Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου Arek Rejs Γ. Γερολυμάτος

Quicksilver Activ 805 Line / Cruiser, Open, Sundeck

Δεκέμβριος 10, 2015

Quicksilver Activ 805 Line / Cruiser, Open, Sundeck

∆οκιµή στις Κάννες

Για πολλά χρόνια, η Quicksilver διατηρούσε ένα χαµηλό προφίλ για τα σκάφη που κατασκεύαζε χωρίς να επενδύει ιδιαίτερα στη σχεδίαση και την αναβάθµιση των µοντέλων της. Έτσι για αρκετό διάστηµα τα σκάφη της θύµιζαν σχέδια της δεκαετίας του ’90, εξαιρώντας τη σειρά Arvor που είχε τη δική της δυναµική αποτελώντας ένα από τα best seller στην κατηγορία fishing boats.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια η Quicksilver αποφάσισε να ανανεώσει την εικόνα της εταιρίας και τη γκάµα σκαφών που κατασκευάζει. Ως αποτέλεσµα αυτού, δηµιουργήθηκαν δύο σειρές, η σειρά τουρισµού µε το όνοµα Activ και η σειρά για ψάρεµα µε το όνοµα Captur.
quicksilver_4Τα Activ παρουσιάζουν ένα εντελώς καινούριο πρόσωπο της εταιρίας. Τον Αύγουστο η Quicksilver λανσάρισε τέσσερα νέα σκάφη της σειράς Activ, τα Cruiser, Open, Sundeck και Pro Fish. Και τα τέσσερα Activ 805 βασίστηκαν στην ίδια 8µετρη γάστρα. Λίγο µετά την πρώτη παρουσίαση, στην έκθεση στις Κάννες, είχαµε την ευκαιρία µια σύντοµης βόλτας στο νερό στη σχετική εκδήλωση της Quicksilver, για 3 από τις 4 εκδόσεις.
Το κάθε σκάφος της δοκιµής είχε διαφορετική τοποθέτηση κινητήρα, το 805 Sundeck είχε τη Mercury Verado 300 XL, το 805 Cruiser είχε το ίδιο σύνολο ιπποδύναµης στο καθρέπτη του, αλλά αποτελούµενο από το άθροισµα της διπλής τοποθέτησης 2 x Mercury Verado 150 XL. Τη µεγαλύτερη ιπποδύναµη είχε το Pro Fish, µε δύο κινητήρες Mercury 200 XL Verado.
Οι 400 hp είναι η µέγιστη επιτρεπόµενη ισχύς κινητήρων για το µοντέλο 805 Activ και για τις τέσσερις εκδόσεις, αφού όπως είπαµε η γάστρα τους είναι η ίδια. Ελάχιστη συνιστώµενη ισχύς είναι 150 hp. quicksilver_1Quicksilver Activ 805 Cruiser
∆οκιµάσαµε τα Activ 805 Sundeck, Activ 805 Pro Fish και Activ 805 Cruiser. Το τελευταίο σύµφωνα και µε την εταιρία, κατασκευάστηκε κυρίως για όσους χρειάζονται µεγάλους χώρους διαµονής, µε ανέσεις ενδιαίτησης είτε τις πιο βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, είτε για τους λάτρεις του ναυτικού τουρισµού.

