Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Ψαροτούφεκο την άνοιξη

Απρίλιος 20, 2020

Ψαροτούφεκο την άνοιξη

Η άνοιξη ξεκινά αστρονοµικά µε την εαρινή ισηµερία της 21ης Μαρτίου και τελειώνει µε το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Αυτήν την εποχή ο ήλιος εγκαταλείπει το νότιο ηµισφαίριο για χάρη του βόρειου, ζεσταίνοντας περισσότερο αυτή την πλευρά γης και διώχνοντας το χειµώνα στο νότιο, όπου αρχίζει το φθινόπωρο. Επίσης στα τέλη Μάρτη αλλάζει και η ώρα, κάνοντας το συνηθισµένο της άλµα µπροστά.

Κατά την προσωπική µου άποψη είναι η εποχή µε τις µεγαλύτερες εκπλήξεις στο ψαροτούφεκο, αφού τα ανεβάσµατα στη ρηχή ζώνη είναι συνηθισµένα.

Μάρτης γδάρτης…
…λέει µια σοφή παροιµία και εµείς πρέπει να λάβουµε τα µέτρα µας. Μεγάλη προσοχή στα καιρικά φαινόµενα. Βρισκόµαστε σε µια εποχή που ο καιρός ακόµα δεν έχει σταθεροποιηθεί, κάνοντας τις καιρικές συνθήκες εύκολα ευµετάβλητες. Μην ξεθαρρεύετε µε την καλοσύνη, ανά πάσα στιγµή µπορεί όλα να αλλάξουν. Σκούφος µετά το ψάρεµα απαραίτητος, όση ζέστη και αν φέρνουν οι ακτίνες του ήλιου.

Μην ξεχνάτε πως οι αλλεργίες αυτή την εποχή χτυπάνε κόκκινο. Εύκολα συναχωνόµαστε και δύσκολα φεύγει. Σε περίπτωση που η θερµοκρασία την ηµέρα ανέβει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, δε χρειάζεται να κυκλοφορούµε µε πουκαµισάκι ή κοντοµάνικο. Το βράδυ συνήθως πέφτει στα κανονικά της ίσως και χαµηλότερα. Αυτές οι απότοµες µεταβολές έχουν σαν αποτέλεσµα µικρά κρυώµατα, που µπορεί να µη µας ρίχνουν στο κρεβάτι, αλλά µας κρατούν µακριά από το αγαπηµένο µας χόµπι για µεγάλο διάστηµα.

Εξοπλισµός
Μην ξεγιελιέστε, µπορεί η θερµοκρασία περιβάλλοντος να έχει ανέβει, αλλά κάτω από το νερό τα πράγµατα είναι ακόµη πολύ κρύα, οπότε η χειµερινή στολή κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Ο ήλιος αρχίζει να λιώνει το χιόνι από τα βουνά και τα ποτάµια φουσκωµένα αδειάζουν το φορτίο τους στη θάλασσα, µε αποτέλεσµα η θερµοκρασία των νερών να παραµένει σε χαµηλά επίπεδα. Να ξεκαθαρίσουµε πως τα χιλιοστά της στολής αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, αφού δε µπορεί κάποιος που ψαρεύει πχ. στην Κρήτη να φορά στολές του ίδιου πάχους µε κάποιον που βουτά στη Βόρεια Ελλάδα.

Περιγράφοντας µια µέση κατάσταση, η στολή που θα χρειαστείτε δε θα πρέπει να έχει πάχος λιγότερο από 6,5mm στο σακάκι και 5,5mm στο παντελόνι µέχρι τη µέση, που σίγουρα θα σας κρατήσουν ζεστούς και θα βοηθήσουν να κολυµπήσετε για αρκετή ώρα. Μία καλή επιλογή είναι φόδρα εξωτερικά και ξυρισµένη εσωτερικά. Για να φορεθεί θα χρειαστεί σαπουνόνερο, που φυσικά θα έχετε ζεστάνει πρώτα και θα το έχετε διατηρήσει ζεστό σε ένα θερµός µέχρι να το χρησιµοποιήσετε.

Γαντάκια, ανάλογα µε τις προτιµήσεις του καθενός. Άλλος θέλει να έχει αφή και δεν τον ενδιαφέρει το κρύο, οπότε µικρού πάχους, και άλλος θέλει ζέστη αδιαφορώντας για την αφή, άρα χοντρά. Είναι λοιπόν καθαρά προσωπική επιλογή. Απλά φροντίστε να µην έχουν τρύπες ή σκισίµατα, γιατί ακόµη και στις πολύ ηλιόλουστες µέρες τίποτε δε θυµίζει το καλοκαίρι.

