νοµίζω πως η ιδέα να κολυµπήσει αριστερά προς Αγ. Σώστη, θα ήταν καλύτερη. Πολλοί που διαβάζετε, ίσως µπερδευτείτε λίγο όσον αφορά στη συγκεκριµένη πρότασή µου και γι’ αυτό σας την αναλύω. Προς τα δεξιά, οι βυθοί και τα ψάρια «ανεβαίνουν βαθµολογικά στην κλίµακα», οπότε κάποιος που ξέρει να ψαρεύει µε όλες τις τεχνικές, θα βρει το ρυθµό του σε σχέση µε την ηµέρα, και θα καταφέρει να δηµιουργήσει ευκαιρίες και πιθανόν θετικά αποτελέσµατα.

Προς τα αριστερά, οι ευκαιρίες θα είναι λιγότερες, αλλά αν κάποιος επικεντρωθεί στην τεχνική που είναι καλός, θα ξεκλειδώσει τα σηµεία και πιθανόν να έχει καλύτερα αποτελέσµατα εδώ.

Γυρίστε τα βλέμματα στα ανοιχτά, προς τις αποχές, εκεί που συχνά θα αντιληφθείτε το πόσο όμορφα μπορούν να δέσουν τα χρώματα των συναγρίδων με αυτά των βυθών του νησιού…

Νο4: ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΦΑΣΣΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΜΠΑΝΟΣ
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ψαροτόπια της Άνδρου, αλλά και όλων των Κυκλάδων, αν το πετύχετε σε µέρες που έχει ψάρια!

Οι εικόνες και οι εµπειρίες θα είναι µοναδικές, εφόσον, να το επαναλάβω, πέσετε µέσα στα κέφια του καιρού και ανέβουν ή αποκαλυφθούν ψάρια της περιοχής.

Θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες, τις οποίες καλό θα ήταν να τις θυµηθείτε αν βρεθείτε εδώ!

Μελετώντας τα ψαρευτικά µου ηµερολόγια σε ότι αφορά στη συγκεκριµένη περιοχή, ιδανικός καιρός είναι όταν τις προηγούµενες πέντε και πάνω ηµέρες επικρατούσαν ισχυροί βοριάδες, και την ηµέρα του ψαρέµατος ή µία-δύο, το πολύ, ηµέρες πριν, ο καιρός έχει πέσει, µε ιδανικό το χαµηλό βορειοδυτικό που θα µπορούµε να τον ψαρέψουµε και παρουσιάζει τάση γυρίσµατος προς βόρειους και βορειανατολικούς, και ενίσχυση σε µέτριους ή ισχυρούς βοριάδες τις επόµενες ηµέρες από αυτήν του ψαρέµατος.

Επίσης καλά αποτελέσµατα µπορούµε να περιµένουµε στο γύρισµα του αέρα σε µέτριους νότιους και νοτιοδυτικούς έως δυνατούς στο µπάσιµό τους, µετά από παρατεταµένους ισχυρούς βόρειους. Αυτές τις δύο περιπτώσεις σηµειώστε τις!

εύτερη πληροφορία, είναι το ότι σε αυτήν την περιοχή αξίζει πραγµατικά να ασχοληθείτε και να επικεντρώσετε την προσοχή σας είτε στις συναγρίδες µε καρτέρι, είτε στις στήρες µε πλανάρισµα και ψαχτήρι, όταν το τελευταίο επιβάλλεται, εφόσον έχετε την ικανότητα να ψαρέψετε βαθύτερα από τα 15 µέτρα.

Αν ψαρεύετε ρηχά, τότε αξίζει να ασχοληθείτε µε τους σαργοσηκιούς, των οποίων τα µεγέθη είναι πολύ εντυπωσιακά και θα βρεθούν µε προσεχτικό ψαχτήρι, ακόµη και εκεί που δεν το περιµένετε.