Έχει µια ιδιαίτερα άνετη και µεγάλη για τα µέτρα του καµπίνα µε 4 κρεβάτια (2 σε τµήµα της πλώρης και 2 στο µέσο του σκάφους, κάτω από κατάστρωµα του πιλοτηρίου) και ένα πτυσσόµενο τραπέζι στη µέση, µια µικρή τουαλέτα µε νεροχύτη καθώς και κουζίνα µε νεροχύτη, ψυγείο και εστία µαγειρέµατος στο ευρύχωρο cockpit.
Το πλωριό τµήµα του καταστρώµατος µπορεί κάλλιστα να χρησιµοποιηθεί για ηλιοθεραπεία, τοποθετώντας µια µεγάλη µαξιλάρα, θυσιάζοντας το φυσικό φως που µπαίνει στην καµπίνα από τα φιµέ τζάµια της οροφής. Αυτό όµως δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβληµα αφού φυσικό φως έρχεται στην καµπίνα και από τα δύο παράθυρα στις πλευρές της πλώρης. Οι χώροι του είναι πραγµατικά φιλόξενοι και µπορούν να καλύψουν µια διαµονή πέρα του Σαββατοκύριακου. quicksilver_2Activ 805 Sundeck
Για όσους η άνετη διαµονή στη καµπίνα δεν είναι προτεραιότητα, αλλά προτιµούν να απολαύσουν ένα φιλόξενο κατάστρωµα µε µεγάλο sundeck, η Quicksilver προτείνει το Activ 805 Sundeck. Σε αυτό το σκάφος θα βρούµε επίσης µια καµπίνα για 4 άτοµα, τουαλέτα µε νιπτήρα αλλά ο εσωτερικός χώρος είναι αρκετά µικρότερος και όχι τόσο φωτεινός όσο στο Cruiser. Στην πραγµατικότητα το Sundeck είναι ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο σκάφος, που σίγουρα θα εκτιµήσετε τους χώρους ηλιοθεραπείας, αλλά και τις πρόσθετες παροχές στο κατάστρωµα, όπως ψυγείο, νεροχύτη, εστία µαγειρέµατος κλπ. quicksilver_5Activ 805 Pro Fish
Το τρίτο Quicksilver που δοκιµάσαµε είναι το Activ 805 Pro Fish. Έχει σχεδιαστεί ανοιχτό, µε γνώµονα την χρήση του σε ερασιτεχνική αλιεία. Η πρύµνη του σκάφους διαθέτει αρκετές ευκολίες όπως νεροχύτη, ζωντανό δόλωµα, σηµείο κοπής ψαριού, βρύση, καλαµοθήκες και συρτάρια για τα παρελκόµενα.
Στο εσωτερικό του Pro Fish υπάρχει καµπίνα για τον ύπνο δύο ατόµων, µπορεί να µην έχει τις ανέσεις των άλλων δύο σκαφών αλλά είναι αρκετός ο χώρος αν σκεφτούµε πως πρόκειται για ένα ανοιχτό σκάφος. Τα προηγούµενα µοντέλα Quicksilver µπορεί να µη συγκρίνονται αισθητικά µε τα νέα, όµως είχαν πάντα αρκετά καλές επιδόσεις και συµπεριφορά στην πλεύση. Το ίδιο συµβαίνει και στη νέα γενιά Quicksilver Activ.quicksilver_7Το Pro Fish µε τη διπλή τοποθέτηση 200 hp Verado, έφτανε µέγιστη ταχύτητα τους 45 κόµβους, αλλά νοµίζω ότι 400 hp για το συγκεκριµένο σκάφος είναι πολλοί. Από την άλλη 2 x 150 hp είναι ίσως η καλύτερη λύση όσον αφορά τη διπλή τοποθέτηση. Με αυτούς τους κινητήρες του Cruiser έφτασε τους 41 κόµβους ενώ το Sundeck µε µονή τοποθέτηση 300 ίππων, τους 40 κόµβους.

Quicksilver Activ 805 Pro Fish – 2 x Mercury 200 XL Verado / Quicksilver Activ 805 Sundeck – Mercury 300 XL / Quicksilver Activ 805 Cruiser – 2 x Mercury 150 XL VeradoΑνεξάρτητα από την τοποθέτηση και την επιλογή ιπποδύναµης , το νέο Activ 805, και στις τρεις εκδόσεις, είδαµε πως διατηρεί µια σωστή συµπεριφορά, προσφέροντας µία καλή θέση χειρισµού από όπου ο κυβερνήτης έχει τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους. Η θέση διακυβέρνησης και στα τρία σκάφη βρίσκεται προς τη δεξιά πλευρά ενώ το αλεξήνεµο δεν αποτελεί διακοσµητικό στοιχείο, αλλά προσφέρει πραγµατική προστασία από τον αέρα και το νερό, χωρίς να εµποδίζει στην ορατότητα.

quicksilver_3Αυτά λοιπόν ήταν τα τρία (από τα τέσσερα) νέα µοντέλα της Quicksilver. Κάποιος λοιπόν που θα αναζητήσει ένα σκάφος γύρω στα 8 µέτρα, σίγουρα κάποιο από τα τέσσερα Activ 805 θα τον καλύψει ανάλογα τις ανάγκες ενδιαίτησης και ελεύθερου – ανοιχτού καταστρώµατος. Η έκπληξη ίσως για την Quicksilver είναι το Pro Fish όπου το ύφος του ανταγωνίζεται κυρίως τα αµερικάνικα sport fishing σε αρκετά πιο ανταγωνιστικές τιµές.

 

 

 

Πληροφορίες:
NAUTICA CENTER
Τηλ.: 2428091700,
www.nautica-center.gr

Tags
Nautica Center QuickSilver Βλάχος Κωνσταντίνος Captur
Comodo SSL