Στα καλτσάκια θα σταθώ λίγο περισσότερο, γιατί θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας πως µε το κρύο τα άκρα «αδυνατίζουν» και το πόδι θα πρέπει να εφαρµόζει καλά µε το πέλµα από το πέδιλο και όχι να «πλέει» µέσα του. Φυσικά ούτε το αντίθετο είναι επιθυµητό, αφού δε θέλουµε να µας σφίγγει δυσκολεύοντας τη ροή του αίµατος στα κάτω άκρα. Το πάχος θα το επιλέξετε πάντα δοκιµάζοντας τα πέδιλά σας και ποτέ θεωρητικά. Μια καλή λύση είναι φόδρα εξωτερικά και από µέσα το ξυρισµένο. Ενισχύστε λίγο και τους πάτους, και έχετε ζέστη και αντοχή για µια σεζόν. Μην ξεχνάτε πως τα καλτσάκια, αρκετές φορές τα κάνουµε και…παντόφλες στους διάφορους ψαρότοπους που θα βρεθούµε!

Μάσκα µεσαίου όγκου, για να έχουµε καλό οπτικό πεδίο χωρίς να χρειάζεται να περιστρέφουµε το κεφάλι µας δεξιά-αριστερά, αλλά µε ένα βλέµµα να µπορούµε να έχουµε περισσότερο ελεγχόµενο οπτικό πεδίο. Εξάλλου το βάθος που συνήθως θα κινηθούµε µας το επιτρέπει.

Τεχνικές
Οι συνήθεις, το ψαχτήρι και το καρτέρι µέχρι µεσαία βάθη, είναι οι πλέον ενδεδειγµένες για σύλληψη θηραµάτων αυτήν την εποχή του χρόνου. Η πληθώρα των ψαροκυνηγών επιλέγει να κινείται σε ρηχά έως µεσαία βάθη. Τα βαθιά πρέπει να τα έχεις και σαν ψυχολογία και σαν άνεση για να τα ψαρέψεις, ειδικά τώρα µε τις θολούρες της άνοιξης, διαφορετικά κάθεσαι στ’ αυγά σου και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και οι δύο τεχνικές θα δώσουν ψάρια, αρκεί να εφαρµοστούν σωστά και ανάλογα µε την περιοχή που έχετε επιλέξει να ψαρέψετε. Μην πιεστείτε να εφαρµόσετε µια τεχνική όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν ή αν δεν το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση. Να θυµάστε πως κανένα ψάρι δεν αξίζει τη ζωή σας!

Όπλα
Τα κοντά έχουν την τιµητική τους, ιδίως για το ψάρεµα στην τρύπα. Ντυµένα µε λάστιχα πάχους 17,5mm και καλοακονισµένες βέργες θεωρούνται απολύτως ετοιµοπόλεµα. Το 75άρι εµπλουτισµένο µε ένα µικρό µουλινέ, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα σκοτώσει σχεδόν τα πάντα από κοντινή απόσταση. Το 60άρι θα χωθεί σχεδόν παντού και θα ξετρυπώσει σαργούς, σηκιούς και µελανούρια που κρύβονται σε στενά περάσµατα και εσοχές. Μην το σνοµπάρετε το µήκος αυτό. Ένα καλοστηµένο 60άρι µπορεί να σκοτώσει αξιοζήλευτα θηράµατα. Για το καρτέρι, 85άρι ή 95άρι µε ένα 19άρι λάστιχο και δίφτερη 6,5άρα µε πολυεδρική ή βελόνα καλοακονισµένη µύτη, αποτελούν συνδυασµό που σκοτώνει οτιδήποτε κινηθεί στο ωφέλιµό του βεληνεκές.