Τρίτη πληροφορία, είναι πως δεν αξίζει εδώ να ασχοληθείτε µε ροφούς και ειδικά στα βαθιά. Αν το κάνετε, διαχειριστείτε το είδος ως ρυθµιστικό στην ισορροπία της πανίδας γύρω τους και στο γεγονός ότι δηµιουργούν γειτονιές πάρα πολύ πλούσιες από πλευράς παρουσίας όλων των ειδών. Αυτά τα ψάρια είναι εκεί και για εσάς, για τα µελλοντικά σας ψαρέµατα, οπότε αποφύγετε την αλίευσή τους.

Τέταρτη πληροφορία, η οποία επίσης αφορά και πάλι στους ροφούς, είναι το γεγονός πως τα θαλάµια που επιλέγουν είναι δύσκολα σε ένα ήδη πολύ πυκνό και σύνθετο βυθό, στο µεγαλύτερο τµήµα του οποίου δηµιουργούνται στενά περάσµατα και διάδροµοι κάτω από τις πέτρες, µε αποτέλεσµα µια βολή να εξελιχθεί σε άσχηµο βράχωµα και σε σχετικά µεγάλο βάθος!

Από αυτό ξεκινούν δύο σηµαντικές προεκτάσεις. Η πρώτη αφορά στην ασφάλειά σας και νοµίζω πως δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση το γεγονός πως θα χρειαστεί να κάνετε πολλές βουτιές, οι οποίες θα χρειαστούν και διείσδυση σε δύσκολα σηµεία.

Η δεύτερη, και σηµειώστε την προσεκτικά, ακόµη και αν ένας ροφός χτυπηθεί σε βάθη που ψαρεύετε µε µεγάλη άνεση, ένα δύσκολο βράχωµα θα σας στερήσει πολύτιµο χρόνο, τον οποίο αν διαχειριστείτε ψαρευτικά, θα σας δώσει πολλές περισσότερες ευκαιρίες, εικόνες και εµπειρίες, καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίσετε µεγαλύτερο µέρος του πανέµορφου βυθού της βόρειας Άνδρου.

Το κοµµάτι συνδυάζει το βραχώδη βυθό σε όλες του τις εναλλαγές, µε µικρές αλλά και πολύ µεγάλες πέτρες ακουµπισµένες συχνά η µία πάνω στην άλλη, δηµιουργώντας ολόκληρα συγκροτήµατα. Αλλού θα συναντήστε µονές µεγάλες ή τεράστιες πέτρες που ανασηκώνονται σε πολλά σηµεία τους, χτίζοντας από κάτω ιδεώδη θαλάµια, µε όλα τα πλάσµατα της «τρύπας» να επιθυµούν να γίνουν κάτοικοί τους.

ύο δρόµοι φτάνουν εδώ, στο βορινό τµήµα του νησιού. Ο ένας κατευθύνεται στις παραλίες µικρή και µεγάλη Πέζα, και καλό θα ήταν να µην ακολουθήσουµε τη διαδροµή από τα χωριά Σιδόντος και Χάρτες, αλλά να φτάσουµε προς Καλιβάρι και να κατέβουµε από εκεί από το δεύτερο δρόµο. Μέσω αυτής της πορείας, σε χώµα πάντα, θα συναντήσουµε δεξιά τη διασταύρωση για την παραλία Λευκιβάρι και αριστερά για Πέζα. Αν συνεχίσουµε προς τα εκεί, θα βρούµε πρώτα τη µεγάλη και µετά τη µικρή Πέζα. Θεωρώ πως αν φτάσουµε µέχρι εδώ, καλό θα ήταν να επιλέξουµε τη µεγάλη Πέζα και να ψαρέψουµε από εκεί µε κατεύθυνση προς Καµπανό. Αυτό το λέω για τον εξής λόγο: Αν πάµε στη µικρή Πέζα και πέσουµε προς αριστερά, ουσιαστικά θα κινηθούµε προς Φάσσα. Το κοµµάτι αυτό, λοιπόν, κάλλιστα θα µπορούσαµε να το ψαρέψουµε στο µεγαλύτερο τµήµα του και από Φάσσα. Αντίθετα, από τη µεγάλη Πέζα και προς Καµπανό, θα έχουµε την ευκαιρία να ψαρέψουµε ένα κοµµάτι ενός ναυτικού µιλίου, που θα µας φτάσει έως και την παραλία Λευκιβάρι.