Ζώνη
Ελαστική, µε πόρπη ταχείας απελευθέρωσης και δυνατότητα να αντέχει αρκετά µολύβια πάνω της. Στα καρτέρια, ένα ελαστικό γιλέκο πλάτης που µας δίνει τη δυνατότητα να αυξοµειώσουµε το συνολικό βάρος του, είναι µια καλή λύση. Αν το γιλέκο πλάτης σας δυσκολεύει στην αναπνοή, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε δύο ελαστικές ζώνες τις οποίες θα τοποθετήσετε τη µία πάνω στην άλλη και χαµηλά στο ύψος των γοφών, για να µην επιβαρύνετε (όσο το δυνατό) τη µέση σας και να διευκολύνετε την αναπνοή σας. Σε κάθε περίπτωση ελέγχουµε συχνά την ελαστική ζώνη και την ξεπλένουµε µε γλυκό νερό µετά από κάθε εξόρµηση. Να θυµάστε πως όταν οι ζώνες από λευκό latex χάνουν το χρώµα τους, έχετε ένα δείγµα κόπωσης του υλικού και πρέπει να προετοιµαστείτε για αντικατάσταση. Συνήθης χρόνος αντοχής είναι τα τρία-τέσσερα χρόνια συχνής χρήσης και συχνού ξεπλύµατος.

Για τους λάτρεις της παραλλαγής, υπάρχουν ζώνες για όλα τα γούστα και µάλιστα σε συνδυασµούς χρωµάτων. Όσοι δυσκολεύονται να κρατήσουν τα πόδια χαµηλά στο βυθό στο καρτέρι, θα χρειαστεί να χρησιµοποιήσουν µολύβια, αν και πιστεύω µε τα χρόνια συνηθίζει κανείς και δεν χρειάζονται.

Θηράµατα
Σαργοί, παντελήδες και κέφαλοι κατακλύζουν τις ακτογραµµές, και θα βρεθούν στις πρώτες επιλογές του ιχθυοθήρα. Μελανούρια στρουµπουλά, έχοντας χάσει τη συνήθη εκρηκτική αντίδρασή τους µπαινοβγαίνουν ήρεµα σε σχισµές, πλάκες ή κατρακύλια, σε βυθούς µε απότοµη κλίση. Έγραψα και στην αρχή πως η άνοιξη είναι η εποχή των εκπλήξεων. Προσωπικά εστιάζω στο κυνήγι άσπρων θηραµάτων, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν θα υπάρχουν συναντήσεις µε µαύρα που µόλις ανέβηκαν από τα βαθιά βρίσκοντας καταφύγιο σε πλάκες ή σχισµές. Κοντά στην πανσέληνο του Μαρτίου και Απριλίου, είναι οι µέρες που συγκεντρώνουν τις µεγαλύτερες πιθανότητες να συναντήσουµε κάποιο µαύρο.

Προτάσεις
Καλή σκόπευση και προσπαθήστε να µην έχετε αστοχίες. Το σκισµένο ψάρι εγκαταλείπει την περιοχή µε ορµή, συµπαρασύροντας και άλλα υποψήφια θηράµατα µαζί του. Επειδή θα κινηθείτε σχετικά ρηχά, αποφύγετε απανωτές βουτιές, σε όσο πλούσιο τόπο και αν έχετε βρεθεί. Το ότι κινείστε ρηχά δε σας γλυτώνει από τυχόν επικίνδυνα ατυχήµατα. Σε οποιαδήποτε αδιαθεσία διακόψτε αµέσως, αφού πρώτα ενηµερώσετε το ζευγάρι σας.

Επίσης αν νιώσετε ρίγη και τρέµουλο βγείτε αµέσως από τη θάλασσα. Αυτήν την εποχή του χρόνου το φυτοπλαγκτόν βρίσκεται σε αφθονία, ρίχνοντας τις ορατότητες χαµηλά. Μπορείτε να εκµεταλλευτείτε την κακή ορατότητα, κυνηγώντας λαβράκια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναπαραγωγής τους και κυνηγούν µε φρενήρεις ρυθµούς στην ακτογραµµή. Είναι λαίµαργα και ευάλωτα. Το ίδιο λαίµαργοι είναι και οι λούτσοι που κυνηγούν το ψιλό. Συνήθως την άνοιξη οι σαργοί βραχώνουν, έστω και για µικρό χρονικό διάστηµα. Σε πλάκες, µεγάλη προσοχή πριν πατήσετε την σκανδάλη στο εσωτερικό τους γιατί µπορεί να κρύβεται δώρο έκπληξη: κάποιο µαύρο ή ακόµη και βραχωµένες τσιπούρες! Καλές θάλασσες και καλές επιστροφές!

Tags
Ψαροτούφεκο Εποχιακά Ψαρέματα Εποχές Άνοιξη Εποχές ψαρέματος
Comodo SSL