Στο νησί της Άνδρου, αξίζει πραγματικά να ασχοληθείτε επικεντρώνοντας την προσοχή σας στο κυνήγι της συναγρίδας!

Όσοι κολυµπήσετε αυτό το κοµµάτι και έχει καλοσύνη, θα ήθελα να θυµηθείτε το εξής σηµαντικό στοιχείο: ∆εν θα βιάζεστε! Θα κολυµπάτε αργά και θα δοκιµάζετε και στα ρηχά, αλλά και στα βαθιά για εσάς σηµεία. Υπάρχουν όλα τα είδη, και συχνά η συνάντηση µε µεγάλα ψάρια µπορεί να παρουσιαστεί σε βάθη ακόµη και ρηχότερα των 15 µέτρων.

Το ίδιο κοµµάτι θα µπορούσαµε να το ψαρέψουµε και από την παραλία Λευκιβάρι. Ερχόµενοι µε τζιπ µέχρι εδώ, αν έχουν προηγηθεί δυνατές βροχές, στο τελευταίο µέρος της διαδροµής ο δρόµος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να πέσουµε προς τα δεξιά, µε κατεύθυνση προς Καµπανό.

Στο πρώτο µισό µίλι στα ρηχά, επικρατεί ιδεώδης βυθός, ο οποίος βαθαίνει δίνοντας θέση σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κοµµάτι. Μετά από το πρώτο µισό µίλι, τα βαθιά νερά πλησιάζουν πάρα πολύ κοντά στην ακτογραµµή και το ρηχό ψάρεµα περιορίζεται.

Όλο αυτό το κοµµάτι αξίζει να το ψαρέψετε και θυµηθείτε να κρατάτε στο χέρι σας αξιόµαχο όπλο (δεν εννοώ υποχρεωτικά υπερβολικού µεγέθους).

Νο5: ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΜΠΑΝΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΡΤΕΜΙ∆ΙΟ
Ανάµεσα στα δύο αυτά ακρωτήρια, φτάνουν τρεις δρόµοι:

– Ο βορειότερος και πλέον κακοτράχαλος µας οδηγεί στη παραλία Μικρογιάλι και µας επιτρέπει να κολυµπήσουµε µέχρι το Καµπανό.

– Ο µεσαίος οδηγεί στον όρµο του Ζόρκου, βατός και µόνο προς το τέλος του τα χαλάει λίγο, ενώ,

– Ο τρίτος, επίσης κακοτράχαλος, οδηγεί πολύ κοντά στο Αρτεµίδιο.

Όλο το κοµµάτι από το Ζόρκο προς Καµπανό βαθαίνει σχετικά γρήγορα και θα το πρότεινα σε όσους µπορούν να ψαρέψουν κάτω από τα 15-20 µέτρα.

Αντίθετα, από το Ζόρκο και προς το Αρτεµίδιο, σε αρκετά σηµεία προσφέρονται ρηχοί και βαθιοί βυθοί.

Όλο το κοµµάτι ήταν γνωστό σε εµένα τουλάχιστον για τις συναγρίδες που κυκλοφορούν στα πιο ανοικτά και στα σηµεία που υπάρχει συνδυασµός ποσειδωνίας, άµµου και χαµηλής πέτρας.

Επίσης, µπορεί να πέσουµε σε ηµέρα µε µεγάλους πελαγίσιους κέφαλους έξω-έξω και κυρίως από την παραλία του Ζόρκου προς Αρτεµίδιο.

Εδώ το τοπ σηµείο χρειάζεται την υποστήριξη σκάφους µε GPS και πρόκειται για έναν ύφαλο στα ανοικτά του όρµου Ζόρκου. Ο χάρτης, πολλές φορές, τον παρουσιάζει σε λάθος σηµείο. Όσοι ψαρεύετε κάτω από τα 20 µέτρα, νοµίζω πως πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στο σηµείο και ειδικά τον Ιούνιο που κυκλοφορούν τα µεγάλα µαγιάτικα!

Αξίζει τον κόπο να τον ψάξετε, και εδώ θα χρειαστείτε όντως µεγάλο βεληνεκές και φρεσκοκλιπαρισµένη πετονιά!

Νο6: ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΡΤΕΜΙ∆ΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ
Όλο αυτό το κοµµάτι προσφέρεται τόσο για ρηχό, όσο και για βαθύ ψάρεµα.

Το καλό είναι πως εδώ υπάρχουν κάποιες από τις οµορφότερες παραλίες του νησιού, ενώ φτάνουν και αρκετοί χωµατόδροµοι, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση.

ύο θηράµατα θα ξεχώριζα, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι κι εδώ δεν θα υπάρξουν συναντήσεις µε όλα τα είδη. Αυτό, φυσικά, έχει να κάνει µε τις τεχνικές που θα ψαρέψουµε και σε αντιστοιχία µε το λειτουργικό βάθος.

Όµως το κοµµάτι είναι πρόσφορο για τους σχετικά µεγάλους -κατά µέσο όρο βάρους- ροφούς του και τους πολλούς και µεγάλους, επίσης, σαργούς.

Σε αυτήν την ακτογραµµή, ξεκινώντας από το Αρτεµίδιο και µε κατεύθυνση προς το φάρο της Γριάς, υπάρχουν οι παραλίες Άγιοι Σαράντα, Βιτάλι, Ατένι, Λεύκα, Βόρη, και Πλατανιστός.

Τοπ σηµείο για θέαση σαργών «ευρείας κυκλοφορίας» από Ατένι έως Βόρη.

Να έχετε οπωσδήποτε µαζί σας κοντό όπλο και να αφιερώσετε χρόνο για καλό ψάξιµο, ενώ η διασκέδαση για όσους προτιµούν τα ρηχά σε συνδυασµό και µε µια σχετικά καλή κίνηση ψαριών, είναι σίγουρη τις περισσότερες φορές!

Μεγάλα μαγιάτικα από τις αρχές της άνοιξης, όλο το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, οργώνουν τα σωθικά της θάλασσας, τρομοκρατώντας κάθε ομάδα μικρόψαρων που θα βρεθεί εμπρός στη δύναμη τους!

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ…
Όπως τόνισα και στην αρχή, η θάλασσα έχει τους δικούς της νόµους και κανόνες. Επίσης, ο καθένας βλέπει και εκτιµάει τα πράγµατα διαφορετικά.

Μέσα από τις πληροφορίες αυτού του άρθρου, προσπάθησα να προσεγγίσω το µεγαλύτερο µέρος των αναγνωστών, προτείνοντας την Άνδρο ως µια πολύ καλή ψαρευτική απόδραση µίας ή περισσοτέρων ηµερών, ανάλογα και µε το µέσο που θα την προσεγγίσουµε.

Εύχοµαι, αν δεν έχετε προσωπική άποψη, να πάτε στο νησί και να περάσετε καλά. Θα είµαι χαρούµενος αν σε αυτό βοήθησα και εγώ.

Όπως σε κάθε υποβρύχιο τόπο, έτσι και εδώ θα πρέπει να είµαστε συνετοί και να δίνουµε προτεραιότητα στην ασφάλειά µας και στο να περάσουµε καλά.

Οι στιγµές απόδρασής µας στη θάλασσα δεν γίνονται συχνά, οπότε ας µην αφήσουµε τίποτα να µας τις χαλάσει. Ας φροντίσουµε, µε τη σειρά µας, να µη χαλάσουµε τις εύθραυστες πλέον ισορροπίες των βυθών, αφαιρώντας πάνω από ένα ροφό την ηµέρα.

Γι’ αυτό, µην ξεχνάς φίλε αναγνώστη: Πρόσεχε τον εαυτό σου, τις θάλασσές µας και τα ψάρια τους, και ίσως να τα ξαναπούµε στο επόµενο τεύχος, µιας και όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει…

Tags
Ψαροτούφεκο Άνδρος ψαροτούφεκο στην Ανδρο ψαροτόπια της Άνδρου
Comodo SSL